Drømmer om vin fra en tysk kjeller

Du kjenner henne bl.a. fra TV2s God Morgen Norge, der hun deler sine beste vintips med deg. Liora Levi er «sjefen» over alle vinkelnerne i Norge, som president i Norsk Vinkelnerforening. Hun har smakt mer vin enn de fleste, men Liora har fortsatt en drøm: Å få dukke ned etter gammel riesling i kjelleren på Kloster Eberbach.

Norsk-israelske Liora Levi driver sitt eget firma, er svært aktiv i både den norske og den internasjonale vinkelnerforeningen, holder masse kurs og smakinger, og skriver mye om vin, både for egen nettside og for andre publikasjoner. Dessuten er hun både norsk (2013) og nordisk mester (2012) for vinkelnere. Vin er en svært viktig del av livet til Liora Levi.

Toppkarakterer i vinkelnerstudiet

Levi hadde jobbet i restaurantbransjen i mange år før hun begynte å interessere seg for vin. Det hele begynte litt prøvende med noen vinturer hit og dit. I 2010 satset hun for fullt og bestemte seg for å utdanne seg til sommelier. Etter en hektisk tid med vinstudier og eksamen med toppkarakterer, begynte hun å konkurrere, og ble hun medlem av det norske vinkelnerlandslaget.

Liora Levi er både norsk og nordisk mester for vinkelnere. Nå leder hun den
norske vinkelnerforeningen og er aktiv også i den internasjonale. Foto: liora.no

Hun ble først nr. 3 i det baltiske (!) vinkelnermesterskapet i 2011, så nr. 2 i NM for vinkelnere og altså nordisk mester i 2012, før hun ble norsk mester året etter. Før hun begynte for seg selv var hun tilknyttet Vinoteca, hvor hun bygget vinkjellere og jobbet for å fremme tysk vin i Norge for Tysk Vininformasjon. Hun underviste også ved Norsk Sommelierutdannelse.

Nr. 14 i VinPuls-serien med vinspørsmål til bransjefolk

Under finner du Liora Levis svar på VinPuls-spørsmålene om vin. Hun er nr. 14 ut i vår vinkelner-enquete. Se her hva andre bransjefolk har svart:

Daniel Johansson, Lille Skansen/Rockheim
Mette Smistad Olsen, NordØst
Roar Hildonen, To Rom og Kjøkken
Anders Lundin, Restaurant Atelier
Kathrine Woje Ellingsen, Kalas og Canasta
Frode Hofstad, P-Hotels
Armin Begic, Britannia Brasserie
Oskar Sköld, Spontan Vinbar
Joachim Rangø Andersen, To Rom og Kjøkken
Henrik Dahl Jahnsen, Speilsalen Britannia hotel
Nazif Tunc, Bakgården/Ladejarlen
Christer Byklum, vinblogger/Magasinet Vin & Brennevin
Petter Hartweg Husby, Vertshuset Røros

Navn/alder:
Liora Levi (42 år)

Arbeidssted:
Sommelier Liora Levi AS

Verv:
President i Norsk Vinkelnerforening + Medie- og kommunikasjonsansvarlig for ASI (den internasjonale vinkelnerforeningen)

Stilling:
Daglig leder (er jo bare meg J)

Utdannet vinkelner:
Ja

Hva var den første vinen du kan huske at du smakte, hva var anledningen, og hvor var det?
Jeg var nok 16 år og smakte Cellier des Dauphins, det var ingen stor opplevelse.

Hva er din største vinopplevelse hittil – hvilken vin/årgang – og hvor fikk du smake den?
Krug, Clos de Mesnil 1996, smakt i godt vinselskap sammen med giga østers. Kombinasjonen var magisk og satte spor i både store- og lillehjernen.

Din favorittvinbar – i Norge eller utlandet?
Norge: Har vært mye på Territoriet, men liker både Vinoteket, Nektar og VIN Bjørnvika også, avhengig av humør og anledning hvilken jeg velger.
Utlandet: 67 Pall Mall i London er fantastisk. Og så er det en veldig kul vinbar i Tel Aviv: Ha’Basta. Dessuten – bare vært der én gang – men Pullman i Montreal er suveren.

Hva slags vin/fra hvilket land – drikker du mest av for tiden?
Mest tysk riesling og champagne, noe New World pinot noir og Beaujolais.

Favorittdrue – og hvorfor?
Riesling og pinot nor. What’s not to like? Friskhet, syre og frukt.

Hvilken er din beste mat- og vinkombinasjon?
Tenker du én spesifikk rett eller bare generell kombinasjon? I så fall så er det lite som slår en nydelig kalverett med en god rød burgunder.

Hva er etter din mening det hotteste/mest spennende som skjer innen vin akkurat nå?
Alle de nye/gamle vinlandene som begynner å få dreisen på vinproduksjonen sin. Hellas, Libanon, Israel, Ungarn.

Hvilken vin har du en drøm om å få smake før du dør?
Eldgammel riesling fra Kloster Eberbach sin kjeller.

Del med flere

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.