En biodynamisk surfer

Han er filosof, idealist, surfer, trendsetter og vinbonde. Johan Reyneke ble vinprodusent nærmest ved en tilfeldighet, men han satte umiddelbart dype spor. Først og fremst fordi Reyneke Wines ble Sør-Afrikas første biodynamiske produsent. I en tid hvor sør-afrikansk vin virkelig er i skuddet, er vinene fra Johan verdt å få med seg.

Av Ulf Dalheim, publisert 13.april 2020

Da han studerte filosofi var det Nietzsche, Kant og Sokrates som opptok han mest. Senere ble norske Arne Næss et forbilde. Og da han bestemte seg for å ta vare på vinmarkene som familien eide, fordi moren ble alvorlig syk og familiens fritidseiendom med vinmaker kunne gå tapt, fordypet han seg i Rudolf Steiners biodynamiske verden.

Les også: Kvinnene i Champagne

Så at det var feil å spraye i vinmarkene

-Jeg hadde jobbet for noen produsenter mens jeg studerte. Og forsto at gode viner må ha sitt utspring fra gode vinmarker. Da jeg observerte hvor mye det ble sprayet, forsto jeg at det var feil. Jeg elsket livet ute i vinmarkene, å få se på hvordan naturen levde med årstidene. Men det ble vanskelig for meg å stå inne for det jeg så andre gjøre. Så jeg måtte gjøre det på min måte, forklarer Johan Reyneke.

Det var en kvinnelig professor ved universitetet i Stellenbosch som først introduserte Reyneke for Rudolf Steiners filosofi. Hun snakket varmt om et sunnere jordsmonn med et større mikroorganisk innhold. Johan lyttet og ville forstå, men da hun dro frem kuhorn som skulle graves ned, syntes han først det gikk for langt. Johan ville da heller beholde sitt lange hår, nyte friheten og dra ned False Bay når han hadde lyst til å surfe. Karate drev han også med.

-Hun sa vel at jeg bare intellektuelt var økologisk, at jeg ikke hadde forståelse for helheten. Hun ba om å få gjøre sine ting med noen av radene i vinmarkene våre. Etter seks måneder så jeg er stor endring. Men jeg holdt kjeft om det, jeg trodde det nesten ikke selv, og ville ikke at naboene skulle tro jeg var gærn. Nedgravde kuhorn, liksom!

God plass mellom radene av vinstokker, mye gress og naturlig vegetasjon likeså. Foto: Reyneke

Som å gå på en madrass

Men Johan Reyneke så forvandlingen, og ble overbevist om at dette var fremtiden. Plutselig levde jorden igjen. Det var som å gå på en madrass, beskriver han det.

-Hvorfor? Nei, det vet jeg ikke. Det er mye jeg ikke forstår. Men jeg ser at dette betyr noe. Så med ny overbevisning gikk jeg etter hvert fullt og helt inn for dette, sier han.

Les: Historien om Michel Chapoutier

Å komme på besøk til Johan Reyneke og vise interesse for hans synspunkter rundt bærekraftig drift, økologiske og biodynamiske dyrknings- og produksjonsmetoder, og samtidig spørre om arbeidsforholdene blant lokale arbeidere, betyr en solid dose enetale fra Johan. Han er temmelig entusiastisk og vanskelig å stogge når han først er i gang og får snakke om det han brenner for. Innen vinproduksjon er franske Nicolas Joly i Loire en av hans store inspirasjonskilder.

Johan Reyneke ville ikke først tro på at nedgravde kuhorn hadde noen virkning på jordsmonnet. Men ble raskt overbevist, da han så hvordan vinmarkene livnet til og forandret karakter. Foto: Reyneke

Filosofen som ble vinbonde

Familiegården heter Uitzicht (som naturligvis betyr «utsikt») og var egentlig en slags hytte på landet for foreldrene. Noen få hektar med vinmarker ble sett etter av moren, men druene ble i mange år solgt til Stellenbosch-naboer som drev stort innen vin. Da moren i 1998 ble syk fryktet Johan Reyneke at eiendommen ikke ville bli tatt vare på, så han bestemte seg for å ta ansvaret selv. Det betød litt mindre surfing, som er hans store fritidsaktivitet, men desto mer jobbing. Og at filosofen ble vinbonde.

Han er utvilsomt en idealist. Men også en pragmatiker. Og pioner i Sør-Afrika når det kommer til økologisk og biodynamisk jordbruk. Han brukte ikke mange timer på å bestemme seg for å ta det helt ut i så henseende, etter at professoren hadde overbevist han om at Steiners prinsipper fungerte.

Men uten formell vinfaglig eller jordbruksutdannelse var det mye å lære og sette seg inn i. Han forlot sin første konferanse om jordbruk i ren frustrasjon, fordi mange av de som deltok fortalte at de ikke hadde lyktes særlig godt med økologisk tankegang. Selv opplevde at vinmarkene reagerte nærmest motsatt av det han hadde forventet da han konverterte til biodynamisk drift. Plantene oppførte seg ikke som forventet, og det dukket opp insekter han absolutt ikke ville se blant vinplantene.

-Jeg elsket naturen, men følte ikke der og da at kjærligheten ble gjengjeldt. Men den som ikke våger å tape, kan heller ikke vinne, sier han selv nå tyve år senere, og kan konstatere at hans tanker om hvordan han skulle jobbe på vingården både var gjennomførbare og ga suksess.

Som ung oppdaget Johan Reyneke at han likte å være ute i naturen/vinmarkene. Men det var en tilfeldighet at filosofen ble vinbonde. Foto: Reyneke

Vinbonden skal ikke være en kjemiker

-Jordbruk har menneskene drevet med i uminnelige tider, i pakt med naturen. Det er først i nyere tid at det har vært brukt kjemikalier. Men bønder skal ikke fungere som kjemikere, sier Johan Reyneke med ettertrykk.

Han forteller at det tok 3-4 år for å finjustere vinmarkene og vinplantene. Da begynte de å komme på rett vei, finne den riktige balansen. Naturen fant tilbake til sin egen naturlige rytme, og trengte ikke så mye manipulasjon.

-En gård er som en bok. Sidene er der, innholdet likeså. Men du må lære å lese på riktig måte. Det var så fint å se at livet kom tilbake på gården. Det dukket opp både nye fuglearter, insekter og planter, sier Johan som er hellig overbevist om at mennesket, naturen og kosmos henger sammen. Alt han gjør på gården styres av månens syklus. Det være seg utplanting, pløying, beskjæring, høsting og tapping av ferdig vin.

Mindre utgifter, bedre vin

Utgiftene til “medisiner” til vinplantene gikk ned, druene og vinene fikk bedre pris. Altså var det en vellykket beslutning å drive biodynamisk, sier Johan Reyneke. Foto: UD

Johan Reyneke var usikker på hva kostnadene var ved å konvertere til biodynamisk produksjon. Hvor mye mindre ville volumet av druer bli? Hva vil det koste å drive på en helt ny måte?

-Svaret ble faktisk at jeg fikk mindre utgifter, og bedre fortjeneste. Jeg slapp å bruke penger på kostbare kjemiske midler, og fikk bedre betalt både for vinene mine og for de druene som jeg solgte til andre, fordi kvaliteten var så mye bedre. Volumet falt fra 8000 kilo til 5-6000 kilo per hektar. Men utgiftene til «medisin» gikk drastisk ned. Sunne, resistente vinplanter klarer seg selv. Jeg tror på konkurrerende beplantning og leter hele tiden etter synergier. Som at løvetannrøtter tiltrekker seg biller, som da holder seg der i stedet for å angripe vinplantene.

Han hadde snegler og ender ute i vinmarkene. Mente begge ville gjøre sin «jobb». Men endene spiste sneglene. De var rett og slett for små. Så da hentet han inn større vingårdssnegler fra Europa.

Idealist og medmenneske

Johan Reyneke forsøker å ta vare på sine arbeidere. Hjelper dem med å bygge egne hus og støtter utdannelsen til barna deres. Foto: Reyneke

Jeg nevnte at Johan Reyneke er en idealist. Men også et stort medmenneske. Da han selv jobbet ute i vinmarkene mens han studerte, så han at mange av de han jobbet sammen med hverken hadde skikkelige sko eller varme nok klær. Dette har ført til at han selv har tilknyttet seg Fairtrade-bevegelsen. Men også at han bygger boliger for familier som jobber for Reyneke Wines. Og betaler for utdannelsen til barna deres.

-Men må gi folk muligheten til å ta et valg, sier han.

I dag driver han en gård på 20 hektar. Ute i vinmarkene har han sauvignon blanc og chenin blanc for hvite viner, og syrah, cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot og pinotage for de røde vinene. Det som skal kjennetegne vinene hans er ren og frisk frukt, perfekt balanse, myk, naturlig syre og integrert fat i frukten. Dessuten skal de gi en opplevelse av terroir.

-Vinene mine er ikke «laget», de er «dyrket». Druer og tid er alt du trenger. Og naturlig villgjær, sier Johan Reyneke.

Fem av naboene er også økologiske nå

Kyr, ender, høner og hunder vandrer fritt rundt på gården Uitzicht. Foto: Reyneke

Når jeg spør om hvordan han ser på sør-afrikansk vinproduksjon og hvordan den har utviklet seg, forteller han at ting er i ferd med å endre seg drastisk. Etter at han rundt 2000 gikk over til biodynamisk drift, har han fått med seg fem av de nærmeste naboene til å jobbe på samme måte.

-Det har vært vanskelig å få alle med seg. Jeg har satt i gang kursing for de som vil høre på meg. At så mange rundt meg nå er blitt enten økologisk eller biodynamisk gleder meg stort. Det betyr at datteren min nå kan vokse opp og springe rundt i et sunt og godt miljø. Og at vinene jeg sender ut på markedet er ekte og naturlige.

Reyneke-viner på markedet i Norge

Vinene fra Johan Reyneke har fått stor oppmerksomhet og gode anmelder i internasjonale vinmagasiner. Foto: Reyneke

Reyneke Organic Chenin Blanc 2019
Hvitvin
Sør-Afrika, Western Cape
Bestilling – nr. 10533601
Kr. 189,90, 0 – 3 år
Aromatisk, saftig stil. Innslag av kvede, gule epler, blomster, flint og toast. Lett kremet, med smak av modne frukter, hint av mineraler, kanel og pære.
Produsent: Reyneke Wines
Importør: Einar A. Engelstad

Reyneke Organic White 2019
Hvitvin
Sør-Afrika, Coastal Region, Stellenbosch
Bestilling – nr. 9701101
Kr. 189,90, 0 – 3 år
Bløt og fersk frukt. Laget på sauvignon blanc (54%) og semillon (46%). Hint av tropisk frukt, fersken, flint, voks og stikkelsbær. Balansert syre, tørr avslutning.
Produsent: Reyneke Wines
Importør: Einar A. Engelstad

Reyneke Chenin Blanc 2017
Hvitvin
Sør-Afrika, Coastal Region, Stellenbosch
Bestilling – nr. 9652101
Kr. 209,90, 0 – 4 år
Har fått 12 måneder på franske eikefat. Saftig, med preg av gule epler, pære, stjernefrukt, ananas, sitron mineraler og fat.
Produsent: Reyneke Wines
Importør: Einar A. Engelstad

Reyneke Sauvignon Blanc 2018
Hvitvin
Sør-Afrika, Coastal Region, Stellenbosch
Bestilling – nr. 8050701
Kr. 224,90, 0 – 3 år
Floral, rikt urtepreg, syrlig frukt. Ungdommelig, innslag av  lett sødme, krydder, mineraler, fat, epler, og sitrus.
Produsent: Reyneke Wines
Importør: Einar A. Engelstad

Reyneke Reserve White 2015
Hvitvin
Sør-Afrika, Coastal Region, Stellenbosch
Bestilling – nr. 1077701
Kr. 359,90, 0 – 5 år
Spennende vin som gjenforteller chenin blanc på en fin måte. Floral, frisk, god lengde, kompleks, med smak av aprikos, mandler, sitrus/grapefrukt og mineraler.
Produsent: Reyneke Wines
Importør: Einar A. Engelstad

Reyneke Chenin Blanc Natural Wine 2016
Hvitvin
Sør-Afrika, Costal Region, Stellenbosch
Bestilling – nr. 7994701
Kr. 564,90, 0 – 4 år
12 måneder på eikefat, syv måneder på flaske før lansering. Rik og kompleks chenin blanc, med smak av sitron, bakt eple, krydder og mineraler. God fylde, hint av honning og mandarin.
Produsent: Reyneke Wines
Importør: Einar A. Engelstad

Reyneke Syrah 2017
Rødvin
Sør-Afrika, Coastal Region, Stellenbosch
Bestilling – nr. 9701301
Kr. 229,90, 0 – 6 år
Umiddelbar, fersk frukt, i retning av bjørnebær, solbær og plommer. Krydret, smak av eukalyptus, mørke bær (sorte kirsebær), hvitpepper, fioler, lakris og krydder. Bløte tanniner.
Produsent: Reyneke Wines
Importør: Einar A. Engelstad

Reyneke Cornerstone 2017
Rødvin
Sør-Afrika, Coastal Region, Stellenbosch
Bestilling – nr. 5789701
Kr. 259,90, 0 – 6 år
Drueblenden er cabernet sauvignon (50%), shiraz (30%) og merlot (20%). Krydret nese, smak av søte plommer, solbær, lakris, med innslag av treverk, krydret ettersmak.
Produsent: Reyneke Wines
Importør: Einar A. Engelstad

Reyneke Reserve Red 2014
Rødvin
Sør-Afrika, Coastal Region, Stellenbosch
Bestilling – nr. 3595401
Kr. 534,90, 0 – 10 år
Strålende vin. Laget på utvalgte syrah-druer. 35% hele klaser, fottråkket. 20 måneder på fat. Krydret åpning, med innslag av hvitpepper, kryddernellik og vanilje. I glasset mer mørke bær, som bjørnebær og solbær, hint av røde bær, fioler, pepper og kamferdrops. Fruktig, kompleks, frisk, myke tanniner, integrert eik.
Produsent: Reyneke Wines
Importør: Einar A. Engelstad