Italiener med fransk vri i Sør-Afrika

Anthony de Jager har italiensk bakgrunn, men har laget franskinspirerte viner for Charles Back ved Fairview Wine and Cheese Farm i Sør-Afrika i over tyve år. Han er prototypen på den internasjonale miksen som driver sør-afrikansk vin fremover.

Vi møter Anthony sammen med sjefen sjøl, Charles Back, i et nærmest storstuelignende smakerom ved det som er Sør-Afrikas absolutt største attraksjon innen vin, med mellom 3-400 000 besøkende hvert år.

Ved Fairview Estate driver man vinturisme i stor stil, med eiendommer som omfatter hele 850 hektar, hvorav 250 hektar er beplantet med vinstokker. Resten brukes til fôr og uteareal for 800 geiter samt griser og kyr.

Bare Nelson Mandela rangert foran

Charles Back er en farverik og entusiastisk fyr, som fyker inn og ut av smakerommet mens Anthony skjenker og forklarer. Charles er en utrolig viktig mann for den sør-afrikansk vinindustrien. I en nasjonal kåring i 2006 var det bare Nelson Mandela som ble ansett som viktigere enn Charles for Sør-Afrika og sør-afrikansk vin på verdensmarkedet.

Charles understreker viktigheten av å støtte opp under Fairtrade-tanken, og røper at flere av hans nærmere 500 arbeidere har fått muligheten til å skape sin egen fremtid gjennom å få sine egne jordstykker.

Charles Back har ingen problemer med å trollbinde besøkende til Fairview med historien om familien, hans egen suksess med vin og ost, og om fremtiden for sør-afrikansk vin. Foto: UD

Bestefaren hans kom  fra Litauen i 1902, og startet med vin bare noen få år senere. “Han skulle til Amerika, men seilte feil vei,” spøker Charles.

Gården Backsberg kjøpt i 1917

Gården Backsberg, hvor Fairview holder til, har historie tilbake til 1693, og ble kjøpt av familien i 1917. Ved siden av vin har osteproduksjon vært viktig siden faren til Charles begynte med geiter og ost for 50 år siden.

I dag er Fairview Sør-Afrikas største produsent av spesialoster, noe butikken ved besøkssenteret bærer tydelig preg av. Der selges det vin, ost og ostetilbehør i store mengder hver eneste dag. Øl, sjokolade og grappa lager man også.

-Vi lager viner i forskjellige stilretninger. Såkalte «warm climate»-viner er i Rhône-stil, på druer som viognier, roussanne, cinsault, mourvedre, carignan, syrah og grenache. Våre «cool climate»-viner er gjerne på merlot, cabernet sauvignon og pinotage, forklarer Anthony.

-Organisk og biodynamisk er fremtiden

Charles Back stikker innom igjen og understreker sterkt at han ikke betrakter vinene som Fairview lager som i Nye verden-versjon. Og poengterer dessuten at det ¨å tenke organisk og biodynamisk, som de gjør ved Fairview, er en fin vei inn i fremtiden”.

Anthony de Jager, winemaker hos Fairview i tyve år. Foto: UD

De har allerede kommet langt i så måte ved Fairview Wine and Cheese Farm og det nyeste anlegget Back har i Swartland skal også konverteres til organisk drift.

-Anthony og jeg tenker veldig likt når det gjelder hva vi ønsker å skape. Vi er litt crossover. Vi fokuserer på midtpaletten i vinene, om vi kan si det på den måten. Vi ønsker å lage sømløse viner, viner som har en fin balanse, sier Back og ber Anthony de Jager skjenke opp nye smaksprøver.

Vi går via noen rike og komplekse chenin blanc-viner til en ganske parfymert blend på sauvignon blanc og semillion før en spennende rød rekke kommer. Det starter med storselgeren Goats do Roam (et ordspill på Côtes du Rhône) før vi får en herlig cinsault laget i kun 4500 flasker fra en enkeltvinmark med buskplanter.

Viner du må drikke før du dør

Deretter følger Caldera 2013, laget på grenache, mourvedre og syrah, en av fem sør-afrikanske viner nevnt i boka «1000 viner du må smake før du dør». En annen vin som også imponerer er Eenzaamheid Shiraz 2013. De kan ha flotte navn på vinene sine, de sør-afrikanske produsentene!

Charles Back røper at franskmennene har forsøkt å stoppe hans serie med viner som har ordspill som henspeiler på Rhône-dalen.

-Da ble jeg inspirert av franske bønder som når de skal demonstrere fyller traktorhengerne med møkk og kjører rundt i gatene i Paris. Jeg pakket inn geiteskit som jeg leverte inn på den franske ambassaden i Cape Town. Jeg hørte ikke noe mer etter det, flirer Charles Back.

Goats do Roam-suksess

Her i Norge er det først og fremst Goats do Roam på flaske og bag-in-box som har gjort suksess for Charles Back og Fairview. Den finnes også i rosévariant.

Det er også lansert  en Goats do Roam in Villages (=Côtes du Rhône Villages) samt den spennende hvite Nurok (på chenin blanc, roussanne, viognier, og grenache blanc), Vintage Reserve og Cape Granite, sistnevnte i både rød og hvit utgave.

Anthony de Jager er meldt på vei til Norge (bare Oslo, dessverre) for noen smakinger i den nærmeste tiden. Kanskje det kan føre til at importøren får mulighet til å ta in noen av spesialvinene fra Fairview også, for de viser Sør-Afrika fra en helt annen side!