Peter Gagos London-happening

Den australske vingiganten Penfolds markerer sitt 175-årsjubileum med å lansere ikonvinen Grange i 2015-årgang, samt en helt ny supervin» som har fått navnet Special BIN 111A Shiraz. Kun to flasker av denne vinen vil komme til Norge, og de vil koste den nette sum av rundt 10 000 kroner, per flaske.

Peter Gago, Penfolds chief winemaker og en internasjonalt berømt vinpersonlighet, hadde i forrige uke tatt turen til London for å møte europeisk vinpresse i anledning lanseringen av «The Penfolds Collection 2019», der en stjernerekke av vinhusets mest eksklusive hvite og røde viner ble servert og gjennomgått under kyndig veiledning av Gago, som snart går inn i sitt 31.år som winemaker hos Penfolds. Han har vært Penfolds chief winemaker siden 2002.

Peter Gago startet som sparkling winemaker for Penfolds for 30 år siden. Fra 2002 har han vært chief winemaker og ansvarlig for ikonvinen Grange. Foto: UD

Der Christopher Penfolds ble uteksaminert som lege

London-turen var imidlertid ikke bare for å promotere de nye supervinene fra Penfolds. 175-årsjubleet ble samtidig behørig feiret i de eksklusive lokalene til «The Worshipful Society of Apothecaries», en medisinsk basert forening med historie tilbake til 1617. Feiringen foregikk faktisk i de samme lokalene som Penfolds grunnlegger Christopher Rawson Penfold avla sin medisinske eksamen i 1933, elleve år før han startet med vin i Adelaide i Australia.

I forbindelse med jubileumsmiddagen i hans tidligere studielokaler i Black Friars, der for øvrig både William Shakespeare, Lord Byron og Francis Bacon også har frekventert, var det laget en utstilling om Christopher Rawson Penfolds oppvekst og studietid i hjemlandet.

Strøk nesten i kjemi

Han fikk ikke de beste skussmål for sine kjemioppgaver i 1833, Christopher Rawson Penfold. Men lege ble han, og senere også en berømt vinpersonlighet i Australia. Foto: UD

Han var født 8.februar i 1811 i Steyning i West Sussex, som yngstemann i en søskenflokk på 13 (!), av presteekteparet John Penfold og Mary Brooks Penfold. Legestudiene gjennomførte han altså i London fra 1827-1833, og morsomt var det å se noen av hans eksamenspapirer, bl.a. en uttalelse som fastslo at han var «very deficient in chemistry», rett oversatt at han var svak/mangelfull i kjemi. Spesielt da at han like etterpå emigrerte til Australia og begynte med vin i 1844.

Vel fremme i Australia fikk han økonomisk hjelp av resterende familie til å kjøpe en eiendom som fortsatt i dag er kjent som Magill Estate. På denne satte han og den ni år yngre kona Mary opp en hytte de døpte Grange. Doktor Penfold praktiserte fra starten i Australia som lege, og forfektet bl.a. at han mente vin hadde gode medisinske effekter. Christoper Penfold forsøkte dessuten å utvikle en «vinmedisin» som skulle virke mot den kroniske blodsykdommen anemi.

Penfoldsgrunnleggeren fotografert som ung legestudent i England, og som eldre lege og vinprodusent i Australia.

Startet med søte sterkviner

Starten som vinprodusenter for Penfols-ekteparet var primært med søte sterkviner i sherry- og portvinsstil. Det meste ble sendt hjem til familien i England, men etterspørselen økte også raskt i Australia. Så mye tid tok vinproduksjonen at Mary etter hvert ble engasjert på heltid med vinhuset.

Da Christoper Rawson Penfold døde allerede som 59-åring i 1870, tok Mary hovedansvaret for den videre drift, en oppgave hun mestret svært godt. I et presseoppslag fra denne tiden ble det gjort et stort nummer at Mary blendet viner som var to-tre år gamle, og helt etter sine egne ideer og sin egen smak.

Noen år etter at hun trakk seg tilbake i 1886, skal vinproduksjonen ha vært på rundt 450 000 liter vin, og Penfolds var størst i Adelaide-regionen. Samtidig eide familiefirmaet også størstepartene av vinbutikkene i South Australia.

Datteren Georgina og svigersønnen Thomas Francis Hyland overtok, senere deres to sønner igjen. Helt frem til Penfolds gikk på børs i 1962 beholdt etterkommere i familien kontrollen over vinhuset. Først i 1976  var de mer eller mindre ute av firmaet. I dag kontrolleres Penfolds av Treasury Wine Estates.

Ble berømt med Grange Hermitage

To utgaver av Grange, i årgang 2008 og (som her) i årgang 2015, ble presentert for den internasjonale vinpressen under Penfolds 175-årsjubileum i London. Foto: UD

På verdensmarkedet er Penfolds kjent for sine mange prisgunstige og gode viner, i første rekke de røde. Men berømmelsen og aksepten hos «vineliten» kom med introduksjonen av rødvinen Grange Hermitage, etter 1989 bare kjent som Grange. Sjefsvinmakeren rundt 1950, Max Schubert, laget i 1951 en vin og en blend som han hadde stor tro på. Eierne gikk med på å lansere den, men suksessen uteble, så Grange ble i utgangspunktet stoppet.

Schubert hadde imidlertid så stor tro på «sin» vin at han i årene fra 1957-1960 fortsatt laget den, men holdt dette hemmelig for eierne. Da Penfolds-eierne fikk smake Grange Hermitage igjen etter noen års lagring, var begeistringen kolossal og det ble bestemt at produksjonen av Grange skulle bli gjenopptatt og at vinen måtte bli «juvelen» blant Penfolds-vinene. Men Schubert hadde aldri sluttet å lage den, og røpet nå at han hadde fire årganger på lur i kjelleren.

Siden har vinen fått verdensberømmelse og er en del av Penfolds identitet. Den finnes altså i alle årganger fra 1951 og frem til 2015-årgangen som nå slippes på markedet.

Grange har alltid hatt shiraz som sin hoveddrue, med noe cabernet sauvignon i blenden frem til ganske nylig. Kun fem årganger er laget med 100% shiraz. Hermitage er for øvrig et navn Australia tidligere har brukt på shiraz-druen.

Lanserte også en champagne

Peter Gago (t.v.) fotografert sammen med nåværende president i The Worshipful Society of Apothecaries i Black Friars i London. Jubileumsmiddagen var i de samme lokaler sm Penfols-grunnlegger Christopher Rawson Penfold studerte og avla sin legeeksamen i 1833. Foto: UD

London-happeningen ble også brukt til å lansere Penfolds første Champagne (!). Forklaringen er at man har tatt opp igjen firmaets «loveaffair» med Frankrike, der bl.a. Max Schubert fant inspirasjon til å dra hjem til Australia og lage Grange. Nå drar man motsatt vei, og innleder et samarbeid med champagneprodusenten Thienot.

Peter Gago gjorde et nummer av at musserende vin ikke er noe nytt for Penfolds, for allerede for hundre år siden hadde de musserende viner i porteføljen. Og da han startet hos Penfolds var det faktisk som sparkling winemaker.

Det er allerede laget tre ulike champagner fra 2012-årgangen, hvor vi fikk smake Penfolds/Thienot Chardonnay Pinot Noir Cuvée Vintage 2012. 50/50 chardonnay og pinot noir fra ulike områder i Champagne. 4 gram dosage. Fremstår frisk, ren og kompleks. Blomster og urter (kaprifiol, gress), bakte epler, sitrus, pekannøtter, kjeks og tobakksblad.

Dette får du tak i i Norge, etter hvert…

Ny supervin på trappene fra Penfolds. Special Bin 111A Shiraz ble presentert for første gang internasjonalt i London i forrige uke. I mars kommer to flasker til Norge. Prisen blir rundt 10000 kroner per flaske. Foto: UD

Men nå over til viner vi kan forvente å få tak i i Norge snarlig. De fleste av de nye årgangene fra Penfolds premium-portefølje lanseres i Norge på spesialslippet 28.november. I januar 2020 kommer dessuten noen få kasser av Penfolds St. Henri 2006 og Penfolds BIN 389 2017 i magnumutgaver.

Nyheten Penfolds Special BIN 111A Claire Valley Barossa Valley 2016 Shiraz kommer først i mars 2020, og altså bare to flasker til Norge.

Allerede lansert i BU er de nye årgangene av Penfolds BIN 28, Penfolds BIN 128, Penfolds BIN 389 og Penfolds RWT.

Her er mine smakenotater på noen av vinene i The Penfolds Collection 2019:

Penfolds Grange 2015
98% shiraz og 2% cabernet sauvignon. Druer fra Barossa Valley, McLaren Vale, Clare Valley og Magill Estate.
Årgangen opplevde langvarig tørke og varme på forsommeren, litt mer normale temperaturer nærmere innhøsting, som var tidligere enn vanlig. Peter Gago rapporter mindre volum, men eksepsjonell kvalitet, og mener 2015 er en sterk Grange-årgang.
Har fått tyve måneders lagring i amerikanske «hogsheads» (ca det samme som en vanlig barrique, rundt 230 liter). Eiken er helt klart merkbar både på nese og i glasset. Vinen er ekstremt konsentrert, med frukt og tanniner som nesten biter deg i tunga, og en frukteksplosjon som varer og varer. Mye mørke bær, i kombinasjon med sort lakris, soya, tapenade, brent kaffe, mineraler og fat. Dette er en vin som forlanger tålmodighet. Peter Gago mener drikkevinduet er 2022-2050. Jeg ville vel ha tatt den frem igjen først om 10-15 år…
Lanseres i spesialslippet 28.november til kr. 3999,-.
60 flasker av Grange 2015 er allokert til Norge.

Penfolds Special BIN 111A Clare Valley Barossa Valley Shiraz 2016
100% shiraz fra to spesifikke regioner.
Årgangen 2016 fristet Peter Gago & Co til å lage en helt spesiell shiraz-blend med råstoff fra to parseller i eldre vinmarker i Barossa Valley og Clare Valley. Disse vinmarkene har tidligere gitt druer til Grange, men nå tok man altså ut to spesielle parseller for en ny «supervin». 51% av druene kom fra Clare Valley, 49% fra Barossa.
18 måneders lagring i franske fat. Umiddelbart kommer det både fat, mørk sjokolade, blåbær og bjørnebær. Etter hvert åpenbarer det seg noe julekrydder, spesifikt kardemomme, spisskummen og gurkemeie. Deretter kommer lakris, sorte plommer, bakte fruktkaker og honning, og mer fat. Solid lengde, og oppe i alt det andre – fint balansert. Drikkevindu ifølge Peter Gago er 2022-2046.
Vinen lanseres i mars 2020. To flasker til Norge. Legg deg i kø Bjørn Håvard!

Penfolds BIN 28 Kalimna Shiraz 2017
Rødvin
Australia, South Australia
Bestilling – nr. 3955201
Kr. 279,90, 0-10 år
Druer fra Barossa Valley, McLaren Valen og Padthaway. Lansert første gang i 1959. En elegant shiraz, med fin balanse mellom frukt, fat og tanniner. 12 måneders lagring på amerikanske fat, nye og brukte. Bred smakspalett, mot bringebær, jordbær, solbær og bjørnebær, lett lakristone, milde tanniner, gojibær, tobakk og tørket sopp.
Produsent: Penfolds
Importør: Treasury Wine Estates

Penfolds BIN 128 Coonawarra Shiraz 2017
Rødvin
Australia, South Australia, Coonawarra
Bestilling – nr. 1890201
Kr. 319,90, 2 – 12 år
Klinisk, ren og fyldig frukt, modne bær, noe lakris, dyp og runde tanniner. Sjokolade, steinsopp og trøffel mot krydder, fioler, bjørnebær, tobakk og plommer.
Produsent: Penfolds
Importør: Treasury Wine Estates

Penfolds Bin 389 Cabernet Shiraz 2017
Rødvin
Australia, South Australia
Bestilling – nr. 3955101
Kr. 489,00, 2 – 12 år
Druene kommer fra McLaren Vale, Barossa Valley, Padthaway, Wrattonbully. 54% cabernet sauvignon og 46% shiraz. 12 måneders lagring på amerikanske fat, 29% nye. Starter med solbær og bjørnebær, så kommer shiraz-krydderet, te, bivoks, syltet frukt, tranebær, lakris, kjøtt, lakris og fat.
Produsent: Penfolds
Importør: Treasury Wine Estates

Penfolds RWT BIN 798 Barossa Valley Shiraz 2017
Rødvin
Australia, South Australia, Barossa Valley
Bestilling – nr. 11225201
Kr. 949,90, 4-16 år
En muskuløs vin med enorm lengde. Har fått 15 måneder på franske fat, 70% nye. Intens fruktkonsentrasjon, men likevel er den fint balansert mellom frukten og masse andre aromaer. Som mineraler, rått kjøtt, oliven, mandelkake, krydder, lakris og vanilje.
Produsent: Penfolds
Importør: Treasury Wine Estates