Restaurantomtale: NordØst Food & Cocktails

NordØst Food & Cocktails, Trondheim

Mat/meny: 16, Vin: 15, Service: 8, Lokale/miljø: 8,
Prisnivå: 7.
Totalt: 54 av 70 poeng.

Adresse: TMV-Kaia 25. Telefon: 482 89 482
Webside: www.nordoest.no

NordØst Food & Cocktails holder til på Trondheims svar på Aker Brygge, Solsiden (Nedre Elvehavn), i lokalene hvor Svein Erik Renaa i kortvarig periode hadde hadde sin Renaa Matbaren.

De trønderske gründerne har lyktes svært godt fra dag én med sitt konsept der norske råvarer møter inspirasjon fra Østen. Det blir ikke rendyrket asiatisk ut av det, men veldig unikt og særpreget i forhold til det konkurrentene rundt om i det pizzadominerte nabolaget byr på. NordØst er også et godt alternativ til lunsj, spesielt når været er godt og man kan sitte utendørs og betrakte folkelivet og nyte nærheten til det idylliske vannspeilet i Dokkbassenget.

Torskeloins brennes med åpen flamme og blir en flott rett med lettrøkt torsk. Foto: UD

Kjøkkenet styres av landslagskokk Håkon Solbakk (t.h. på bildet over), med «veteranen» Lars Erik Vesterdal (tidligere Rica Nidelven) som sentral bakmann. Vesterdal jobber også for Bama.

Med laksegründer fra Frøya som investor er det naturlig at laks, kamskjell og sjøkreps er mye brukte råvarer, sammen med blåskjell og kongekrabbe, alt servert med en smaksforsterkende asiatisk touch.

Men NordØst har også vist frem veldig spenstige svineretter, samt naturligvis lam og okse i ulike varianter. Nylig kom også wagyu-biff på menyen som både er innholdsrik og original.

Fra starten av har det også vært en vedvarende utvikling ved NordØst, både når det gjelder mat og vin. Det har ikke vært snakk om å stå på stedet hvile ihvertfall. Det er også tydelig at både kjøkkensjef, barsjef og vinansvarlig får mulighet til å utvikle egne konsepter. Jeg opplever nye sider ved restauranten nesten hver gang jeg er innom.

Også interiørmessige har det vært store forandringer ved NordØst siden åpningen. I starten kunne man oppfatte lokalet som litt goldt og trangt, selv om en peis livet opp ytterst i lokalet og det åpne kjøkkenet med vedskiver stablet opp langs en annen vegg brøt fint med øvrig inventar. Men det var trangt mellom bordene, så det kunne føles som at nabobordene sto alt for nære.

Nå er det nylig også laget en slags loungeavdeling mot bardisken, noe som mykner opp og gjør lokalet mye mer varmt og intimt. Jeg synes NordØst nå begynner å finne sin form for fullt.

Den første vinsjefen ved restauranten likte å servere en egentappet riesling, og hadde ofte mange forslag på viner fra den nye verden. I dag er vinlisten mer preget av de tradisjonelle «gamle» klassiske vinlandene, uten at den er blitt svakere av den grunn. NordØst har også fra begynnelsen demonstrert et klart ønske om å ha en variert vinliste, med viner fra mange forskjellige norske importører. Det applauderes, for det har vært en av svakhetene ved vinutvalget ved mange av byens restauranter, der to-tre importørerer har dominert, slik at vi ofte har fått de samme vinene  ved flere utesteder.

En symfoni av beter og jordskokk, med blåskjellkraft i sausen, var ett av høydepunktene ved siste besøk på NordØst. Foto: UD

Ved en winemaker’s dinner i september 2017 opplevde jeg at kjøkkenet ved NordØst også har tatt et steg videre, med et noe mer avdempet fokus på det asiatiske, men enda mer en rendyrking av de gode smaker. En rett komponert rundt beter og jordskokk, med bete/blåskjellsaus, var bare helt vidunderlig. Lettrøkt torsk, hvor siste finish ble gjort med åpen brennerflamme og hvor tilbehøret var grillet spisskål, løpestikke og puffet bokhvete, viste også at Solbakk og hans kokker er i stadig utvikling. Svært velsmakende!

Det er vel verdt å følge med på NordØsts utvikling videre.
(Publisert februar 2017, oppjustert juli 2018)

Del med flere

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.