Restaurantomtale: Kontrast

Restaurant Kontrast, Oslo
(58 av 70 poeng
)

Adresse: Maridalsveien 15a. Telefon: +47 21 60 01 01
Webside: www.restaurant-kontrast.no

Det har gått store ord om Kontrast, og kjøkkenet leverer gjennomgående så det holder kan vi konstantere etter vårt første besøk på det som omtales som en av Norges fem beste restauranter. Michelin-stjernen de fikk i 2016 er altså vel fortjent.

Det er folksomt på kjøkkenet ved Kontrast, der svenske Mikael Svensson styrer med stødig hånd. Foto: UD

Selv kaller de seg en moderne skandinavisk gastro bistro, og det kortreiste og det nordiske skinner godt gjennom i de forskjellige rettene som serveres.

Kontrast er realisering av restaurantdrømmen til den svenske mesterkokken Mikael Svensson, oppvokst blant små gårdsbruk og i øppna landskap i Skåne. Her i Norge var han først 11 år ved Le Canard før han tok et utenlandsopphold hos de to spanske stjernene Quique Dacosta (Alicante) og Martin Berasetegui (San Sebastian). Før Kontrast-åpningen rakk han også å være innom Madu ved Grims Grenka og Tjuvholmen Sjømagasin, begge i Oslo.

Vi ankommer Kontrast i nærheten av Mathallen i Oslo en torsdagskveld i september. Ute er det grått og regn, men likevel har restauranten overraskende godt med plass inne i det noe  langstrakte lokalet, formet som en stor L med hoveddelen nederst, der gjestene har nærvær og utsikt til det tett befolkede kjøkkenet, et urtehageskap og en vegg med vinhyller bak glass. I et lite chambre separee ved inngangsdøra har noen forretningsfolk det hyggelig, lenger inn i det noe mørke, avmålte lokalet er det en spredt blanding av forventningsfulle gjester.

Røft og effektivt kan være en passende beskrivelse av lokalet og inventaret ved Kontrast. Foto: UD

Vårt bord er i den lange «gangen» langs serveringsdisken, der vi får litt ventetid før vann, vin og de første små smaksbombene kommer på bordet. Den bruker vi til å studere omgivelsene, og kan være enig i at noe i lokalet kan beskrives som bistroaktig, både av innredning og bord og stoler som er nesten kontoreffektive i sin rene rene stil, med en blanding av sort og mørkt tre.

Men det er gjort med stil, selv om man ikke helt har klart å kamuflere de mange store tekniske installasjonene (rør) som fyller takflatene. I løpet av kvelden opplever vi også at toalettene kanskje ikke har kapasitet til fullsatt restaurant. Der ble det tilløp til kø, spesielt når en av gjestene brukte avlukket til en høylytt telefonsamtale.

Men heldigvis er det mat og drikke som står i fokus. Og det er lokalt og sesongbasert, det som serveres på tallerkene. Underveis gjennom den 10 retter «store» menyen (stor i anførsel fordi rettene ikke er omfangsrike), er vi innom leveranser fra Korsvold gård, Holte gård, Eiker gårdsysteri og Skott gård, med tillegg av bringebær fra Lars Arne og Ragnar og nyper fra Bygdøy.

Svenssons prosjekt handler om å servere mat i verdensklasse basert på organisk dyrkede ingredienser og kjøtt fra frittgående eller ville dyr. Han vil gjerne vise frem hvem det er som gjør en etisk flott jobb med råvarene som leveres Kontrast, derfor navngis leverandørene.

Starten er med tre små tygg, det første må vi lete frem i en kurv med små steiner som ser ut som et fuglereir i fjæra. Et enda mindre reir er nøstet sammen for å holde på en vakteleggplomme. Vi satser på at det er det vi skal spise.

Kreativt er reaksjonen rundt bordet, et ord vi kommer til å bruke flere ganger utover i måltidet som egentlig starter med råreker med erter (fra Korsvold!) og pepperrot. Deretter små skiver rabarbramarinert makrell overstrødd med fryst kjernemelk. Kreativt igjen, men kanskje ikke så godt som vi hadde forventet og ønsket oss.

Bedre tomatutnyttelse enn det Kontrast leverte med denne retten har jeg sjelden opplevd. Foto: UD

Det var derimot de skåldede tomatene med tunbalderbrå (en liten grønn viltvoksende plante ofte sett på som ugress) og tagetes (fløyelsblomst). Hvem kunne tro at små tomater kan smake så godt! Her var alt teknisk fullkomment. Det samme må vi si om retten med squash og kaviar av finsk opprinnelse. Det er morsomt å se hvor mye nordiske kokker får ut av grønnsaker som agurk og squash for tiden.

Midtveis i måltidet, etter å ha fått servert både spennende og treffende drikkekombinasjoner til (på Kontrast går det i mye naturvin, men også øl, cider og annet fermentert drikke) enda mer fra naturens spiskammer, begynner vi å savne noe skikkelig å tygge på.

Det har vært mye vegetalt. Godt, sunt og i hvert fall et syn for øyet og i de fleste tilfellene også en glede for ganen. Men vi savner noe mer komplekst og mettende, noe grillet and (fra Holte gård) skulle ha bøtet på, men som blir hengende litt mellom alt. Også blinien på griseblod er original, men ikke spektakulær. Dessertene veier ikke opp for savnet av den helt fenomenale hovedretten som du kunne ha smattet på i dagene etter restaurantbesøket.

Squash, sammen med agurk, er blitt vedig populært i det nye nordiske kjøkkenet. Også på Kontrast. Foto: UD

Kontrast leverer kreasjoner som er løst helt fullkomment rent teknisk. De er lekkert dandert også, men noen av dem blir mer for øyet enn for magen. Faktisk savner vi kontrastene i det som serveres. Den finnes i spranget mellom de ti rettene på den største menyen («Store kontraster» til 1450 kroner), men ikke i hver enkelt rett. Men vi ble imponert over både kunnskapen og presentasjonen fra vinkelneren, som var overbevisende i sitt valg av viner. Selv om noen i selskapet var skeptisk til de drikkevalg som ikke var vin. Dem om det.

2700 kroner per per totalt var en høy nok pris for kveldens opplevelser.

Mat/meny: 18, Vin: 17, Service: 9, Lokale/miljø: 7, Prisnivå: 7.
Totalt 58 poeng.

Del med flere

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.