Da Champagne møtte Jerez

Hva skjer om en fransk champagne-legende tar med seg sine biodynamiske prinsipper og drar til Spania for å samarbeide med en ung spanjol som har lyst til å vise at palomino-druen dyrket i det spesielle albariza-jordmonnet i Andalucía sydvest-Spania kan skape naturlige, tørre hvite viner i verdensklasse? Jo, du får samarbeidet Muchada-Léclapart, og fem viner som snur opp-ned på alle forestillinger om viner laget i Jerez-regionen.

Av Ulf Dalheim, publisert 13. januar 2021

Du kjenner garantert til sherry, alt fra de tørre fino eller manzanilla-utgavene til de helsøte sterkvinene laget på palomino-druer (samt pedro ximenez og moscatel de alejandria), lagret og foredlet over tid under et tynt gjærlag kalt flor.

Du har kanskje også hørt om hvitviner laget som sherry, likt de lett oksiderte vinene fra Jura i Frankrike.

David Léclapart og Alejandro Muchada Suárez møttes, ble sjelevenner og bestemte seg for å lage vin sammen i Andalucía. Foto: Muchada-Léclapart

Men du har nok ikke sett spontanfermenterte, helt naturlige hvite viner laget på de samme druene. Plukket, presset, gjæret og lagret på bunnfall i ni måneder før de tappes ufiltrert på flaske, med bare en touch av svovel. Ikke før duoen Alejandro Muchada og David Léclapart startet sitt uvanlige prosjekt i sherry-byen Sanlúcar de Barrameda.

Tre av fem viner lansert i Norge

Nå er tre av de fem vinene fra Muchada-Léclapart lansert på det norske markedet. Univers, Lumière og Elixir står det på etikettene. De to andre kalles Etoile og Vibrations. Lite volum, kun 17-18 000 flasker totalt i året av de fem samlet, første årgang lansert i 2014. Uvanlige, fenomenale, freske viner som spanske topprestauranter har lagt sin elsk på, for de går utrolig godt sammen med en rekke forskjellige matretter, ikke minst grillet sjømat og fisk.

David Léclapart er kalt en slags biodynamisk mirakelmann i Champagne, der han siden 1998 har laget 12-15 000 flasker årlig fra familiens tre hektar med vinplanter, fordelt på 20 ulike parseller. Han er fjerde generasjon Léclapart som lager vin, og fikk frie hender til å skape seg sitt eget navn da hans far døde i 1996. Svenske Ricard Juhlin, som er blant verdens fremste champagne-eksperter, rangerer Léclapart-vinene like etter de fire store, som for ham er Krug, Roederer, Jacquesson og Selosse. «David Léclapart skaper mesterverk laget i harmoni med naturen», har Juhlin skrevet. Det sies at Léclapart er vinmarkenes mann, bonde først, deretter vinmaker. Vinene hans er rike og oksidative, og alltid årgangs-champagner, uten tilsetning av reservevin.

Arkitekten som ble vinmaker

Alejandro Muchada Suárez:
Foto: Muchada-Léclapart

Spanjolen Alejandro Muchada Suárez er egentlig utdannet arkitekt fra universitetet i Sevilla, og har i tillegg gjennom ti år med studier tatt mastergrader i sosiologi, fredsarbeid og menneskerettigheter fra universitetene Sevilla og Cádix. Han har også bodd tre år i Marokko, hvor han studerte nord-marokkansk historie.

Men nå vier Alejandro seg fullt og helt til vinprosjektet Muchada-Léclapart, hvor han både er vinmaker og bonde, med 3,6 hektar med vinplanter fordelt på tre pagos (vinmarker) i Cádiz-provinsen, alle i nærheten av sherrybyen Sanlúcar de Barrameda, også kjent for å være den spanske kongefamiliens feriested.

Det er de spesielle druene og de unike vinmarkene, samt et brennende ønske om å skape noe nytt, ekte og naturlig innen spansk vin, som ligger bak samarbeidet mellom David og Alejandro. To ekstreme typer som utfyller hverandre og betegner seg som sjelevenner.

Unik drue fra plots i tre vinmarker

De jobber med 1,7 hektar i vinmarken La Plantera, 0,7 hektar i Miraflores Alta og 0,9 hektar i Camino de Puerto. Plottene deres tilhører de store, kjente vinmarkene Pago Miraflores og Pago Abulagar. Der vokser ulike kloner av den lokale palomino-druen, som lokalt har rundt 20 forskjellige navn. En klone brukt av duoen er palomino california, men mest er det en blend av ulike varianter.

Noen plotter har tyve år gamle planter, de fleste er over 50-60 år. Vinmarkene ligger i nærheten av byene Sanlúcar de Barrameda og Chipiona, langt sør-vest i Andalucía. I noen av vinene har de også liten en andel av moscatel de chipiona, en lokal klone av moscatel de alejandria. Uttaket i vinmarkene er fra 50-80 hektoliter per hektar, rundt en tredel av det som er vanlig ved sherryproduksjon.

-Vi jakter på det aller beste råmaterialet, slik at vi ikke trenger å gjøre noe med det etterpå. Vinen lager seg egentlig i vinmarkene, uttrykker de to. David Léclapart har tatt med seg en vinpresse fra Champagne, og når vinene lages brukes det minimalt med svovel, rundt ti prosent av det som er vanlig.

Etter pressing legges vinene på bunnfall (urørt) i ståltanker eller på eikefat i ni måneder før de flasketappes uten filtrering. Léclapart og Muchada anbefaler at flaskene får stå oppreist i to uker for å samle partikler nederst før de åpnes, og at de så dekanteres forsiktig samt serveres på 13-14 grader.

Terroirdrevne viner fra unikt jordsmonn

Det er det spesielle albariza-jordsmonnet, hvor palomino-druen er hovedperson, som er årsaken til samarbeidet mellom Léclapart og Muchada. De jakter på viner som er ekstremt terroirdrevne, som tappes rett på flaske med et nydelig uttrykk av drue og voksested. De kan kanskje karakteriseres som tørr oransjevin.

Folk som har vært i området har garantert lagt merke til de hvite jordene fulle av små busker av olivengrønne vinplanter. Albariza betyr et jordsmonn som er ekstremt kalkholdig, med en miks av sand, leire og kalkstein. Voksestedet så langt mot Atlanterhavet som det går an å komme i Spania, gjør at druene er fulle av salin mineralitet.

Ettersom vinene fra Muchada og Léclapart ikke kommer inn under krav definert i den spanske vinloven, lanseres de som Vino de España, altså uten stedsbetegnelse. Men de kommer definitivt fra sherry-triangelet mellom byene Sanlúcar de Barrameda, Jerez og Puerto de Santa Maria. Produksjonen skjer i et gammelt, stilig hus i Calle Dorantes 1 i Barrio Alta i Sanlúcar. Slagordet deres er enkelhet, eleganse, renhet. Og minimal intervensjon.

Dette er de tre Muchada-Léclapart-vinene lansert i Norge:

Muchada-Léclapart Univers 2018
Hvitvin
Spania, Vino de España
Bestilling – nr. 12627101
Kr. 330,40, 0 – 3 år
Palomino-druen som normalt brukes til sherryproduksjon kommer her i naturell utgave, spontangjæret og så modnet på bunnfall i ståltanker i ni måneder, kun 4165 flasker laget. Ufiltrert og umiddelbar. Spennende aromaer mot salte mandler, hvitrips, hvite stikkelsbær, blomster, sitrus, nyhøvlet bjørk. Økologisk og biodynamisk.
Produsent: Muchada-Léclapart
Importør: Autentico

Muchada-Léclapart Elixir 2018
Hvitvin
Spania, Vino de España
Bestilling – nr. 12627001
Kr. 430,40, 0 – 3 år
Produksjonen er 4152 flasker. Laget på palomino- og moscatel-druer fra 60 år gamle vinmarker. Spontangjæret og gitt ni måneders lagring med bunnfall på eikefat. Saftig, spontan, delikat, med saltaktige mineraler, litt fersken, mandler, oliven, epler og hint av gjær. Solid munnfølelse.
Produsent: Muchada-Léclapart
Importør: Autentico

Muchada-Léclapart Lumière 2018
Hvitvin
Spania, Vino de España
Bestilling – nr. 12627301
Kr. 500,50, 0 – 3 år
Druer fra mer enn 60 år gamle palomino-vinstokker, spontangjæret og lagret ni måneder på bunnfall på fat. Fokusert leskende stil, solid munnfull av fersk frukt, aromatisk og intens, elegant og rik. Smak av drue, hvite frukter og hvite blomster, mandler, salt og mineraler, pent integrert fat. Denne har fått opp til 96 poeng i internasjonale tester.
Produsent: Muchada-Léclapart
Importør: Autentico