Satte ny omsetningsrekord

Flere av de største utestedene i Trondheim satte nye omsetningsrekorder i 2017. Men konkurransen i byen er blitt steintøff. For til tross for at totale inntekter til utestedene økte med over 80,7 millioner, gikk tre av 110 utesteder konkurs, mens hele 33  hadde underskudd. Det viser en gjennomgang VinPuls har gjort av over 110 restaurantregnskaper.

De største suksessene er Frati/ØX, Søstrene Karlsen, Egon Tårnet, Graffi Solsiden og To Rom og Kjøkken som alle opplevde god omsetningsøkning og har fine resultater på bunnlinja.

Gjør det godt på Solsiden

Totalomsetningen ved de 110 utestedene vi har gjennomgått regnskapene for er på over 1,4 milliarder kroner. De oppnådde totalt 74,9 millioner kroner i resultat før skatt, en økning på 6,6 millioner fra året før. De fleste av pengemaskinene ligger nå langs restaurantrekken på Solsiden.

Les også saken om regnskapstallene for 2016:

Frati og ØX Tap Room ved Trovet har felles regnskap og er suverent på topp når det gjelder totalomsetning i Trondheim, blant 110 utesteder som VinPuls har sjekket regnskapene til. Foto: UD

For første gang er det ingen Egon-restauranter blant topp tre. Der finner du Frati/ØX på Torvet samt Una Pizzeria og Søstrene Karlsen på Nedre Elvehavn, tett fulgt av nettopp to Egon-restauranter. Egon i Tyholttårnet er fortsatt den Egon-restauranten som har størst omsetning i kjedens hjemby. Og faktisk den eneste av de fem trondhjemske Egon-restaurantene med økt omsetning i 2017.

Investeringer over drift hos Egon

Nedgangen hos de enkelte Egon-restaurantene har sin forklaring:

-En betydelig del av omsetningsutviklingen og resultatutviklingen kan forklares med investeringer og forbedringsprosjekter som vi har tatt i 2017. Dette har medført nedetid/stengetid, dårligere gjestetilgang til restaurantene, samt at store deler av investeringene er tatt over drift, opplyser Roger Halshamn, eier og daglig leder i Norrein Gruppen som står bak Egon-kjeden.

Egon Tårnet er fortsatt svært populær og stadig den største innen Egon-kjeden i Trondheim, men den er ikke lenger den restauranten i Trondheim med størst totalomsetning. Foto: Egon Tårnet

Dette er prosjektene som har påvirket Egon-omsetningen:
Egon Prinsen: Avsluttet leveranse av frokost til Prinsen Hotell 1. sept. 2016. Utgjør praktisk talt hele utviklingen i omsetning. I tillegg er baren bygget om for 0,5 millioner som er tatt over driften.
Egon Søndre: Stengt i en måned pga oppussing og ombygging. Har tatt fire millioner av investeringene over drift.
Egon Solsiden: Ombygging bar og hulltaking opp til 2. etasje. Restauranten var under ombygging i flere uker, men stengt i en uke. Investeringer på 1,4 millioner som er tatt over drift. Har medført tapt omsetning og dårligere resultater.
Tårnet: Diverse oppussingsarbeider m.m. 0,6 millioner tatt over drift.

-Alle våre trondheimsrestauranter er nå oppgradert/bygget om og godt rustet for fortsatt god restaurantdrift framover. Totalt omsatte vi for kroner 187 millioner eks. mva. i våre restauranter i Trondheim i fjor. I tillegg kommer Prinsen Hotell og deres restauranter, sier Roger Halshamn.

24 av 110 tjente over en million

16 av de 110 restaurantene hadde over to millioner kroner i overskudd før skatt i 2017. Tre av dem tilhører Frati Gruppen, tre er Egon-restauranter.

Tar vi med utesteder med over en million kroner i plussresultat før skatt, øker tallet til 24. Det betyr at hver femte restaurant har en pluss på over millionen.

Men de fleste sliter med å unngå røde tall. Hele 32.7 prosent av stedene hadde underskudd eller ble slått konkurs i 2017. Totalt hadde de 12,8 millioner i underskudd. Mens ytterligere tre gikk konkurs og er ikke med i totaloversikten over omsetning eller resultat. Totalt 36 steder gikk med underskudd eller ble nedlagt i 2017. I 2016 var tilsvarende tall 29 utesteder.

Størst underskudd i 2017

Utested Omsetning 2017 Resultat f.sk. 2017
Selma Bar & Pizza 15,0 -1 455 000
Land og Strand 10,1 -1 322 000
Le Bistro (tidl. Bari) 12,1 -1 170 000
San Sebastian Solsiden 17,7 -1 075 000
NordØst Food & Cocktails 23,5 -997 666
Alma’s Restaurant & Bar 17,0 -992 000
Kos Bar & Louge 9,3 -717 000
Szechuan 6,0 -694 000
Folk & Fe 10,9 -680 000
Fagn 5,0 -476 000

 

Selma Bar & Pizza på Solsiden hadde størst underskudd av de 110 utestedene VinPuls har sjekket regnskapene til for driftsåret 2017. Foto: UD

Frati Gruppen satte nye rekorder

Minervini & Co i Frati-gruppen setter faktisk to nye rekorder i 2017: Størst omsetning og beste resultat med Frati/Øx Tap Room på Torvet, med 63 millioner i omsetning og 8,2 millioner kroner i resultat. Ingen andre restauranter har vært i nærheten av slike tall tidligere!

-Vi er veldig ydmyke over de resultatene vi har oppnådd. Når jeg ser regnskapstallene så er det nesten at jeg ikke tør snakke høyt om dem, for dette er uvirkelig. Men de gode tallene skyldes først og fremst utrolig god jobbing i alle ledd. Vi har en fantastisk stab, sier Michael Minervini, største eier og leder i Frati Gruppen som driver de to restaurantene som hadde størst omsetning i Trondheim i 2017.

Til høsten er det 45 år siden Michael Minervinies far åpnet Restaurant Frati, samme år som Michael ble født. I 2017 satte restauranten ny omsetningsrekord for Trondheim. Foto: UD

I fjor hadde de forskjellige virksomhetene i Frati Gruppen hele 163 millioner kroner i totale inntekter. «Nye» Frati i Kongens gate satte altså, sammen med ØX Tap Room under samme tak, ny omsetningsrekord for ett serveringssted i Trondheim, med hele 63 millioner kroner. Isolert sett er det imidlertid fortsatt Una Pizzeria på Solsiden som har byens største omsetning, med drøyt 51 millioner. Frati hadde i fjor ca 48 millioner i inntekter, om vi tar bort omsetningen ved ØX Tap Room.

Suksess i nye lokaler

Det spesielle når vi i dag ser at Frati og Una topper listen over restaurantsuksesser i Trondheim, er at begge stedene ble etablert i lokaler som få hadde sett muligheten for å skape suksess i før Minervini & Co etablerte seg der. Una-lokalene på Solsiden var brukt til et medisinsk senter, mens Frati-lokalet i Residence-kvartalet hadde stått ubrukt i seks år da Minervini & Co flyttet virksomheten over fra andreetasjen i Munkegata der Michaels far startet Frati for 45 år siden. Det var samme år som Michael selv ble født (1973).

Disse hadde størst overskudd i 2017

Utested Omsetning 2017 Res.f.sk. 2017
Frati/ØX Tap Room 63,0 8 182 000
Egon Tårnet 41,1 4 895 000
Una Pizzeria e Bar 49,2 4 719 000
Cafe Løkka 18,2 4 460 000
Egon Prinsen 37,3 4 288 000
To Rom og Kjøkken 32,0 3 948 000
Graffi Solsiden 37,0 3 700 000
Søstrene Karlsen 43,0 3 226 000
Egon Solsiden 36,2 2 963 000
Ai Suma 21,0 2 746 000
Bugatti Drive Thru 11,2 2 541 000
Studio 26 16,0 2 527 000
Cafe Dublin 17,7 2 148 000
SuperHero Burger 21,7 2 140 000
Sabrura City Syd 12,9 2 116 000
Heidi’s Bier Bar 14,0 2 081 000

 

-Det var vanskelig å se mulighetene som lå i Una-lokalet på Solsiden. Andre så på lokalene, og vi var der og sjekket det ut mange ganger. Jeg var sterkt i tvil om det var fornuftig å satse der. Det så jo ikke ut i måneskinn! Men min kompanjong Thomas (Nilsen) sa en dag: «Dette blir bra, Michael. Vi gjør det.» Og jammen hadde han rett i det! Og ja, det er rart at det siste bygget som ble tatt i bruk som restaurantlokale på Solsiden er blitt den største suksessen, kommenterer Minervini.

Una Pizzeria e Bar på Solsiden hadde størst omsetning av alle utestedene i Trondheim både i 2016 og 2017m selv om Frati/Øx Tap Room samlet hadde større inntekter. Foto: UD

Hardt arbeid, ingen tryllestav

-Dere må ha en egen tryllestav når det gjelder restaurantkonsepter, for ved alle stedene dere har startet har det vært fullt hus nærmest fra dag en. Hva er hemmeligheten?

-Vi jobber veldig godt sammen, Thomas (Nilsen) og Bernard (Saverimuthu) og jeg. Vi har lang erfaring i bransjen nå, selv har jeg jo tråkket rundt i restauranter i snart 45 år, og for alle oss tre dreier hele livet seg om restaurantdrift. Når man åpner et nytt sted gjelder det å finne balansen mellom innredning, lys, konsept, stemningen i lokalene og det trønderne liker. Vi forsøker å være litt annerledes, uten å være for mye annerledes. Lokalene skal være hyggelige. Det handler om å skape den riktige atmosfæren. Men til syvende og sist er det folkene som jobber der, sammen med gjestene som kommer dit, som skaper suksessen.

-Viktig å finne riktig personale

-Mange sier at når de besøker restaurantene i Frati Gruppen så blir de imponert over hvor flinke, hyggelige og serviceinnstilte personalet er. Hva er nøkkelen her?

-Den største jobben i restaurantbransjen er personalet, det å plukke de riktige folkene. Vi krever mye – at de skal være faglig dyktige og samtidig jobbe steinhardt. Vi har bra systemer for opplæring. Og så er vi tre ledere som er driftsorientert og til stede hver dag, vi sitter ikke inne på kontorene våre. Vi forsøker også å gi noe tilbake til de ansatte, slik at de trives. Vårt mål er at vi skal være førstevalget for alle som vil jobbe innen restaurant i Trondheim.

Frati Gruppen har vokst og endret seg siden Michaels far startet Frati for 45 år siden. Michel tok over driften i 1995. I dag driver han sammen med sine kompanjonger Frati, ØX Tap Room, Le Bistro, Ai Suma, Una Pizzeria, Banksalen (Sparebank1-bygget) samt cateringvirksomhet. Og det har vært gjort stadige små endringer underveis. Frati har flyttet fra de opprinnelige lokalene i Munkegata, Bari i den samme bygningen ble etter tolv år gjort om til Le Bistro, og akkurat nå er Ai Suma stengt for oppussing og justeringer.

Ai Suma i Kjøpmannsgata runder ti år og har vært stengt i sommer for oppgradering. Når restauranten åpner igjen 15.august vil man endre konseptet noe, blant annet blir grill og kjøtt en viktig del av tilbudet. Foto: UD

Ai Suma gjenåpner 15.august

-Vi åpner Ai Suma igjen 15.augustmed et noe endret konsept. Da vi startet Ai Suma for ti år siden var det italiensk profil og mest pizza og pasta. Det er det blitt forandret noe på underveis. Nå har vi ristet litt på konseptet igjen, slik at Ai Suma blir en grillrestaurant, med hovedfokus på kjøtt. Vi leker med tanken på å importere kjøtt selv, men akkurat nå får vi leveranser via en slakter i Stockholm som tar inn kjøtt fra hele verden. Vi tror Trondheim trenger en slik type sted. Alt vi gjør trenger ikke være italiensk. Le Bistro er jo en fransk bistrorestaurant, poengterer Michael Minervini.

-Men så mange restauranter, opplever du at de enkelte stedene konkurrerer med hverandre?

-Ja, vi har nok tatt gjester fra et annet sted når vi har åpnet noe nytt. Vi kjenner igjen gjestene og ser at de går mellom de ulike restaurantene, og slik sett konkurrerer vi med oss selv. Men det er nok gjester å ta av i Trondheim. Er du flink nok fyller du opp stolene. 2017 var det beste året i Frati Gruppens historie, tross den økte konkurransen med mange nye steder i byen. Jeg er litt mer skeptisk til 2018. Da kan vi nok oppleve nedgang. Konkurransen er blitt enda tøffere, været har vært helt spesielt og så har vi byggingen av Torvet som påvirker i hvert fall Frati og ØX. Dette vil nok merkes på bunnlinja. Men da får vi satse på å ta det igjen i årene som kommer!

-Har du planer om å åpne enda flere steder?

-Nei, nå skal vi ta vare på de stedene vi har, og gjøre det beste ut av dem. Vi må være på hele tiden, ha gnisten og evnen til å forandre om vi skal lykkes i utebransjen. Jeg er stolt over stedene vi har nå, fastslår Michael Minervini.

Ikke alle har levert regnskap

Flere av de mest kjente utestedene har ikke levert godkjente regnskaper innen fristen til Brønnøysundregistrene. Årsakene er ulike. Graffi-eierne forklarer forsinkelsen for Graffi Solsiden med datakræsj hos forretningsfører. Graffi Nordre ble rammet av brann i november, men lå før dette an til å sette omsetningsrekord i det «nye» Graffi-lokalet. VinPuls har fått de tallene som sendes inn til Brønnøysund. For Graffi Solsiden blir det både økt omsetning og forbedret resultat. Tallene for Graffi Solsiden i tabellen er ikke revisorbekreftet.

Graffi Solsiden er en suksess, med økt omsetning og forbedret resultat i 2017. Men regnskapet er ikke revisorbekreftet, etter at datakræsj har medført forsinkelser i avslutningen av regnskapsåret 2017. Foto: UD

-Vi er fornøyd med at det trønderske grillkonseptet står sterkt i markedet og holdes høyt i trønderske hjerter, sier Heidi Gjerdrum, en av tre eiere bak Graffi-restaurantene (og nye Rot Vin & Brød i Adressabygget). Graffi Tromsø åpner forresten i disse dager, som den første utenfor Trondheim.

Nazif Tunc opplyser at Bakgården Bar og Spiseri og Ladejarlen Mat og Vinhus har regnskapene er til revisjon. Bakgården har noe nedgang i omsetning og omtrent samme resultat som året før, mens Ladejarlen har en merkbart vekst og ser ut det ligger på plussiden.

Her er totaloversikten for 2017

Utested Omsetning 2017-mill. Omsetning 2016-mill. Resultat f.sk. 2017 Resultat f.sk. 2016
Frati/ØX Tap Room 63,0 52,4 8 182 000 3 224 000
Una Pizzeria e Bar 49,2 51,1 4 719 000 5 458 000
Søstrene Karlsen 43,0 38,4 3 226 000 2 076 000
Egon Tårnet 41,1 40,2 4 895 000 5 121 000
Egon Prinsen 37,3 39,9 4 288 000 4 814 000
Graffi Solsiden 37,0 33,0 3 700 000 3 629 000
Egon Solsiden 36,2 38,4 2 963 000 4 480 000
To Rom og Kjøkken 32,0 29,5 3 948 000 3 562 000
Egon Søndre 29,8 32,5 589 000 2 207 000
Bare Blåbær/Bær&Bar/Bar Passiar (Dokkhuset) 24,8 27,8 312 000 1 864 000
Tulla Fischer 24,6 24,8 0 -1 307 000
Graffi Nordre 24,0 26,6 432 811 1 268 000
NordØst Food & Cocktails 23,5 22,3 -997 666 -1 715 000
Egon City Syd 23,1 24,4 1 940 000 5 887 000
EC Dahls Pub & Kjøkken 22,8 13,2 24 000 633 000
SuperHero Burger 21,7 18,5 2 140 000 2 687 000
Bror Bar 21,7 18,5 294 000 361 000
Ai Suma 21,0 21,8 2 746 000 1 682 000
Emilies Eld Restaurant & Bar 20,0 13,7 -239 000 -1 203 000
Lille London 19,6 20,1 502 000 671 000
Cowsea Restobar 19,2 21,2 447 000 -454 000
Sushi Bar Ravnkloa/Solsiden 18,3 21,2 412 000 -392 000
Cafe Løkka 18,2 16,6 4 460 000 3 716 000
Sot Bar & Burger 17,9 17,6 726 000 564 000
San Sebastian Solsiden 17,7 17,8 -1 075 000 -478 000
Cafe Dublin 17,7 17,6 2 148 000 1 653 000
Fire Fine 17,1 18,7 1 114 000 2 181 000
Alma’s Restaurant & Bar 17,0 17,6 -992 000 0
Trondhjem Mikrobryggeri 16,6 19,3 375 000 1 197 000
TAG Restaurant 16,1 16,7 532 000 -12 000
Studio 26 16,0 16,9 2 527 000 2 282 000
Barmuda 16,0 16,0 644 000 1 204 000
Kvilhaugen 15,3 14,6 657 000 327 000
Selma Bar & Pizza 15,0 10,0 -1 455 000 -4 072 000
Heidi’s Bier Bar 14,0 0,0 2 081 000 0
Troll 13,8 11,5 215 000 -427 000
Røft Rotisseri 13,4 6,9 85 000 -1 406 000
Ristorantino Italiano 13,3 14,2 242 000 742 000
Sabrura City Lade 13,3 14,5 1 819 000 2 786 000
Big Horn Steak House 13,3 13,3 794 000 517 000
Sabrura City Syd 12,9 3,8 2 116 000 324 000
Frida 12,9 12,5 334 000 563 000
Røst Teaterbistro 12,6 9,8 388 000 -406 000
Three Lions 12,5 11,9 -191 000 3 000
Le Bistro (tidl. Bari) 12,1 13,8 -1 170 000 -28 000
Kalas & Canasta 11,7 12,3 352 000 900 000
O’Learys Trondheim 11,7 12,9 -62 000 74 000
Jordbærpikene City Lade 11,4 12,1 -201 000 50 000
Bar Circus 11,3 9,3 1 941 000 307 000
Raus 11,2 11,3 1 628 000 1 858 000
Bugatti Drive Thru 11,2 10,9 2 541 000 2 608 000
Ladekaia 11,0 6,1 -36 000 165 000
Folk & Fe 10,9 7,0 -680 000 187 000
Havfruen 10,6 9,7 362 000 781 000
Baklandet Skydsstasjon 10,5 9,7 1 043 000 1 097 000
Krambua 10,5 9,9 886 000 622 000
Milano Nardo 10,3 9,7 171 000 22 000
Sesam 10,2 11,5 665 000 586 000
Jordbærpikene Torget 10,1 10,1 595 000 275 000
Land og Strand 10,1 0 -1 322 000 0
Fresh Fast Food 10,0 3,6 424 000 -831 000
Ni Muser 10,0 9,2 -105 000 148 000
Kommandanten/Festningen 10,0 9,1 -105 000 153 000
Benja Siam 9,8 9,1 1 405 000 352 000
Palermo 9,7 9,9 27 000 59 000
Romantica 9,4 7,7 902 000 78 000
Kos Bar & Louge 9,3 10,1 -717 000 -647 000
Antikvariatet 9,2 9,5 594 000 527 000
Credo Restaurant & Bistro 9,1 11,2 -63 000 370 000
Kompis Byåsen 8,9 0 75 000 -104 000
Sabrura Byhaven 8,9 10,8 319 000 658 000
Pizza Roma 8,8 5,7 619 000 57 000
Lille Skansen 8,2 7,6 -14 000 93 000
Cafe To Tårn (Nidarosdomen) 7,6 6,6 980 000 640 000
Diskoteket 7,5 7,6 922 000 187 000
Caya (nedlagt juni 2017) 7,1 9,2 -347 000 -1 357 000
Indian Tandoori 7,1 6,1 -191 000 182 000
Krem Mat & Kaffehus, Sirkus 6,9 7,6 -258 000 -74 000
Kompis Lade 6,8 0 -413 000 -21 000
Jordbærpikene Solsiden 6,7 6,9 -51 000 -590 000
Sushime 6,6 6,0 1 493 000 783 000
MacBeth 6,4 6,2 116 000 147 000
Bangkok Cafe 6,3 6,2 99 000 384 000
Mormors stue 6,3 7,1 -6 000 -42 000
Szechuan 6,0 6,0 -694 000 -1 150 000
Grenaderen 5,8 6,5 200 000 488 000
Cafe 3B 5,8 5,6 471 000 356 000
Bula Neobistro 5,6 0 69 000 0
Istanbul Express 5,6 5,2 383 000 627 000
Fagn 5,0 0,0 -476 000 0
Bristol Conditori 5,0 5,3 -160 000 -30 000
Sellanraa 5,0 1,2 40 000 -88 000
Mr.Chuong 4,4 4,4 52 000 168 000
Ila Brannstasjon 3,8 3,6 -121 000 22 000
Mellomveien 3,8 3,9 -152 000 -31 000
Vida (Parkkafeen) 3,6 3,5 -72 000 -41 000
Krem Kaffebar 3,4 8,4 171 000 769 000
Alma Mater 3,4 3,1 -255 000 -378 000
Taste of India 3,2 3,6 -18 000 -162 000
Oska Pizzeria 3,0 2,5 406 000 203 000
Khao Thai 2,9 3,0 -14 000 44 000
Daniel På Hjørnet 2,9 3,1 -135 000 223 000
Phu Yen 2,9 3,2 68 000 -243 000
Latte Liten Olavshallen 2,7 2,8 18 000 602 000
Sponhuset Lade 2,4 2,7 286 000 370 000
Vi Fire Cafe & Interior 2,1 0,6 85 000 77 000
1001 Natt 0,9 0,0 239 000 0
Konkurs San Sebastian Torvet 0,0 14,9 0 175 000
Konkurs Tregården Restaurant 0,0 9,1 0 -144 000
Konkurs Nattergalen Bar & Kjøkken 0,0 6,6 0 -3 000
Totalt 1446,1 1 365,4 74 876 145 68 321 000
Ikke levert regnskap per 7.8.2018
Downtown x 24,2 x 2 337 000
Bakgården Bar og Spiseri x 9,9 x -499 000
Capri Flatåsen x 9,0 x 1 557 000
Ramp Pub & Spiseri x 6,7 x -97 000
Bar Moskus x 5,4 x 497 000
Ladejarlen Mat og Vinhus x 5,0 x -1 917 000
Napoli x 4,1 x 187 000
Døgnvill Burger x 0 x -16 000

 

(Kilden for tallene i regnskapsoversiktene er proff.no.
Tallene er hentet inn og bearbeidet av VinPuls/Ulf Dalheim).