Restaurantomtale: Spontan Vinbar

Spontan Vinbar, Trondheim


Mat/meny: 16, Vinutvalg: 15, Service: 8, Lokale/miljø: 6, Prisnivå: 7.
Totalt 52 av 70 poeng.

Spontan Vinbar
Adresse: Dronningens gate 26, 7011 Trondheim.
Telefon: 919 14 912
Mail: post@spontanvinbar.no
Webside: www.spontanvinbar.no/

Spontan Vinbar, med adresse Dronningens gate, men inngang fra Jomfrugata. Lokalene huset tidligere sushirestauranten Kyoto. Foto: UD

Ikke siden tidlig på 90-tallet, da Leif Aune hadde Vinstua på Bakklandet, har Trondheim hatt en spesialisert vinbar. Tasting i Nordre gate var på vei mot noe før den stengte sommeren 2017, men med Spontan Vinbar i Jomfrugata har byen endelig fått et utested som har vin som hovedfokus. Det understrekes av at Spontan kun tilbyr ett øl, Aass pils! Jeg tror Trondheim er mer enn overmoden for en god vinbar, og så gjenstår det å se om Spontan kan fylle dette tomrommet fullt og helt.

Folk fra Røst, Credo, To Rom og Kalas var i aksjon på åpningsdagen for Spontan Vinbar. Foto: UD

Det er de tidligere lokalene til det konkursrammede sushistedet Kyoto som nå huser Spontan, hvor Oscar Sköld (ex-Credo) og Adrian Leer Breiby (ex-To Rom og Kjøkken) står ansvarlig for vinene og det som skjer ute i baren/restauranten, mens Fredrik Engen (ex-Kalas og Canasta) styrer kjøkkenet. Spontan Vinhar har gründerne bak Røst Teaterbistro bak seg, og det merker man tydelig på kvaliteten på det som serveres på fatene. Spørsmålet er om maten får en for stor plass, for lokalet er egentlig ikke innredet som en vinbar, men fremstår mer som et røft, lite brasseri.

Røffe lokaler og farverike malerier av Lasse Brurock på veggene skaper en spesiell atmosfære på Spontan. Foto: UD

Denne omtalen er basert på min/vår spontane test på åpningsdagen i 10.august 2017, da lokalet var stappfullt og mange av de ansatte fra Røst bistro både i service og på kjøkkenet. Lokalene har fått et løft siden Kyoto-tiden, og fremstår både som røffe og tidsriktige, med store, farverike malerier (Lasse Brurock) på ellers rolige veggflater. Over tre (!) etasjer er bord og sitteplasser fordelt på 4-5 ulike rom, slik at Spontan ved førsteinntrykk fremstår som mindre enn vinbaren egentlig er.

La meg ta maten først, for den var til tider svært imponerende. Spontan har en meny bestående av fem «snacks», som omfatter alt fra østers, via grisesvor og kyllingvinger til sjøkreps og «verdens beste ost», franske Brillat Saverin. 200 kroner for svor med løyrom og ferskostkrem er ikke spesielt billig, mens en fenomenal skaterett til 130 kroner fremsto som et regelrett kupp.

Mat på Spontan: Røye, nudelsuppe og skate. Foto: UD

Fire mellomretter (fra 125 til 160 kroner per rett) kan slåes sammen til Spontan 4-retter, noe vi gjorde, og vi ble mer enn god og mett av den, noe spesielt nudelsuppa med porsjert egg sørget for. Gjennomgående var det meget høy kvalitet på det som ble bragt til bordet, både visuelt og smaksmessig. Det er tydelig at Røst-folka mener alvor med sin matsatsning på Spontan.

Hva så med vinutvalget? Til vinbar å være virker det sparsomt med et vinkart som til byr bare fem hvite og fem røde på glass (priser fra 100 til 160 kroner per glass). Men det signaliseres at man vil være svært fleksibel hvis gjester ønsker å smake på noe av det som finnes på flasker, men dette bør fortelles klart og tydelig, hvis ikke vil nok noen føle seg litt snytt når de studerer vinkartet. Det er imidlertid allerede fra starten av ganske omfangsrikt, selv om det utvilsomt fortsatt er plass til noen ekstra godbiter her og der. Det forventes nok av enkelte at en vinbar med ambisjoner også har et lite utvalgt av vinbransjens «storinger» i kjelleren, det være seg Romanee Conti, Haut-Brion, Sassicaia eller Vega Sicilia. Det vil også være en forventning om at det vil være mulig å nyte noen eldre godbiter på et slikt sted.

Spontan-lokalene er oppdelt i fire-fem forskjelloge lokaler, her fra ett av rommene i kjelleren. Foto: UD

Spontan har valgt å fokusere sterkt på biodynamiske produsenter, og har også et rikelig utvalg med naturviner på lager. Det er trendy og hipt, men også begrensende. Man skal være ganske nerdete for å gjenkjenne alle produsentene som figurerer på vinkartet, men samtidig er det svært gledelig at vi får en vinbar/restaurant i Trondheim som tilbyr publikum noe spesielt og nytt innen vin, for alt for mange utesteder i byen har i lang tid hentet inn de samme vinene fra de samme importørene. Og for å ha sagt det klart og tydelig: Jaggu er det mange spennende viner og produsenter representert blant de noen og hundre vinene som alt har fått plass i kjelleren! Hvis dette bare er starten, lover Spontan godt i tiden fremover. Jeg er også kjempeimponert over at man har tatt de ekstra kostnadene det er å kjøpe inn og bruke «verdens beste» vinglass, Zalto. Men det fortjener vinene som skjenkes…

PS: Spontan har åpent fra torsdag til søndag 17-22:00.

Del med flere

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.