BILLETTSALG NÅ! VinPuls-kveld med Bodega Catena Zapata, Argentina


Arrangementdetaljer

  • Date:

Smak noen av Argentinas beste viner på denne VinPuls-kvelden tirsdag 12.mars med Richard Gordon fra Bodega Catena Zapata.

Familien Catena har produsert vin i Mendoza i fire generasjoner. Vinhuset ble etablert i 1902 av den italienske immigranten Nicolas Catena som kom til Argentina i 1898.

Bare tre år senere plantet han sine første Malbec-vinstokker. I dag er Bodega Catena Zapata verdenskjent for sine knallgode malbec-viner laget på druer dyrket på mer enn 1000 meters høyde over havet.

VinPuls-kvelden i Prins Olav Grill på Radisson Blu Royal Garden Hotel med Bodega Catena Zapata blir ledet av Richard Gordon, export manager for Bodega Catena Zapata i Argentina.

Billettprisen inkluderer billettavgift, foredrag, smaking av utvalgte viner fra vinhusets flotte portefølje samt en matrett fra hotellets kjøkkensjef.

Det var tredje generasjon Catena, Nicolás Catena Zapata, som gjorde Bodega Catena Zapata til et internasjonalt anerkjent vinfirma. Ikke bare snudde han opp ned på driften som hans far Domingo hadde bygget opp etter å ha overtatt familiefirmaet fra sin far. I ettertid kommer Nicolás Catena dessuten til å fremstå som den som grunnla Argentinas moderne vinhistorie, bl.a. ved å hente inn og etablere tradisjonelle teknikker brukt ved de beste vinhusene i Europa, både når det gjalt utvelgelsen av riktige kloner for vinstokkene, vinmarksarbeid og ikke minst arbeidet i vinkjelleren.

Nicolàs Catena Zapata sammen med datteren Laura. Hun er nå fjerde generasjon i ledelsen av familiefirmaet. Foto: Catena Zapata

Nicolás Catena er utdannet økonom, og jobbet som gjesteprofessor i California før han reiste tilbake til Argentina, overbevist om at hvis man kunne lage så bra vin i California, så skulle en kunne gjøre det samme i Argentina.

Han overtok et bulkvin-firma, som hans farfar hadde grunnlagt da han innvandret fra Italia. Nicolás tok tøffe grep for å realisere sine planer og drømmer: Han solgte hele bulkvindelen og beholdt den lille delen av vinmarker og vinanlegg som var ment til å lage kvalitetsviner.

«Completamente loco» – helt gal – var reaksjonene til de fleste rundt ham. Og det ble ikke bedre da han begynte å anlegge vinmarker langt over 1000 meter over havet!

Men Catenas satsning var ikke gal i det hele tatt. Han forsket og eksperimenterte – noe han fortsatt gjør, nå sammen med datteren Laura.

Vinene hans ble raskt lagt merke til internasjonalt, og det store gjennombruddet lot ikke vente på seg. I 2009 ble han kåret til «Man of the Year» av det anerkjente vinmagasinet Decanter. Hans Malbec fra 2010-årgangen ble gitt 95 poeng av Wine Advocate (Robert Parker). Senere er Catena belønnet med 100 poeng fra den samme Parker for sin vin fra Adrienna Vineyards.

Mendoza ligger ved foten av Andesfjellene med et godt mikroklima for dyrking av druer.

Bodega Catena Zapata er først og fremst kjent som Argentinas absolutt fremste spesialist på kvalitetsviner på malbec-druen.

Del med flere