Vinkunst fra Somontano

Vin er kunst. Hos spanske Bodega Enate gjelder det på mer enn kun innholdet på flaskene. Hver eneste av vinhusets 15 viner presenteres nemlig med ulike kunstetiketter. Slik har det vært siden starten i 1991.

Bodega Enate i DO Somontano nord i Spania er ikke som andre vinhus. Det er for så vidt heller ikke vinregionen Somontano, et steinkast fra Pyreneene og den franske grensen.

Her er lokale spanske druetyper nærmest helt fraværende (med unntak av moristel, parraleta og alcañón. I stedet dominerer internasjonale (les: franske) druer. Enate lager for eksempel kun viner på druene merlot, cabernet sauvignon, syrah og gewurztraminer, i tillegg til tempranillo. Slik er det for nesten alle de 32 produsentene som lager vin fra egne vinmarker eller kjøper druer fra de totalt 497 vindruedyrkerne i denne vinregionen.

DO-klassifisering fra 1984

Friske, rene druer på vinstokkene i slutten av juli 2018. Foto: UD

I likhet med de fleste vinhusene i Somontano, er Bodega Enate et ungt prosjekt. Somontano fikk sin DO-klassifisering først i 1984. Men det finnes gamle vinmarker også i Somontano, noen av dem gir veldig flotte viner på garnacha/grenache. Men svært mange av produsentene er kommet til i løpet av de siste 20 årene. Enate eier selv nærmere 500 hektar med vinmarker, og har dessuten kontrakt om å leie vinmarker/kjøpe druer fra 150 selvstendige druedyrkere. Årlig produksjon er på rundt tre millioner flasker.

Ingen annen vinregion i Spania har offisielt tillatt dyrking av så mange forskjellige druetyper som i Somonotano (i tillegg til de før nevnte er også pinot noir, garnacha tinta og garnacha blanca samt macabeo noe brukt).

Navnet Somontano betyr egentlig det samme som Piemonte i Italia – ved foten av fjellene. Problemet for Somontano er at man på grunn av druemiksen ikke oppfattes som spansk nok. Og så er man heller ikke fransk. Dermed går de gjerne under radaren for mange, og publikum går glipp av mange spennende vinopplevelser, for det er høy kvalitet på de beste vinene som produseres i Somonotano.

Totalt beplantet vinmarksareal i Somontano er 4310 hektar, fordelt på vinmarker tilhørende 43 landsbyer.

Spanias beste vin i 2017

Et eksempel på kvaliteten fra Somontano er Secastilla 2012 fra det Gonzales Byass-eide vinhuset Viñas del Vero som av International Wine Challenge Merchant Awards i oktober 2017 ble kåret til «Spanias beste røde», «Beste garnacha fra Spania» og «Beste garnacha fra Aragon».

Bodega Enate har kapret mange premier for spesielt to av vinene sine, en eikegjæret chardonnay («Enate Chardonnay Fermentado en Barrica») og en flott merlot kalt «Merlot-Merlot». Historien bak det siste navet er at druene fra merlot-vinmarkene i utgangpunktet kun ble brukt i vinen «Cabernet-Merlot», men winemakeren ville gjerne lage en 100 prosent merlot fordi han mente druematerialet var så bra og så unikt at en slik vin ville hevde seg godt internasjonalt.

Så han laget en merlot-variant av spesielt utvalgte parseller i den beste vinmarken. Eieren av Enate hørte nyss om dette, og ville gjerne smake på vinen. På besøk i vinhuset  spurte han etter fatene med merlot. Da kom spørsmålet: Vil du smake på merlot (underforstått den vinen som ble brukt i cabernet-blandingen)? Nei, jeg vil make på merlot-merlot, var svaret. Og der og da fikk nylanseringen sitt navn! I dag er den blant Enates mest premierte og anerkjente viner.

Familien Nozaleda etablerte vinfirmaet Viñedos y Crianzas Del Alta Aragón i 1991. Da de første vinene ble lansert året etter valgte de å bruke navnet Enate, som både er en liten by og en dal i Somontano. De første vinmarkene vinhuset sikret seg ligger i Valle Enate,så navnevalget var naturlig.

Bodega Enate ruver ikke i landskapet, men anlegget er på hele 12 000 kvadratmeter, bygget i to faser. Mesteparten av anlegget er under i jorda, i to etasjer. Foto: UD

Flagger for besøket

Det er en varm dag da jeg kommer på besøk i slutten av juli i 2018. Det norske flagget vaier gjestfritt i den lette brisen, sammen med det spanske og EU-flagget. Selve vinhuset er ikke på noen måte ruvende, men elegant plassert i terrenget i utkanten av landsbyen Salas Bajas.

Det er tegnet av arkitekten Jesus Manzanares, og viser seg å være både større og mer innholdsrikt enn man først kan tro. Mesteparten av anlegget er nemlig under jorden, der du går i en sirkel gjennom produksjonshaller, lagringsrom med fat, flaskelagringskjellere, tappeanlegg og lager.

Konseptet fra arkitektens side skulle være «overraskelser». Og før du ender rundturen og er tilbake i resepsjonen går du naturligvis gjennom kunstutstillingen som rommer bl.a. alle originalmaleriene som finnes på etikettene, i tillegg til mye annen kunst, for det meste av nåværende malere og skulptører fra Aragon. Det er spesielt viktig for familien Nozaleda å støtte opp under lokale kunstnere. Samlingen de har er en av de største og viktigste med samtidige Aragon-kunstnere.

Stolt av vinmarkene

Oscar Olivera er ansvarlige for vinmarkene hos Bodega Enate, nærmere 500 hektar totalt, spredt på fem forskjellige soner rundt om i DO Somontano. Foto: UD

Susana Felix og hennes kollega Isabel sørger for solid omvisning ved anlegget og en omfattende smaking av vinene til Enate. Men før jeg får smake må jeg naturligvis se og forstå områdene hvor druene dyrkes. Vinmarksansvarlig Oscar Olivera er en stolt, entusiastisk og grundig guide gjennom vinmarker i fem forskjellige soner i Somontano, alle med forskjellige jordsmonn, solpåvirkning og tilgang til vann.

Kunstige kanaler med vann fra Pyreneene gjennom store del er av Aragon sørger for nok fuktighet også i deler av Somontano, men i flere soner er det nødvendig med kunstig vanning, såkalt «drip irrigation». Oscar understreker at det ikke er for å øke volumet, men rett og slett for å hjelpe på modningen av druene. Jorda vinstokkene vokser i et svært karrig. I tillegg til de kunstige kanalene har landbruket i Somontano god hjelp av de tre elvene Rio Cinca, Rio Vero og Rio Alcanadre.

-Vi har middelshavklima med noe kontinental påvirkning, men det er ekstremt tørt her. Heldigvis er det god drenering og porøst, med mye mørk sand, leire og sandstein, så røttene til vinstokkene går svært dypt ned for å hente opp næring, forklarer Oscar.

Gunstig klima for druedyrking

Vi står på et utsiktspunkt og kan se vinmarker nærmest så langt øyet rekker. Det er som før nevnt en varm dag, men en lett fin bris understreker Oscar Oliveras utsagn om at klimaet er veldig gunstig for vindruedyrking. Vinmarkene ligger på rundt 500 meter over havet og fremstår som svært grønne og friske. Avstanden til Pyreneene er ca 60 kilometer, mens Frankrike ligger 10 mil unna.

Kunst på veggene. kunst ute i vinmarkene. Bodega Enate er mer enn et produksjonsanlegg, det rommer også kunstutstillinger. Foto: UD

Vinmarkene til Enate er satt sammen av mange små parseller, hvor den største, Alcanetos,  er på hele 85 hektar. Siden 2000 har man drevet de fleste av dem økologisk. Vinmarkene i Enate-dalen egner seg spesielt godt til dyrking av chardonnay-druer. Flere steder ute i landskapet er det bygget opp små idylliske «hvileplasser» hvor arbeiderne – eller besøkende – kan finne skygge og ro. I vinmarken ved hovedanlegget er det montert en gedigen kunstinstallasjon, som en skog av jern. Det er gjennomtenkt og skikkelig det Enate driver med både innen kunst og vin.

Oscar Olivera har jobbet for Enate i 15 år. Han trives best utendørs, når han kan organisere arbeidet i vinmarkene, sjekke om det er nødvendig med vanning eller om vinplantene trenger justeringer.

-Jeg er nærmest født ute i vinmarkene. Var med min far og jobbet med vinplanter fra jeg var en neve stor. Det er dette som er livet, å være ute i naturen og se ting vokse og gro,  slår han fast.

-Hva er spesielt med Somontano?

-At vi bruker internasjonale druer, men at de smaker av Somontano!

To av tre ønologer er kvinner

Chief winemaker Jesus Artagona leder et team på tre ønologer, hvor to er kvinner. En egen del av anlegget er avsatt til prestisjevinene, med egne tanker og egne presser. Jesus er dessuten klar på at vinene han lager fortjener å bli tappet på flasker hvor det kun brukes ekte, naturlig kork. Verken silikon eller skrukork er så langt blitt aktuelt for Enate.

I kjelleren har de tre winemakerne muligheten til å eksperimentere med mindre volumer for spesielle viner. De såkalte premium wines lages i en egen avdeling med spesialutstyr både når det kommer til presser og produksjonstanker. Foto: UD

-Det finnes ikke bedre måter å ta vare på vinene på enn at vi bruker naturkork. Det passer også bedre for vår image. Flere av vinene våre er ment å leve lenge, slår Jesus fast.

Somontano hadde nok et stempel  som et litt gammeldags og lite moderne område da Bodega Enate ble etablert i 1991. Det vakte da også oppsikt at de presenterte vinene med ganske spreke kunstneretiketter. Men størst oppmerksomhet ble det rundt avgjørelsen om at vinene skulle flaskelagres minst dobbelt så lenge som de hadde vært på fat før lansering. Det er en avgjørelse som gjelder ennå i dag og et klart signal om at man ønsker å lage viner som er lagringsdyktige.

I spesielle årganger produseres noen spesialviner. Reserva Especial på 65 prosent cabernet sauvignon og 35 prosent merlot ble det tappet i underkant av 2000 flasker av i den flotte årgangen 2006. Den er ikke laget siden. Noen spesialtapninger kommer i rundt 600 flasker . Men også disse vinene får sin egen kunstneretikett og blir ettertraktede samlerobjekter.

Tre hvite, en rosé, 11 røde

Bodega Enate lager kun tre hvite viner, to på chardonnay-druer og en på gewurztraminer. Til sammen tappes det årlig rundt 800 000 flasker hvite viner av en totalproduksjon på tre millioner flasker. Men for vinhuset betraktes de hvite som svært viktige, fordi de gir signaler om hva vinhuset står for. Den fatgjærede hvite er et forsøk på å lage en spansk hvitvin nærmest i burgunderstil.

-Målet er å lage gastronomiske viner. Alle skal stå godt til mat. Våre winemakere går for balanse mellom syre og alkohol. Du skal ikke smake alkoholen, men frukten og terroirpreget, sier Susana Felix før hun tar meg med på en smakerunde med ti av de femten vinene i Enate-porteføljen. Konklusjonen er at vinene gjennomgående har mye og god frukt. Flere av dem vipper rundt 14 prosent alkohol, men som det poengteres – du føler ikke for mye på alkoholpreget og sødmen som mye alkohol gjerne gir.

Kun to viner på Vinmonopolet

Kun to av vinene – de to på chardonnay er i dag tilgjengelig gjennom bestillingsutvalget på Vinmonopolet. Et par av de andre har importøren Silenus på lager for Horeca-bransjen. Forhåpentligvis blir noen av de gode røde også overført til bestillingsutvalget etter hvert. De fortjener både Bodega Enate og de norske forbrukerne!

Enate Chardonnay 2-3-4 2017
Hvitvin
SPANIA – Somontano
Bestillingsutvalget – varenr. 5874601
Kr. 179,90, 0 – 2år
Frisk og aromatisk, lett mineralsk, ganske leskende vin. Den har en del alkohol (14%), men er fint balansert. Frukt mot grønne epler, moden fersken, fennikel og eksotiske frukter (pasjonsfrukt) med et hint av honning i bakkant.
Produsent: Viñedos y Crianzas Del Alto Aragón (Enate)
Importør: Silenus

Enate Chardonnay Fermentado en Barrica 2016
Hvitvin
SPANIA – Somontano
Bestillingsutvalget – nr. 5601601
Kr. 329,90, 0-8 år
Dette er et av flaggskipene til Enate. Den er tøft eiket, men har frukt og dybde nok til å bære det på en god måte. Mye moden tropisk frukt her (ananas og gul grapefrukt), i kombinasjon med smør og vanilje. Stor kompleksitet, med innslag av nøtter, ristet brød og eik. Må være en fin match til Crema Catalana, men også gå bra til grillet sjømat.
Produsent: Viñedos y Crianzas Del Alto Aragón (Enate)
Importør: Silenus

(Publisert 2.8.2018)