Når cava ikke lenger er bare cava

Cava er ikke lenger bare cava. Nå har cavaprodusentene, som tredje område i Spania, fått innført en egen klassifisering for viner der druene kommer fra én enkeltvinmark. Cava de Paraje Calificado er betegnelsen. En av de første enkeltvinmarkscavaer lansert i Norge er Finca La Capella 2010 fra Familia Juvé Camps. Prisen er solide 1050 kroner flaska.

Av Ulf Dalheim, publisert 29. juli 2020

Det er ikke overraskende at Juvé y Camps går i bresjen for en nyvinning innen cava. Helt siden familien begynte å lage musserende vin i kjelleren på familiehuset i 1921, da Joan Juvé Baqués hadde giftet seg med Teresa Camps Ferrer (derav navnet Juve y Camps), har man valgt å gå andre veier enn mange av konkurrentene.

Les også om vikingenes betydning for Chablis:

En av ledetrådene har vært at vinene skulle ha ekstra lang tid på bunnfall (2.gangsgjæringen). Minst 30 måneder, men gjerne opp til ni år. Enkeltvinmarkslanseringen Finca La Capella er det kun laget 3000 flasker av, og lagringen har vart i over åtte år.

Lagringskjellerne er ekstra viktige hos Juvé y Camps, som lagrer vinene sine lenger enn det loven påkrevet, og har gjort det siden starten i 1921. Foto: Juvé y Camps

12 produsenter fikk godkjennelse

De første tolv produsentene som fikk godkjennelse av Consejo Regulador til å lansere viner under betegnelsen Cava de Paraje Calificado, i tillegg til Juvé y Camps, var Gramona, Vins el Cep, Alta Alella, Codorníu, Torelló, Castellroig, Recaredo og Casa Sala (Freixenet).

Kravet er at vinstokkene må være minst ti år gamle, at druene høstes for hånd, at vinen lagres minst 35 måneder før degosjering og at det er dokumentert at druene er fra en spesiell enkeltvinmark. I tillegg må vinene bli godkjent av et ekspertpanel med bl.a. flere Master of Wine (MW) som deltakere.

Ifølge den spanske MW Pedro Ballesteros var ikke kvaliteten noe problem for de første 15 Cava de Paraje Calificado-vinene som ble godkjent. De lå alle på 9+ poeng av 10 oppnåelige. Ved siden av cava-produsenter i DO’ene Penedés, Costers del Segre, Concha de Barbera og Alella, er det også godkjent enkeltvinmarksviner fra produsenter i Rioja og Bierzo. Disse enkeltvinmarkene har en størrelse fra 1,2 hektar til hele 23 hektar.

Valduero er en spansk superprodusent :

Øke kvaliteten – og prisene…

President Pedro Borret i Consejo Regulador sa ved lanseringen av Cava de Paraje Calificado at meningen med dette ekstra kvalitetsnivået er å øke respekten for og omdømmet til de beste cavaene. I en tid hvor mange butikkjeder i Spania har lansert egne, råbillige og tildels uinteressante musserende viner, var det behov for å fortelle publikum at det er forskjell på cava og cava.

I Spania er disse spesielle musserende vinene lansert til priser fra 28 euro og opp til 130 euro (Gramona’s «Enoteca»). Og det tøffe billigmarkedet hjemme i Spania har ført til at stadig flere produsenter har satset på å sende sine beste viner på eksport. Rundt 130 cavahus har nå en betydelig andel eksport av sine viner.

Favoritt-cava for mange i Norge

Det er et imponerende anlegg Juvé y Camps har like utenfor den kjente cava-hovedstaden Sant Sadurnio d’Anoia. Foto. Juvé y Camps

Vinene fra Juvé y Camps har vært en favoritt i Norge lenge. Deres Gran Reserva de la Familia Brut Nature har langt fartstid i basisutvalget på Vinmonopolet, hvor den har vist for mange at spansk cava både har sine umiddelbare kvaliteter, men også har et bra lagringspotensiale. Egentlig er dette vinhusets hovedvin, for av et totalvolum på tre millioner flasker i året, står Gran Reserva de la Familia Brut Nature for hele to millioner flasker.

Om Juvé y Camps har laget cava i «bare» 99 år, så har Juvé-familien historie som druedyrkende bønder tilbake til 1796, da Joan Juvé Mir skaffet seg sine første vinstokker. Han beskrives som en nysgjerrig, driftig, nøye og fremtidsrettet fyr som overførte sine kunnskaper til sønnen Antoni Juvé Escaiola. Etterkommeren deretter ble Joan Juvé Baqués, gift med Teresa Camps Ferrer.

Som dere ser er det mellomnavnet som i Spania blir med over til neste generasjon. Derfor ble firmanavnet for vinhuset Juvé y Camps, ikke f.eks. Baqués y Ferrer. Tradisjonen rent navnemessig for spanjolene er nemlig at farsnavnet alltid blir videreført, mens mors etternavn er et påheng som forsvinner i neste generasjon.

Bli medlem av VinPuls på Facenoook:

271 hektar med vinmarker

Noen av de 217 hektar med vinmarker som Juvé y Camps har i Penedés. De høyeste ligger ved foten av det kjente fjellet Montserrat. Foto: Juvé y Camps.

Fjerde generasjon er nå i lederstolen ved vinhuset Juvé y Camps. Totalt har de 271 hektar med vinmarker, det meste i nærheten av cava-hovedstaden Sant Sadurni d’Anoia hvor hovedkvarteret kalt Bodega Espiells også ligger. Noen av vinmarkene har beliggenhet høyere opp, i et klima som er kjøligere og mer kontinentalt. Mens de fleste vinmarkene ligger fra 180 til 250 m.o.h., har Juvé y Camps også vinmarker på 500 til 750 m.o.h. Der er vinstokkene eldre og jordsmonnet mer steinrikt, mot leire og sandstein på de lavere terrassene.

Sammen med den opprinnelige kjelleren fra 1921, og nye tunneler gravd ut i hele seks etasjer, har Juvé y Camps nå en total lagringskapasitet på hele tolv millioner flasker. Det kreves når noen av vinene skal ligge til modning i inntil ni år!

-Det er i kjellerne våre at druenes hemmeligheter blir avslørt. Der omgjøres naturens leveranse til flytende veske, juice blir til vin. Så vil druenes sammensetning, bruken av eik, naturlig oksidasjon og dosage (sukkerinnholdet i juicen som tilføres før annengangsgjæringen), avgjøre hvordan sluttresultatet blir, forklarer vinmakeren.

Har mest Gran Reserva-cava av alle

Det var et ønske om å oppnå ekstra dybde og kompleksitet i vinene som gjorde at Joan Juvé Baqués bestemte nærmest fra dag én at vinene fra Juvé y Camps skulle få lengre lagring enn det de fleste praktiserte for 100 år siden.

-Vi jaktet på finesse og eleganse. Ved lengre lagring ønsket vi å oppnå en subtil og kompleks bouquet, med en kremet konsistens koblet med eleganse og friskhet, og en vedvarende, lang ettersmak, var Joan Juvé Baqués egen forklaring på stilen han hadde valgt for vinhuset.

Fortsatt i dag er det ingen andre cavaprodusenter som lager så mye Gran Reserva-cava som Juvé y Camps. Kravet for å kunne sette betegnelsen Reserva på flaskene er minst 15 måneders flaskelagring, mens kravet til Gran Reserva er minst 30 måneder. Hos Juvé y Camps ofte enda lenger.

Cava vs. champagne?

Så vil kanskje noen spørre hva forskjellen er på en god cava og en flaske champagne. I utgangspunktet er jo produksjonsmåten den samme: Først lages en vanlig «stille» vin. Dernest får denne vinen en annengangsgjæring på flaske, før vinen degosjeres (fjerning av bunnfallet). Dette gjøres med både cava og champagne. Det er dette som er «champagnemetoden», eller mer korrekt: «méthode traditionnelle» eller «méthode classique».

Den åpenbare forskjellen mellom Champagne og Penedés, hvor det meste av spansk cava fortsatt produseres selv om andre regioner også har fått tillatelse til å bruke betegnelsen cava på etikettene, er jordsmonn og mikroklima. Dessuten brukes det forskjellige druevarianter, selv om chardonnay og pinot noir i stadig større grad dyrkes også i Spania. Men hoveddruene i cava er først og fremst de lokale spanske/katalanske variantene macabeu, xarel-lo og parellada.

Juvé y Camps-viner i Norge

Her er notater på noen og oversikt over de andre Juvé y Camps-vinene som er tilgjengelig i Norge nå:

Juvé y Camps Reserva de la Familia Gran Reserva Brut Nature 2016
Musserende
Spania, Penedés, Cava
Basis – nr. 5337501
Kr. 189,90, 0 – 6 år
Økologisk laget. Dette er familiens store suksess-cava. Kremet stil, fine syrlige eplearomaer, pent utviklet, preg av sitrus, gule steinfrukter/tropefrukt, brøddeig, urter, blomster og nøtter. Laget på 55% xarel-lo, 35% macabeu og 10% parellada. Helt tørr stil, under 3 gr/l restsødme. 12% alkohol.
Produsent: Familia Juvé Camps
Importør: Vinum

Juvé y Camps Pinot Noir Brut Rosé 2018
Musserende
Spania, Penedés, Cava
Bestilling – nr. 9862701
Kr. 189,90, 0 – 3 år
Ren, frisk rødbærfrukt, mot jordbær og kirsebær, hint av hagebær (hvitrips, bringebær), lett floral. 9 gr/l restsummer, 12% alkohol.
Produsent: Familia Juvé Camps
Importør: Vinum

Juvé y Camps Gran Reserva Brut 2009
Musserende
Spania, Penedés, Cava
Bestilling – nr. 11660601
Kr. 419,90, 0 – 6 år
Lett, delikat mousse, bra dybde, kompleks, med smak av gule plommer, bakte søte sitroner, kjeks, honning, urter og krydder. Laget på 40% xarel-lo, 25% macabeu, 25% chardonnay og 10% parellada. 12% alkohol, 7 gr/l restsødme.
Produsent: Familia Juvé Camps
Importør: Vinum

Øvrige listeføringer:

Juvé y Camps Essential Brut (nr. 2225001), kr. 189,90.
Juvé y Camps Milesimé Brut (nr. 2224901), kr. 249,90.
Juvé y Camps Gran Reserva Brut (nr. 2225101), kr. 339,90
Juvé y Camps Finca La Capella 2010 (nr. 7341001), kr. 1050,00.

Bilde av Rene Asmussen fra Pexels.