Her er alle «Dagens vin»

I begynnelsen av korona-utbruddet startet jeg på Facebook-gruppen til VinPuls en spalte med anbefaling av «Dagens vin». Meningen var – i en krevende tid – å gi mine vinvenner et daglig tips om en vin de kunne finne i basisutvalget på Vinmonopolet alle dager Polet var åpent. Her er oversikten over alle vinene som er anbefalt til nå:

Av Ulf Dalheim, VinPuls-gründer og redaktør

Med denne spalten, med nye tips fra mandag til lørdag på de dagene Vinmonopolet har åpent, ønsker jeg å både gi hver enkelt av dere inspirasjon til å prøve noe nytt, og samtidig komme med et innspill på hva slags viner man kan velge til ulike matretter.

Mange har etterspurt tidligere tips, så her kommer en samlet oversikt over vinene som har vært presentert til nå. Listen oppdateres fortløpende etterhvert som nye tips er presentert på VinPuls sin Facebook-side.

Lørdag 30.mai

Dagens vin nr. 55! Kriterier: Finnes på de fleste pol (basisvare), value for money, anvendelig til mat. Lørdagens valg: Odfjell Armador Cabernet Sauvignon 2017 (kr. 149,90, nr. 3438701).  
Det er etter hvert mange nordmenn som har skaffet seg vingårder og lager vin rundt om i verden. Men ikke alle av dem blir sett på som foregangsmenn og fulgt tett av de mer etablerte produsentene i samme område/land. Odfjell i Chile er et slikt vinhus. Ikke bare er Odfjell Vineyards en av de første som gikk over til biodynamisk drift der, etter at de hadde blitt fullt og helt økologisk for snart ti år siden. Men like imponerende er det at Odfjell, gjennom sin franske winemaker Arnaud Herau, har løftet de to druetypene carmenère og carignan til et nytt nivå i Chile. Spesielt carignan-vinene har oppnådd høye score av internasjonale eksperter. Historien bak vinhuset er sikkert kjent, men kort fortalt: Dan Odfjell senior (fra Bergen) hadde gjort det stort innen shipping og olje da han i 1982, etter en ridetur i Maipo-dalen, fant ut at han ville kjøpe en stor fruktplantasje der. Som tenkt, så gjort. Men investeringen ga mest slit, så da han fikk råd om å plante om til vinstokker, som ville trives bedre på eiendommen, var den nye retningen valgt. Fra 1992 var det vindruer som ble dyrket, og i 1998 kom de første Odfjell-vinene på markedet. I dag eier Odfjell-familien, nå med sønnene Laurence og Dan junior, 100 hektar både i Maipo, Lontué og Cauquenes. Armador-vinen er den største «sønnen» i vinfamilien. Navnet betyr skipsreder, som jo Dan Odfjell senior var. Flere av de andre vinene har også navn som henspiller på opphavet, som Capítulo, Orzada, Aliara og Vigno. Det hører også med til historien at Odfjell tidlig importerte norske fjordinghester til gården i Padre Hurtado. I tillegg til oppdrett og salg, har familien selv 50-60 fjordinger der. Kommer du på besøk blir du garantert fraktet ut i vinmarkene med hest og kjerre! Armador Cabernet Sauvignon 2018 er en vin som viser chilensk vin fra den fruktige siden, med modne solbær og plommer, den har en saftig og fyldig stil, og innslag av lakris, blomster, urter, krydder og fat. Armador vil garantert smake godt til kjøttretter, alt fra lam til storfe og vilt. Slenger du kjøttet på grillen, så har du en bra kombinasjon også der med denne vinen.

Fredag 29.mai

Dagens vin nr. 54! Kriterier: Finnes på de fleste pol (basisvare), value for money, anvendelig til mat. Fredagens valg: Alamos Malbec 2018 (kr. 139,90, nr. 4027701).
Værmeldingene for pinsehelgen innbyr til utetid og grilling! Så da må vi finne frem en passelig grillvin. Hvor vi går da? Til Argentina, naturligvis! Tenk deg at du har flydd over pampasene, landet i Buenos Aires og har lyst på mat. Da roper grillrestaurantene på deg. Og på bordet står denne vinen, så erketypisk for de argentinske grillvinene som det går an å få en rimelig, men god rødvin. Produsenten er Nicolás Catena Zapata, en av de virkelig store vinpersonligheter i Argentina, sett opp til av mange og bl.a. utnevnt til «Man of the Year» i vinmagasinet Decanter. Han var tredje generasjon i vinfirmaet som ble grunnlagt i 1902, og har nå overlatt styringen til datteren Laura. Druene vinen er laget av heter malbec, som i dag er en spesialitet for de argentinske vinprodusentene. Landets «nasjonaldrue», faktisk. Men opprinnelsen er fransk, der den gjennom årene har vært dyrket i hele 30 forskjellige départements. Vi finner fortsatt malbec i bruk i mange appellasjoner, mest kjent kanskje fra Cahors og Bordeaux. Der kan den benevnes både auxerrois og pressac. En av de mest omfattende synonym-oversikter som er laget for vindruer (Galet) nevner hele 400 (!) ulike navn på malbec-druen. Så den har vært skikkelig elsket gjennom vinhistorien. Nicolás Catena Zapata har vært en foregangsmann i Argentina i bruk av malbec, og forsket på 60 forskjellige kloner før han fant frem til de beste. Dessuten var han tidlig ute med å søke de store høyder, dvs plante vinstokker nærmest i fjellsidene av Andesfjellene, på over 2000 m.o.h. Dagens vin er økologisk laget, inneholder 85% malbec-druer og 15% cabernet sauvignon og vil passe perfekt til det meste av grillet kjøtt du finner frem til pinse. Men helst okse, lam eller storvilt. Forvent en mørk, saftig og bærfyldig rødvin, med smak av bjørnebær, solbær, moreller og blå plommer, og innslag av urter, krydder og fat.

Torsdag 28. mai

Dagens vin nr. 53! Kriterier: Finnes på de fleste pol (basisvare), value for money, anvendelig til mat. Torsdagens valg: Dönnhoff Riesling Trocken 2018 (kr. 139,90, nr. 6370701).
Jeg har valgt en god gammel klassiker i dag. I en tid hvor stadig flere av oss er veldig lite tro mot sine gamle favoritter i basisutvalget (noe som er positivt, for det å prøve noe nytt gir økt kunnskap og nye drikkeopplevelser!), står Weingut Hermann Dönnhoff fortsatt som en påle. Ikke så rart, for det dreier seg om en av Tysklands aller fremste rieslingprodusenter og denne vinen gir virkelig valuta for pengene. Dönnhoff-familien har vinhistorie tilbake til 1761 i den lille landsbyen Oberhausen an der Nahe. Selve vinhuset Weingut Hermann Dönnhoff ble etablert i 1920 og vinhuset ble hedret av den tyske stat alt i 1953 for sitt utmerkede arbeid med vin. Winemaker Helmut Dönnhoff ble en «superstar» i Nahe da han overtok i 1971 og lanserte sine enkeltvinmarksviner fra bl.a. Niederhauser Hermannshöhle og Oberhaüser Brücke (monopolvinmark). I tillegg til sine flotte tørre og halvsøte rieslingviner, lager Dönnhoff dessertviner som er svært ettertraktet. Noen av dem har oppnådd full score, 100 poeng, av anerkjente anmeldere. I dag ledes huset av sønnen til Helmut, Cornelius Dönnhoff, som på en fin måte følger opp arbeidet til sin far. Lite nytt kan sies om riesling, for dette er en av verdens mest versatile vindruer som står bak viner fra det tørreste tørre til det søteste søte. Denne har betegnelsen «trocken», som i Tyskland betyr en tillatt restsødme på inntil 9 gr/l om syrenivået er høyt nok (denne har 5,6 gr/l sukker). Styrken til rieslingdruene er den flotte syren som balanserer sødmen, og gjør at den nesten alltid føles frisk og fruktig. Her finner du dessuten de mest karakteristiske aromaene som er vanlig i riesling-viner: sitrusfrukt, syrlige grønne epler, blomster, urter og krydder, samt en lett sødme og flott mineralitet. Av og til er det nesten som å tygge flint å drikke de mest mineralske og stramme riesling-vinene, men her er det balanse i det meste. Server denne til fisk, skalldyr, sushi, spicy retter, grønnsaker, lyst kjøtt eller ost

Onsdag 27. mai

Dagens vin nr. 52! Kriterier: Finnes på de fleste pol (basisvare), value for money, anvendelig til mat. Onsdagens valg: Cline Ancient Vines Zinfandel 2018 (kr. 175,00, nr. 5440101).
Viner på druen zinfandel er litt «love or hate» blant vinentusiastene. Det skyldes at mye av det som har vært tilgjengelig på det norske markedet har vært mye superamerikansk i stil, mye sødme, nesten som fruktkompott, gjerne kombinert med mer enn nok eik. Men zinfandel kan også, når den ikke dyrkes på for varme steder og ikke brukes kun fordi den kan gi ekstremt store avlinger, stå bak meget spennende kvalitetsviner. Opprinnelsen for denne druen har vært diskutert mye. Den har vært i bruk i California siden 1830-årene, og zinfandel-viner var en favoritt blant gullgravere der fra 1848 og utover. Konklusjonen på opphavet i dag er at den kan linkes til primotivo i italienske Puglia, men har vært så mye i bruk over lang tid i USA at «Zinf», som amerikanerne omtaler den som, i dag regnes som landets egen «nasjonaldrue». Produsenten Cline Family Cellars ble startet i 1982 av Fred Cline, som da kjøpte opp gamle vinmarker (plantet tilbake i 1880) med zinfandel, mourvedre og carignan. I 1989 utvidet han gjennom å kjøpe en 140 hektar stor hestefarm i Carneros i California. Her har familien utvidet med en rekke nye druetyper, de fleste med fransk opprinnelse. Begrepet «ancient vines» som brukes på etiketten, henviser til at vinstokkene har en viss alder. Hvor gamle der er i akkurat denne vinen, vites ikke. I USA er som kjent vinmarkene hvor druene kommer fra ofte like berømte som produsentene som lager vinen. I tillegg til 85% zinfandel, har denne vinen også innslag av petite syrah (6%), carignan (6%) og alicante bouschet (3%). Cline Family Cellars selger en vin med samme navn til 22 dollar på sine hjemmesider, så dette er uansett en godt priset amerikansk rødvin. Forvent mørk farve, moden bærfrukt med smak av jordbær, bjørnebær og plommer samt, bløte tanniner, en viss kryddersødme og preg av fatlagring på eik. Og maten til? Først og fremst BBQ, eller barbeque på godt norsk. Grillet kjøtt av svin eller storfe, kylling og rike soppretter.

Tirsdag 26. mai

Dagens vin nr. 51! Kriterier: Finnes på de fleste pol (basisvare), value for money, anvendelig til mat. Tirsdagens valg: Meinklang Burgenland Red 2018 (kr. 149,90, nr. 5292401).
Østerrike blir mer og mer anerkjent og oppdaget som et land med mye kvalitetsvin. Dessuten kan produsenter derfra by på viner laget på druer vi ikke hører så mye om til vanlig. Hvitvinsdruen grüner veltliner er blitt svært populær fordi den gir viner som er svært anvendelig til mange slags ulike matretter. Her er en rødvin som også vil overraske mange. Produsenten Meinklang driver både biodynamisk og økologisk, og det er druer som er lokale og typiske for Østerrike som er i bruk: zweigelt (60%), blaufränkisch (30%) og st.laurent (10%). Det spesielle er at zweigelt er en drue som ble laget av Dr. Zweigelt i 1922, som en krysning av nettopp de to andre druene som er i blenden her, st.laurent og blaufränkisch. Den er på knappe 100 år blitt svært populær i Østerrike, og lager supre rødviner med både bra bitt og stor kraft. Blaufränkisch er kjent som limberger i Tyskland og kékfrankos i Ungarn, og kan minne om uttrykket fra mondeuse i Savoie eller gamay i Beaujolais. Mens st.laurent har aromaer som går i retning av pinot noir. Her blendes disse tre til en ung, umiddelbar, frisk og saftig rødvin. Ikke for komplisert, laget helt naturlig med spontangjæring og kun bruk av ståltanker. Masse fersk rødbærfrukt, kirsebær og hint av plommer, grønne urter og kryddertoner. Produsenten Meinklang driver en 70 hektar stor gård ved byen Pamhagen i nærheten av Neusiedlersee. Der gresser 800 anguskyr og gir gjødsel til vinmarker og arealer hvor man dyrker korn, frukt og grønnsaker. Alt er ekte, biodynamisk og i pakt med naturen og månefasene. Meinklang er også kjent for sine flotte naturviner. Prøv denne til pasta, vegetarretter, rike salater, hvit fisk eller kylling. Serveres gjerne lett avkjølt.

Mandag 25.mai

Dagens vin nr. 50! Kriterier: Finnes på de fleste pol (basisvare), value for money, anvendelig til mat. Mandagens valg: Fairview Goats do Roam 2019 (kr. 134,90, nr. 1078301).
Det er alltid morsomt når man kan knytte gode historier til en vin. Dette er en slik vin. Vinbonden Charles Back overtok ansvaret på familiens store gård i 1995. En visjonær, kreativ, grensesprengende, rettferdig, etisk og miljøbevisst fyr, men også litt «sprø», om vi får lov til å bruke en slik beskrivelse om en av Sør-Afrikas mest dynamiske vinprodusenter. Han er hedret for sitt arbeid for å fremme sør-afrikansk vin, og også for sitt engasjement for bærekraft, miljøvennlig og rettferdig drift. Denne vinen er f.eks. Fairtrade-klassifisert. Back-familien hadde eid Fairview-eiendommen i Paarl-dalen siden 1905 da Charles tok over, men gården ble anlagt så tidlig som i 1693. Kommer du på besøk, er et geitetårn i hagen noe av det første du ser, og tilstrømningen av turister gjør at gårdsbutikken og restauranten Goatshed ofte er fullbooket. Der selges det bl.a. vin, brød, kjøtt, olivenolje og naturligvis oster av geitemelk. Det fremholdes at vinens navn – Goats do Roam – skyldes at Charles’ sønn Jason en gang slapp ut noen geiter som benyttet friheten til å traske rundt i vinmarkene og spise de beste druene. Men navnet er nok en bevisst hyllest til Rhône-viner, som har inspirert Charles Back når det kommer til druebruk. Franskmennene mente navnet Goats do Roam minnet for mye om Côtes de Rhône og ville stoppe bruken av navnet, men en protestaksjon foran ambassaden i Cape Town med geitemøkk fikk dem på bedre tanker. Charles Back har også andre viner med «provoserende» Rhône-navn, som Goat Roti. Druene i denne vinen har i utgangspunktet vært de franske syrah, mourvedre, grenache, carignan og cinsault, men i denne årgangen har geitene streifet innom vinmarker i Paarl, Stellenbosch og Swartland og spist også petite shiraz, tempranillo og pinotage. Resultatet er en saftig, smaksrik vin med bløt frukt mot røde bær (bringebær), solbær og mørke plommer, med innslag av krydder, anis, urter og fat. Goats do Roam er en anvendelig vin som går fint til ulike middelhavsretter, grillet kjøtt og lam.

Lørdag 23. mai

Dagens vin nr. 49! Kriterier: Finnes på de fleste pol (basisvare), value for money, anvendelig til mat. Lørdagens valg: Terras Gauda Abadia de San Campio Albariño 2019 (kr. 174,90, nr. 511901).
Reker og vin, sa du? Ja, der er meningene mange! Dette er en vin og en drue som jeg personlig synes fungerer utmerket til reker, som på en måte både smaker salt og søtt. Albariño-druen, en spesialitet i Galicia i Nordvest-Spania, har en spennvidde i sitt aromabilde som helt perfekt akkompagnerer rekene, loffen, sitronskivene og majonesen. Området der disse druene dyrkes heter Rias Baixas, og landskapet preges av de fire elvene som renner der – Ria de Muros e Noia, Ria de Arousa, Ria Pontevedra og Ria de Vigo. Man strides om druen albariño kom til området med tyske pilegrimer (slektskap med riesling?) eller ble plantet av cistericenser-munker i det 12. århundre. Uansett er den i dag ganske unik, og hadde en tid status som egen DO Albariño, noe som ble endret til DO Rias Baixas i 1988. 90% av druene som dyrkes der er nettopp albariño, sammen med bl.a. treixadura, loureiro og caiño, druer som vi også finner i portugisiske Vinho Verde som ikke ligger så langt unna. Vinhuset Bodega Terras Gauda ble etablert i 1990, med formål å lage hvite, komplekse kvalitetsviner med hovedfokus på albariño (minst 70% i blenden). Eierne driver bl.a. også Pittacum i Bierzo, der rødviner på den lokale druen mencia er spesialiteten. Denne hvitvinen har 100% albariño og er livlig, frisk og elegant, aromatisk, med smak av tropisk frukt som hvit fersken, aprikos, mango og ananas, i kombinasjon med litt pære, blomster og bitre urter. I tillegg til å være en flott rekevin, vil den gå fint til fisk og skalldyr, samt til asiatiske retter.

Fredag 22. mai

Dagens vin nr. 48! Kriterier: Finnes på de fleste pol (basisvare), value for money, anvendelig til mat. Fredagens valg: Domaine de Pellehaut Harmonie de Gascogne 2019 (kr. 121,90, nr. 4620501).
Inspirert av solstrålene vi har nytt godt av de siste dagene, har jeg i dag funnet frem til en av de rimeligste, mest leskende og ukompliserte hvitvinene i Vinmonopolets basisutvalg. Perfekt til å ta med – godt avkjølt – ut på terrassen, i hagen eller ved strandkanten. For dagens utvalgte vin skal vi til Gascogne-regionen sørvest i Frankrike, blant mange mest kjent for brennevinet armagnac, som også denne produsenten lager toppkvalitet av. Det er familien Béraut som eier og holder til på Chateau de Pellehaut, som er fra 1800-tallet. I dag har yngste generasjon Martin og Mathieu tatt styringen. For dem er det viktig å ta vare på tradisjonene, lage vin på en moderne måte og samtidig være innovative. De bruker gjødsel fra kurasen Blonde d’Aquitaine og drueplantene dyrkes i et jordsmonn lokalt kalt Les boulbènes, med mye leira og sand. Målet er autentiske, men annerledes viner. Det oppnår man bl.a. ved å blande mange druetyper, her med colombard (30%), chardonnay (30%), ugni blanc (20%), gros manseng 815%) og sauvignon blanc (15%). Resultatet er en frisk, lettdrikkelig, saftig vin med umiddelbare aromaer mot epler, grapefrukt, solbær, blomster, nesle, urter og sitrus. God å nyte som avkjølt leskedrikk eller aperitif, men fin også til sommersalater, fisk, skalldyr, ja, den vil til og med fungere til ost.

Onsdag 20.mai

Dagens vin nr. 47! Kriterier: Finnes på de fleste pol (basisvare), value for money, anvendelig til mat. Onsdagens valg: Château Dudon 2012 (kr. 164,90, nr. 857701).
Det er ikke flust opp av moden, eldre Bordeaux-viner på Vinmonopolet. I hvert fall ikke til under 170 kroner. Her er et aldri så lite funn. Åtte år gammel, og med klassisk, kjølig og rik frukt, og antydning til god modenhet. Château Dudon er et lite slott i Entre-Deux-Mers, hvor du fra den lille åsryggen som slottet ligger på, kan nyte et bølgende, ikke for kupert terreng som strekker seg ned til elva Garonne. Entre-Deux-Mers er mest kjent for sine hvite viner, men vinmarkene til eier Jean Merlaut består også av en blanding av de mest brukte røde druene i Bordeaux, noe som gjenspeiler seg i denne vinen, som har merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon og malbec i blenden. Jean Merlaut er en anerkjent winemaker som også eier Château Gruand Larose som ligger noen hakk over Dudon i pris og kvalitet. Jean Merlauts familie kom inn på eiersiden til Château Dudon i 1961, og har i mange år drevet tilnærmet økologisk, dog uten å være sertifisert. Vinene vinifiseres på sementtanker og lagres deretter mange år på eikefat før de flasketappes. Merlaut ønsker å servere sitt publikum viner som allerede er kommet et stykke i sin utvikling. Derfor får du her en vin både fersk, stram bærfrukt, men også de aromaene som dukker opp etter noen tids lagring, som lær, blyantspiss og fat. Men fortsatt er det mye kjølige og rene fruktaromaer her. Denne vil være et godt valg til kjøtt- og anderetter, gjerne også vilt.

Tirsdag 19.mai

Dagens vin nr. 46! Kriterier: Finnes på de fleste pol (basisvare), value for money, anvendelig til mat. Tirsdagens valg: Jean Vullien Savoie Gamay 2018 (kr. 149,90, nr. 11713501).
Gamay-druen er mest kjent fra Beaujolais, der den står bak alt fra de superenkle og mest for gøy-vinene lansert som Beaujolais Nouveau, til mer seriøse og ofte imponerende smaksrike og matglade rødviner. Druen er også en del i bruk i Loire. Dessuten finner vi den i det tidligere Jugoslavia, i land som Kroatia, Serbia, Kosovo og Makedonia. Samt i Canada og Sveits. Og da er vi fremme til denne fine versjonen fra en produsent i den franske «fjellregionen» Savoie, som ligger på grensen mot nettopp Sveits (og Italia). Vinhuset Domaine Jean Vullien & Fils drev i mange år som leverandør av vindruestiklinger (bl.a. til Burgund), men fra 1973 har brødene David og Olivier Vullien laget vin, kun fra egne vinmarker. De har 34 hektar, og lager – nå med sine sønner med på laget – rundt 300 000 flasker i året. Det er de hvite vinene på druer som chasselas og jacquère som er mest kjent fra Savoie, men denne på gamay er svært interessant, for her får vi en flott, strukturert, mineralsk og fast vin, med et konsentrert og saftig fruktbilde. Smak av bringebær og kirsebær, med innslag av lakris, urter og krydder.

Mandag 18.mai

Dagens vin nr. 45! Kriterier: Finnes på de fleste pol (basisvare), value for money, anvendelig til mat. Mandagens valg: Julia Kemper Vinhas Selecionadas 2016 (kr. 172,90, nr. 8316401). Noen land og noen produsenter gir ekstra mye kvalitet for pengene. Dette er en slik produsent, og en slik vin, fra et land som fortsatt er litt uutforsket for mange. Julia Kemper er et nytt stjerneskudd i Portugal. Hun vokste opp på en gård i Beiras/Dão hvor familien hadde dyrket druer i flere generasjoner, men ikke laget egen vin. Selv valgte hun å dra til Lisboa for å utdanne seg til advokat. I 2003 bestemte hun selv imidlertid for å flytte hjem til Dão, overta familiegården Quinta do Cruzeiro og begynne å lage sin egen vin. Fra dag én var all drift i vinmarkene økologisk (som den for så vidt hadde vært lenge allerede), og hun bestemte seg også for å være en tålmodig vinmaker. Den første vinen med hennes navn på etikettene ble lansert i 2008. Utgangspunktet er dessuten at hun bruker de mest spennende portugisiske druene dyrket i regionen Beiras og underområdet Dão hvor hun holder til. Her er drueblenden alfrocheiro preto (30%), tinta roriz (30%), jaen (25%) og touriga nacional (15%). Denne vinen er ikke lagret på fat, kun sement, men har fått lang flaskelagring før lansering. Så selv om den fremstår relativt ungdommelig, er den flott å nyte nå. Fast og fyldig, med fersk, saftig og delikat frukt, mest smak mot skogsbær, kirsebær, med innslag av urter og krydder, avslutning med lette, fine og tørre tanniner. En vin som går fint til hvitt kjøtt, pasta, lette grillretter og modne oster.

Lørdag 16.mai

Dagens vin nr. 44! Kriterier: Finnes på de fleste pol (basisvare), value for money, anvendelig til mat. Lørdagens valg: A.D.Coutelas Champagne Louis Victor Solera Brut (kr. 399,90, nr. 2256201) eller Juve y Camps Reserva de la Familia Gran Reserva Brut Nature 2016 (kr. 189,90, nr. 5337501.
Med tanke på nasjonaldagen har jeg valgt ut to musserende viner i dag – en ekte champagne og en annen rimeligere «sjampis», også laget etter champagnemetoden, eller Méthode Traditionelle som den formelt benevnes. Kravet er at den vanlige hvitvinen som danner utgangspunktet for det endelige produktet, får en annengangsgjæring på flasker, slik at de ettertraktede boblene beholdes inne i flaskene. Denne prosessen skal gjerne vare i flere år, hvor vinen i tillegg får aromaer fra gjærpartiklene som skilles ut. Jo flere bobler, jo høyere skal kvaliteten på vinen være. Små delikate bobler er altså bedre enn store, grove bobler.
Champagnen kommer fra vinhuset A.D. Coutelas som skriver sin historie tilbake til 1809, da Louis Victor Coutelas begynte å dyrke og selge druer til vinhus i Champagne. I nyere tid er huset revitalisert av ekteparet Angelique og Damien (A.D.) Coutelas, som driver økologisk, lager rundt 90 000 flasker årlig, og lar basevinene sine (her satt sammen av årganger fra 2007-2014) lagre etter solerasystemet. Blenden er 1/3 hver av pinot noir, chardonnay og pinot meunier-druer. Kremet stil, delikate bobler. Mye smak her, med innslag av brøddeig og kjeks, mineraler. Frukt mot grønne og gule epler, sitrusfrukter. Lett floral, med hint av hvite blomster.
Det spanske cava-huset Juve y Camps har historie tilbake til Juan Juvé Mir som begynte å dyrke druer i Penedes (Katalonia) i 1796. Dagens navn og firma oppsto i 1929, med ekteskapet mellom Juan Juve Baqués og Teresa Camps Ferrer. Firmaet har fra dag én satset på kvalitets-musserende. Denne er lagret 38 måneder før degosjering og lansering. Drueblenden er de spanske xarel-lo (55%), macabeo (35%) og parellada (10%). En bløt og delikat cava, med moden frukt, mot gule steinfrukter, modne epler, tropisk frukt, gjær, kjeks, blomster og sitrus. Stilen er helt tørr, og druene er økologisk dyrket.

Fredag 15.mai

Dagens vin nr. 43! Kriterier: Finnes på de fleste pol (basisvare), value for money, anvendelig til mat. Fredagens valg: Gaba do Xil Mencia 2018 (kr. 173,90, nr. 9795501). I dag har jeg valgt en vin du bare må prøve! Vi skal til Spania og Valdeorras i Galicia, like nord for grensen til Portugal. Langs elven Sil (Xil) dyrkes der druer du knapt har hørt om, som de røde merenzao, sousón, brancellao og ferrón, opplistet blant totalt 11 røde druer som er tillatt i DO Valdeorras, klassifisert alt i 1945. Denne vinen er laget på den mest kjente rødvinsdruen i Galicia, mencia, som sammen med hvite godello har fått internasjonal applaus det siste tiåret. Valdeorras ble inntatt av romerne som gravde gull der allerede før Kr. (Valdeorras=dalen med gull). Før de dro derfra igjen, plantet de vinmarker. Vindruedyrking har altså en over 2000 år lang historie her. I middelalderen tok kirken over vinmarkene, før Valdeorras ble revitalisert igjen etter 2.verdenskrig. Denne vinen er laget av Compañia de Vinos de Telmo Rodriguez, som i seg selv skal være en garanti for kvalitet. Telmo, som vokste opp med foreldre og bror på det velkjente vinhuset Remelluri i Rioja, valgte (etter en krangel med faren) å forlate familiens vinhus for å lage sine egne viner etter egne ideer på 90-tallet. I dag er han en av Spanias største stjerner innen vin, ofte benevnt som en magiker og et vidunderbarn. Compañia de Vinos de Telmo Rodriguez lager strålende viner i mange av Spanias rundt 70 klassifiserte vinregioner, ikke minst i «nyoppdagede» Sierra de Gredos utenfor Madrid. Telmo har også valgt å «komme hjem» til Remelluri, som igjen kan rangeres blant de beste i Rioja. Denne mencia-baserte vinen er en fast, men leskende rødvin, fint fokusert frukt mot røde (kirsebær) og mørke bær (skogsbær), svakt floral (roser), med innslag av urter, krydder, søt lakris og lær, saftig sødmefull frukt og lette tanniner. Prøv den mot svin, kalv eller and, men jeg tror den vil fungere fint også til pastaretter med sopp, ja til og med torsk.

Torsdag 14.mai

Dagens vin nr. 42! Kriterier: Finnes på de fleste pol (basisvare), value for money, anvendelig til mat. Torsdagens valg: Bellenos Coteaux Bourguinons Cuvée Rouge 2018 (kr. 149,90, nr. 5848501). Ingen regel uten unntak, heter det. Og her kommer ett: Det lages ikke vin basert bare på den røde druen pinot noir eller den hvite druen chardonnay i Burgund! Dagens vin er et bevis på det. Klassifiseringen her er DOC Coteaux Bourguinons (=burgundske åser) og regulerer hva viner som lages med druer hentet fra et stort område i Burgund, fra Auxerre i nord til Beaujolais i sør, kan inneholde av druemateriale. De tillatte druene i denne appellasjonen er, i tillegg til pinot noir og chardonnay, gamay, tressot (=trousseau i Jura) og césar for røde viner, og aligoté for de hvite. Betegnelsen Coteaux Bourguinons ble innført i 2011, og erstattet begrepet Bourgogne Grand Ordinaire brukt frem til da. Så noen ord om produsenten Maison Roche de Bellene som står bak vinen. Bellenos er det gamle navnet på byen Beaune hvor Roche de Bellene holder til. Vinhuset eies og drives av Nicolas Potel, som er en dynamisk og kompromissløs vinmaker som startet å lage vin sammen med faren Gérard Potel på familieneiendommen Domaine de la Pousse d’Or i 1987, etablerte seg som negociant med Domaine Nicolas Potel i 1996 og startet dette vinhuset i 2008 da Domaine Nicolas Potel ble solgt for gode penger. Men han fikk ikke lov til  å bruke sitt eget navn på nye prosjekter, så derfor navnet Roche de Bellene. Cuvée-betegnelsen betyr at det er flere druer i blenden, her 50/50 pinot noir og gamay. En saftig og delikat hverdags-burgunder med fin syre, lette tanniner og masse fersk rødbærfrukt i kombinasjon med litt mørkere frukt (plommer). Hint av pepper og urter. Dette er en vin som anbefales til kjøtt, men helst av den lyse sorten, som svin og kalv, samt kylling og and.

Onsdag 13.mai

Dagens vin nr. 41! Kriterier: Finnes på de fleste pol (basisvare), value for money, anvendelig til mat. Onsdagens valg: Noble Vines 667 Pinot Noir 2017 (kr. 174,90, nr. 9907601). Pinot noir-druen er mest kjent i viner fra Burgund, for der står druen bak noen av verdens beste, mest kostbare og mest ettertraktede viner. De er dog ikke akkurat allemannseie, for ikke alle kan ligge 16 dager i kø utenfor Vinmonopolet før et Burgund-slipp, eller kjøpe disse vinene uten å selge hus og hjem. De senere årene har mer rimelige viner laget på samme drue, fra nær sagt hele verden, kommet på markedet. Det har gitt mange vinelskere muligheten til å finne ut av hva pinot noir kan tilby av herlig rødbærfrukt, eleganse, dybde og spennvidde. Akkurat nå er amerikanske pinot noir-viner skikkelig i skuddet. Noble Vines Pinot Noir 667 er laget i California av Indelicato-familien. Grunnleggeren av vinfirmaet Delicato Family Wines var italienske Gaspare Indelicato som kom fra Sicilia og startet med vin i California i 1924. I dag er de blant de største vinmarkseierne i USA, og både selger druer og lager vin for andre, bl.a. Francis Ford Coppola. Hos Delicato Family Wines er det stort fokus på å finne riktig klone av hver druetype, som da skal plantes i riktig jordsmonn og på et sted med optimalt klima for nettopp denne druen. Derfor heter det Noble Vines (vinstokker) og ikke Noble Wines (viner). Tallet 667 på etiketten står for klone nr. 667 av pinot noir-druen, en klone hentet fra Dijon i Côte d’Or i nettopp Burgund! Akkurat her finner du den saftige, amerikanske stilen. Druene til 667 er primært hentet fra Monterey (San Bernabe), men også fra Santa Lucia Highlands og Arroyo Seco. Bløt og rik, myke tanniner, preg av modne jordbær og kirsebær, granateple, grønne urter og litt fat, varm ettersmak. Innslag av bringebær, julekrydder og vanilje. Denne vinen vil nok helst ha grillmat, lam, storfe og vilt, men kan fungere til f.eks. salater med ost og nøtter, og faktisk også til laks.

Tirsdag 12.mai

Dagens vin nr. 40! Kriterier: Finnes på de fleste pol (basisvare), value for money, anvendelig til mat. Tirsdagens valg: Vespa Barbera d’Asti 2018 (kr. 144,90, nr. 4531201). Det finnes noen viner som blir så folkekjære at de får egne navn eller betegnelser. «Pinnevinen» er en slik, det samme er dagens utvalgte, mest kjent som «Scooter-vinen». Kallenavnet er knyttet til etiketten, som viser fire, søte oppdressede småjenter som ubekymret leker på en scooter. Bildet er tatt like etter 2.verdenskrig, og en av jentene som er avbildet er dagens eier av vinhuset Cascina Castlet i Asti-provinsen i Piemonte, Mariuccia Borio (med rosa genser helt bakerst). Mariuccia bor på en eiendom som har historie tilbake til 1198, og hvor Borio-familien har hatt tilhold i generasjon etter generasjon. Selv arvet hun farens fem hektar i 1970, da hun egentlig var sommelier (Italias første kvinnelige!) og drev familiens vinbutikk i Torino. Fra 1988 har hun konsentrert seg utelukkende om å lage vin. Mer historie: På eiendommen hennes ble de første chardonnay-druer i Italia plantet, vinstokker som i dag gir hvitvinen A Taj. Og hun er en av få som fortsatt lager vin på den lokale druen uceline (vinen heter Uvalino). Den ble i riktig gamle dager ansett som et statussymbol, og vinbønder ga gjerne bort denne vinen til de lokale myndigheter og andre viktige personer, som presten, doktoren og apotekeren i nærmeste landsby. Men nå altså «Scooter-vinen» (som er en Vespa 150 GS, lansert i Italia i 1946). Druen er naturligvis barbera, som er berømt og respektert i Asti-provinsen, der den fremstår med mer kraft, friskhet og lagringspotensiale enn de mer avslepede utgavene av samme drue fra Alba. Vespa Barbera d’Asti 2018 er en ukomplisert, rett frem hverdagsvin, men den gir deg muligheten til å smake en fruktig, saftig, syrefrisk og leskende rødvin med et bra grep. Rødbærfrukt, mot kirsebær, moreller og sorte plommer, hint av nøtter/mandel, lakris, urter og krydder. Bruk den til pasta, lyst kjøtt, kylling, polenta, pizza og ost.

Mandag 11.mai

Dagens vin nr. 39! Kriterier: Finnes på de fleste pol (basisvare), value for money, anvendelig til mat. Mandagens valg: Carpineto Dogajolo Rosso 2018 (kr. 139,90, nr. 1788401). Ingen grunn til å deppe en mandag morgen når vi kan skjenke opp en saftig, frisk og bærfruktig Toscana-vin i glasset. Særlig ikke når den er svært rimelig også! Carpineto er et vinhus som ble startet i 1967 av Antonio Mario Zaccheo som kom fra Puglia til Greve in Chianti sammen med en kompanjong, begge med felles drøm om å skape gode viner. 53 år senere drifter hans sønn Antonio Michael og barnebarnet Anton Zaccheo et vinhus som har vinmarker og aktivitet flere steder i Toscana; Chianti Classico, Montalcino. Montepulciano og Maremma. Navnet carpineto er utledet av latinske carpos som betyr frukt. Og frukt er det sannelig mye av i Dogajolo, som er en tiltalende, fruktig, spenstig vin med klare kirsebærtoner, smak av milde, modne bær, innslag av urter, kjerner og vanillin. Til prisen et meget godt kjøp. Laget på 70% sangiovese og 30% cabernet sauvignon. Prøv den til pasta med kjøtt, antipasta, kylling, pizza eller lyst kjøtt.

Lørdag 9.mai

Dagens vin nr. 38! Kriterier: Finnes på de fleste pol (basisvare), value for money, anvendelig til mat. Lørdagens valg: Niepoort Fabelaktig Douro 2018 (kr. 159,90, nr. 4526901). Når noen sier at vinen er laget spesielt for det norske markedet, kan det være grunn til å være litt skeptisk. Ofte er den da «designet» til den norske folkesmaken, hvor ekstra tilsatt sukker ofte funker bra. Fabelaktig-vinen fra Dirk Niepoort tilhører definitivt ikke denne kategorien. Dette er ekte saker, med morsom etikett og norsk tekst, men med et innhold som er så portugisisk som det kan bli. Hør bare på druene som er brukt: tinta barroca, tinta roriz, touriga nacional, tinto cão og touriga franca. Niepoort-navnet stammer fra Hilversum i Nederland, hvor Franciscus Marius Niepoort vokste opp og bodde før han bestemte seg for å søke lykken i Portugal. Fra 1842 har Niepoort-familien drevet med vin i Douro-dalen, mest med portvin, frem til Eduard Dirk Niepoort overtok i 1987. Han er femte generasjon hvor alle forfedrene, unntatt Franciscus, har hatt Eduard som første fornavn. Dirk gikk bort fra å kjøpe druer til å kjøpe vinmarker, og til å satse stort på også stille viner. I dag har han aktivitet i flere regioner i Portugal, samt samarbeidsprosjekter med vinmakere i andre land. Dagens utvalgte vin er en aldri så liten fruktbombe, med masse flott, saftig mørk frukt, mest sorte plommer, kirsebær og solbær, i kombinasjon med urter, lakris, krydder og fatvanillin. Fungerer veldig godt til bacalao, men kanskje helst til kjøtt, som lam, storvilt, grillet storfe.

Fredag 8.mai

Dagens vin nr. 37! Kriterier: Finnes på de fleste pol (basisvare), value for money, anvendelig til mat. Fredagens valg: Ottosoldi Gavi 2018 (kr. 159,90, nr. 10887701). Noen gang hørt om druen cortese? Eller appellasjonen Cortese di Gavi? Da har du muligheten med denne vinen. En liten historietime først: Vi befinner oss i Alessandria-provinsen i Piemonte, på grensen mot Liguria. Her har man dyrket den lokale druen cortese siden 1700-tallet, men seriøst og dokumentert fra 1876. Gavi-vinene fikk DOC-status i 1974, og ble løftet opp til høyeste nivå, DOCG i 1998. Druene hentes fra vinmarker plantet i nærheten av 11-12 forskjellige landsbyer i provinsen, med Gavi som den viktigste. Vinene ble helst sendt ned til Genova og Liguria-kysten for å serveres til sjømaten der. Siden har den fått mer og mer oppmerksomhet, fordi den har sitt eget særpreg og i gode utgaver er en leskende, feiende frisk og tiltalende hvitvin. Produsenten Ottosoldi er knøttliten, kun fem hektar som familiene Moccagatta og Arsiaj dyrker økologisk med lidenskapen i førersetet. Det sies at bestefar til noen av dagens drivere fikk tak i eiendommen for åtte penny og et esel, så her har man skapt gull av en ganske liten investering. Cortese gir som nevnt friske, spenstige viner, saftige og ikke for kompliserte viner, med rene aromaer, her med hint av blomster og fersken på duft, samt eple, nøtter og sitrus i avslutning. Til fiskeretter først og fremst, men også skalldyr og sommersalater.

Torsdag 7.mai

Dagens vin nr. 36! Kriterier: Finnes på de fleste pol (basisvare), value for money, anvendelig til mat. Torsdagens valg: M. Chapoutier Côtes-du-Rhône 2018 (kr. 175,00, nr. 1556501). M. Chapoutier er sammen med Guigal blant de største Rhône-produsentene listeført i Norge. Chapoutier,md historie tilbake til 1808, presenterer sine viner under mange etiketter, fordi man liker å vise frem hvordan forskjellig jordsmonn og ulike druer kan presentere seg. Tror det er nærmere 40 viner tilgjengelig fra dette vinhuset her hjemme nå, hvor dette er en av de rimeligste og mest tilgjengelige. Michel Chapoutier er en av pionerene innen økologisk vin i Frankrike, og er også blitt mer og mer biodynamisk. Denne har til og med Collection Bio godt synlig trykket på etiketten. Drueblenden er grenache (60%) og syrah (40%), og her får du mye fersk, saftig frukt, noe rødbærpreg, men mest mørke bær, mot bjørnebær, skogsbær og plommer. Hint av både blomster, urter og krydder. En vin som passer godt til gryteretter, mildt viltkjøtt, grillmat.

Onsdag 6.mai

Dagens vin nr. 35! Kriterier: Finnes på de fleste pol (basisvare), value for money, anvendelig til mat. Onsdagens valg: Bibi Graetz Casamatta Rosso 2019 (kr. 148,00, nr. 5905001). Alltid moro med nordmenn som lager vin i utlandet. Bibi Graetz er norsk-italiensk, født og oppvokst i Fiesole ved Firenze med norsk mor og israelsk-italiensk far. Familiehytte i Mandal, leilighet i Oslo og bestefar (Wilhelm Rasmussen) som laget Olav Tryggvason-statuen på Torvet i Trondheim er blant de norske linkene. Mamma Sunniva Rasmussen ble fokusert i TV-programmet «Eventyrlige nordmenn», men egentlig er det Bibi som er «eventyret». Utdannet kunstner ved Academia dell’Arte i Firenze, og med suksess som billedkunstner før han begynte å lage vin ved familiens gård på slottet Vincigliato. Nå har han også et lite hotell i Firenze. Vinetikettene er hans egne malerier. Bibi har i år 20-årsjubileum siden første vinlansering, og har rukket å sette mange spor. Hans Testamatta 2006 fikk 98 poeng i Wine Spectator og ble kåret til Italias beste vin. Soffocone di Vincigliata har en etikett som ble forbudt i USA (soffocone er lokal slang for blowjob) og vinen Colore har vært en av de med høyest pris i Italia (nå kr. 2990 på Polet). Casamatta betyr «galehus», men dette er en dønn seriøs sangiovese-basert rødvin som nå er i ny årgang og med nytt design. Ung, frisk og saftig stil, leskende og tross bløt, sødmefull frukt også helt tørr i stilen. Smak av røde og mørke bær, hint av plommer, noe urtepreg. En vin som står godt til italienskinspirert pasta og pizza, men også perfekt til norsk torsk, samt hvitt kjøtt (svin) og and.

Tirsdag 5. mai

Dagens vin nr. 34! Kriterier: Finnes på de fleste pol (basisvare), value for money, anvendelig til mat. Tirsdagens valg: Allram Hasel Alte Reben Grüner Veltliner 2018 (kr. 159,90, nr. 1338701). Få hvitviner er så anvendelige til forskjellige matstiler som viner laget på grüner veltliner-druen i Østerrike. En kjent og kjær traver i basislisten er for mange grüner veltliner-vinene fra Weingut Allram. Vinhuset er et familieprosjekt i den lille landsbyen Strass i Kamptal. Der har familiene Haas og Allram drevet med vindruer siden 1794, og da Michaela Allram og Erich Haas giftet seg og hun arvet halve familiegården, var det naturlig å etablere vinhuset Weingut Allram. Fortsatt vandrer gamle Walter Allram ute i vinmarkene og sjekker «plantene sine», men det er svigersønn Erich og barnebarnet Lorenz som har ansvaret for den biodynamiske driften og vinlagingen, assistert av Michaela og datteren Magdalena. Hasel er en av flere vinmarker som Haas-Allram har eierandeler i, og alte reben (gamle vinstokker) betyr her fra 30-60 år gamle planter. Jordsmonnet er skrint, steinrikt og karrig, og sørger for mineralske viner med flintkarakter. Grüner veltliner-druen benevnes ofte som Østerrikes nasjonaldrue, selv om den også er bra utbredt i tidligere Øst-Europa (Slovakia, Ungarn, Tsjekkia). I denne vinen finner du de karakteristiske aromaene som druen frembringer – lett fedme, litt floral, krydret stil (hvit pepper), fersken, hvit steinfrukt, pærer, sitrus og mineraler. En vin som går fint til fisk, skalldyr, asiatisk, kylling, vegetarretter og ost.

Mandag 4. mai

Dagens vin nr. 33! Kriterier: Finnes på de fleste pol (basisvare), value for money, anvendelig til mat. Mandagens valg: Wongraven Morgenstern Riesling 2018 (kr. 169,90, nr. 1752101). Blant flere norske kjendiser som «lager vin», skiller Sigurd Wongraven seg positivt ut. Her er det ikke bare snakk om å sette sitt navn og en ny etikett på en eksisterende vin, men faktisk aktivt gå inn i fremstillingen av vinene. Black metall-musiker Wongraven er ganske nerdete i sin tilnærming til vin, og med god kunnskap som ballast har han konstruktive dialoger og diskusjoner med produsentene han samarbeider med. Ofte påvirker han dem til å justere måten de jobber på til det bedre. Dagens vin har han laget hos Weingut von Winning i Pfalz, et vinhus med historie tilbake til 1849, og med andeler i kjente vinmarker som Jesuitengarten og Kirchenstück. Satyricon-musiker Sigurd Wongraven har klart å få en god andel vin laget på druer fra de beste vinmarkene til von Winning i denne blenden, både Grosses Gewächs og Erste Lage-klassifiserte. Det merkes på kompleksiteten og konsentrasjonen. Her er det fin struktur og mye smak, mot tropisk frukt som fersken og grapefrukt, men mest friske grønne og modne gule epler, steinfrukt, blomster, urter og mineraler. En vin som har et stort bruksområde, men kanskje helst til fisk og skalldyr, asiatisk og salater. Når tiden er inne for det vil den fungere utmerket også til kjøtt, som fårikål og ribbe.

Lørdag 2.mai

Dagens vin nr. 32! Kriterier: Finnes på de fleste pol (basisvare), value for money, anvendelig til mat. Lørdagens valg: Dreissigacker Silvaner (kr. 169,90, nr. 10082301). Det bugner av god sjømat i mange butikker akkurat nå, så en anvendelig hvitvin er dagens utvalgte. Weingut Dreissigacker styres av Jochen Dreissigacker, som rangeres blant de fremste produsentene i tyske Rheinhessen. Familiens hans har eid vinmarker siden 1728, men da han vokste opp mente moren at han måtte satse på en traust, men sikker jobb i det offentlige, og fikk han inn som lærling på skattekontoret som 16-åring. Fire år senere hadde han fått nok av kjedelig papirarbeid, og varslet at han ville begynne med vin, samme f…. Han fikk læretid hos naboen og legenden Klaus Peter Keller, før han var klar på egen kjøl, med full satsning på hvite viner – riesling, silvaner, weissburgunder (pinot blanc) og grauburgunder (pinot gris). Først etter 15 år erklærte han at hans viner var slik han ville at de skulle være. Hos Jochen er det detaljene som teller, samt å jobbe etter økologiske prinsipper. Silvaner-druen er mest kjent fra Franken-regionen, med Rheinhessen tett på i antall beplantede hektar. Opprinnelsen til druen sies å være fra Øst-Europa (kanskje Transylvania?). Smaksmessig er dette en slank, ung, mineralsk vin med innslag av epler, sitrusfrukt, blomster og urter/nesle. En god allroundvin til fisk, skalldyr, kylling og vegetar/vegan-retter.

Torsdag 30.april

Dagens vin nr. 31! Kriterier: Finnes på de fleste pol (basisvare), value for money, anvendelig til mat. Torsdagens valg: Damiens Tradition Madiran 2017 (kr. 179,20, nr. 11045201). Det kan vel bli grilling fremover. Eller langstekt kjøtt. Kanskje viltgryte? Vel, her er vinen du kan servere til! Vi skal langt sørvest i Frankrike, ikke langt fra Pyreneene. Der finner vi området AOC Madiran, definert i 1948 som en appellasjon utelukkende for røde viner. Og det er tannat-druen som gjelder, enten alene eller i kombinasjon med cabernet franc (lokalt kalt bouchy), cabernet sauvignon eller den lokale spesialiteten fer servadon. Madiran-vinene er tøffe gutter, konsentrerte og robuste, med en del tanniner, struktur, dyp farve og syre. Så dette er viner som tåler smaksrike retter. De kan også gjerne få noen års kjellerligge. Noen mener at de beste Madiran-vinene kan måle seg med store cabernet-dominerte viner fra Bordeaux. Produsenten Domaine Damiens er et lite familiefirma hvor søskenparet Pierre-Michel og Marie Beheity som fjerde generasjon tar seg av driften. Økologisk drift siden 2011 på vinhusets 16 hektar med vinmarker. Dagens vin har 80% tannat-druer og 10% hver av cabernet franc og cabernet sauvignon. Lagret 18 måneder på fat. Her er det masse modne mørke bær (skogsbær), lakris, krydder, blomster, urter og fat. Faste tanniner. Til gryteretter med vilt, stekt andebryst, kjøtt i mørket, langtidstekt eller grillet storfe.

Onsdag 29.april

Dagens vin nr. 30! Kriterier: Finnes på de fleste pol (basisvare), value for money, anvendelig til mat. Onsdagens valg: Charles Smith Kung Fu Girl Riesling 2018 (kr. 169,90, nr. 9422101). Man skal ha det litt morsomt med vin også. Her kommer en hardtslående sjarmør fra Columbia Valley i Washington State, USA. Den tidligere rockemanageren Charles Smith satt med kinesisk take-away og så actionfilmer da han «fant opp» denne vinen. Noen år tidligere hadde han flyttet tilbake fra Europa og Danmark, hvor han bl.a. var manager for The Raveonettes. Nå hadde han begynt å lage vin, etter å ha fått sansen for det gode liv på veien med diverse rockeband. Vinen han ville lage skulle få sort belte i saftig aprikos og ferskensmak. Dermed ble denne riesling-vinen med noe restsødme (14,5 gr/l) skapt. Charles Smith, med sitt lange krøllete hår og null bakgrunn som vinmaker, var i starten en liten «opprører» i vinverden. Men han ble kjapt anerkjent som kreativ og dyktig. Hans første vin kom i 330 kasser i 2001. Åtte år senere ble han kåret til «Winemaker of the year» av Food & Wine, noe som ble gjentatt av Wine Enthusiast i 2014. Som sagt – dette er et lite sjarmtroll. Smak av søte saftige epler, limeskall, fersken og aprikos, blomster og mineraler, med hint av petroleum. Først og fremst egnet til sterkt krydrede retter, sushi, asiatisk, indisk. Men også perfekt til en kos!

Tirsdag 28.april

Dagens vin nr. 29! Kriterier: Finnes på de fleste pol (basisvare), value for money, anvendelig til mat. Tirsdagens valg: Thornhill Pinot Noir 2017 (kr. 179,90, nr. 11079801). Vi startet uka med en chardonnay fra California. I dag følger vi opp med en rød vin fra samme stat, en Central Coast pinot noir. Vinmarkene befinner seg ved kysten, hvor steinrikt jordsmonn, litt kjøligere klima og nærhet til Stillehavet gjør at druene ikke blir overmodne og vinene får for mye syltetøypreg, som har vært/er en «skavank» for noen amerikanske viner. Vinhuset bak Thornhill Pinot Noir hører med til gruppen som eier Bien Nacido (oversatt betyr det «Godt født»), en eiendom i Santa Maria Valley med legendestatus. Bien Nacido Vineyards leverer druer til bl.a. Jim Clendenen (Au Bon Climat). The Thornhill Companies dyrker, i tillegg til vindruer, også avokado, blåbær og sitroner. Frukten til dagens vin er hentet inn fra flere vinmarker, derfor står det Central Coast som opprinnelse. En ukomplisert pinot noir, dette, med smak av jordbær og moreller, noe fruktsødme og med innslag av urter, lakris, krydder, blomster og fat. Den står godt opp mot enkle burgundere i samme prisklasse, og kan matche retter med kylling, hvit fisk, asiatisk og lyst kjøtt.

Mandag 27.april

Dagens vin nr. 28! Kriterier: Finnes på de fleste pol (basisvare), value for money, anvendelig til mat. Mandagens valg: Wente Morning Fog Chardonnay 2018 (kr. 174,00, nr. 786301). Ny uke, nye muligheter. Kanskje starte siste apriluke med fisk, kylling eller noe lyst kjøtt på tallerkenen? Da er denne vinen helt perfekt! Produsenten Wente Vineyards holder til i California, hvor vinhuset ble etablert i 1883. Wente er faktisk ett av de eldste i USA med samme familie som eiere, nå med 4. og 5.generasjon i førersetet. De har vinmarker spredt rundt i forskjellige områder i California, i Livermore Valley, Arroyo Seco/Monterey og San Francisco Bay. På sistnevnte sted opplever de morgentåka som har gitt navnet til denne vinen. Chardonnay-klonen som brukes i vinmarkene er faktisk Wentes egen, og er i dag i bruk hos mange av de store produsentene i California. Driften ved Wente Vineyards er sertifisert bærekraftig. 50 prosent av vinen har vært på ulike fat, amerikanske, franske og slavonske. Resten er fermentert på stål. I tillegg har noe av vinen fått syv måneder på bunnfall. Dette merkes, for her er det mye smak – rik og saftig stil med preg av modne frukter, epler, tropefrukt og sitrus. I tillegg hint av smørmalt, nøtter og fatvanilje. Anvendelig til skalldyr, fisk, fugl, lyst kjøtt og ost.

Lørdag 25.april

Dagens vin nr. 27! Kriterier: Finnes på de fleste pol (basisvare), value for money, anvendelig til mat. Lørdagens valg: Izadi Reserva 2015 (kr. 179,90, nr. 4599501). Jeg avslutter Dagens vin-uken med en solid godbit fra Rioja. Bak den står familien Anton, som er dyktige, kreative og fremgangsrike på mange felt. De står bak flere supre vinhus i Spania, bl.a. i Rioja, Ribera del Duero og Toro. Men det hele startet med Bodegas Izadi i 1987, i landsbyen hvor familien kom fra, Villabuena de Alava i Rioja Alavesa. Gründeren Gonzalo Anton hentet inn vinmakeren Mariano Garcia med 23 års bakgrunn fra legenden Vega Sicilia da de første Izadi-vinene skulle lages. Idéen var opprinnelig å skape en «husvin» til Spanias beste restauranter, som El Bulli og familiens egen Michelin-restaurant Zaldiarán. Gonzalo var på denne tiden også eier i fotballklubben Alaves, hvor norske Dan Eggen i sin tid var med og spilte dem opp i La Liga. Kort tid etter lansering var Izadi-vinene så etterspurte at full distribusjon måtte til. Nå selges de over hele verden, og regnes som noe av det mest prisgunstige av kvalitetsvin fra Rioja. Da spanskekongen Felipe VI ble innsatt i 2014, var det tre viner fra Anton-familiens Grupo Artevino som ble servert: Flor de Vetus Verdejo 2013, Izadi El Regalo 2007 og Finca Villacreses 2009.Vår vin i dag, Izadi Reserva 2015, er laget i tradisjonell Rioja-stil med moderne elementer. Vinen er lagret 14 måneder på fat og fremstår med solid dybde. Her er det masse røde og mørke bær (kirsebær og plommer), bløt, sødmefull og krydret stil, hint av urter. God dybde, gode tanniner og et merkbart eikepreg. Absolutt ett av de beste Rioja-kjøp i sin prisklasse, og en flott vin til lam, grillet kjøtt, biff og vilt.

Fredag 24.april

Dagens vin nr. 26! Kriterier: Finnes på de fleste pol (basisvare), value for money, anvendelig til mat. Fredagens valg: Maison Louis Jadot Bourgogne Chardonnay Couvent des Jacobins 2018 (kr. 199,90, nr. 4570801). Det fredddag, folkens! Tid for noe ekstra godt i glasset! Burgund-viner er attraktive, de kan være steindyre, men de er (nesten) alltid veldig gode. Det er nettopp i Burgund at pinot noir- og chardonnay-druene kommer til sin fulle rett. Jordsmonn, klima, riktige kloner, vinmarkens beliggenhet, lange tradisjoner, dedikerte vinmakere. Franskmennene kaller det terroir. Vinhuset bak dagens utvalgte vin vet mye om akkurat det. Jadot-familien kjøpte nemlig sin første vinmarksplot i Clos des Ursules (Beaune 1er Cru) alt i 1826, men startet ikke skikkelig med vin før Louis Henry Denis Jadot etablerte Maison Louis Jadot i 1859. Han var fra starten av kun en negociant som handlet inn vin fra mange bønder og så solgte vinen videre under eget navn, primært til Nord-Europa. Gjennom generasjoner har Jadot kjøpt flere og flere plots (andeler) i berømte vinmarker, så få – om noen – i Burgund kan i dag tilby vin fra rundt 150 forskjellige appellasjoner i Burgund. Denne er en AOC Bourgogne Blanc, med druer hentet fra Côte d’Or og Maconnais. En rimelig burgunder til å drikke nå, men med mulighet for lagring i 5-6 år også. Åpen og saftig frukt, mot modne, gule epler, sitrus, fersken, urter og fat. Rik og bløt, snerten mineralitet og fint balansert eikepreg (6 måneder på fat). Hint av smør og fatvanillin. Den roper etter sjømat, f.eks. sjøkreps ganske så naturell. Eller grillet fisk. Couvent des Jacobins er for øvrig en kjent romersk-katolsk kirke fra 1230 i Toulouse.

Torsdag 23.april

Dagens vin nr. 25! Kriterier: Finnes på de fleste pol (basisvare), value for money, anvendelig til mat. Torsdagens valg: Periquita Reserva 2017 (kr. 134,90, nr. 5578701). For noen år siden var jeg på besøk hos en spansk vinprodusent da telefonen ringte. Ukjent nummer, men jeg svarte likevel. «Hei Ulf, du må hjelpe meg! Jeg skal ha 60-årsdag, vil servere bacalao og trenger et vintips til. Men det være rødvin», var meldingen fra den som ringte. «Da velger du portugisisk», svarte jeg umiddelbart. Ingen spiser like mye klippfisk som dem, og de drikker egen vin til, enten hvitt eller rødt. Min anbefaling den gangen ble Periquita Reserva, og tilbakemeldinger etter 60-årsfeiringen var at det ble meget vellykket. Periquita er ett av verdens sterkeste merkenavn innen vin. Lansert for 170 år siden, og listeført på Vinmonopolet i over 50 sammenhengende år! Den opprinnelige utgaven var/er laget på castelao-druen, i Reserva-versjonen er det nå 50% castelao, 30% touriga nacional og 20% touriga franca. Vinmaker Domingos Soares Franco er 6.generasjon i firmaet som ble etablert under navnet José Maria da Fonseca i 1834. En portugisisk institusjon! Opprinnelsessted er i dag oppgitt til Terras do Sado, som er ensbetydende med Setubal-halvøya, hvor Fonseca holder hus. Vinen smaker røde og mørke bær, med modent preg, litt kokt frukt samt urter og krydder, lær og fat. Den har nok endret karakter noe siden 60-årsdagen til min innringer, så i dag ville jeg primært ha anbefalt den til kjøttretter.

Onsdag 22.april

Dagens vin nr. 24! Kriterier: Finnes på de fleste pol (basisvare), value for money, anvendelig til mat. Onsdagens valg: Zorzal Terroir Único Malbec 2018 (kr. 159,90, nr. 2156901). Den noe mer oppmykede karantenesituasjonen, og ikke minst været, gjør at det frister med noe forsiktig uteliv i tiden fremover. Vi har begynt å få på plass møbler på verandaer og terrasser, hos noen er også plenen raket og gjort klar, og utegrillen er kanskje klar for opptenning. Da passer det med en vin som er skapt for grillmat, som dagens argentinske utvalgte er. Vinhuset heter Zorzal Vineyard & Winery, ble etablert så sent som i 2008 og befinner seg lengst nord i Uco-dalen, i Gualtallary i Tupungato. Vinmarkene ligger fra 1200-1600 m.o.h., jordsmonnet består av granitt, sand og kalk, og temperaturforholdene skaper viner med stor friskhet, en del tanniner og fint syreinnhold. Malbec-druen kalles ofte for Argentinas nasjonaldrue, men har fransk opprinnelse, mest kjent fra Cahors hvor den også benevnes auxerrois. Men den er endel i bruk også i andre områder, som Bordeaux og Loire. Hvis man noen gang skal kåre verdens beste «biff-drue», vil malbec garantert være høyt oppe på pallen. Zorzal sin versjon har mørk frukt som smaker friskt og rent når vinen serveres lett avkjølt. Litt mer utflytende og med grønne undertoner når den blir mer temperert. Mørke bær, mot solbær og sorte plommer, lakris, krydder og urter. Fyr opp grillen!

Tirsdag 21.april

Dagens vin nr. 23! Kriterier: Finnes på de fleste pol (basisvare), value for money, anvendelig til mat. Tirsdagens valg: Colombaio Bombino Nero Rosato 2018 (kr. 145,00, nr. 11038701). Solen skinner videre, og gårdagens glass med årets første rosé ga mersmak, så her følger et nytt bekjentskap. Og sjekk her: I mainummeret som nå lanseres av det engelske vinmagasinet Decanter, kåres denne rosévinen som den neste beste italienske rosévinen og får 95 poeng (!), bare slått av en vin som koster 95 pund. Den er laget av Conte Spangoletti Zeuli, en ekte sør-italiensk greve som har sitt vinhus i Andria i Puglia-regionen. Vinen er klassifisert DOC Castel del Monte, hvor den hvite «søsteren» bombino bianco er en mye brukt hvitvinsdrue. Den mørke bombino nero er mer sjelden, med kun 1200 hektar total beplantning. Den finnes også sparsomt i Basilicata, Lazio og på Sardinia. Bombino betyr «liten bombe», og det er nettopp det denne vinen er, prisen tatt i betraktning. Smak av røde bær (kirsebær), røde epler, mint, tørket frukt, sitrus og urter dominerer. Frukten er sødmefull og ganske intens, men vinen har fin friskhet og god lengde i avslutningen. Prøv den til skalldyr, grillet fisk og lyst kjøtt. Etter som italienerne gjerne gjør, til antipasti.

Mandag 20.april

Dagens vin nr. 22! Kriterier: Finnes på de fleste pol (basisvare), value for money, anvendelig til mat. Mandagens valg: Georg Breuer Spätburgunder Rosé 2019 (kr. 164,90, nr. 2044001). Med unntak av nedsnødde Nord-Norge, var det solskinn og glimt av at sommeren nærmer seg over store deler av Norge denne helgen. Det betyr at vi kan krype ut av karantenerommene våre og gi hverandre en aldri så liten oppmuntring i den uvirkelige tiden vi er inne i. Og det må vi gjøre med årets første rosévin i glasset! Jeg velger meg denne tyske pinot noir-varianten (spätburgunder = pinot noir) fra Weingut Georg Breuer i Rheingau. Midt i hjertet av den idylliske landsbyen Rüdesheim, med berømte vinmarker på rekke og rad langs Rhinens bredde (Berg Schlossberg, Berg Rottland, Berg Roseneck, Nonnenberg), lager Theresa Breuer og hennes team strålende viner. Eiendommen er på 34 hektar, og Theresa, som tok over som 19-åring da hennes far Bernhard døde plutselig i 2004, er 4. generasjon Breuer i et vinhus med historie tilbake til 1880. Denne rosévinen har alt du trenger for å føle at livet sprudler litt igjen: Frisk og saftig åpning, med fersk rødbærfrukt mot bringebær og kirsebær, lett floral med hint av hvite blomster. Småelegant, mineralsk og bra bitt, med sitrus og urter i avslutningen. En vin bare å tørstedrikke med, men også perfekt til sjømat, salater, vegetarretter, spekemat, tapas og lyst kjøtt.

Lørdag 18.april

Dagens vin nr. 21! Kriterier: Finnes på de fleste pol (basisvare), value for money, anvendelig til mat. Lørdagens valg: Matua Marlborough Pinot Noir 2018 (kr. 149,90, nr. 8053901). Da Matua-grunnlegger Bill Spence besøkte en utsolgt VinPuls-kveld for litt over ett år siden, fikk vi høre en spesiell suksesshistorie og smake syv viner fra vinhuset som i 1974 lanserte 400 flasker av New Zealands første vin på sauvignon blanc-druer. Senere er jo nettopp sauvignon blanc-viner blitt New Zealands sterkeste kort på det internasjonale markedet. Dagens utvalgte vin er likevel en rødvin, på pinot noir-druer dyrket i Marlborough, landets mest kjente vinområde. For nå er også pinot noir blitt en viktig drue i New Zealand. Den dyrkes i flere av de andre vinregionene, som Central Otago, Hawke’s Bay, Gisborne, Auckland og Nelson. Marlborough-utgaven fra Matua (maori-uttrykk for eldre folk/foreldre) er typisk for mange av landets PN-viner: Sødmefull frukt, saftig stil, mye røde bær, merkbart fatpreg, hint av blomster, urter, krydder og lakris. En vin som fungerer godt til pastaretter/risotto med sopp, kylling og and, lyst kjøtt.

Fredag 17.april

Dagens vin nr. 20! Kriterier: Finnes på de fleste pol (basisvare), value for money, anvendelig til mat. Fredagens valg: Cune Crianza 2016 (kr. 144,90, nr. 5705701). Mange av restaurantene som tilbyr take away-mat har satset på langstidsstekt kjøtt. Slike retter innbyr til vinfølge av noe litt kraftig og smakfullt. Dagens utvalgte vin er en spanjol som dekker dette kravet til det fulle. Navnet Cune er egentlig en forkortelse og forenkling av C.V.N.E. som står for Compañía Vinícola del Norte de España. Vinhuset ble etablert i 1879 av brødrene Eusebio og Raimundo Real de Asúa, og er fortsatt eid av etterkommerne til de to. Vi snakker om en av gigantene i Rioja her. Et hus som engasjerte Alexiandre Gustave Eiffel til å konstruere ny kjeller i 1890-1909, som introduserte Riojas første tørre hvitvin (Monopole) i 1915, lanserte Riojas første enkeltvinmarksvin (Contino) i 1973 og som fikk sin Imperial Gran Reserva kåret til verdens beste vin av Wine Spectator i 2013. Cune Crianza er en solid traver, rimelig også, en liten klassiker. Og 2016 er en super årgang. Vinen er laget på tempranillo (80%), garnacha (10%) og mazuelo (10%). Fyldig, pen syre, leskende og god, med smak av modne røde og mørke bær og plommer, krydder, tørket frukt og fat. En smådelikat vin, uten for mye ekstraksjon og med et fint balansert eikepreg.

Torsdag 16.april

Dagens vin nr. 19! Kriterier: Finnes på de fleste pol (basisvare), value for money, anvendelig til mat. Torsdagens valg: Château Bonnet 2018 (kr. 134,90, nr. 282501). Det snakkes, naturlig nok, mye om Bordeaux når vin diskuteres. Men hvit Bordeaux er ofte sørgelig oversett/avglemt. Her er en gammel traver som fortsatt leverer solid i forhold til pris. Den opprinnelige Bonnet-eiendommen har historie tilbake til 1560, da Reyner-familien etablerte seg ved Grézillac, i området som vinmessig i dag benevnes Entré-deux-Mers. Opp gjennom årene har Château Bonnet hatt forskjellige eiere, inntil Lurton-familien kom inn på eiersiden i 1953. Druene som gjelder for hvitviner i Bordeaux, og i denne, er sauvignon blanc (75%) og semillon (23%), pluss her – litt muscadelle (2%). En ung, fruktig og saftig hvitvin som kun har vært på ståltanker. Lettdrikkelig, javel, men også med smaksmengde nok til at den går utmerket til mat. Forvent litt stikkelsbær, epler, gul- og grønn sitrusfrukt, blomster og urter. Server den til koldtbord, grønnsaksretter/salater, asparges, røykalaks og ost. Og liker du denne, så prøv gjerne en hvit Bordeaux i høyere prisklasse også. Da vil du få en god opplevelse!

Onsdag 15.april

Dagens vin nr. 18! Kriterier: Finnes på de fleste pol (basisvare), value for money, anvendelig til mat. Onsdagens valg: Henri Bourgeois Petit Bourgeois Sauvignon Blanc 2018 (kr. 154,90, nr. 3317301). Egentlig er det blitt aspargestid hele året gjennom nå, med Sør-Amerika som leverandør. Men nå begynner den «ekte» europeiske aspargessesongen, og da er det tid for å hente frem vinene som passer så perfekt til asparges – nemlig sauvignon blanc-viner fra Sancerre i Loire-dalen. Med ti generasjoner av druedyrkere og vinmakere på baken, er det få som slår vinhuset Domaine Henri Bourgeois på rutine og tradisjoner. De har til og med etablert seg i New Zealand (Clos Henri), hvor sauvignon blanc-druen er blitt en slags nasjonalskatt. Få druer er så lett gjenkjennelig som sauvignon blanc. Aromatisk så det holder, frisk og syrlig, med aromaer mot stikkelbær, solbærblader, epler, gress, urter, blomster og sitrus. Også så er den ofte herlig mineralsk, i Sancerre på grunn av et jordsmonn med sandstein og flint.

Tirsdag 14.april

Dagens vin nr. 17! Kriterier: Finnes på de fleste pol (basisvare), value for money, anvendelig til mat. Tirsdagens valg: OMA Barbera d’Alba 2018 (kr. 169,90, nr. 878701). Ole Martin Alfsen er en allsidig fyr: Kokk, vinkelner, kokebokforfatter, TV-personlighet. Og han lykkes med det meste, fordi han er fordømt dyktig. Akkurat nå er han i gang med egen serie på 40 programmer på TV Norge hvor han demonstrerer sine kokkeferdigheter, med snert og humør. På Vinmonopolet har han hittil lansert ti forskjellige viner, og tre øl, alle under OMA-etiketten. Denne er blendet hos Giovanni Rosso som har hatt tilhold i Serralunga d’Alba i Piemonte siden 1890. OMA presenterer her barbera-druen i sin mest friske og tilgjengelige utgave. Ungdommelig saftighet, frisk syre, bløte tanniner. Med smak av røde og mørke bær, kirsebær, moreller og plommer, med hint av blomster, mandler og bitre urter. Vanskelig å ikke like denne! Til pasta, gryteretter eller lyst kjøtt.

Lørdag 11.april

Dagens vin nr. 16! Kriterier: Finnes på de fleste pol (basisvare), value for money, anvendelig til mat. Lørdagens valg: A.D. Coutelas Champagne Cuvée Louis Victor Brut (kr. 380,00, nr. 2256201). Det finnes alltid en anledning til å åpne en flaske sprudlende drikke, og dette er kanskje det beste champagne-kjøpet i basislisten nå. Vinhusets opprinnelse er fra 1809, da Louis-Victor Coutelas startet med å selge druer. I dag drives familiefirmaet av det unge paret Angelique og Damien Coutelas (derav merkenavnet A.D. Coutelas). De har åtte hektar med vinmarker, og lager årlig ca 90 000 flasker. Drueblenden her er 1/3 hver av pinot noir, chardonnay og pinot meunier, som er økologisk dyrket. Basevinen er satt sammen av årganger fra 2007 til 2014, som er lagret etter solera-systemet (det tappes av en viss mengde hvert år, så etterfylles fatene med ny vin). Dette gir større kompleksitet og dybde. Kremet stil, delikate bobler. Mye smak her, med innslag av brøddeig og kjeks, mineraler. Frukt mot grønne og gule epler, sitrusfrukter. Lett floral, med hint av hvite blomster.

Onsdag 8.april

Dagens vin nr. 15! Kriterier: Finnes på de fleste pol (basisvare), value for money, anvendelig til mat. Onsdagens valg: Muga Reserva 2015 (kr. 274,90, nr. 3098901). Jeg går litt opp i pris i dag, men nå er det påske, og da «ska vi kos oss». Her er en erketypisk Rioja-vin, full av røde og mørke bær, tørket frukt, lett kryddersødme, lakris og et tydelig preg av modning på eikefat (vanilje). Det er dette som gjør at tradisjonelle Rioja-viner fungerer så godt til retter med lam og sau, for her får du smaker som går fint sammen med både kjøttet, krydderet vi bruker og sjyen/sausen du serverer til. I denne vinen bruker produsenten, Bodegas Muga, fire av de mest typiske druene for regionen: tempranillo (70%), garnacha (20%), mazuelo (5%) og graciano (%). Man kødder ikke med slikt, mener nok vinmakeren hos dette tradisjonsrike firmaet, med familiehistorie i Rioja tilbake til 1700-tallet, men etablert som vinhus i 1932. Dette er en vin som du kan ha stor glede av å bare nyte alene også, uten mat til. Og har du ikke lam på menyen, så prøv den til storvilt eller gryteretter av storfe, samt naturligvis biff og entrecote.

Tirsdag 7.april

Dagens vin nr. 14! Kriterier: Finnes på de fleste pol (basisvare), value for money, anvendelig til mat. Tirsdagens valg: Carussin Asinoi Barbera d’Asti 2018 (kr. 145,00, nr. 4992201). Barbera er en drue med stor suksess i Norge, ikke minst blant bestselgerne på BIB. Kvaliteten og uttrykket kan variere mye, ut fra om det er en lite definert Piemonte-barbera, eller om den kommer fra Alba eller Asti. Asinoi er «ekte vare», fra Asti-regionen som leverer de mest strukturerte, bærfriske, dype og ofte lagringsdyktige utgavene av barbera-druen. Carussin er en superherlig produsent, med mamma Bruna Ferro som gårdens ubestridte dronning. Ved siden av å ha en flokk esler på gården, driver sønnene Luca og Matteo med ostebutikk, pub og ølbryggeri, mens Bruna og mannen Luigi lager vinene. Her er alt idealistisk, og vinene naturligvis biodynamiske. Uttrykket i vinene er spontant og åpent, med en bløt, saftig og moden bærfrukt, hvor du kjenner hint av moreller/kirsebær, nøtter, blomster, urter og plommer. God å drikke uten mat, lett avkjølt, men fungerer best til fisk, vegetar- og soppretter samt lyst kjøtt. Og ja, dette er en «annerledes» barbera!

Mandag 6.april

Dagens vin nr. 13! Kriterier: Finnes på de fleste pol (basisvare), value for money, anvendelig til mat. Mandagens valg: Santa Carolina Chardonnay Vineyard Selection Estrellas 2019 (kr. 112,90, nr. 286601). Jeg får ofte spørsmål om tips på gode billigviner. Vel, her kommer en riktig så rimelig godbit! Da jeg begynte å skrive om vin i 1990 var Chile ganske «hot», fordi produsentene der leverte rene, fruktige og drikkevennlige viner til super pris. Det gjør de fortsatt, men underveis har vi funnet ut at andre nasjoner kanskje er mer spennende. Da kan vi gå glipp av et røverkjøp som denne fra vinhuset Santa Carolina, med historie tilbake til 1875. Chardonnay-druene kommer fra Rapel-dalen, og vinen har fått en periode på bunnfall, i tillegg til fatlagring. Her er det mye smak til litt over hundre kroner, som tropisk frukt, ananas og fersken, urter og et lett søtlig eikepreg (vanilje). Moden frukt. Vinhuset anbefaler den til fisk og sjømat, som kamskjell med parmesan, samt kalkun med grønn salat. Jeg prøvde den med suksess til en rik tagliatelle med scampi. Kyllingretter og hvitt kjøtt (svin) går også bra.

Lørdag 4.april

Dagens vin nr. 12! Kriterier: Finnes på de fleste pol (basisvare), value for money, anvendelig til mat. Lørdagens valg: Musar Jeune 2017 (kr. 214,90, nr. 5892201). Lam, lam, lam. Ja, det nærmer seg påske, og da snakker vi lammekjøtt. Og vin fra Rioja og Bordeaux. Eller? Ja, absolutt noe annet også: Vin fra Libanon! Dette er en yngre variant av kultvinen Château Musar. Drueblenden er cinsault, syrah og cabernet sauvignon, og du gjenkjenner umiddelbart Musar-stilen, som er preget av mye eksotisk krydder og fruktsødme. Her får du friskere og mørkere frukt, mot bjørnebær, solbær, plommer og blåbær. Samtidig er det også hint av fioler, pepper, søtt krydder og milde tanniner. Denne er lettere å forstå – og å finne mat til – enn førstevinen til Château Musar som egentlig er best når den er ti år gammel, minst! Musar Jeune er mer umiddelbar, men fortsatt innsmigrende nok. Og 175 kroner rimeligere enn storebroren…

Fredag 3.april

Dagens vin nr. 11! Kriterier: Finnes på de fleste pol (basisvare), value for money, anvendelig til mat. Fredagens valg: Domaine d’Andézon 2018 (kr. 174,90, nr. 3133701). Mange skal garantert spise kjøtt i helgen. Her er en vin som takler mange varianter: langtidsstekt, i gryte, pannestekt, grillet. Dessuten mye forskjellig vilt. Domaine d’Andézon er en av ti medeiere i kooperativet Vignerons d’Estezargues som blir omtalt som Frankrikes beste kooperativ. De bestemte i 1995 at de beste vinmarkene og druene fra hver enkelt vingård skulle få sin egen cuvée. I tillegg jobber de økologisk. Her er druene fra vinstokker som er 50-60 år gamle, dyrket i skrint, steinrikt jordsmonn. Appellasjonen er Côtes du Rhône, og druen er syrah, som betyr smak av syrlige røde bær og skogsbær som blåbær og krekling, med innslag av pepper, lær og urter. Fyldig saftig frukt og milde tanniner. Vinen har i mange år vært ett av Polets aller beste kjøp, og 2018-årgangen er bare helt super. «En av de beste årgangene noensinne, skikkelig valuta for pengene», skrev jeg da årgangsskiftet fra 2017 til 2018 kom.

Torsdag 2.april

Dagens vin nr. 10! Kriterier: Finnes på de fleste pol (basisvare), value for money, anvendelig til mat. Torsdagens valg: Malvira Roero Arneis 2018 (kr. 164,90, nr. 10421101). Det har vært mye fokus på viner fra Piemonte de siste årene, først og fremst på de røde druene barbera og nebbiolo. Men det dyrkes også mange lokale hvite druer nord i Italia, som cortese, timorasso, nacetta, erbaluce og arneis. Sistnevnte er den mest brukte og kjente i dag, men var for 40-50 år siden truet av utryddelse. Den har sitt hovedsete i Roero-åssidene nordvest for Alba, hvor produsenten Malvira lager flere supre utgaver. Noen av dem tåler overraskende lang lagring. Denne drikker godt som ung, med bløt, behagelig syre og smak av fersken og gule frukter, med innslag av blomster, urter og mandler. Matmessig anbefaler jeg fiskeretter med saus, kylling og vegetarretter.

Onsdag 1.april

Dagens vin nr. 9! Kriterier: Finnes på de fleste pol (basisvare), value for money, anvendelig til mat. Onsdagens valg: A A Badenhorst Secateurs Chenin Blanc 2019 (kr. 175,90, nr. 1695701). Sør-afrikansk vin har fått et skikkelig løft det siste tiåret. Og Adi Badenhorst i Swartland er en av produsentene som har vært med på kvalitetshevingen. Det fine med Sør-Afrika er at vinmakerne der ikke er redd for å gå nye veier. Her er en vin på druen chenin blanc, som vi helst forbinder med Loire (også kalt pineau der). Mange land har sin egen «nasjonaldrue», Sør-Afrika har pinotage, men egentlig er chenin blanc-viner noe av det mest spennende de leverer. Få druer kan lage så flotte viner, og i Sør-Afrika «blomstrer» den som aldri før. Adi Badenhorst er en særing som i tillegg til vin driver med produksjon av øl, gin og tonic, samt oppdrett av påfugler (!). Men vinene hans er dønn seriøse. Denne bobler over av deilige fruktaromaer, med stor saftighet, innslag av blomster, tropisk frukt, epler, sitrus og urter. Anvendelig til mye mat, som rike salater, lyst kjøtt og kylling, skalldyr og vegetarretter.

Tirsdag 31.mars

Dagens vin nr. 8! Kriterier: Finnes på de fleste pol (basisvare), value for money, anvendelig til mat. Tirsdagens valg: Calles Riesling 2018 (kr. 159,90, nr. 5815001). Det er lett å glemme gamle favoritter når Vinmonopolet og importørene pøser på med stadig nye viner. Credo-gründer og influenser (i ordets rette betydning!) Calle Fegth fortsetter nemlig å levere på høyt nivå med denne første vinen han lanserte under egen etikett, for drøyt ti år siden. Fortsatt kommer drueråstoffet fra Weingut Bernhard Mehrlein i Rheingau, og med 2018-årgangen synes jeg Calle har løftet kvaliteten ett hakk igjen. Denne har god fylde og rikhet, er pent avrundet og balansert, i en matvennlig stil med både et bredt aromabilde og fin syrefriskhet. Friske grønne epler, sitrusfrukt, urter og mineraler. Passer godt til rike fiskeretter, asiatisk mat og kylling/lyst kjøtt.

Mandag 30.mars

Dagens vin nr. 7! Kriterier: Finnes på de fleste pol (basisvare), value for money, anvendelig til mat. Mandagens valg: Garzón Tannat Reserva 2017 (kr. 176,30, nr. 11039501). Dagens utvalgte er en aldri så liten sensasjon. Den kommer nemlig fra Uruguay, og et samstemt kritikerkorps har falt pladask for denne vinen. Bodega Garzón er multimilliardæren Alejandro P. Bulgheronis store prestisjeprosjekt. Ingen ting er spart for å lage viner som utgjør en forskjell. Uruguay er et lite påaktet land innen vin, men faktum er at flere produsenter der lager viner det er verdt å prøve ut. Tannat-druen er blitt en spesialitet for Uruguay. Den har sitt opphav i Madiran i sørvest-Frankrike, og skal være bragt til Uruguay av baskiske utvandrere. Da denne vinen ble lansert i Norge trillet jeg terningkast 5 og skrev følgende «Kraftfull, strukturert, dyp og mørk vin med smak av mørke bær (solbær, plommer og bjørnebær), urter, lakris og fat. Milde, men merkbare tanniner, solid lengde. 14,5 prosent alkohol er godt integrert i frukten, det samme er fatene».

Lørdag 28.mars

Dagens vin nr. 6! Kriterier: Finnes på de fleste pol (basisvare), value for money, anvendelig til mat. Lørdagens valg: Grand Fief de la Cormeraie Muscadet Sèvre et Maine sur Lie 2018 (kr. 152,00 – nr. 8055001). Dette er den ultimate blåskjellvinen, og akkurat nå er jo norske blåskjell på sitt beste. Men la oss starte med å forstå etiketten: Muscadet er navnet på vintypen (druen her heter Melon de Bourgogne og kom fra Burgund på 16-1700-tallet). Sèvre et Maine henviser til to elver som renner gjennom vinmarkene der druene dyrkes, helt ytterst mot Atlanterhavet i Loire-dalen, mens Sur Lie betyr at vinen har fått et opphold på bunnfall (skall og gjærrester). Muscadet-vinene skal gjerne ha noen år på baken, for da utvikler de en flott fedme som du her bare aner. I tillegg er det sjømineraler og kalk, grønne epler, sitrus, blomster, nøtter og urter. Noe mer? Jo, produsenten er Veronique Günther-Cherau som har flere flotte eiendommer i området, bl.a. Grand Fief.

Fredag 27.mars

Dagens vin nr. 5! Kriterier: Finnes på de fleste pol (basisvare), value for money, anvendelig til mat. Fredagens valg: Weinert Carrasal 2015 (kr. 179,90 – nr. 3240401). Denne argentinske vinen har i en årrekke vært ett av de beste kjøp i sin prisklasse på Polet. Produsenten Weinert er kjent for å lagre vinene sine ekstra lenge på gamle, digre eikefat, samt at vinene tåler lang flaskelagring. 1978-årgangen (!) av denne vinen har vært tilgjengelig på Polet ganske nylig. Dette er en slags «Bordeaux-blend», dvs at vinen er satt sammen av druer som er vanlig i Bordeaux-viner: cabernet sauvignon (35%) og merlot (25%), i tillegg til malbec (40%) som er blitt en spesialitet i Argentina. Superflott vin til storfekjøtt, lam og vilt, gjerne grillet. En vin med både trøkk og eleganse, med smak av modne, mørke bæraromaer koblet med lakris, krydder, moccasjokolade, lær og fat. Biffen venter!

Torsdag 26.mars

Dagens vin nr. 4! Kriterier: Finnes på de fleste pol (basisvare), value for money, anvendelig til mat. Torsdagens valg: Rabl Langenlois Kamptal Grüner Veltliner 2018, kr. 164,90 – nr. 3665701). Er du på jakt etter en hvitvin som kan gå til mye forskjellig mat, fra sushi til lyst kjøtt, inkludert fisk- og skalldyrretter, samt salater, så kan dette være vinen du leter etter. Druen grüner veltliner, som kalles Østerrikes nasjonaldrue, gir viner med et bredt bruksområde, perfekt som matvin. Ofte rik i stilen, med aromaer mot modne epler, fersken, krydder (hvit pepper), sitrus, urter og mineraler. Weingut Rabl er en produsent som leverer stadig bedre viner.

Onsdag 25.mars

Dagens vin nr. 3! Kriterier: Finnes på de fleste pol (basisvare), value for money, anvendelig til mat. Onsdagens valg: Roche de Bellene Bellenos Coteaux Bourguignons Cuvée Rouge 2016 (kr. 145,90, nr. 5848501). Burgund eller Beaujolais? Ja, takk, begge deler! For det får du her, med 50/50 pinot noir og gamay-druer. Appelasjonen Coteaux Bourguinons ble opprettet i 2011 for å gi produsenter muligheten til å bruke flere druer enn pinot noir, bl.a. gamay og césar av de røde og fem forskjellige hvite. Nicolas Potel, som står bak Maison Roche de Bellene i Beaune, er en kul og flink fyr som lager veldig gode og prisgunstige viner. Denne er bløt, men kjøttfull, har en herlig, leskende og frisk rødbærfrukt, og er både saftig og fast. Rett og slett flott! Kan serveres til fugl (and og kylling), svin og lyst kjøtt.

Tirsdag 24.mars

Dagens vin nr. 2! Kriterier: Finnes på de fleste pol (basisvare), value for money, anvendelig til mat. Tirsdagens valg: Château Kefraya Les Bretèches 2017 (kr. 155,00 – nr. 8136501). Libanesisk vin i Norge er ikke bare verdensberømte Château Musar. Château Keyfraya holder også til i Bekaa-dalen, med vinmarker opp mot 1100 m.o.h. nesten på grensen mot Syria. Vi nærmer oss påske, og selv om vi ikke skal dra på hytta i år, så kan vi naturligvis spise påskelam, og da er denne uovertruffen. Drueråstoffet er så uvanlig som en miks av syrah (50%), tempranillo (20%), cinsault (18%), cabernet sauvignon (7%) og marselan (5%). Her får du masse smak, først mørke bær som sorte kirsebær, solbær og plommer, dernest skogsbær, tørket frukt og fruktsødme, så lakris, krydder, urter, røyk og fat. I tillegg til lam er dette en vin som går utmerket til vilt og grillet storfekjøtt.

Mandag 23.mars

Dagens vin nr. 1! Kriterier: Finnes på de fleste pol (basisvare), value for money, anvendelig til mat. Mandagens valg: Montresor Soave Classico 2019 (kr. 130,00 – nr. 1032301). Druen er garganega, som dyrkes i Soave, et hvitvinsområde sør for Verona i Veneto-regionen. Vinhuset Montresor ble grunnlagt i 1892, av en familie som i sin tid kom fra Loire i Frankrike. Forvent en smak av gule frukter, modne epler, fersken, aprikos, med innslag av blomster, mandler, grønne urter og sitrus. Bløt stil, litt fedme. Ypperlig vin til fisk og skalldyr, salater. Går også til kylling og hvit pizza.

Del med flere

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.