Gode viner i juleinnspurten

Jula varer vel strengt tatt ikke helt til påske, men her er tips om gode viner som kan ta deg både gjennom juleinnspurten, julemåltidene, mellomjula og oppkjøringen til nyttårsaften. Og etter det kan jo det nye året bare komme!

Lørdag 22.desember er siste dag med åpne butikker for Vinmonopolet før jula ringes inn, så om du ikke har kjøpt inn det du trenger til julehøytiden, må du gjøre det i dag. Åpningstiden er fra kl. 10.00 til 15.00 for de fleste butikkene. Resten av jula og frem til og med nyttårsaften er åpningstidene slik:

Søndag 23. desember: Alle butikkene er stengt
Julaften: Alle butikkene er stengt
1. juledag: Alle butikkene er stengt
2. juledag: Alle butikkene er stengt
Torsdag 27. til lørdag 29. desember: Ordinære åpningstider
Søndag 30. desember: Alle butikkene er stengt
Nyttårsaften: Alle butikkene holder åpent, men stenger senest kl. 15.00 (noen butikker stenger tidligere).

Med utgangspunkt i at det er alt for sent å finne godbiter fra bestillingslisten, er alle anbefalingene du får hentet fra basisutvalget. Disse vinene skal altså finnes i alle polbutikkene.

Finn roen med portvin

Mange bruker denne helgen til siste innspurt, pynte juletreet, henge opp fuglenek og pakke inn de sist innkjøpte presangene. Mens man gjør dette surrer kanskje spillelista med julemusikk i bakgrunnen, og man får lyst til en liten påskjønnelse til seg selv for at man igjen har klart seg gjennom julestresset. Lite er bedre til å roe ned sjel og stress med enn en god portvin i glasset og en pepperkake med blåost på ved siden av. Slikt blir det god, gammeldags julestemning av!

En gammel traver på Vinmonopolet som det aldri blir feil å hente frem til gode stunder er Graham’s Late Bottled Vintage 2013 (varenr. 2001, kr. 199,90 for 0,75 l i basisutvalget). Når den har fått betegnelsen Late bottled, så betyr det at den er lagret og modnet noe før den ble flasketappet og lansert (i motsetning til Vintage Port). En LBV er derfor mer tilgjengelig og drikkemoden. Helt super til pepperkakene med blåskimmelost på, men også nydelig hvis du bare skal kose deg med noe god sjokolade. Kanskje har en god venn eller en forretningsforbindelse vært innom med en eske konfekt til deg…?

Portvin finnes som vi vet i flere varianter – grovt forenklet kan vi oppsummere med:

Ruby – ung, fruktig vin som ikke er ment for lagring, og heller ikke tåler mange dager i åpnet tilstand. Går fint til fruktsalater og ost.

Tawny – portvin som har vært lagret på fat fra fem til 40 år, og som da i utgangspunktet er ferdigoksidert og således klar for konsum når den flasketappes og selges. Tåler å være åpen en stund for den taper seg i kvalitet. Passer til modne ost oster, nøtter og sjokolade.

Late Bottled  Vintage – fra en årgang, lagret 3-5 år på fat før den blir flasketappet. Tilnærmet drikkeklar når den lanseres, men en mye yngre og friskere i stil – og mørkere rød på farve enn for eksempel tawny.

Vintage Port – årgangsportvin, og kun fra de beste årgangene, når portvinsmyndighetene bestemmer at årgangen kan deklareres. Dette er «stjernen» blant portvinene, og en vin som er ment for lang lagring, kanskje helt opp mot 50 år eller mer. Det er egentlig helligbrøde å drikke en Vintage Port for ung.

Har du mer enn nok penger igjen i lommeboka, eller vil spandere noe helt spesielt på noen du setter ekstra stor pris på, så er mulighetene også der – gjennom Quinta do Infantado Vintage 1981 som den nyoppussede butikken på Nedre Elvehavn har en flaske av, til den nette sum av kr. 1 029,70. Graham’s Vintage Port 2000 til kr. 959,90 er også et spennende kjøp.

Ellers er det verdt å merke seg av flere portvinsvariantene er lansert på mindre volum de siste årene, som Churchill’s Reserve Port på 20 cl flaske til kr. 79,90.

Alltid tid for noe sprudlende

Musserende kan vi ikke komme utenom når vi går inn i høytider. Men glem for all del prosecco for en stakket stund! Anledningen , du selv og ikke minst gjestene. fortjener så uendelig mye bedre drikke i glassenet de nærmeste ukene. Kanskje skal vi være så streng at vi sier det med ett enkelt ord: Champagne! Til mottakelsen, til maten, til feiringen!

Er du i tvil om hva du skal drikke til julematen du serverer – enten det er lutefisk, pinnekjøtt, ribbe, rakfisk eller noe annet godt som står på julemenyen, så har det vært etn enstemmig kor av vineksperter over det ganske land de siste ukene: Champagne går til alt dette!

Det er vanskelig å være uenig i det, men jeg skal komme tilbake med tips på andre vinvarianter enn champagne til de forskjellige rettene.

Men la oss først se på hva du kan finne av Champagne i siste liten i hyllene på din nærmeste polbutikk:

A.D. Coutelas Louis Victor Fût de Chéne Brut (kr 355,00) er en av mine «billigfavoritter». Vinmonopolet beskriver den som en kremet, saftig og fint sammensatt champagne, med lang ettersmak med streif av kjeks og mineraler.

Litt opp i pris, men alltid en champagne som leverer bra, er Bollinger Spécial Cuvée Brut (kr. 449,50). Beskrivelsen her er:  Rik og noe utviklet, preg av eple, sitrus og kjeks, ettersmak med god lengde.

Og om vi skal koste på oss noe eksklusivt fra basisutvalget, kan vi lett velge Dom Perignon Brut 2009 (kr. 1 349,90). Det blir liksom aldri feil med Dom Perignon! Da får du en champagne som er noe utviklet, med lang ettersmak, preg av modne gule epler, sitrusfrukt, mineraler og brøddeig. Herlig!

Riktig vin til riktig mat

Så var det å velge riktig drikke til julematen da, om du ikke går for champagne hele kvelden og hele julen. Mulighetene er mange. Noen vil mene hvitvin til mange av rettene, men det vil naturligvis også gå an å kombinere dem med noe rødt. Men da er det alltid noen hensyn du må ta.

Jeg har selv ribbe på menyen julaften, og har opp gjennom årene gått fra øl og akevitt via rødvin og akevitt videre til hvitvin og til slutt endt opp med musserende som den beste kombinasjonen. Da har jeg prøvd både en god cava, en cremant fra Jura og naturligvis champagne.

Om du vil ha hvitvin, er riesling et ganske sikkert valg. Jeg har også lyktes bra med en grüner veltliner fra Østerrike, men tysk riesling har fungert best. Den rimelige varianten kan være Dreissigacker Riesling Trocken 2017 (kr. 144,90), en ung, frisk og slank vin, med preg av sitrus, eple og urter, fint mineralpreg i ettersmaken. Ikke minst er det viktig med syre mer, mot fettet i svineribba. Denne har 6,5 gram syre per liter, og 4,5 gram/l restsukker. Pent balansert med andre ord.

Jeg ville også ha vurdert å servere Rabl Langenlois Kamptal Grüner Veltliner 2017 (kr.155,50). Du får noe litt annet her, mer krydder, mer smaksdybde kanskje, men samtidig en ung og saftig vin, preg av sitrus, eple og urter, fint mineralpreg i ettersmaken. Mye som kan matche både ribbe og tilbehøret.

Vil du koste på deg en mer «avansert» tysk riesling, bør du vurdere Gunderloch Hipping GG 2017 (kr- Kr. 322,60) som jeg også fant på Nedre Elvehavn-polet. Dette er en dyp, ung, og saftig vin, med aromaer i retning av sitrus, blomster, urter og tropiske frukter, med en tydelig innslag av mineraler, rett og slett en elegant, rik og lang vin. Ung som bare det, men jaggu har den kraft og syre til å tåle ribbetallerkenen.

Hva med rødvin, sier du? Jo, naturligvis finnes det gode varianter her. Men den bør ha frisk syre, ungdommelig frukt, og den må ikke være lagret på eik, som gir for mye tyngde. Husk at vinen skal gjøre maten og hele opplevelsen bedre. Den skal ikke dominere måltidet. Jeg ville ha gått til Italia, en frisk, saftig Chianti som Fèlsina Berardenga Chianti Classico 2016 (kr. 169,90) er et utmerket valg. En pent utviklet, balansertvin med  preg av røde bær, lakris og urter, fast og frisk ettersmak. Det går også fint med en ikke for tung og sødmefull Piemonte-vin. Det kunne vært en Barbera, kanskje en Langhe Nebbiolo,men mitt valg i så måte ville vært Pecchenino San Luigi Dogliani 2017 (kr. 159,90). Dette er en flott vin, god saftighet,  med hint av sødme, preg av røde bær, urter og blomst, frisk ettersmak med god lengde.

Her har du full valgfrihet!

Beste kombinasjon med pinnekjøttet? Nei, si det! Det er mye å ta hensyn til når du velger drikke til pinnekjøttet. Fettet i sauen/lammekjøttet, røykpreget, sødmen, syren, salt etog ikke minst den femte grunnsmaken – umami. Så hvor går vi? Vi må jakte på god fruktighet, smaksintensitet og syrefriskhet. Tanniner bør vi helst ikke ha for mye av. Samtidig trenger det ikke være dumt med noe fatpreg på vinen.

Skulle du velge hvitt, så gå enten for en frisk champagne, gjerne en blanc de blanc (laget på kun hvite druer – les: chardonnay). Eller kanskje enda bedre – en riesling (igjen!). Men så er det slik at nå vil jeg absolutt fint et rødt alternativ. Pinot noir, sier jeg! Men ikke nødvendigvis en burgunder. Gjerne noe fra «den nye verden», enten New Zealand eller USA, alternativt Canada. Førstevlaget blant basisvinene blir Matua Marlborough Pinot Noir 2016 (kr. 146,90). En vin som er ren, bløt og saftig, med preg av røde bær, urter, fat og litt krydder.

Juletorsken

Hvitvin til fisk, sier man i utlandet. Gjerne rødvin til hvit fisk, sier mange i Norge. Til juletorsken er det litt slik at tilbehøret er med på å avgjøre valget. Potetene går greit, men gulerøttene og sandefjordsmøret må vi ta hensyn til. En sentralburgunder med noe eikepreg, en frisk Chablis eller en grüner veltliner, samt hvite viner fra Languedoc-Roussillon vil være utmerkede valg hvis vi skal gå for den hvite varianten. Ikke for aromatiske druer, med andre ord. Med stil og eleganse, som vi ofte får med for eksempel chardonnay. Og da går jeg for Louis Jadot Chablis  (kr. 209,90), en ung, frisk og slank vin med preg av sitrus, eple og urter, hint av mineraler i ettersmaken.

Rødvin? Ja, naturligvis går det fint. Her kan vi lett gå for det som er virkelig in i den store vinverdenen akkurat nå, grenache-viner fra gamle vinstokker i Spania. Sjekk ut denne rimelige varianten: Cátulo Tinto Garnacha  (kr. 124.50). Ungdommelig, saftig, bærpreget, med smak av røde og mørke bær, lakris og urter, fast ettersmak med god lengde.

Kan man drikke vin til lutefisk?

Jeg har, som mange andre, nydt godt øl og enda bedre akevitt til lutefiskmåltidet. For lutefisk er utfordrende når det kommer til vin. Ikke minst fordi tilbehøret tilbehøret har en tendens til å dominere den totale smaksopplevelsen. Skal man ta hensyn til de mange som drukner sin lutefisk i bacon? Eller de som vil ha lefse, hvit saus, sirup eller geitost? Alt dette gjør naturligvis drikkevalget til en utfordring. Jeg har ofte funnet løsningen i en god grüner veltliner (merkelig hvordan denne østerrikske vinen stadig dukker opp som et godt valg til norsk julemat!). Men de siste årene har jeg opplevd at stadig flere har jublet over champagne eller annen god musserende til lutefisk. Og så har jeg prøvd det selv, og funnet ut at jo, dette fungerer jo veldig bra!

En av de beste kombinasjonene har faktisk vært en musserende fra Jura.  Den er liksom litt tøffere og mer robust, og tåler både lutefisk og tilbehøret godt. Så prøvd du også! I basisutvalget blir ikke valget så vanskelig, for der finner du bare Ligier Crémant de Jura Blanc de Blancs Brut (kr. 199,50). En ung, kremet og fokusert vin, med utpreget smak av lett melne epler, sitrus og krydder, med innslag av kjeks og nøtt.

Rakfisk og rosévin

Vi kunne ha tatt med andebryst og kalkun blant julerettene, men det er liksom ikke så veldig norsk, så vi avslutter denne runden med julemat med å se på hva vi kan drikke til rakfisk. Jeg har tidligere skrevet her på VinPuls at Norge er blitt et stort marked for gode roséviner, og at vi faktisk drikker mer og mer rosé året rundt. Og da er det hyggelig å melde at tyske Georg Breuer Spätburgunder Rosé 2017 (kr. 159,90) er utropt som en utmerket match til god rakfisk. En til er selve den «fordervede» fisken, en annen ting er tilbehøret – fra mandelpotet til rå løk, rødbeter og rømme og flatbrød, som vi har på bordet når vi har rakfisk-orgie hjemme hos oss.

Alternativet er – igjen – en musserende, men like gjerne en sauvignon blanc fra Loire, en Vinho Verde fra Portugal eller an frisk riesling fra Alsace. Kanskje kan til og med en tørr utgave av gewurztraminer fungere, som for eksempel Trimbach Gewurztraminer 2015 (kr 194,90).

Da gjenstår det bare å ønske alle leserne av VinPuls en riktig så god julefeiring. Champagnevalget til nyttårsaften kommer vi tilbake til!

(Publisert 22.12.2018)