Merk deg navnet: Bodegas y Viñedos Artadi. En av de nye store stjernene blant spanske vinhus. I en ny vurdering den amerikanske vinjournalisten James Suckling har gjort av 2100 spanske viner, får fire viner fra Artadi fra 97 til 100 poeng.
James Suckling varter opp full pott – 100 poeng – til tre spanske viner fra 2016-årgangen som han nettopp har bedømt. Artadi Viña El Pisón 2016, Pingus 2016 og Sierra Cantabria Mégico 2016.
Wine Advocate (tidligere Robert Parker) er ganske så enig. WA gir 99 poeng til Artadi, 98-100 for Pingus og 96 poeng til Sierra Cantabria.
Artadi er på pallen også med flere andre av sine enkeltvinmarksviner. Artadi El Carretil 2016 får 99 poeng av Suckling og 97 poeng av Wine Advocate. Suckling tildeler også Artadi La Poza de Ballesteros 2016 99 poeng og følger opp med 97 poeng til Artadi Valdeginés 2016.
Landsbyfamilier startet Artadi på 90-tallet
Bodegas y Viñedos Artadi ble startet på begynnelsen av 1980-tallet, da Juan Carlos López de Lacalle fikk med seg sine egen familie og tretten andre druedyrkere på et prosjekt hvor de skulle bruke besteforeldrenes erfaringer og kunnskap til å skape noe nytt og spesielt. Juan Carlos var fjede generasjons vndruedyrkere, og også winemakere. Nå er hans sønn Carlos kommet med i arbeidet, som 5.generasjon.
Familiene som startet Artadi holder alle til i landsbyen Laguardia i Rioja Álava, og alle hadde gjennom flere generasjoner dyrket vindruer, men uten å lage særlig mye vin selv. Nå ville de starte et vinhus hvor fokus var å kjempe mot de som lot kjemien få plass i arbeidet med å lage viner, altså endre en vinverden hvor bruk av kjemiske midler hadde ført til industrialisering, og hvor mange hadde glemt eller ikke lenger tok hensyn til naturen og det ekte jordbruket.
Fra første stund ville de jobbe etter økologiske og biodynamiske prinsipper. Målet var å lage viner som verken kunne bli imitert eller kopiert. Slagordet er at «vinene våre lages i vinmarken, så får de hvile i kjellerne».
Har utvidet til tre andre regioner
Fra og med 1996 har folkene bak Artadi-prosjektet også startet opp i andre regioner. Først med Artazu i Navarra (1996), deretter El Seque i Alicante (1999) og til sist Izar-Leku i Guipuzcoa (2015). El Seque 2017 får 94 poeng av James Suckling.
Selv om Artadi fortsatt holder til i Laguardia i Rioja, har ikke vinene betegnelsen DOCa Rioja. Som stadig flere kvalitetsprodusenter bruker ikke Artadi bruker betegnelser som Crianza, Reserva eller Gran Reserva på vinene sine. Det er ikke lagringstiden på eikefat som bestemmer kvaliteten, men hvor druene er dyrket. De har tre såkalte «landsbyviner» og fem enkeltvinmarksviner, hvor Viña El Pisõn med vinstokker plantet i 1945 er «stjernen» i showet.
Dette er vinene som får høyest poengscore
Her er ratingen til James Suckling av det han mener er de beste vinene lansert i Spania i år, med poengene gitt til de samme vinene far Wine Advocate i parentes:
100 poeng:
Artadi Viña El Pisón 2018 (99)
Pingus 2016 (98-100)
Sierra Cantabria Mágico 2016 (96)
99 poeng
Prado Enea Gran Reserva 2011
Artadi El Carretil 2016 (97)
Artadi La Poza de Ballesteros 2016 (92+)
98 poeng
La Rioja Alta Gran Reserva 904 2010 (96+)
Terroir Al Limit Les Manyes 2016 (100)
97 poeng
Artadi Valdeginés 2016 (94)
Ferrer Bobet 2016 (92+)