Restaurantomtale: To Rom og Kjøkken

 

To Rom og Kjøkken, Trondheim

Mat/meny 16, Vinliste/vinmeny 16, Service 9, Lokale/miljø 7, Prisnivå 7.
Totalt 55 av 70 poeng

Adresse: Carl Johans gate 5, 7010 Trondheim.
Telefon: +47 73 56 89 00
Webside: www.toromogkjokken.no

To Rom og Kjøkken har holdt et imponerende og stabilt høyt nivå på både mat- og drikkesiden i alle de over ti årene som er gått siden Bølgen & Moi ga opp Trondheim og trioen Roar Hildonen, Alexander Hildrum Skjefte og Ole Erik Holmen-Løkken etablerte seg i de fraflyttede lokalene i Carl Johans gate i Trondheim.

Carl Johans gate 5 er et fint sted å starte for kokker og servitører som vil lære hva bransjen krever av hver enkelt på en god måte. Foto: UD

Konseptet har vært tro mot målet om å drive et franskinspirert brasseri basert på nærheten til flotte norske råvarer, ikke minst sjøkreps, kamskjell og reinsdyr, samt kortreist fisk i mange varianter, fra til dels lite brukte arter som lysing og skate til klassikerne torsk og kveite. Det har ikke vært ekstremt kreativt i retning ny nordisk eksperimentering eller grensesprengende med mye kjemi og slikt ved grytene, men kjøkkenet på To Rom har likevel levert så bra at både utenlandske mesterkokker (som Gordon Ramsey) og internasjonale magasiner har holdt frem To Rom og Kjøkken som eksempler på steder man bare må oppsøke på besøk i Norge/Trondheim.

Rosen og skrytet er absolutt fortjent, for er det noe som har preget dette restauranthuset fra dag én, så er det profesjonalitet, suveren service og drift uten dikkedarer. Restauranten har også utmerket seg som en av de fremste på lærlingeopplæring i Trøndelag, og har til nå levert over 30 ferdigutdannede servitører og kokker. Mange av dem har markert seg i konkurranser i disse årene. Restauranten har dessuten markert seg med mange mat- og vinkurs for Trondheims beboere. Det gjelder å spre det glade budskap!

Restaurant Fagn: En stjerne er født!

Tom Rom og Kjøkken fremstår i ny og mer intim drakt etter den siste oppgraderingen. Foto: UD

To Rom og Kjøkken har også klart kunsten å fornye seg underveis, uten å fjerne seg fra den opprinnelige formelen. Kjøkkensjef Holmen-Løkken forsvant ut for noen år siden, og da bryggerirestauranten ved E.C. Dahls ble etablert gikk Skjefte over dit. Men Hildonen har klart å holde stø kurs videre alene tilbake ved To Rom-roret, og med nødvendige ombygninger og oppussinger i sommerstengte måneder, fremsto restaurantlokalet som nytt og fresh da jeg nylig besøkte den for en ny test.

Interiøret er blitt mer avdempet, og lokalet adskillig mer utnyttet. Det er tett og intimt, og kort avstand mellom bordene. Kanskje blir det for intimt, for det går fint an å få med seg samtalene på nabobordene, om man skulle ønske det. De svært unge servitørene som svinser rundt oss er oppmerksomme og hyggelige, ikledd sine små brune forkle. Utover kvelden undrer vi oss på om de kanskje er for unge og uerfarne, at en eldre veteran muligens burde vært der for å styre dem litt.

Velkomst-champagnen kommer raskt i glassene, og menyen overleveres med presise forklaringer fra en helt nyutdannet, men overbevisende servitør som røper at han har ambisjoner i yrket, kanskje helt frem til det å starte egen restaurant. Da er han utvilsomt kommet på riktig sted i forhold til å få solid bakgrunn for videre satsning i restaurantbransjen!

Kamskjellet var tilberedt med presisjon og til det fullkomne. Foto: UD

Vi velger å gå for full meny og tilhørende vinpakke. To Rom og Kjøkken har alltid vært blant byens fremste når det kommer til vinutvalg, og vinlisten avslører at det fortsatt stemmer. 50 viner «by the glass» er imponerende, og et solid utvalg utover det i tillegg gjør vel at restauranten fortsatt er blant de ledende på vinfronten i Trondheim. Gode priser er det også på mange av vinene. Vi får helt klart forventninger til hva vinpakken kan inneholde denne kvelden. Og som alle vet er Hildonen & Co også i front når det gjelder å ta i bruk og promotere de mange nye, spennende håndverksølene som er kommet på markedet.

Les om Top Chef-vinner Renées nye restaurant:

Måltidet starter lovende med kamskjell, som i mange år har vært en fast gjenganger på menyen, men som ikke alltid har vært like spennende. Denne gangen viser retten seg frem på en suveren måte, med bl.a. nepe og asparges som tilbehør. Stort, ferskt og tiltalende kamskjell stekt akkurat så lite som det skal gjøres. Vinmatchen til er imidlertid ikke fullklaff, spansk eikelagret hvitvin på druen Xarel-lo blir for tynn og endimensjonal. Da er vi mer imponert, og i hvert fall svært overrasket, over tsjekkisk chardonnay til skate med forskjellige blomkålvarianter. Den satt nesten som et skudd.

Forskjellige retter, forskjellig presentasjon: Løyrom, champagne, skate og lam. Foto: UD

Også ved To Rom og Kjøkken, som ved mange andre spisesteder i Norge, brukes det for tiden mye mørk keramikk som service. Det kan være hipt og dekorativt, men i mange tilfeller forsvinner maten mot bakgrunnen. Jeg savner faktisk innimellom en helt hvit tallerken som kan yte maten full rettferdighet. Kunstverkene som kokkene har laget blir skuslet bort hvis du ikke får se hele farvespillet mellom ingrediensene. Skaten var for øvrig tilberedt med perfeksjonisme, men det var antydning til for mye syre, og i tillegg nærmest svømte den i brunet, godt smør som vi ikke umiddelbart fikk øye på på grunn av den mørke tallerken det hele ble servert på. Litt for mye av det gode, med andre ord.

En liten nedtur kom også med lammeretten som var servert med engsopp og kantarell. At lammet manglet noen få saltkorn kan være så, men med en så omfattende vinkjeller og vinliste som To Rom og Kjøkken har, hadde vi forventet noe mer kraft og eleganse enn en ganske ung Rhône-vin fra Eric Texier. En flott økologisk produsent, men akkurat her syntes vi vinen ble litt for saftig og for veik.

Bordene står tett i tett i restauranten. Kanskje kan det blir vel intimt for enkelte… Foto: UD

Vi må imidlertid gi et stort pluss til To Rom og Kjøkken for mengden av vin i glassene. Måtte alle restauranter konsekvent servere 15 cl når du ber om et glass vin, der være seg Husets vin eller all annen vin!

Mens vi avsluttet kvelden med dessert og et ekstra glass med en god burgunder, konkluderte vi med at det er godt for en fremadstormende restaurantby som Trondheim å ha en restaurant som over tid holder høyt nivå både på drifts-  og på innholdssiden. Det kan være noe strekke seg etter for mange.

(Publisert januar 2018)

Del med flere

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.