Høst-VinPuls 2018


Arrangementdetaljer

  • Date:

Den store vinmessen HØST-VinPuls mandag 5.november byr på muligheten til å velge mellom nærmere 1000 viner fra hele verden.

Alle de største norske vinmportørene er på plass på Royal Garden med et utvalg av sine beste viner. I tillegg kommer kjente produsenter fra Italia, Spania, Frankrike og Tyskland for å holde Master classes (spesialseminarer).

Billetter kjøper du her:

HUSK AT DU MÅ KJØPE MESSEBILLETT FOR Å KUNNE DELTA PÅ SEMINARENE. (Sjekk at du ikke kjøper billetter til seminarer som kolliderer. Beregn minst halvannen time mellom hvert seminar).

Tema for kåringen av Messens vin, der publikum deltar i avstemningen, er denne gangen viner fra Barbaresco i Italia.

I tillegg til vinsmakingene vil det som vanlig være mulighet for å kjøpe seg en tallerkenrett, og dessuten smake og kjøpe delikatesser og ost fra Alma Mater og Cielo.

Messen varer fra kl. 16.00 til kl. 20.30.

Dette er seminarene:

Kl. 16.30 Fratelli Cigliuti, Piemonte, Italia

Azienda Agricola Fratelli Cigliuti ble formelt etablert i 1964, men familien Cigliuti har drevet med vin i fire generasjoner. Frem til 1963 solgte de imidlertid druer og vin kun lokalt, og ikke under eget navn. Men i 1964 bestemte Renato Cigliuti, som da hadde overtatt etter bestefar og far, at familien fra da av kun skulle produsere egen vin og det av høy kvalitet. Han var en av de første i Barbaresco til å beskjære aktivt i vinmarkene og begrense uttaket. Heller kvalitet enn kvantitet på flaske, sa han, og lanserte 300 flasker av sin egen Barbaresco Serraboella 1964, en enkeltvinmarksvin før mange andre hadde begynt med slikt. I dag er kona Dina og døtrene Claudia og Silvia sterkt involvert i driften, og de er alle helst å treffe ute i vinmarkene, for familien er overbevist om at det er der grunnlaget for god vin legges. «Good wine are the fruit of good earth», er deres ledetråd. Til VinPuls kommer Claudia Cigliuti.

Kl. 17.00 Olivier Lefalive, Burgund, Frankrike

Vinhuset Olivier Leflaive er historien om familiens sorte får som endelig kom hjem til Burgund, men som også der ville stå på egne bein. Olivier ble født inn i en vinfamilie som hadde drevet jordbruk og druedyrking i 17-18 generasjoner i Puligny. Men han valgte å dra til Paris for å bli musiker og bookingagent før han som 36-åring vendte hjem i 1981. Der gikk han inn i familiefirmaet Domaine Leflaive sammen med onkelen Vincent før han i 1984 startet for seg selv, som negociant og produsent med firmaet Olivier Leflaive Frères. I dag er det hans fem barn – døtrene Amy, Julie, Olivia og Margot samt sønnen Valentin som driver firmaet. Valentin lager dessuten en egen champagne. Olivier Leflaive har 17 hektar med egne vinmarker i bl.a Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet og Meursault, drevet etter biodynamiske prinsipper i tyve år. I tillegg kjøper de inn druer fra et stort antall private druedyrkere. Vinene fra Olivier Leflaive presenteres av Sophie Lavanture.

Kl. 17.30 Cascina Collina, Piemonte, Italia

Vinhuset Cascina Collina (=bondehus på en liten høyde) har vært helnorsk siden etableringen i 2005 da trønderne Joar Monstad og Gunvor Lie kjøpte eiendommen og begynte med vinproduksjon. Gjennom årene har de bygget ut og utvidet, med stadig større satsning på utleie av ferieleiligheter ved siden av vinproduksjonen. Rundt 2008 hentet de inn bergenske investorer som deleiere. Gjennom årene har de utviklet og lansert 4-5 forskjellige viner, bl. a. to rene Barbera-viner, en rosé og en Chardonnay. Høsten 2015 solgte Monstad/Lie seg ut for å satse på et lite hotell i det samme området. Da kom Hilde Berthung og Stein Thorbjørnsen fra Harstad inn på eiersiden. De kommer til VinPuls for å presentere alle de fem vinene fra Cascina Collina.

Kl. 18.00 Egon Schmitt, Tyskland

Weingut Egon Schmitt drives i dag av Jochen Schmitt som har hentet hjem mange priser og medaljer for sine viner fra Bad Dürkheim i Pfalz, hvor de har parseller i vinmarkene Ungsteiner Herrenberg, Dürkheimer Spielberg, Dürkheimer Hochbenn og Leistadter Kalkofen. Produksjonen består av både musserende, hvitviner og rødviner. Vinhuset ble etablert i 1978, og har gjennom 40 år blitt mer og mer grønn og økologisk. Fra 2014 er Schmitt sertifisert Fair’n’Green, var blant de første i regionen som var helt Co2-nøytral og driver etter økologiske prinsipper. Etikettene kjennetegnes av en stor S, og flaskene som er tilgjengelig på det norske markedet, hvit, rosé og rød, inneholder riesling, spätburgunder og weisburgunder. Til å presentere dem for VinPuls kommer Jochen Schmitt i egen person.

Kl. 18.30 Ximenez Spinola, Jeres, Spania

På dette seminaret får du oppleve hvitviner du garantert ikke har smakt maken til, sammen med herlige sherryer (sterkvin). Produsenten Ximenez Spinola har historie tilbake til 1729 i den andalusiske byen Jerez de la Frontera og har siden starten utelukkende arbeidet med druen pedro ximenez. Den skal ha kommet med tyske erobrere til syd-Spania rundt 1519, fra Rhin- og Moseldalen. Muligens var det riesling de hadde med seg den gangen, muligens var det weissable eller elbling. Uansett har druen, oppkalt etter tyskeren Peter Siemens, som var den første dyrkeren, utviklet seg og blitt helt og holdent lokal og med egenart. Vinhuset ble grunnlagt av Phelipe Antonio Zarzana Spínola, og drives i dag av 9.generasjon, José Antonio Zarzana. Han eier tyve hektar med økologiske vinmarker, utelukkende beplantet med pedro ximenes-druer.

Kl. 19.00 Ole Martin Alfsen, Piemonte, Italia

Ole Martin Alfsen er en av de norske «kjendisene» som har størst suksess med egne viner. Det skyldes naturligvis noe hans egen kjendis-status, men først og fremst at han har laget noen svært gode viner, først og fremst fra Piemonte i Italia. På Høst-VinPuls presenterer han bl.a. sin Barolo. For tiden er Ole Martin Alfsen kanskje mest kjent fra TV-serien «Fire-stjerners middag», men gjorde seg før dette godt bemerket som kokk (bl.a. ved Lipp, Millenium og Palace Grill), vinkelner og forfatter av kokebøker samt fagansvarlig for mat og drikke ved Kulinarisk Akademi. Til VinPuls kommer han med et bredt utvalg av sine OMA-viner, hele seks forskjellige Piemonte-viner.

Kl. 19.00 Bodegas Cerron, Jumilla, Spania

Juan Cerron ved Bodega Cerron i Castilla La Mancha er representant for “det nye” Spania, eller som de selv ynder å kalle det: «The new generation of the old world wines”. På høytliggende, eldgamle og økologiske (siden 1995) vinmarker i nærheten av landsbyen Fuente Alamo dyrker de den lokale druen monastrell til fullkommenhet, i kombinasjon med tempranillo, syrah, merlot, cabernet sauvignon og petit verdot. Vinene er like originale som navnene de er gitt – «El tiempo que nos una» (Tiden som forener oss), «El siento de la vida» (Følelsen for livet) og «Todo sobre mi» (Alt om meg). Rabia er en 100 % petit verdot. Bodegas Cerrons viner ble lansert i Norge i september i år, så her får du anledning til å oppdage det nye av det nye fra Spania før mange andre gjør det! Og veiviser er den yngste generasjon i Cerron-familien, Juan Cerron.