Calle Fegth er ikke bitter

Han er vel verken gammel, grinete eller en drittsekk, men det er navnet på den nye bitterdrammen som Calle Fegth har lansert sammen med brennevinseksperten Jon Bertelsen: «Two Grumpy Old Bastards».

Verdenspremieren fant sted under Rørosmartnan onsdag, der Calle Fegth denne uken har hatt en egen bar, eller “Glühweingarasje” som han selv kalte det, med stort besøk og ditto stemning.

Strostemning i Calles Glühweingarasje på Røros, da bitteren Two Grumpy Old Bastards ble lansert denne uken. Foto fra Facebook

-Det var et stunt, det med Glühwein-garasje. Men det ble veldig artig. Og alle bør vel oppleve Rørosmartnan en gang i livet, flirer moldenseren.

Håndlaget urtedram

«Two Grumpy Old Bastards» er en slags urtedram, eller digestive som det heter blant kjennere. På etiketten står det at den er håndlaget, og Calle har bevis for dette i form av bilder hvor han er i full gang med å røre rundt i urtekarene hos produsenten Det norske brenneri i Grimstad.

Etiketten på bitteren som Calle Fegth og Jon Bertelsen har lansert. Ikke snakk om å ta seg selv høytidelig.

Samarbeidspartneren Jon Bertelsen er kjent som en av Norges fremste spriteksperter, med egne lanseringer av både konjakk, calvados, gin og whisky på Vinmonopolet.

Nå er Bertelsen master blender hos Det norske brenneri i Grimstad. Sammen er de to, Calle og Jon, om ikke dynamitt – så i hvert fall svært gode på bitter! Urtedrammen deres kommer på halvliters flasker og alkoholstyrken er 41,5%. Den lanseres på Vinmonopolet 2.mars til en pris på rundt 370 kroner.

150 dunker urteuttrekk

-Jon har drevet med urteuttrekk i lang tid. Jeg tror det må være minst 150 dunker med urteuttrekk i lokalene hos Det norske brenneri i Grimstad. Det er klart at vi måte gjøre noe med det, sier Calle Fegth.

Det var Jon Bertelsen som først foreslo at de to sammen skulle lage en bitter da han var hos Calle på Gotland og lanserte sin egen gin for to år siden. Navnet den gangen var spøkefullt nevnt som «Eder og galle».

Bitter-prosjektet ble ikke satt i gang da. Men de første frø var sådd, og når de senere foreslo for Det norske brenneri-gründer Odd Johan Nelvik at de skulle lage en bitter i Grimstad, var det stor jubel. «Sett i gang», var beskjeden.

-Jeg ønsket å lage en bitter som kunne drikkes til øl. Gammel Dansk og Unterberger er gode bitter-varianter, men de har for kraftig ettersmak til at de fungerer mot øl, mener Calle.

Kompleks krydder og urteblanding

Spriten de benytter i «Two Grumpy Old Bastards» kommer fra Hoff, som lager den beste potetspriten som er å få på markedet. Men Fegth og Bertelsen valgte ikke å lage urtedestillater, men i stedet bare bruke urteuttrekk med sprit tilsatt. Krydder- og urteblandingen er kompleks, med alt fra balsam og malurt til kinabark, kanel, mynte, tysk karve og pommeransskall.

Jon Bertelsen i aksjon inne i produksjonslokalene til Det norske brenneri i Grimstad.

-Det er nesten ikke sukker, bare to gram per liter, så dette er den tørreste bitteren som er tilgjengelig. Vi fikk ekstremt gode tilbakemeldinger under lanseringen på Røros, sier en fornøyd Calle Fegth.

Skal blande ny rosé

Søndag kveld drar han til Rheingau i Tyskland hvor han mandag skal gjøre den endelige blenden av 2017-årgangen av sin rosévin «En liter Råsa». Håpet er å få til 10 000 liter av samme kvalitet som han hadde i 2015, som han syntes hadde mer kjølig frukt og var friskere enn 2016-årgangen.

-Men 2017 var vel et vanskelig år i Rheingau?

-Ja, ekstremt, med regn og frost som tok 30-40% av avlingene. Men det jeg har smakt hos Weingut Mehrlein når jeg har vært nedover underveis i prosessen har vært svært lovende. Mehrlein har fått tak i svært bra drueråstoff, sier Calle.

Blenden i også denne roséutgaven vil være rundt 80 prosent blauburgunder og 20 prosent dornfelder. Det er en miks Calle synes fungerer godt når han skal lage rosévin i Tyskland.

Tilbake på Credo 7.mars

-Hvordan er det med den gamle Credo-gründeren fra 1998, har du vært i de nye Credo-lokalene på Lilleby?

– Nei, ikke ennå. Men jeg har hørt at det er helt fantastisk der. Jon (Bertelsen, red. anm.) var der og spiste på onsdag. Han sa at fire-fem av rettene han ble servert var noen av det beste han noen sinne har spist. Så jeg gleder meg til å komme dit.

-Og når blir det?

-Vi planlegger et arrangement på Jossa onsdag 7.mars. Da tar jeg med meg Stefan Sundstrøm, Kirsti Huke, Jon Pål Inderberg og Bjørn Alterhaug, og så vil Heidi (Bjerkan, red. anm.) finne frem noen av sine beste retter fra tiden på «gamle» Credo, bl.a. røyeretten som Michelin-restauranter over hele Europa har forsøkt å etterligne. Og jeg vil naturligvis servere mine viner til maten hennes, sier Calle Fegth, ikke mindre aktiv nå enn tidligere. Han har stadig nye prosjekter i ermet.