Torsdag 15. september lanseres en av de mest eksklusive akevittene som hittil er lagt ut for salg til publikum i Norge. Navnet er Opland Bøkkerens Reserve og den er laget i kun 150 flasker, i anledning 150-årsjubileet for nettopp Opland-akevitten. De eksklusive flaskene blir fordelt rundt på Vinmonopolets åtte spesialbutikker. Akevitten har fått tolv års fatlagring, fem år på sherryfat og syv år på nye Madeira-fat.
Av Ulf Dalheim, publisert 12. september 2022
Mandag innbød produsenten Anora (tidligere Arcus og Altia) til en digital pressekonferanse med eksklusiv smaking av jubileumsakevitten Opland Bøkkerens Reserve (kr. 5999,90, varenr. 14768601). VinPuls var naturligvis med, og kan rapportere om en utrolig fyldig, kompleks og smaksrik akevitt.
Den har kraft så det holder, men fremsto samtidig som svært velbalansert, tross at den kommer i naturlig fatstyrke (49,2 prosent), altså ikke vannet ned til normal akevittstyrke på rundt 40 prosent. Og med en fenomenal lengde. Jeg tror det vil være mulig å kjenne aromaene i et tomt glass også dagen derpå. I tillegg til et tydelig fatpreg, og innslag av brent karamell, mocca, rompunch og tørket rødfrukt, kjenner du at det er brukt mye karve, men også fennikelfrø, anis, koriander og paradiskorn.
Planlagt helt siden 2009
Allerede i 2009, før Arcus flyttet fra Hasle til Gjelleråsen, begynte man å planlegge utgivelsen av denne jubileumsakevitten. Da ble et spesielt utvalgt sherryfat fylt med edle dråper av Opland-destillat og gjemt innerst på fatlageret. Så ble dette fatet med på flyttelasset til Gjelleråsen i 2012.
Noen år senere tok akevittblenderne de første smaksprøvene fra fatet, og da ble det klart at man hadde noe helt spesielt på gang. Etter fem års modning på sherryfatet, ble innholdet så overført til et first-fill Madeira-fat. Der fikk det godgjøre seg i syv ekstra år, for å gi akevitten en rik og balansert avslutning. Til sammenligning modnes en «klassisk» Gammel Opland-akevitt i to år på sherryfat.
Vil skape eksklusivitet også for akevitter
-Vi ser internasjonalt at sjeldne whiskyer og cognacer oppnår astronomiske priser blant samlere. Vi synes norsk fatmodnet akevitt også bør kunne få samme status som et samlebjekt, for dette er et fantastisk brennevin. Derfor ønsker vi å komme med eksklusive lanseringer for å løfte oppmerksomheten rundt akevitt ytterligere. For to år siden lanserte vi 30 flasker av Opland Juvel til 15 000 kroner per flaske. Den ble utsolgt på få timer. Nå lanserer vi 150 eksemplarer av Opland Bøkkerens Reserve til 6000 kroner per flaske, forteller akevittambassadør Atle Minothi i Anora Group.
Her er fordelingen til de åtte spesialpolene og Polets nettbutikk:
Vinmonopol | Antall flasker |
Aker Brygge | 24 |
Kvadrat | 12 |
Lilleaker | 12 |
Valkendorfsgaten | 12 |
Valentinlyst | 12 |
Hamar | 36 |
Langnes | 12 |
Sandefjord | 12 |
e-lager | 18 |
Tre bøkkere hos Anora
Jubileumsakevitten er en hyllest til bøkkerne og håndverket de forvalter, understreker Anora. Uten bøkkerne hadde ikke produsentene av norsk akevitt hatt mulighet til å holde på med langtidslagring av norsk akevitt. Hos Anora på Gjelleråsen jobber det nå tre bøkkere, og Anora er de eneste i Norge som utdanner og ansetter bøkkere. Nylig tok bøkkerlærlingen Paal Engen sitt fagbrev hos dem. Dermed økte antallet bøkkere i Norge (og hos Anora) med 25 prosent.
-Opland Bøkkerens Reserve er en hyllest til det stolte bøkkerhåndverket som ligger til grunn for norske akevitttradisjoner. Vi synes det er ekstra gjevt å lansere 150 flasker akevitt i bøkkernes navn, i anledning Opland-akevittens 150-årsjubileum. Jeg vil anbefale Bøkkerens Reserve først og fremst for smakens skyld, sier norgessjef for brennevin i Anora, Holger Gramstad. Han tror at både samlere og akevittvenner vil benytte anledningen til å sikre seg denne akevitten.
Oplandske Spritfabrik i Oslo fra 1872
Opland-akevittene har sitt utgangspunkt i Holmen Brænderi som ble etablert på Gjøvik i 1854. Den gangen var det brennerier nesten i hver bygd i Opland, på det meste 15-16 forskjellige. Men selve Oplands-akevitten så dagens lys i 1872 hos en destillasjon som etter hvert ble kjent som Oplandske Spritfabrik ble etablert i daværende Christiania. Dagens Opland-akevitter bygger på hemmelige oppskrifter fra den gangen.
Opland Bøkkerens Reserve kommer en i en spesiallaget trekasse, bygget av gamle eikestaver, et eksklusivt treverk som gjennom årene har vært brukt til å bygge og reparerer de gamle eikeliggerne som akevitt ble modnet på. Nå brukes mer og mer kun mindre eikefat for fatmodning. Treesken er bygget hos Fåberg Håndverkskollektiv og er kledd med bunadsstoff (ulldamask) fra Gudbrandsdalens Uldvarefabrik innvendig. Stoffet brukes vanligvis til bunadskapper. Mønsteret er inspirert av et gammelt materiale funnet i arkivene fra friluftsmuseet Maihaugen på Lillehammer. Mye rik opplandsk historie her med andre ord.
Med esken følger også en liten bok om Opland og akevittens tilblivelse. Flaskene akevitten er tappet på er den originale Opland-flasken, men for akkurat denne akevitten er den utstyret med en metalletikett.
-Siden hvert fat har sin egen individuelle karakter, er utvelgelsesprosessen for fatene avgjørende for å lage norsk akevitt av høyeste kvalitet. Dette er en av bøkkernes avgjørende kompetanser, sier Atle Minothi.
Hva den ifølge Anora passer til:
Nyt denne utsøkte akevitten i et tulipanformet stettglass, gjerne etter et godt måltid. Opland Bøkkerens Reserve kan også serveres til harde oster og til konfekt. Serveres i “romtemperatur” 16-18 grader.