Mektige smaker fra Markus Molitor

Det finnes vinmarker. Og det finnes vindruer. Som det lages vin av. Mye vin. Og så finnes det én vinmark, én drue og én produsent som lager mange viner. Men ikke så mye av hver. Zeltinger Sonnenuhr i Moseldalen er en slik vinmark. Riesling er naturligvis druen. Og produsenten er Markus Molitor. Ingen vinmaker i hele verden har oppnådd så mange 100-poengere fra Robert Parker som Molitor. Nylig fikk jeg smake åtte forskjellige Molitor-viner fra vinmarken Zeltinger Sonnenuhr. Det var en unik opplevelse.

Av Ulf Dalheim, publisert 11. februar 2021

I en bratt åsside rett opp fra elva Mosel, i en historisk vinmark ved landsbyen Zeltingen, står et gammelt solur. Det ble satt opp i 1620 av munker fra klosteret Himmerod. Dette soluret i Zeltinger Sonnenuhr-vinmarken er det eldste i Moseldalen, og det største som finnes i noen tysk vinmark. Det er spesielt, for de har solur mange steder i Tyskland. Bare i Mosel kan vi i tillegg til Zeltinger Sonnenuhr bl.a. ramse opp Wehlener Sonnenuhr, Ürziger Sonnenuhr, Neumagener Sonnenuhr og Brauneberger Juffer Sonnenuhr.

I en sving som Mosel gjør langs 14 landsbyer fra Traben til Bernkastel finner vi Tysklands lengste og største samling av Grosse Lage-vinmarker. Mye av dette ble klassifisert i tidsrommet 1816-1832, fra en tid hvor regionen var kjent som Mosel-Saar-Ruwer. Weingut Markus Molitor har andeler i 24 av disse berømte vinmarkene.

Verdens største riesling Grand Cru

Zeltinger Sonnenuhr-vinmarken med Mosels eldste og Tysklands største solur i en vinmark.

I Zeltinger Sonnenuhr, som er på rundt 22-23 hektar totalt (Wikipedia sier 21,5, mens Markus Molitor oppgir 23 hektar på sin hjemmeside), har han over tid skaffet seg parseller som til sammen utgjør 35 prosent av hele vinmarken. Den er vendt mot syv-sydvest og har følgelig sol på uret sitt hele dagen. Det er stupbratt der, med mer enn 60 graders helning. Jordsmonnet er dels steinet, dels finforvitret, lett blå devonskifer. Vinmarken er en del av grosslage Münzlay i ortsgemeinde (=kommune) Zeltingen-Rachtig, langs verdens største sammenhengende Riesling Grand Cru-klassifisering. Markus Molitor holder selv til i den ene av de to byene i kommunen, Zeltingen, med 2223 innbyggere (2019).

Molitor-familien har drevet med vindruer i åtte generasjoner i Mosel. Men det har vært mye opp- og nedturer, kanskje spesielt det siste. Helt til Markus Molitor dukket opp på arenaen i 1984. Da hadde familien på grunn av pengeproblemer solgt ut det meste av vinmarkene de hadde eid, så 20 år gamle Markus arvet bare 3,5 hektar. I dag eier han 120 hektar. De er spredt over en distanse på 100 kilometer.

Hvordan dette er mulig? Med tanke på at Mosel-viner for drøyt 100 år siden var mer etterspurt og høyere priset enn Bordeaux, så skulle en tro at prisene på vinmarksandeler i denne regionen var så høy at store oppkjøp ville være umulig for en ung mann som nesten begynte helt fa scratch. Men faktum er at da 80- og 90-tallet kom, var det mange vinmarkseiere som hadde økonomiske utfordringer, eller de var blitt gamle, manglet interesserte arvinger og orket ikke lenger arbeidet i de vanskelige bratthengene. Så mye spennende vinmarksareal gikk på billigsalg. Markus Molitor så mulighetene, og tok dem! Hans siste store oppkjøp var Weinbaudomäne Serrig i Saar i 2001, 22 sammenhengende hektar som en gang tilhørte kongen av Preussen. En slags siste juvel i hans store krone av solide vinmarker.

100 poeng fra Parker i 2011, 14 totalt

Magikeren Markus Molitor tester ut vin i kjelleren. Som i mange andre kjellere i Mosel er det ikke akkurat stor plass å boltre seg på under jorda. Foto: Weingut Markus Molitor

Unge Markus Molitor markerte seg tidlig som en kompromissløs, kvalitetssøkende vinmaker da har startet i 1984. Og vinene hans fikk raskt økt etterspørsel. Men da var først i 2011 at ting virkelig begynte å ta av, da han fikk sin første 100-poenger av Robert Parker. En ny milepæl kom da an ble den eneste som oppnådde 100 poeng for en tørr riesling. Det var hans Bernkasteler Doctor i årgangene 2016 og 2017. Totalt er det blitt 100 poeng hele 14 ganger. I dag er nok Weingut Markus Molitor oppfattet internasjonalt som Tysklands mest berømte vinprodusent. I hjemlandet er han flere ganger kåret til «Årets vinmaker» i forskjellige kåringer.

Men hva var det egentlig som startet det hele, hvorfor ville han gå inn i vinbransjen og etter hvert også bli så fullstendig dedikert til kvalitet fra A til Å? Og utforske hvor mye forskjellig han kunne lage fra en og samme vinmark?

-Markus har fortalt meg at det var en Auslese fra årgang 1986 som satte det hele i gang. Da han åpnet flasken kjente duften fra denne vinen i hele kjelleren. Det var en aha-opplevelse som slo fullstendig knock-out på han. Veien fremover ble staket ut der og da, forteller Daniel Kiowski i forbindelse med smakingen av åtte Molitor-viner fra Zeltinger Sonnenuhr i 2018-årgangen. Han er utdannet sommelier og er engasjert av Markus Molitor for å presentere vinene internasjonalt.

Fikk Grand Cru-vinmarker på «billigsalg»

Gammelt og nytt ved Weingut Markus Molitor i Zeltingen. Foto: Weingut Markus Molitor

Kiowski bekrefter at Markus Molitor kom inn i bransjen på akkurat riktig tidspunkt. Nedgangstidene på 90-tallet gjorde det relativt lett å få tak i parseller i gode vinmaker.

-Samtidig startet han opp i en tid hvor mye skjedde i tysk vinproduksjon. Det var et generasjonsskifte på gang, med unge vinmakere som var ekstremt opptatt av kvalitet, sier Kiowski. Samtidig fikk VDP-foreningen (Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter) et løft, med medlemmer som var mer opptatt av at de beste vinmarkene ble vernet om og gikk fortjent status.

-Zeltinger Sonnenuhr har helt fra starten av vært den viktigste vinmarken for Markus Molitor. Denne vinmarken gir alltid intense, strukturerte og komplekse viner med tydelige florale aromaer, mindre tropisk frukt eller bitterhet. Markus Molitor har over tid vist at det er mulig å lage mange forskjellige vinstiler fra en og samme vinmark. Enkelte år presenterer han over ti ulike viner fra denne vinmarken, på en og samme drue! Folk skjønner ikke at dette kan gå an før de får alle vinene servert ved siden av hverandre, understreker Daniel Kiowski.

Weingut Markus Molitor lager viner som går fra de tørreste tørre til de søteste søte. Det er ikke helt vanlig i Mosel, hvor de halvsøte, søte og edelsøte vinene dominerer. Det kan nevnes at Molitor i 2003 satte uoffisiell «verdensrekord» med en Trockenbeerenauslese hvor man målte mostvekten til 334 oechsle (sukkerinnholdet i druene ved innhøstingstidspunktet).

Farvekode og stjerner på vinene

Zeltinger Sonnenuhr. Friske grønne, sterke planter som er mellom 80-120 år gamle, på rotekte vinstokker. Foto: Weingut Markus Molitor

Molitor presenterer vinene sine med en egen farvekode. Hvite kapsler betyr tørr vin, grønn kapsel er halvtørr (feinherb) og gyllen kapsel er søt eller edelsøt. I tillegg setter han på stjerner, fra en til tre, hvor tre stjerner er, ja, nettopp: trestjerners viner. Dette erstatter begreper som ble brukt tidligere for å indikere kvalitetsnivået på vinene, men som ikke lenger er gjeldende.

-Det har ingen ting med klassifisering å gjøre. Det er bare en kode for å gjøre folk oppmerksom på vår rangering av vinene. Første gang Markus satte på *** (3 stjerner) på en av sine viner var i 1997. Men det skjer ikke alle år. For årgangene 2007, 2008 og 2009 var det ingen viner med tre stjerner, sier Kiowski.

Som mange gode vinprodusenter forfekter, så er det vinmarkene og arbeidet som gjøres der som er aller viktigst for å kunne lage gode viner. Vinmarkene til Markus Molitor pleies etter moderne biodynamiske prinsipper, underlagt kontrollen til EUs økologiske program for «Steillagen» som de bratte vinmarkene langs Mosel betegnes som. Som gjødsel tilføres bare humus, aldri kunstgjødsel, og det anvendes kun økologiske sprøytemidler, i tillegg til feromoner (duftstoffer) som plasseres i kapsler rundt i vinmarkene. De bidrar til at omfanget av skadelige insekter minimeres.

-Vi prøver å gjøre minst mulig med vinene i kjelleren. Under innhøstingen har vi med mobile sorteringsbord ut i vinmarkene. Før det har vi gjennom vekstsesongen tatt bort blad for å slippe til mest mulig sol, og fjernet druer som ikke er bra nok. Hver drue blir håndplukket en og en fra klasene. Og bare de beste druene hver gang. Noen år kan vi høste druer fra en og samme vinmark åtte ganger. Ved ankomst vinhuset foretar vi dessuten en ny selektering, påpeker Daniel Kiowski.

Forsiktig pressing, langsom gjæring

De fleste av vinene til Markus Molitor får lang gjæringstid på store, gamle fat.
Foto: Weingut Markus Molitor

Nitid pleie i vinmarkene, topp kvalitet på druematerialet og fysiologisk modning er avgjørende for hver vin, predikerer Markus Molitor.

Druene presses varsomt med en slags kurvpresse (basketpress). Både tørre og halvtørre viner får maserasjon i flere timer for å trekke ut maksimalt med smaksstoffer fra skallene. Mosten blir så spontangjæret i store fat av gammel tysk eller østerriksk eik.  I noen tilfeller brukes også ståltanker, først g fremst fordi kapasiteten i kjelleren ikke har gjort det mulig med flere store eikefat.

-Gjæringen foregår langsomt og over lang tid. Flasketapping skjer ofte først i september året etter innhøsting. Da har mosten fått hvile i flere måneder på bunnfall for at den skal ta opp i seg ytterligere aromastoffer og oppnå maksimal konsentrasjon. Industrigjær, enzymer, klaringsmidler eller andre tilsetningsstoffer er bannlyst. Vi kommer så nær en naturvin som det er mulig å komme, forteller Kiowski.

I tillegg til at vinmarkene langs Mosel er ekstremt bratte, så er det jordsmonnet som er spesielt og unikt. Noen steder er det nesten uforståelig at noe kan vokse på grunn av det høye innholdet av skifer, steiner og i beste fall noe grus eller forvitret jordbunn. Men vinplanter trives som kjent det lite annet vil gro, og gir best resultat hvis hver plante må kjempe for tilværelsen og sende røttene dypt ned på jakt etter væske.

De eldste vinstokkene i noen av Molitors vinmarker er over 120 år gamle. Halvparten består av gamle rotekte og upodede pre-phylloxera vinstokker, med genetikk fra vinplanter som overlevde vinlusas herjinger i siste halvdel av 1800-tallet. Avkastningen er også lav, bare 10-15 hektoliter per hektar i de beste terrassene. Innhøstingen skjer svært sent, og aldri før druene er fysiologisk modne, med modne kjerner. Ofte starter Molitor innhøstingen når de andre er ferdige. Noen kan mene at han spille poker med naturen. Og som oftest vinner han…

2018 ble en komplett årgang

Hva så med årgang 2018 som er tilgjengelig på Vinmonopolet?

-En fantastisk årgang, slår Daniel Kiowski. Med både høy kvalitet og stort volum. Noen mener den er en av de beste årgangene i Mosel de siste 30 årene. Hele innhøstingsperioden foregikk i tørt og varmt vær. Ikke antydning til botrytis i det hele tatt den måneden drueplukkingen foregikk.

-En komplett årgang som har gitt opulente, komplekse, fruktige viner med avrundet syre. Jeg tror denne årgangen har et bra lagringspotensial. Fra Markus Molitor kommer det totalt 80-90 forskjellige viner fra denne årgangen. Vi får ofte et godt inntrykk av hvordan publikum opplever en ny årgang gjennom vår åpne smaking over tre dager. Da har vi 3-500 besøkende innom vinhuset. Fra 2018-årgangen solgte vi tre ganger mer vin enn fra 2017-årgangen som er bejublet av mange «eksperter», men vanskeligere å forstå for folk flest, med sin høye syre og store konsentrasjon, sier Daniel Kiowski.

-Folk spør ofte om lagringspotensialet til rieslingvinene. Hva er svaret når det gjelder Molitor-vinene?

-En tommelfingerregel kan være 10 år for kabinett, 20 år for spätlese og 30 år for auslese. Men jeg tror flere av vinene har et enda større lagringspotensial, opp mot 60 år for de mest konsentrerte, søte vinene! Så vil jeg alltid anbefale å bruke store glass, og lufte vinene godt i karaffel, alltid! Disse vinene tåler godt luft, de er uansett veldig stabile. Og en åpen flaske kan vare lenge, faktisk i noen måneder så lenge du setter på korken og holder de på et kjølig sted.

-Noen ord om hvordan klimaendringen har påvirket arbeidet med vin i Mosel?

-Vi har vel først og fremst merket det på tidspunktet for når innhøsting skjer. I gamle dager hadde man en lov som sa at det ikke var lov å begynne innhøsting av druer før 1. november. Så sent som i 2008 begynte Molitor innhøstingen 1. november. Ti år senere, i 2018, var man ferdig 31. oktober. Fire uker tidligere!

Glimt av jordsmonnet i Zeltinger Sonnenuhr-vinmarken. Steinrikt og mineralsk kan man godt si. Foto: Weingut Markus Molitor

Åtte viner fra Zeltinger Sonnenuhr-vinmarken

Dette er viner fra 2018-årgangen (og en 2017) som ble lansert på Vinmonopolet i fjor. 2019-årgangen blir lansert i mai.

Markus Molitor Zeltinger Sonnenuhr Fuder 6 Riesling Kabinett 2018
Hvitvin
Tyskland, Mosel
Bestilling – nr. 11838501
Kr. 264,90, 0 – 10 år
Fuder 6 er et 1000 liters fat med østerriksk eik. Dette er altså en «single barrel»-vin, hvor druene alltid er hentet fra samme plot i vinmarken. Vinstokkene er 80 år gamle. Floral på duft, typeriktig kabinett, med delikate modne aromaer, sitrus, krydder og flint. Ikke helt supertørr, men fin balanse mellom syre og sødme. Flott struktur.
Produsent: Weingut Markus Molitor
Importør: Record Vinimport

Markus Molitor Zeltinger Sonnenuhr Riesling Spätlese Trocken 2018
Hvitvin
Tyskland, Mosel
Bestilling – nr. 11839801
Kr. 269,90, 0 – 10 år
Bra fylde, ganske rik, fint balansert, en del syre, god mineralitet med tydelig flintpreg. Lett floral, smak av epler, modne frukter, honning og krydder. 100 år gamle vinstokker, ni måneder på bunnfall.
Produsent: Weingut Markus Molitor
Importør: Record Vinimport

Markus Molitor Zeltinger Sonnenuhr Riesling Auslese Trocken ** 2017
Hvitvin
Tyskland, Mosel
Bestilling – nr. 11839001
Kr. 429,90, 0 – 15 år
Umiddelbart et hint av gjær i duften, fin fylde og konsentrerte florale aromaer, lett sødme, nærmest kremet struktur. En sjarmerende, ganske kompleks vin, med hint av grapefrukt, fersken og pære. 100 år gamle vinstokker også her.
Produsent: Weingut Markus Molitor
Importør: Record Vinimport

Markus Molitor Zeltinger Sonnenuhr Riesling Auslese Trocken ** 2018
Hvitvin
Tyskland, Mosel
Bestilling – nr. 11838901
Kr. 749,90, 3 – 25 år
Fremstår ung, nærmest litt lukket. Tydelig tanninstruktur, komplekst og konsentrert aromabilde, med blomster, epler, sitrus, urter og krydder. En vin som kan tåle en seriøs hovedrett, være et alternativ til rød vin hvis du serverer lyst kjøtt/kalv, kylling eller noe med sort trøffel.
Produsent: Weingut Markus Molitor
Importør: Record Vinimport

Markus Molitor Zeltinger Sonnenuhr Riesling Auslese Feinherb *** 2018
Hvitvin
Tyskland, Mosel
Bestilling – nr. 11841101
Kr. 739,90, 0 – 20 år
Merkbar sødme, men stram og kompleks, med flott syre og god mineralitet, herlig balansert. Røyk og flint, modne epler og sitrusfrukt, blomster, honning og krydder. Lang. Fra 120 år gamle rotekte vinstokker. «Perfekt barbeque-vin», sier Molitor-folket.
Produsent: Weingut Markus Molitor
Importør: Record Vinimport

Markus Molitor Zeltinger Sonnenuhr Riesling Spâtlese 2018
Hvitvin
Tyskland, Mosel
Bestilling – nr. 11840401
Kr. 247,90, 0 – 20 år
Fersk og litt ubalansert ved åpning. Røyk, krydder, flint og blomster. Så mer modne fruktaromaer, mot fersken og aprikos, hint av honning. Både kraft og eleganse. Søt, men ikke en dessertvin, mer til salt eller røkt mat, samt feite retter, som gåselever. Tåler også pepper og chili. 10 måneder på bunnfall på store fat.
Produsent: Weingut Markus Molitor
Importør: Record Vinimport

Markus Molitor Zeltinger Sonnenuhr Riesling Auslese ** 2018
Hvitvin
Tyskland, Mosel
Bestilling – nr. 11840601
Kr. 739,90, 5 – 30 år
Fra 100 år gamle vinstokker. Ti måneder på store fat før flasketapping. Rik og kompleks, smak av modne frukter, fra gule epler via fersken til litchie, ananas og gul grapefrukt. Blomster, krydder og flint. Utrolig flott vin. Kjøp og legg i kjelleren!
Produsent: Weingut Markus Molitor
Importør: Record Vinimport

Markus Molitor Zeltinger Sonnenuhr Riesling Auslese *** 2018
Hvitvin
Tyskland, Mosel
Bestilling – nr. 11840701
Kr 624,90, 5 – 30 år
Pga manglende ankomst av 2018, snek en 2017-årgang seg inn i smakingen. Ikke noen dårlig deal, det heller! Fantastisk dybde og konsentrasjon. Bra fedme, elegant sødme balansert opp mot delikat syre. Fullmoden frukt, grillet Amalfi-sitron, aprikos, fersken, honning og krydder. Flint og skifer.
Produsent: Weingut Markus Molitor
Importør: Record Vinimport