. Samtidig som «nye» Spania er på sterk fremmarsj, med spennende viner fra områder som Madrid (Sierra de Gredos), Ribeira Sacra, Bierzo, Mentrida, Almanza,...
. Samtidig som «nye» Spania er på sterk fremmarsj, med spennende viner fra områder som Madrid (Sierra de Gredos), Ribeira Sacra, Bierzo, Mentrida, Almanza,...
. Clemens Busch er en ledestjerne innen økologisk og biodynamisk vinproduksjon i Mosel, tross utfordringene med stupbratte vinmarker fulle av skifer i alle farvenyanser....
. Greske viner har lenge hatt et litt dårlig image og vært lite ettertraktet internasjonalt. Den unge vinmakeren Apostolos Thymiopoulos har klart å gjøre...
. Det finnes vinmarker. Og det finnes vindruer. Som det lages vin av. Mye vin. Og så finnes det én vinmark, én drue og...
. Cava-produsenten Juvé y Camps eksporterer vinene sine til 50 land, men har fortsatt Spania som sitt største marked. Deres mest kjente musserende vin,...
. Kalkuner kan brukes til så mangt. Grekeren Dimitri Hatzimichalis satset på kalkunoppdrett på 70-tallet, men mest for å skaffe penger til å kunne...
. Norske vindrikkere elsker vinene fra Weingut Georg Mosbacher i Pfalz i Tyskland. Og Mosbacher på sin side setter stor pris på interessen fra...
. To av de spanske vinregionene som tradisjonelt leverer de mest intense, alkoholsterke og mektigste røde er Priorat og Montsant i Katalonia. Men så...
. Naturligvis drikker vi helst champagne. Men av og til får man lyst til å prøve noe helt annet også. Eller er den egentlig...
. Hva skjer om en fransk champagne-legende tar med seg sine biodynamiske prinsipper og drar til Spania for å samarbeide med en ung spanjol...
. Når familien har vinhuset sitt og vinmarker i selveste Vosne-Romanée, midt i hjertet av Burgunds berømte Côte d’Or, og du i tillegg har...
. Vinprodusenten Johannes Leitz, eier og vinmaker ved Weingut Leitz i Rheinhau, Tyskland, har vært syk med covid-19. Nå advarer han alle om ikke...
. Vinter og mørketid betyr gjerne vilt eller solide kjøttretter på tallerkenen. Og gode viner i glasset! De får vi garantert fra Rhône, som...
. Først hadde vi Amarone-bølgen på 90-tallet. Den ble avløst av nordmenns nyforelskelse i Ripasso-viner. Nå håper søskentrioen Maria Sabrina, Antonietta og Riccardo Tedeschi...
. Mange liker å snakke ned den musserende italienske vinen kjent under navnet Prosecco. Men enda flere liker å drikke den, også her i...
. «Le Beaujolais Nouveau est arrivé!». Tidligere var dette en beskjed som skapte begeistring og oppmerksomhet om en vin som i beste fall var...
. Musikeren Anders Jektvik er en av mange som har mesket seg med boblende drikke på de populære «cava-søndagene» ved utestedet Barmuda på Solsiden...
. Midt under koronapandemien opplever norsk-italienske Bibi Graetz den ene gode nyheten etter den andre. Det hele toppet seg da det kjente vinmagasinet The...
. En av de litt uventede konsekvenser av koronapandemien for vinbransjen er at det i Douro-dalen i 2020 ikke blir fottråkket druer ved innhøstingen....
. Han kom til Spania på 70-tallet for å lære spanjolene å bruke Schweppes tonic i gindrinkene sine. Nå skal engelske Richard Golding overbevise...
. Engelsk musserende har slått til så til de grader i Norge de siste årene. Blant «stjerneprodusentene» i Kent og Sussex som rangeres høyest...
. Det dukker stadig opp nye spennende vinprodusenter verden over. Mange av dem tenker nytt, enten de har arvet et vinhus, startet å tappe...
. Vinhuset Rivetto er første produsent i Barolo som er Demeter-sertifisert som biodynamisk. -Jeg måtte bare gjøre det, forteller eier og vinmaker Enrico Rivetto....
. Napa Cabs har for mange vært ensbetydende med intense, overeikede og tungt ekstraherte rødviner basert på Bordeaux’ kongelige drue cabernet sauvignon. I nyere...
. Cava er ikke lenger bare cava. Nå har cavaprodusentene, som tredje område i Spania, fått innført en egen klassifisering for viner der druene...
. Visste du at norske vikinger bør få noe av «æren» for starten på vinproduksjon i Chablis? For da vikingene i år 867 stormet...
. Noen av verdens mest berømte og ettertraktede viner lages i den spanske regionen Ribera del Duero, nordvest i Spania. Det holder å nevne...
. Lena Engtrø ruler for tiden i vinkjelleren og plukker flasker til badekaret på Bula Neobistro i Trondheim. Stavanger-jenta har kommet en lang vei...
. Lykkelig må den være som kan gifte seg til en vinmark! Jean-Marc Brocard gjorde nettopp det, på 70-tallet. Det ble starten på et...
. Ett av Argentinas mest renommerte vinhus, Bodega y Cavas de Weinert, feirer i år sitt 45-årsjubileum og husets sveitsiske vinmaker Hubert Weber benytter...
. Mathies Firing er ett av få danske innslag i Trondheims restaurantverden. Som restaurantsjef og vinkelner ved etablerte Havfruen skal han bl.a. forsøke å...
. Rioja har siden 70-tallet vært nordmenns favoritt nr. 1 blant spanske rødviner. Nå får andre områder, som Ribera del Duero, Priorat og flere...
. Etter et langt og suksessrikt liv som skredder, klesdesigner og lærer innen tekstilfag valgte trondhjemmeren Roar Aune i 2010 å kjøpe en eldre,...
. På 60-70-tallet var Lambrusco en av verdens mest populære viner. Særlig i USA belmet man denne vinen i store mengder, ofte den aller...
. Tre år etter at ekteparet Eli Anne Langen og Frode V. Refstad solgte seg ut av Tenuta il Sogno i Piemonte, er Frode...
. Fredag lanserer Vinmonopolet hele åtte nye viner fra England (!). To hvite, to røde og fire musserende. Jeg har digital-smakt tre musserende sammen...
. Lykkelig er den som har besteforeldre med flotte vinmarker. Carmen og Juantxu hadde nettopp det. Og da barndomskjærestene giftet seg, var det naturlig...
. Hun håper å få smake en 1938-årgang fra Domaine Huet i Loire før hun vandrer, men akkurat nå er restaurantsjef Lena Engtrø mest...
. Du trodde kanskje ”Riesling-kongen” Calle Fegth kun lesket seg med tyske riesling-viner. Da kan vi røpe at han hele året gleder seg til...
. Han er filosof, idealist, surfer, trendsetter og vinbonde. Johan Reyneke ble vinprodusent nærmest ved en tilfeldighet, men han satte umiddelbart dype spor. Først...
. De har vært i fåtall, men de siste årene har stadig flere kvinnelige ønologer fått viktige posisjoner i små og store champagne-hus. Sist...
. Mange blir gjerne noe skeptisk til kvaliteten når et vinfirma begynner å bli for stort (i volum) og aktiviteten sprer seg til mange...
. Fremsynte folk skal man alltid applaudere. Cesare Borgogno «glemte» en ting da han i 1920 overtok familievinhuset som hans tipp-tipp-tipp-tipp-oldefar hadde grunnlagt i...
. Hun er en av mange i restaurantbransjen som plutselig opplevde at gjestene uteble og de ansatte måtte ut i permisjon. Restaurantsjef Tove Børstad...
. Hva skjer når den siste arvingen til Visco-familiens eiendommer møter en pasjonert lærer og søt musikk oppstår? Jo, det blir ekteskap, 25 hektar...
. I USA er vinmarkseierne like viktige, minst, som produsentene av vin. Mange vinhus henter druer til vinene de lager fra de samme vinmarkene,...
. Den ene av de tre stor B’er innen italiensk vin, Brunello di Montalcino, er kommet litt i skyggen av de to andre, Barolo...
. Ting skjer i Rioja. Spanias mest berømte vinregion stykkes opp i mindre enheter, produsenter melder seg ut av Consejo Regulador, andre igjen går...
. «Alle» kjenner til bilmerket Ferrari. Et synonym på kvalitet. Det samme gjelder for vinhuset Ferrari (ingen forbindelse med bilfabrikken). Det er ikke uten...
. Søndag vant italienske Francesco Marzola NM for vinkelnere i Oslo. Fra før er han også nordisk mester. Nå er han tilbake på Voss,...
. Cristina Torres, datter av Marimar Torres, har gått på som direktør for salg og markedsføring ved Marimar Estate Vineyards & Winery i California....
. Her er et vinhus som er et reisemål i seg selv: Fontanafredda i Piemonte er en vinprodusent som med alle sine øvrige fasiliteter...
. Nå har Vinmonopolet begynt å sensurere vinetiketter også. Nylig ble en sør-fransk naturvin sendt tilbake til importør på grunn av en etikett man...
. Om noen by kan kalles vin-hovedstad, må det være Wien i Østerrike. Det finnes mindre parseller med vinplanter i noen andre hovedsteder også,...
. Spanske hvitviner på verdejo-druen har fått et enormt løft de siste årene, både salgs- og kvalitetsmessig. Blant produsentene står Ossian Vides y Vinos...
. En knapp måned før Michelin-sirkuset inntar Trondheim, er det flere som nevner Røst Teaterbistro som en mulig kandidat for en ny stjerne til...
. Bobler hører med ved overgangen til et nytt år. Og tilbudet på Vinmonopolet er bare enestående. Du kan faktisk velge mellom hele 1881...
. Aldri har det vært så mye god portvin på det norske markedet som i denne førjulstiden. Du kan velge mellom alt fra en...
. Du kjenner henne bl.a. fra TV2s God Morgen Norge, der hun deler sine beste vintips med deg. Liora Levi er «sjefen» over alle...
. Pascal Clément er en av Burgunds aller minste vinprodusenter. Likevel lager han 19 forskjellige hvite og røde viner fra like mange appellasjoner. En...
. Poggio San Polo er et vinhus vi hører stadig mer om når gode Brunello-viner diskuteres. Vinhuset ble etablert på 1980-tallet av en familie...
. Petter Hartweg Husby, daglig leder ved Vertshuset Røros, hadde lite kjennskap til vin før han ble introdusert for rieslingvinene til Jos. Christoffel jr...
. Gode champagneprodusenter har en klart definert stil. Det gjør dem både gjenkjennelige og unike. For champagnehuset Billecart-Salmon er det frukt, finesse og friskhet...
. Rioja har fått, fullt fortjent, mer oppmerksomhet fra vinelskere igjen den siste tiden. Viner fra klassiske, berømte vinhus som La Rioja Alta, Cvne/Contino,...
. Redaktør og vinblogger Christer Byklum er for tiden med på TastingBooks topp 50-liste hvor verdens mest innflytelsesrike vinskribenter skal kåres. Han smaker vin...
. Nebbiolo-baserte viner fra områder utenfor Barolo og Barbaresco opplever en stadig økende interesse. På Høst-VinPuls presenteres en av topprodusentene fra Valtellina i Lombardia,...
. Den australske vingiganten Penfolds markerer sitt 175-årsjubileum med å lansere ikonvinen Grange i 2015-årgang, samt en helt ny supervin» som har fått navnet...
. Etter tyve år i Norge snakker Nazif Tunc gjerne trøndersk med bred Æ. Men han har ikke glemt sitt hjemland Tyrkia, og en...
. Merk deg navnet: Bodegas y Viñedos Artadi. En av de nye store stjernene blant spanske vinhus. I en ny vurdering den amerikanske vinjournalisten...
. Henrik Dahl Jahnsen, head sommelier ved Britannia hotel, er firedobbelt norsk mester for vinkelnere. Søndag forsøker han å vinne Nordisk mesterskap for vinkelnere...
. Ukens viner fra VinPuls kommer fra Yealands i Marlborough og Cerrón i Jumilla, altså New Zealand og Spania. Produsentene jobber etter økologiske prinsipper,...
. Nylig fikk To Rom og Kjøkken i Trondheim, som en av tyve norske restauranter, diplom fra vinmagasinet Wine Spectator for sin gode og...
. Oskar Sköld og resten av teamet ved Spontan feiret 2-årsjubileum sist søndag. Her røper restaurantsjefen at Beaujolais-viner er blitt hans nye lidenskap, selv...
. Norge er et viktig eksportmarked for Theresa Breuer og Weingut Georg Breuer i Rheingau, Tyskland. Ingen andre land tar inn så mange forskjellige...
. Armin Begic, som har arbeidet i restaurantbransjen i 21 år, blant annet på Røros og nå på Britannia Hotel i Trondheim, er begeistret...
. Hotell- og restaurantmannen Frode Hofstad vil ikke si nei takk til et glass med Romanèe Conti om han skulle få anledningen før han...
. Hun dro til Italia som 21-åring i 2006 for å jobbe på en gård i Toscana. Målet var å finne ut hva hun...
. Norsk Vinkelnerforening og KapitalVin har kåret «Norges Beste Vinkart» for 2019. Vinnerne ble offentliggjort på en tilstelning i Oslo torsdag 25.april. Og igjen...
. Se opp for Kina som vinproduserende nasjon! Kina kom på fjerdeplass med 40 medaljer i kategorien den «oversjøiske verden» da smakskonkurransen Mundus Vini...
. Den norsk-italienske vinprodusenten Bibi Graetz har kjøpt det historiske hotellet Villa Aurora i Fiesole utenfor Firenze. Bibi vil flytte dit sammen med kone...
. Nylig var sicilianske Arianna Occhipinti på besøk ved Jossa i Trondheim for bl.a. å presentere sine tre nye viner, enkeltvinmarksviner kun tappet i...
. Restaurantsjef Kathrine Woje Ellingsen ved Kalas og Canasta synes Benoit Lahaye Rosé Champagne til svin i linseragu med oksekraft og saltbakt sellerirot er...
. Hva gjør du når familien har dyrket vindruer siden 1895, har drevet økologisk jordbruk i mange tiår og så ikke får det lokale...
. Anders Lundin på Restaurant Atelier startet sin vinreise med å «låne» kirsebærvin fra kjellerboden til sine foreldre. I dag drømmer han om en...
. Bjørn Håvard Larsen fra Trondheim la seg tirsdag i kø utenfor Vinmonopolets butikk på Aker Brygge. Der skal han oppholde seg i 16...
. Over tyve nordmenn har nå egne eiendommer og lager vin verden over. Kristiansunds-ekteparet Kathrine og Harald Schalde fant sin spanske finca (=gård) på...
. Verden er i ferd med å gjenoppdage de unike vinene fra Jura, en av Frankrikes minste, men garantert den mest spesielle vinregionen i...
. Tsjekkia er ikke verdens mest berømte vinland, men sannelig kan de feire den nye vin. Vinfestivalen i Uherské Hradiště i sydlige Moravia i...
. I 1770 ble munker som oppførte seg «uskikkelig» ved Montserrat-klosteret som straff sendt til en gård som klosteret eide for å jobbe av...
. Det går an å være seriøs, men likevel ha det artig med vin. Brødrene Michael & David Phillips er dønn seriøse med arbeidet...
. Han kom fra en vinfamilie i Puglia, men var overbevist om at han måtte dra til Toscana for å kunne realisere drømmen om...
. Vinbloggen Botti har arrangert «Judgement of Oslo», der viner fra California og Bordeaux ble satt opp mot hverandre, blindt. Smakingen ble arrangert på...
. Vin er kunst. Hos spanske Bodega Enate gjelder det på mer enn kun innholdet på flaskene. Hver eneste av vinhusets 15 viner presenteres...
. Kun 10 viner og 17 ulike brennevinstyper er på listen over «salgsvarer» på Vinmonopolet fra 1.august. En amerikansk musserende settes ned med 100...
. 392 år etter at firmaet ble grunnlagt er vinhuset F.E. Trimbach fortsatt et familieanliggende. På besøk i Alsace møter jeg tre generasjoner Trimbach,...
. Lykkelig er den italieneren som kan bo på Lade i Trondheim, men ha en bestefar og et søskenbarn som lager vin i Piemonte...
. Historikere vil kanskje være skeptiske til påstanden, men vinhuset Vignamaggio hevder at modellen Leonardi da Vinci brukte til sitt berømte Mona Lisa-bilde ble...
. Norskeide Cantine Nervi i Gattinara i Piemonte er solgt til den italienske superprodusenten Roberto Conterno. Kun ekteparet Erling og Katrine Astrup blir igjen...
. Anthony de Jager har italiensk bakgrunn, men har laget franskinspirerte viner for Charles Back ved Fairview Wine and Cheese Farm i Sør-Afrika i...
. Hva gjør du når du har en av verdens mest kjente merker innen vin i porteføljen din? Jo, du utvikler stadig nye viner,...