Kvinnene inntar Champagne

De har vært i fåtall, men de siste årene har stadig flere kvinnelige ønologer fått viktige posisjoner i små og store champagne-hus. Sist ut er Alice Tétienne som 1.april overtok som winemaker hos Champagne Henriot.

Av Ulf Dalheim, publisert 5.april 2020

Ansettelsen skjer 212 år etter at Apolline Henriot i 1808, som enke etter Nicolas Simon Henriot, etablerte champagnehuset Veuve Henriot Ainé. Den gangen var det flere mektige kvinner i store vinfamilier, men de jobbet sjelden «på gulvet».

Det gjorde heller ikke Apolline, men hun la grunnlaget for familiedynastiet Le Vigie Maisons et Domaines Henriot som i dag ikke bare omfatter champagnehuset Henriot, men også kjente eiendommer som Bouchard Père et Fils i Burgund, William Fèvre i Chablis og Villa Ponciago i Beaujolais. I nyere tid også Beaux Frères Property i Oregon, USA.

Kom til Henriot fra Krug

Alice Tétienne er født og oppvokst i Champagne, og kommer til Henriot fra Champagne Krug hvor hun har jobbet siden 2015. Før hun begynte hos Krug var hun innom både Laurent Perrier og Nicolas Feuillatte i forskjellige stillinger.

Tétienne etterfølger Laurent Fresnet, som frem til han sluttet i fjor høst, hadde vært 13 år hos Henriot. Fresnet ble utnevnt som «Sparkling Winemaker of the Year» av International Wine Challenge i både 2015 og 2016, så Alice Tétienne har solide sko å fylle hos Henriot. Laurent Fresnet har tatt over som chef de cave (kjellermester) etter Didier Mariotti hos Champagne Mumm. Mariotte er nå ny kjellermester hos Veuve Cliquot.

Champagnes viktige enker

Flere enker enn Apolline Henriot har spilt viktige roller i Champagne opp gjennom årene. Tre år før Apolline grunnla Veuve Henriot Ainé sørget den kanskje mest kjente enken innen champagne – Barbe-Nicole Ponsardin – for opprettelsen av Veuve Cliquot i 1805. Vi kjenner jo alle til «Gul enke» i dag.

To andre enker som også har satt sine spor i Champagne er Jeanne-Alexandrine Louise Pommery som tok over etter sin mann hos Champagne Pommery i 1858 og ikke minst Lily Bollinger som ble sjef hos Bollinger da hennes mann døde i 1941.

60% kvinnelige ønologistudenter

Men nå er det altså ikke enkene som stormer frem, derimot kvinnelige ønologer. Ifølge BBC er 60% av studentene ved ønologistudiet i Champagne kvinner, skriver The Drinks Business.

Mens Sandrine Logette-Jardin hos Duval-Leroy i mange år var eneste kvinnelige «Chef de Cave» (kjellermester), har vi de siste årene fått flere andre i samme posisjon, som Caroline Latrive hos Ayala, Floriane Eznack hos Jacquart og Séverine Frerson hos Perrier-Jouet. Sistnevnte har i et intervju sagt at vinbransjen i Champagne er «hypermaskulin».

Nettopp det siste håper en gruppe på ti kvinnelige lederskikkelser i Champagne å gjøre noe med. De er enten arvinger/eiere, direktører eller vinmakere, og har dannet et eget nettverk kalt «La Transmission». De ønsker gjennom nettverket sitt å oppfordre og hjelpe kvinner til å ta betydelige posisjoner i Champagne i årene fremover.

Bred utdannelse og erfaring

Alice Tétienne hos Champagne Henriot har altså nå tatt en slik viktig posisjon. Hun har underveis skaffet seg en solid kunnskapsbase. Hos Krug jobbet hun først og fremst med oppfølging av vinmarkseierne som var tilknyttet firmaet, samt at hun satt i smakskomiteen sammen med Eric Lebel og Julie Cavil.

Underveis i sin korte karriere innen champagne har hun studert forskjellige sider av faget, med stor vekt på det som skjer ute i vinmarkene. Hun har mastergrad både i vinplanteforskning og vinstokker og terroir. Hun ønsket å forstå hva som påvirket kvaliteten på druene som det skulle lages vin av.

Så konsentrerte hun seg om kommunikasjon og markedsføring med en master i vin og champagne, noe som førte henne til markedsavdelingen hos Laurent Perrier. Siste ledd var diploma i ønologi, hvor hun fikk en egen pris for sin avhandling om ønologisk utvikling. Fra 2014 var hun ansatt i Centre Vinicole hos Nicolas Feuillatte, hvor hun jobbet mest med prosessene rundt druepressing og med selve vinlagingen.

Trekker en linje tilbake til 1808

Gilles de Larouzière, som er president hos Champagne Henriot, sier i en pressemelding følgende om ansettelsen av Alice Tétienne:

-Vi er svært glade for å få Alice Tétinne med på laget. Hun er en strålende og talentfull kvinne som helt klart vil bidra til å løfte Champagne Henriots anseelse i champagnemarkedet, takket være hennes dyktighet og hennes måte å samarbeide med våre partnere i vinmarkene. Ved ansettelsen av Alice måtte jeg tenke tilbake på en annen talentfull kvinne, nemlig min slektning Apolline Henriot som etablerte vårt champagnehus i 1808, uttaler Gilles de Larouzière.

Alice Tétienne får først anledning til å sette sitt stempel på vinene fra 2020-årgangen, samt at hun naturligvis allerede nå begynner å blende vinene som kommer fra Henriot i tiden fremover. Her er imidlertid vår vurdering av to aktuelle Henriot-champagner på det norske markedet:

Henriot Champagne Blanc de Blancs
Musserende
Frankrike, Champagne
Basis – nr. 5701101
Kr. 399,90, 0 – 5 år
Gir mye champagne for pengene denne. Ren og frisk åpning, kremet stil, noe blomster, mineraler og honning, deretter epler og ferske brød/toast, sitrus og fersken. God dybde, tiltalende. 40% reservevin.
Produsent: Henriot
Importør: Just Brands

Henriot Champagne Rosé
Musserende
Frankrike, Champagne
Bestilling – nr. 5771401
Kr. 459,90, 0 – 5 år
Frisk rødbærfrukt, bringebær, røde kirsebær og jordbær. Lette fine bobler, smak av grapefrukt, mandariner og modne epler. Noe blomster og grønne urter, brøddeig og kandisert frukt. Satt sammen av 50% pinot noir, 40% chardonnay og 10% pinot meunier. 35% er reservevin. Tilsatt 12% rødvin på pinot noir.
Produsent: Henriot
Importør: Just Brands