Gjenskaper Riojas storhet

Rioja har fått, fullt fortjent, mer oppmerksomhet fra vinelskere igjen den siste tiden. Viner fra klassiske, berømte vinhus som La Rioja Alta, Cvne/Contino, Marques de Murrieta og Lopez de Heredia leverer så til de grader, samtidig som langt yngre vinhus som Baigorri (etablert 2000), Finca Allende (1986), Finca Valpiedra (1999), Olivier Rivière (2006), Benjamin Romeo (1995), Artadi (1985) og Roda (1987) imponerer stort med sine viner.

Bodegas Roda er et strålende eksempel på hva unge mennesker med nye ideer, men med respekt for tradisjoner og historie, kan skape i en region som av mange i noen år kanskje ble oppfattet som litt gammeldags og traust.

Navnet på vinhuset, Roda, er satt sammen av de to første bokstavene i etternavnene til grunnleggerne, Mario Rottlant og Carmen Daurella. De kom til vinbyen Haro i Rioja Alta på slutten av 80-tallet, kjøpte det gamle lagerbygget ved jernbanestasjonen og bygde der opp et av de mest moderne vinhusene i Rioja, vegg i vegg med tradisjonalister som La Rioja Alta, Bodegas Muga, Bodegas Bilbainas og R. Lopez de Heredia (Viña Tondonia). Historien sitter godt i veggene, men tenker man nytt kan det bli en fin kombinasjon.

Eierne av Bodegas Roda har ikke hastverk med å få igjen for investeringene sine, og lar vinene få lang flaskelagring i en imponerende underjordisk kjeller ved den gamle jernbanestasjonen i Haro. Foto: Bodegas Roda

Bygningene til Bodegas Roda ligger på en høyde ytterst på Barrio de La Estación de Haro (La Rioja), med utsikt over elven Ebro. Fra 1991 og helt frem til 2001 drev Mario og Carmen med renovering av bygningene de hadde kjøpt. Samtidig sikret de seg den ene flotte vinmarken etter den andre, enten gjennom leieavtaler eller kjøp. For det er druene står i høysetet hos Roda. Alt blir nøye vurdert. Under innhøstingen kan druer fra samme vinmark bli sortert ut slik at de havner i to forskjellige viner. Det er aromabildet i hver enkelt drue som avgjør. Druer som går i retning av rødbærfrukt brukes i vinen som bare kalles Roda, mens druer med mørke bæraromaer går i Roda I.

-Frem til 2012 har vi brukt både betegnelsene Reserva og Roda I og Roda II. Nå ønsker vi å gjøre dette enklere for konsumentene, så fremover blir det Roda og Roda I, forteller eksportdirektør Victor Charcan.

Bodegas Roda benytter seg av franske fat, for å få elegansen. Vinene lagres på både nye og brukte fat. Foto: Bodegas Roda.

I tillegg lager Bodegas Roda de to vinene Sela og Cirsion. Sela er deres «hverdagsvin», en ungdommelig, smakskraftig vin som skal uttrykke det ungdommelige i en Rioja-vin. Cirsion, som ble introdusert i 1998, er mer voluminøs og intens, opprinnelig laget som en slags testvin, men som viste seg å utvikle seg så lovende at den ble en fast del av Roda-porteføljen.

Startet som et eksperiment

-Cirsion lages av spesielt utvalgte druer. I jakten på druer til de andre vinene oppdaget ønologene våre i 1995 noen plots i vinmarkene som ga andre og forskjellige aromabilder. Derfor bestemte man seg for å utforske disse druene i en helt ny vin. Cirsion ble introdusert i 1998 og var så vellykket at den nå på en måte er flaggskipet vårt, sier Charcan.

Victor Charcan, eksportdirektør hos Bodegas Roda. Foto: UD

At vinene skal reflektere sitt opprinnelsessted; vinmarken, jordsmonnet, landskapet, er en av ledestjernene til de som jobber med Bodegas Roda-prosjektet.

-Druene og vinene er levende organismer som skal gripe og gjenskape selv den minste detalj fra sitt opprinnelsessted, fastslår Victor Charcan.

Mye forskningsarbeid ligger bak den flotte utviklingen Bodegas Roda har hatt siden etableringen. Siden 1998 har vinhuset hatt et omfattende R&D-prosjekt (Research and development) med fokus på bl.a. forskning, teknisk innovasjon, solenergi, klimaendringer, minst mulig bruk av svovel og bærekraft. Tidlig ble det bestemt at kun de beste utgavene av den lokale druen tempranillo skulle brukes. Underveis forsket man på hele 552(!) ulike kloner av denne spanske spesialiteten. 22 av de 522 ble valgt ut for videre forskning og etter hvert til bruk i de beste vinmarkene.

Bruker bare de beste druene, resten selges

Hemmeligheten er likevel at Bodegas Roda under sine vinger har vinmarker med svært gamle vinstokker, mange over 60 år, noen også rundt 100 år gamle. Totalt kontrollerer man tyve forskjellige parseller med vinmarker, men bare de aller beste druene brukes av vinhuste selv. Resten selges itl andre Rioja-vinhus.

I tillegg til tempranillo brukes druene graciano og garnacha som alle vokser som busker (bush vines). Under innhøstingen gjøres en ekstrem sortering, der rundt 40 personer håndplukker hver eneste klase og drue i små 18 kilos kasser. Når vinene blendes kan Roda-ønologene av og til velge å bruke en liten andel vin fra eldre årganger for å justere/modifisere den gjeldende årgangen.

Lager også en vin i Ribera del Duero

-Det hele handler om at vi hele tiden jakter på det absolutt beste sluttresultatet, poengterer Victor Charcan.

Bodegas Roda-eierne har også investert i et vinhus i Ribera del Duero, La Horra. Her lages en flott Tinto Fino-basert (=tempranillo) vin kalt Corimbo.

Disse vinene er i dag tilgjengelig i Norge:

Med unntak av Sela, “hverdagsvinen” til Bodegas Roda, kan man få kjøpt på Roda, Roda I og Cirsion i Norge.

Roda 2013
Rødvin
Spania, Rioja
Bestllingsutvalget – nr. 9323801
Kr. 350,00, 0 – 10 år
Finnes også i magnumutgave (kr. 700,00). 90 prosent tempranillo-druer. Lagret 14 måneder på franske eikefat, 40 % av dem nye. Deretter tre år på flaske før lansering. Komplekse aromaer, tett og intens på nese og i glasset, med mest røde frukter. Smak av røde, friske kirsebær, mørk frukt mot bjørnebær, lett floral, krydder og fat. God lengde, milde tanniner, pent balansert.
Produsent: Bodegas Roda
Importør: Best Cellars

Roda I 2013
Rødvin
Spania, Rioja
Bestillingsutvalget – nr. 5610201
Kr. 460,00, 3 – 20 år
Heftig, men strålende vin som viser frem det «moderne Rioja» på øverste kvalitetsnivå. Dyp, mørk rød, ekstremt konsentrert og kompleks, en vin å bruke tid på – la den få både luft og tid. 91% tempranillo , 9% graciano-druer fra eldre vinstokker. Har fått 16 måneder på franske eikefat (50/50 nye/brukte). Deretter 20 måneder flaskelagring før salg. Konsentrert frukt, med smak av modne røde kirsebær, sorte plommer og bjørnebær. Lett kryddertone, hint av lakris, sigarboks, mineraler og fat. , Elegant, delikat, flott lengde og dybde.
Produsent: Bodegas Roda
Importør: Best Cellars

Cirsion 2011
Rødvin
Spania, Rioja
Bestillingsutvalget – nr. 9089501
Kr. 1600,00, 5 -25 år
Kun 6 114 flasker ble produsert i 2011. Laget på 95% tempranillo og 5% graciano. Åtte måneder på 100 prosent ny, fransk eik. Tett, nesten ugjennomsiktelig dyp mørkrød farge. Kompleks, men elegant vin som både har frisk rødbærfrukt og modne bær, med innslag av bjørnebær, solbær og plommer. Masse krydder og urter (fennikel, blomster), innslag av lakris, sort sjokolade og fat. Merkbare, men myke tanniner, solid lengde. Bare å lagre denne, folkens!
Produsent: Bodegas Roda
Importør: Best Cellars