Fotball-VM ’98 sørget for interessen for mat og vin

En knapp måned før Michelin-sirkuset inntar Trondheim, er det flere som nevner Røst Teaterbistro som en mulig kandidat for en ny stjerne til byen. Martin Haraldsen er vinansvarlig ved Røst. Hvis vi ikke snakker om stjerner, er det å få smake Clos Rougeard eller eldre vin fra DRC eller Gaja blant drømmene Martin har.

Før han kom til Trondheim og Røst, var Martin sommelier ved de to franskinspirerte Oslo-restaurantene Ostebutikken og Brasserie Ouest.

Han er utdannet vinkelner fra Norsk Vinfagskole, en skole som tilbyr inntil ett års vinstudier på heltid. Skolens fagutdanning er tilrettelagt for yrker innen import, salg, servering og produksjon av alkoholholdig drikke og er godkjent av NOKUT og Statens lånekasse for utdanning.

Så faren bestille Château Figeac 1975 under fotball-VM

Vininteressen til Martin Halvorsen ble vekket i ung alder. Først da han i Pisa i Toscana fikk bivåne en vinkelner som tok den helt ut da han dekanterte og serverte familien en Brunello, dernest etter VM-kampen Norge – Skottland i Bordeaux i 1998, da faren og en kamerat delte en flaske Château Figeac 1975. Martin var selv bare 12 år den gangen, men deres begeistring for vinen tente hans fremtidige interesse for mat og vin.

Her er Martin Haraldsens svar på VinPuls sine vinspørsmål:

Mange reiser, produsentbesøk og besiktigelsen av diverse vinkjellere har gitt Martin Haraldsen muligheten til å smake mye spennende vin. Foto: Privat

Navn/Alder:
Martin Haraldsen / 33

Arbeidssted:
Røst Teaterbistro

Stilling:
Vinansvarlig

Utdannet vinkelner:
Ja

Hva var den første vinen du kan huske at du smakte, hva var anledningen, og hvor var det?

Fattoria dei Barbi Brunello di Montalcino Riserva 1995, smakt på en gaterestaurant ved torget i Pisa, oktober 2005. Hele familien ferierte en uke i Toscana for å feire mine besteforeldres gullbryllup. Jeg husker jeg ble veldig imponert over hvordan kelneren dekanterte vinen i forkant, ikke bare ble dekanteren «vasket», men alle glassene i tillegg. Litt voldsom vin til en enkel pizzalunsj, men både veldig godt og meget minneverdig.

Et annet tydelig minne jeg har, riktignok uten at jeg selv fikk smake den, var fra sommeren 1998. Pappa og jeg var i Bordeaux for å se Norge – Skottland i fotball-VM. Vi bodde i Saint-Émilion og til middag etter kampen bestilte pappa og hans to kolleger én flaske Château Figeac 1975. Jeg var kun 12 år og vin var ikke noe jeg selv hadde oppdaget enda, men jeg husker at den vinen satte et så sterkt inntrykk på de som fikk smake den, at jeg bet meg merke i produsent og årgang. Dette minnet har senere preget min interesse for mat og vin og skjøvet meg i den retningen yrkesmessig.

Hva er din største vinopplevelse hittil – hvilken vin/årgang – og hvor fikk du smake den?

Jeg har vært heldig og fått smake veldig mange minneverdige viner de siste årene, så det er vanskelig og plukke ut én favoritt. Jeg vil heller nevne et knippe viner som står igjen som store opplevelser. Flesteparten av dem er smakt enten i forbindelse med service eller gavmilde og generøse gjester/kolleger fra min tid som vinkelner i Oslo, mens noen er smakt under studietid, på studietur eller rett og slett i godt selskap med gode venner.

Domaine Jean-Louis Chave Hermitage 1990/1998: En av mine absolutte favoritter, både hva gjelder produsent og område. Smakt både som «pensum» under studietiden samt én gang etter service med noen veldig hyggelige gjester. Syrah på stereoider. Bunnløs kraft og opphøyet eleganse. Minner for livet.

Domaine Leroy Vosne-Romanée 1er Cru Les Beaux Monts 2007: Selv om jeg hevder det er vanskelig og rangere disse vinene, er nok denne veldig høyt opp på listen. Enhjørning som i utgangspunktet ikke finnes, men som allikevel dukket opp en kveld takket være en meget generøs kollega. Sømløst, elegant og utrolig godt.

Ch. Cheval Blanc 1986 magnum: Topprodusent fra østbredden, på magnum, fra mitt fødselsår. Tok meg umiddelbart tilbake til minnene fra Saint-Émilion i 1998. Vi hadde en stamgjest som var en sucker for Bordeaux og i tillegg til å støvsuge vår kjeller var han alltid gavmild og tok med flasker fra egen samling til alles store glede. En gjest som alltid passet på at alle fikk smake.

Dom. Francois Raveneau Chablis 1er Cru Montee Tonnerre 1995: Servert blindt. Blåmuggost, smørpopcorn, sjømineraler, gul og moden frukt, alt i balanse. Hvem skulle trodd chablis kan smake slik? Vanvittig lang. En produsent som nesten alltid leverer store opplevelser, alt i fra Petit Chablis på magnum til Grand Cru Les Clos.

Ch. Leoville las Cases 2001: «Guttenes» julebord 2019. Oskar Sköld og jeg som en kveld rett før jul bestemte oss for og ha vårt eget julebord siden det ikke ble tid til noen andre julebord denne høsten. Servert blindt. En av årets største opplevelser, både på grunn av anledningen og hvem jeg delte flasken med, men også fordi det minnet meg på at vi drikker kanskje litt for lite Bordeaux for tiden. På tide og få på mer klassisk igjen, kanskje?

Ike akkurat vinkjelleren på Røst Teaterbistro per i dag, men kanskje en gang i fremtiden….

Se her hva andre bransjefolk har svart på vinspørsmålene:

Daniel Johansson, Lille Skansen/Rockheim
Mette Smistad Olsen, NordØst
Roar Hildonen, To Rom og Kjøkken
Anders Lundin, Restaurant Atelier
Kathrine Woje Ellingsen, Kalas og Canasta
Frode Hofstad, P-Hotels
Armin Begic, Britannia Brasserie
Oskar Sköld, Spontan Vinbar
Joachim Rangø Andersen, To Rom og Kjøkken
Henrik Dahl Jahnsen, Speilsalen Britannia hotel
Nazif Tunc, Bakgården/Ladejarlen
Christer Byklum, vinblogger/Magasinet Vin & Brennevin
Petter Hartweg Husby, Vertshuset Røros
Liora Levi, sjef for Sommelier Liora Levi AS og president i Norsk Vinkelnerforening + Medie- og kommunikasjonsansvarlig for ASI (den internasjonale vinkelnerforeningen)

Din favorittvinbar – i Norge eller utlandet?

Spontan Vinbar i Trondheim, åpenbart. I tillegg er jeg veldig glad i Territoriet og Radegast i Oslo.

Hva slags vin/fra hvilket land – drikker du mest av for tiden?

Jeg er veldig glad i Beaujolais og drikker mye av dette. Yann Bertrand, Justin Dutraive, Kevin Descombes, Domaine Chapel. Utrolig mange spennende og dyktige produsenter herfra som lager meget bra vin i flere forskjellige stiler.

Favorittdrue – og hvorfor?

Pinot Noir. Og Chardonnay. Rett og slett fordi de kan lage så utrolig mange forskjellige typer vin. Champagne og Bourgogne; trenger jeg og si noe mer?

Hvilken er din beste mat- og vinkombinasjon?

Løksuppe med tortellini og hvit burgund. Helst noe fra Domaine de Chassorney. Første gang smakt på Le Chateaubriand i Paris, forsøkt gjenskapt flere ganger med mer eller mindre hell. Mindre hell først og fremst fordi vinene dessverre ikke er å oppdrive i Norge ennå.

Hva er etter din mening det hotteste/mest spennende som skjer innen vin akkurat nå?

Utviklingen og bevisstheten rundt klima og miljø i forbindelse med vinproduksjon er veldig spennende å følge med på. Arbeidsmetoder i vinmark, vinkjeller, bruk av preparater, pløying av jord. Det vi ser nå er hvordan flere og flere bønder, importører, produsenter, sommelierer og konsumenter sammen hever den generelle bevisstheten rundt utfordringene vi står ovenfor miljømessig og at det er viktig at denne bransjen også bidrar til å bevare et sunt, bærekraftig og levedyktig jordbruk for generasjonene som kommer etter oss.

Hvilken vin har du en drøm om å få smake før du dør?

Vanskelig og si, men noe moden Domaine de la Romanée-Conti kunne vært gøy å prøve. Det samme med Gaja. Har aldri smakt noen av disse produsentene med alder. Men kanskje enda mer attraktivt – noe fra Domaine Clos Rougeard, viner derfra har jeg ennå til gode å oppleve.