Nye smaker fra gamle vinmarker

Det er mye snakk om det «nye» Spania for tiden. Sannheten er at det handler om regioner som har mange hundre års historie, men hvor unge engasjerte folk nå henter frem nye smaker fra eldgamle vinmarker.

Galicia er ett av områdene som har opplevd en fenomenal kvalitetshevning det siste tiåret. Albariño-viner fra Rias Baixas har du garantert smakt og funnet storheten ved. Verdejo fra Rueda er også i ferd med å bli en stor hit.

Spennende lokale druer

Men sjekk også ut vin fra områder som Ribeira Sacra, Valdeorras, Monterrei og Ribeiro. Druene som det satses på her er blant annet mencia, godello, treixadura, albariño, merenzao, alvarello, caiño, loureiro, brancellao og garnacha tintoreira. Ikke hverdagsnavn selv for folk med stor interesse for vin.

Da jeg for noen år siden skrev en artikkel om Riberia Sacra var tittelen «Der ingen skulle tru….». Jeg hadde da trålet rundt i det kronglete landskapet langt nordvest i Spania og funnet produsenter som laget viner den store massen av vinelskere ennå ikke hadde oppdaget.

Geografien i Ribeira Sacra kan minne om f.eks. Dourodalen, men vinmarkene er noen steder enda brattere. Foto: UD

Ungt, med tradisjoner

Adega Algueira er en av disse nye, med tradisjonsrike produsentene som gjør at det er god grunn til å bli mer kjent med Galicias viner. Vinhuset er ungt (etablert i 1996 av Fernando Gonzales), men er et strålende eksempel på hva Ribeira Sacra har av potensial. Og et mer spesielt vinområde er det knapt mulig å tenke seg. Når du kjører rundt i det kuperte og tidvis ville landskapet går tankene til Dourodalen og Moseldalen.

Ja, jeg vil gå så langt som å si at du skal glemme eventuelle oppfatninger du har om at Mosel, Douro, Rhône, Liguria eller Priorat byr på utfordringer for produsentene i form av bratte vinmarker. I Ribeira Sacra bokstavelig talt stuper vinmarkene ned i elvene nederst i dalbunnen. Det er nesten så en skulle tru at her var det umulig å lage vin …

David Pascal flyttet hjem til Ribeira Sacra og Adega Algueira for å være med på å bygge opp områdets anerkjennelse. Foto: UD

–Vi har våre utfordringer, ja, innrømmer David Pascual, en ung vinskaper som kommer fra området, og som kaller seg sjåvinist i betydningen at han gjør hva han kan for både å utvikle Ribeira Sacra som vinområde og Adega Algueira som en av topprodusentene der.

Dødsfall under innhøsting

Pascual er selv et eksempel på hvor farlig det kan være å høste druer i de bratte skråningene der vinmarkene er anlagt på smale terrasser. Under innhøstingen et år falt han 50 meter nedover vinmarken, men kom heldigvis fra episoden uten varige men. Andre år rapporteres det om dødsfall under innhøstingen, der druene ikke kan fraktes opp til toppen av vinmarkene, men blir sendt ned til elva Sil hvor båter frakter druene inn til produksjonsanleggene.

Du får ingen umiddelbare assosiasjoner til druedyrking og vinproduksjon når du tar turen til Ribeira Sacra, som geografisk ligger nordvest i Spania, midtveis mellom Santiago de Compostela og Valladolid. Terrenget i Ribeira Sacra er mildt sagt kupert, vilt og vakkert, bestående av mest store furuskoger og trange, dype daler. Vinmarkene synes nærmest hugget inn i steinterrasser.

Jublet over gammel vinmark

–Vinene herfra må forklares, sier Algueira-sjef Fernando og understreker med det de unike smakene som hentes frem fra gamle vinstokker med druer som mencia, godello, treixadura, albariño, merenzao, alvarello, caiño, loureiro, brancellao og garnacha tintoreira. Ikke hverdagsnavn selv for folk med stor interesse for vin.

-For noen år siden kom jeg over en eldre vinmark med 85 år gamle garnacha tintorera-vinstokker. Det var en jubeldag!

Fernando Gonzales, som på folkemunnet kun kalles Fernando Algueira, har bakgrunn fra bank. Men for 35 år siden bestemte han seg for at fremtiden skulle dreie seg om vin. Siden har det meste han har gjort handlet om å bygge opp og utvikle Adega Algueira.

90 prosent av produksjonen i DO Ribeira Sacra i dag er rødvin, det meste laget på mencia-druen, som gir alt fra leskende, friske, ungdommelige røde viner til mer konsentrerte, fyldige, kraftige viner med potensiale for lang lagring. Mange mener at mencia kan lage viner som minner om Burgund.

-Vi skulle gjerne lagret vinene her på vinhuset i noen år før de ble sluppet på markedet, for både de hvite og de røde har et godt lagringspotensial. Problemet er at vi trenger en viss inntektsstrøm for å kunne betale regningene våre og investere videre. Vi kan ikke la pengene våre ligge i kjelleren, sier Fernando Gonzales.

Elva Sil er viktig

Totalt har Ribeira Sacra 1700 hektar med vinmarker, men bare halvparten utnyttes kommersielt. Adega Algueira har 22 hektar, men øker volumet for hvert år. Eiendommen omkranses av valnøtt- og eiketrær, plantet av munker på 1200-tallet. Elva Sil er hovedpulsåren for vinproduksjonen.

–Vi arbeider med å gjenskape historien, hente frem vindruer som var i ferd med å forsvinne, i tillegg til å utvikle vinene som lages på våre to hoveddruer, mencia (rød) og godello (hvit). For 35 år siden var det produktivitet som gjaldt i Ribeira Sacra, på druer som palomino og tempranillo. Det var et stort mistak å tillate at disse druene ble plantet her. Nå jakter heldigvis flere og flere på det som er områdets egenart. Lokalt har vi hele 65 forskjellige druer som kan vise hva Ribeira Sacra står for, sier Fernando Gonzales.

Godello og mencia er hoveddruene for Adega Algueira, men ønolog David Pascual og eier Fernando Gonzales finner stor glede i å lage endrueviner av lokale varianter som merenzao (kjent som trussaud i Jura eller bastardo i Portugal). Dette var en drue som Fernando husket fra sine barndomsår, og som han var den førstei igjen i Ribeira Sacra til å begynne å bruke 100 prosent. På mange områder er Adega Algueira pionerer i Galicia, ikke minst på det å ta vare på utdøende druetyper.

Fottråkker brancellao-druer

En annen drue duoen eksperimenterer mye med er brancellao. Druene fra den fottråkkes før gjæring. Brancellao er en personlig favoritt for David. Han synes den minner mye om pinot noir, med merkbare tanniner og en god punch mot slutten. Også vinene på garnacha tintorera i vinen Madialeva (som betyr: naturligvis) fottråkkes.

-Det var Fernando som foreslo fottråkking da vi begynte med disse druene. Jeg trodde vel først at han var litt sprø, men det var helt riktig. Stål mot drueskall er en aggressiv måte å presse druene på. Jeg mener Ribeira Sacra er det beste stedet i Spania for å prøve ut forskjellige ting. Vi har så mange muligheter for å skape noe nytt her. Og jeg trenger denne

-Vi liker å drikke også rødvinene våre avkjølt i Ribeira Sacra. Det kommer av de naturlige milde tanninene som kommer fra druene. Vi trenger ikke fat for å få det. Innhøsting skjer normalt i midten av september, og det er utrolig viktig å plukke på riktig tidspunkt. Druene her har naturlig mye glyserin. Men det er sjelden de kommer over 13 prosent i alkoholinnhold, påpeker David Pascual.

Han studerte ønologi i Katalonia, og var innom Terragona samt forsøkte seg på cava-produksjon før han returnerte hjem til den ikke alt for store byen Monforte som ligger sentralt i Ribeira Sacra. Han synes han fortsatt er i læremodus, ikke minst det å kjenne de lokale druetypene godt nok tar tid.

-Vi må jobbe hardt og dedikert for å få til resultater. Vi får bare en sjanse hvert år. Og som nevnt er innhøstingen her vanskelig. Noen vinmarker når vi bare med båt. I en og samme vinmark kan høydeforskjellen være 250 meter. Når vi vet at 100 meter kan utgjøre en grad i temperaturforskjell, så betyr det at modningen blir ulik. Vi bruker bare lokalbefolkningen under innhøstingen. De kjenner terrenget og vindruene best. Løsninger for å frakte druene ut fra vinmarkene har man funnet inspirasjon til i Mosel og Liguria.

Få flasker til Norge

Adega Algueira har en årlig produksjon på rundt 100 000 flasker. For noen av de 14 vinene som lages er volumet nede på 3-4000 flasker. Det betyr at Norge kun får et svært lite volum. Carravel kom inn med 200 flasker. Andre varianter har importøren fått bare 24 flasker av. Da blir de kun tilbudt noen få restauranter, det er ingen vits i å lansere de via Vinmonopolet.

-Vi er et lite vinhus. Egentlig har vi laget dobbelt så mye vin som det vi har plass til. Derfor har vi nylig bygget ut produksjonsanlegget, sier Fernando. Han sammenligner druene han dyrker med barn. Noen er hyperaktive og krever mye arbeid, andre bare finner ut av ting selv, i det stille.

Tilgjengelig på  Vinmonopolet:

Røde:
Adega Algueira Mencia 2015 (kr. 194,20)
Adega Algueira Carravel 2015 (kr. 284,10)
Adega Algueira Fincas 2011 (kr. 378,50)

Hvite:
Adega Algueira Brandan Godello 2015 (kr. 194,20)
Adega Algueira Cortezada 2015(kr. 258,80)