Nå ser alle opp til Odfjell

Spanske Miguel Torres endret mye av vinbransjen i Chile da han kom dit på slutten av 70-tallet. I dag er norske Odfjell vinhuset mange ser til for nyvinninger.

Odfjell er regnet som den kanskje beste produsenten av viner på carmenère-druen i Chile. Det var en drue man nesten ikke visste om i Chile for noen tiår tilbake. Mange steder ble den forvekslet med merlot, en annen fransk drue som innvandrerne hadde med seg for over hundre år siden.

Winemaker Arnaud Herau (t.v.) og eier Dan Odfjell jr. satte pris på å få besøk av VinPuls fra Norge. Foto: UD

Odfjell erobreren

Chile er nettopp det – landet hvor man dyrker druer som egentlig har sitt hjemsted i Europa: Først og fremst cabernet sauvignon, chardonnay, merlot og sauvignon blanc. Men som Argentina har gjort malbec til sin «nasjonaldrue», er Chile i ferd med å ta eiendomsretten til carmenère. Og Odfjell er i førersetet i denne erobringen.

La oss imidlertid først ta et lite tilbakeblikk på Odfjells historie i Chile:

Rederen og finansmannen Dan Odfjell forelsket seg hodestups i et bortgjemt hjørne av Maipodalen da han var på ridetur innover Camino Viejo a Valparaiso ved Padre Hurtado for rundt 35 år siden. Oppvokst i regnfulle Bergen var den varmende solen og det idylliske landskapet akkurat det han hadde drømt om i mange år. Ikke lenge etter hadde Dan Odfjell skaffet seg sin egen bondegård, hvor han i hovedsak drev med frukt og grønt – i tillegg til at han hadde startet å importere hester – ekte fjordinger, må vite – fra Norge.

Ga opp som fruktdyrker

Noen stor suksess ble ikke gårdbrukeren Dan Odfjell. Litt fortvilet søkte han råd rundt seg om hva han egentlig burde gjøre med gården. Og det beste rådet han fikk, og som han fulgte, var å begynne med vin. Jordsmonnet og klimaet på gården var ikke bra nok for frukt- og grønnsaksproduksjon, men helt ideelt for vinplantene.

De første vinmarkene ble plantet i 1992, med lansering av første årgang i 1997. Og det gikk ikke mange årene før Odfjell begynte å få strålende omtaler, ikke minst i USA. Det har så visst ikke avtatt. Nylig kom den kjente vinskribenten James Suckling med følgende poengscore: Aliara Carignan 93 poeng, Orzada Cabernet Sauvignon 92 poeng, Armador Cabernet Sauvignon 91 poeng.

Økologisk fra 2012

Etter tyve års drift ble gården helt og holdent økologisk fra 2012. Fra 2013-2014 betegner man seg også som en biodynamisk produsent, selv om man ikke er Demeter-sertifisert.

Høyt til hest – Dan Odfjell jr. Foto: UD

-Vi kunne godt vært sertifisert, men det har med økonomi å gjøre. Demeter forlanger to prosent av fakturabeløpet når vi selger vin for at vi skal kunne bruke Demeter-logoen på etikettene. Det føler vi ikke er nødvendig, forklarer Dan Odfjell jr.

Vi står ute i vinmarkene og smaker vin sammen med Dan jr. og Odfjells chief winemaker, franske Arnaud Herau som har vært hos Odfjell siden 1997 og som hadde hovedansvaret for sin første årgang Odfjell-viner i 1999. Herau er oppvokst og utdannet ønolog i Bordeaux, men jobbet tre år verden over (Sør-Afrika, Ungarn, USA og Argentina) før han slo seg ned i Chile. Med seg i teamet har Arnaud Herau bl.a. den kvinnelige ønologen Marcela Garate.

-Jeg forsøker ikke å lage verdens beste vin, jeg går ikke etter ekspertenes høye score. Det er ikke det å toppe de listene som er det store målet. Det er hyggelig å få en slik anerkjennelse også, men for meg er det viktigere å lage vin som dere vil like, og drikke mer av, sier Arnaud til det norske reisefølget som er kommet på besøk og som er blitt fraktet ut i vinmarkene med islandshester og vogner. Odfjell har i flere år nå drevet oppdrett og salg av islandshester i Chile, men har fortsatt 50-60 hester på egen gård.

Besøkende til Odfjell Vineyards i Maipo blir gjerne fraktet ut i vinmarkene med fjordinghester. Foto: UD

Bare seks biodynamiske

Det å være en biodynamisk produsent i Chile er egentlig en raritet fortsatt. Ved siden av Odfjell Vinyards er det i øyeblikket kun fem andre som er fullt og helt biodynamiske, opplyser Dan Odfjell jr. Men mange følger nå tett det Odfjell gjør, ikke minst på utviklingen på vinene som lages ved vingården i Maipo.

-Det var vel slik at vi en periode ble kalt «de gale nordmenn». Ikke alle skjønte at vi kunne gjøre noe med ryktet til carmenére, at det kunne bli en drue som laget topp viner fra Chile. Nå gjør vi det samme med carignan-druen. Men i dag opplever vi ikke lenger at folk synes vi er sprø. Nå vil de heller ta etter oss, konstaterer Dan jr. og Heraud.

-Hvor fokusert biodynamisk er dere? Må absolutt alt være etter Rudolf Steiners læresetninger?

-Vi arbeider naturligvis i Rudolf Steiners ånd. Men 100 prosent etter hans lærebok kan vi ikke være. Å følge månefasene i forhold til hva vi gjør ute i vinmarkene er helt naturlig, men vi kan ikke være så bokstavelig når vi skal flasketappe vinene at vi ikke kan gjøre det på dager som ikke er definert som riktige. Det er mest lidenskap det vi holder på med, naturligvis, men det å lage vin er også litt business, påpeker Arnaud.

Har tegnet åtte vinanlegg

Det er et imponerende anlegg Odfjell har bygget opp i Maipo. Det er tegnet av Laurence Odfjell, som er utdannet arkitekt. Laurence har også tegnet ytterligere seks vinhus i Chile og ett i Argentina. Hovedtanken er at alt skal skje med naturlig flyt, dvs at druene kommer inn og presses helt øverst, og at most og vin skal renne naturlig nedover i etasjene, uten at det blir nødvendig å bruke pumper.

På grunn av kapasiteten, og for å vise at man er mer chilensk enn norsk, slipper Odfjell også til små lokale produsenter i kjelleren, druedyrkere som lager fra 100 til 1000 liter vin og som ikke har råd til å ha egne produksjonskjellere.

Odfjell-eiendommen er på 3000 hektar totalt, hvorav 80 hektar er beplantet med vinranker. De mange arbeiderne på vingården lever som en storfamilie. Noen har vært der helt siden Dan Odfjell senior kjøpte eiendommen i 1982.

Liker utfordringer

Arnaud Herau og Dan Odfjell jr. Foto: UD

Vi snakker med Arnaud litt om utfordringen med å ha forskjellige druer å jobbe med på vingården. Innhøstingen foregår normalt fra mars til mai. Den første røde druen som modnes er som oftest merlot. Da gjelder det å være på tå hev, sier Arnaud:

-Ja, det handler om å treffe «vinduet» nøyaktig under innhøstingen. Hvis ikke får du viner som smaker syltetøy, med alt for modne druer. I så måte er det enklere å jobbe med carmenère og cabernet sauvignon. Da har jeg rundt 2-3 uker på meg for å høste alle druene på det helt optimale tidspunktet.

-Hvorfor jobber du da med merlot, hvis den er så arbeidskrevende å få til i god og riktig tilstand?

-Fordi jeg liker utfordringer!

Eksperimenterer videre

Og eksperimenteringen er ikke slutt hos Odfjell. I tillegg til druer som er vanlige for området, har de blant annet introdusert en tannat-vin som har fått veldig god mottakelse. Petit verdot lager man også. Nå er gjengen lysten på å prøve seg på riesling.

-I en test nylig med seks europeiske og seks chilenske rieslingviner, var de to best rangerte fra Chile. Det gir oss tro på at også vi kan lage en flott riesling, sier Arnaud.

Dan Odfjell jr. Foto: UD

Så helt enkelt er det ikke alltid å holde på med vin, eller annen industri for den saks skyld, i Chile. De mange jordskjelvene kan by på utfordringer, og økonomiske konsekvenser. Det store jordskjelvet i området rundt Santiago i 2010 gjorde at 100 000 flasker med ferdigtappet carignan-vin ble ødelagt i kjelleren hos Odfjell. Hele årgangen måtte kastes.

-I tillegg til knuste flasker opplevde vi at en av ståltankene våre  rett og slett bøyde seg. Heldigvis er 60 prosent av bygningsmassen vår under jorda, så det meste er jordskjelvsikkert, forteller Dan Odfjell jr.

Odfjell på Vinmonopolet

10 forskjellige Odfjell-viner er å få på Vinmonoolet.

Spesielt de rimeligste i Armador-serien er svært bra value for money-kjøp.

Fra egen gård lager Odfjell bare røde viner. Druene til den hvite Sauvignon Blanc kjøpes inn.

Dette er vinene på Polet:

Odfjell Armador Cabernet Sauvignon Carmenère
– 3 liters bag-in-boks (kr. 409,90)
Rojo Cabernet Sauvignon 2013 (kr. 114.90)
Odfjell Armador Cabernet Sauvignon 2015/2016 (kr. 124,90)
Odfjell Armador Carmenère 2015 (kr. 129,90)
Odfjell Armador Sauvigon Blanc 2016 (kr. 129,90)
Odfjell Capítulo Flying Fish 2015 (kr. 154,90)
Odfjell Orzada Carmenère 2015 (kr. 159,90)
Odfjell Orzada Cabernet Sauvignon 2013 (kr. 169,90)
Odfjell Orzada Carignan 2015 (kr. 169,90)
Odfjell Aliara 2012 (kr. 279,90)