Restaurantomtale: Rot Vin & Brød

Rot Vin & Brød, Trondheim

Mat/meny: 14, Vinutvalg: 14, Service: 9, Lokale/miljø: 8, Prisnivå: 8.
Totalt 53 av 70 poeng.

Adresse: Ferjemannsveien 16 (Adressabygget), 7014 Trondheim.
Telefon:
400 02 385
Mail: post@rotvb.no
Webside: www.rotvb.no

Som manna fra himmelen dukket Rot Vin & Brød opp da en personlig favoritt, Caya, valgte å stenge dørene på forsommeren 2017. Med Heidi Gjerdrum i spissen valgte de nye driverne, gjengen bak Graffi-restaurantene, å ominnrede lokalene i Adressabygget til det som på Rots egne nettsider med rette kalles for «byens koseligste vinbar og restaurant».

Møbler, tepper og dekorasjoner er hentet inn fra auksjoner, finn.no, Fretex og andre brukthandlere og nennsomt satt sammen til forskjellige «kosekroker» spredt over både uteserveringen og lokalene inne. Det er lett å finne seg til rette på Rot.

På den innglassede «uteserveringen» (åpnes når været er fint nok) kan du krype ned i dype, myke lenestoler, farverike sofaer og samtidig varme føttene dine på spraglete tepper i alle varianter mens du betrakter Royal Garden og resten av jorda på den andre siden av Nidelven. Ja, vi er på det som Hans Rotmo beskriver som «beste tomta i byen» i sangen om Ola Uteligger!

Inne er det tidligere Caya-lokalet delt opp og gjort mer intimt gjennom flere mindre «båser» og noen  oppbygde platåer. Heidi & Co har utvilsomt hatt en meget heldig hånd i omformingen av lokalet til å passe inn i det de ser for seg som Rot-konseptet. Slik lokalene nå fungerer føler du deg hjemme også når restauranten ikke er stappfull.


Dessuten har Rot Vin & Brød et meget vennlig, oppmerksomt, kunnskapsrikt og serviceinnstilt personale, så du blir tatt meget godt vare på, enten du vil spise en full middag med drikke til, kun nyte et glass musserende eller slukke tørsten med en iskald pils.

Hva er så konseptet bak Rot Vin & Brød?
Først og fremst en vinbar ble det sagt i startfasen. Vinlisten var fra åpningen av svært tiltalende priset, du fikk mange gode viner by the glass og kunne finne noen riktige røverkjøp på flaske.
Etter snart et lite år i drift er noen av prisene på vinene justert oppover, uten at det på noen måte er blitt ublue priser. Dessuten er vinkartet utvidet og oppdatert med masse nye, spennende viner, så det er ikke noe problem å finne fristelser her.
Vinkartet inneholder også en rekke solide burgundere man gjerne skulle ha smakt på, hvis og når lommeboka tillater det. «Problemet» for ikke bare Rot, men de fleste utesteder i Norge, er at mange av vinene som er tilgjengelig på markedet gjennomgående er alt for unge. Det er dessverre slutt på den tiden da Vinmonopolet lagret viner for folk flest, og vi kunne kjøpe mer modne viner. Så det blir til at man ønsker seg tilbake til Rot Vin & Brød også om 8-10 år for å nyte bl.a. de nevnte Burgund-vinene når de begynner å åpne seg…

Tre smakfulle småretter på Rot Vin & Brød: Krabberull, fisk og kalvetartar. Foto:UD

Rot Vin & Brød er som byens andre nye vinbar like mye en restaurant som vinbar. Det er forståelig ut fra behovet for å få inn mange nok gjester i det relativt store lokalet og gjennom det sikre stor nok omsetning til at driften går rundt.
Men det kan kanskje forvirre noen av de besøkende til det de har oppfattet skal være en vinbar, at det første du får utlevert er menyen. Riktignok med oversikt over hva Rot serverer på glass (20 + av ulike viner og syv øltyper), mens det ekte vinkartet gjerne dukker opp senere, eller på forespørsel. Prisen på vin «by the glass» varierer fra 90 til 235 kroner. Og om du vil smake ett glass av noen av godbitene de har på flaske, kan det være mulig via Coravin-systemet.

Kjøkkenet ved Rot Vin & Brød må få meget bra score. Jeg opplevde noen feilskjær de første månedene, men etter gjentatte besøk er det bare å konstatere at Rot Vin & Brød akkurat nå leverer noen av de beste småretter som er å få i Trondheim.
Balthazar-tårnet med skinke, pate, ost, oliven og brød har vært en fulltreffer for 2-4 personer fra starten av, og skalldyrplatået som har vært servert denne sommeren har fulgt godt opp for de som liker å dele. Av andre fulltreffere underveis kan nevnes lammetartar, brasilianske fiskeboller og en superfrisk kongekrabbesalat.
Ved siste besøk fikk vi servert den beste krabberetten (snøkrabberull) jeg noensinne har smakt, godt akkompagnert av bl.a. en herlig kveite-ceviche og en original oksehalevariant (frittert og panert med steinsoppmajones til). Rot sine steamed buns på and, svin og veggie er også å anbefale.

Alt i alt leverer Rot Vin & Brød gode opplevelser i glass og på fat. Og lokalene er som nevnt innbydende og stemningsfulle. Men vi har ikke helt klart å finne ut hva konseptet egentlig er.
Vinbar? Jo, så absolutt.
Restaurant? Det også!
Lounge og utested? Ja, det også, faktisk.
For når DJ’en utpå kvelden spinner sine vinylskiver med groovy soul, jazz og funk endrer stedet karakter, blir mer støyende og tiltrekker seg et annet publikum enn de som kanskje startet utekvelden rolig og fortsatt har et ønske om å fortsette den gode samtalen over et godt glass vin.

(Publisert juli 2018)

Del med flere

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.