Arven etter vikingene

Visste du at norske vikinger bør få noe av «æren» for starten på vinproduksjon i Chablis? For da vikingene i år 867 stormet oppover Loire-elva, flyktet benediktiner-munker fra Tours til Auxerre i Yonne-département i Burgund. Der fikk de litt senere, av den tysk-romerske keiseren Karl den skallede, bygge kloster og etablere vinmarker i området vi i dag kjenner som Chablis.

Av Ulf Dalheim, publisert 25. juli 2020

Byen Chablis eksisterte allerede da munkene ankom, for den var anlagt på romersk tid, og det var tidlig også plantet vinstokker i åssidene rundt byen. Men det var lite forutsigbarhet i det. Keiser Domitian (år 81-96) befalte at vinplantene ble revet opp, mens keiser Probus (år 276-287) sørget for replanting av druer igjen.

Så ordentlig sving på sakene ble det altså ikke for munkene flyktet dit og begynte å lage vin i etterkant av klosteretableringen rundt år 870. Navnet Chablis skal for øvrig være utledet av de keltiske ordene cab (=hus) og leya (=nært skogen).

Gjenkjennbart og forståelig

Chablis er verdenskjent for sine slanke, syrlige og mineralske hvitviner, der kun chardonnay-druen er tillatt brukt. Og mens prisene på sentralburgundere har steget til et nivå som for flere er blitt uoppnåelig, har Chablis-vinene fortsatt et prisnivå som gjør at de i mange tilfeller representerer veldig bra «value for money».

Dessuten er Chablis-vinene lettere å manøvrere seg gjennom, med sine fire klassifiseringer: Petit Chablis, Chablis, 1er Cru og Grand Cru.

Så er det naturligvis mulig å dypdykke ned i detaljer som vinmarker, spesielle plots, jordsmonn, soleksponering, produsenter og produksjonsteknikker i Chablis også, for de mest vitebegjærlige. Det vil alltid være forskjeller å utforske.

Midt mellom Paris og Beaune

Arbeid ute i vinmarkene i Chablis på vinterstid. Små ovner er tent rundt omkring. Her mest for å brenne opp skudd som blir klippet under beskjæringen. Foto: UD

Chablis ligger i den nordlige delen av Burgund, 186 kilometer fra Paris og 134 kilometer fra Beaune. Klimaet på den 48. breddegraden der kan betegnes som relativt kjølig, i noen år har det faktisk vært nødvendig å sette ut ovner eller tenne bål ute i vinmarkene på vårparten for å hindre at de nye skuddene på vinplantene fryser bort. I 2006 gikk temperaturen ned til minus ni grader sent på våren, noe som førte til at store deler av avlingen dette året ble ødelagt.

Med økende global oppvarming kan dette klimaproblemet muligens forsvinne, men de siste årene har vi sett at også Chablis kan bli utsatt for værgudenes vrede, i form av haglbyger, storm og store nedbørsmengder. Naturen vil alltid være den som bestemmer.

Helt spesielt jordmonn fra juratiden

Det spesielle jordsmonnet i Chablis er hovedgrunnen til at chardonnay-druen her står bak en genuin og spesiell type vin, som fremstår som spesielt mineralsk og frisk i forhold til chardonnay-viner fra andre steder i vinverdenen. Fra kysten utenfor syd-England går det en underjordisk «rygg» bestående av det vi kjenner som kimmeridgekalk, skapt i juratiden for ca 150 millioner år siden da dette var en havbunn.

Det er derfor produsentene av engelsk musserende hevder at de har samme jordsmonn som flere av Frankrikes beste vinområder, for denne kimmeridgeryggen går via de hvite klippene ved Dover gjennom Loire (Sancerre) og Champagne før den ender opp i nettopp Chablis. I dette jordsmonnet finnes det bl.a. mye fossile skalldyr, ikke minst østers, men også mye kalk og flint.

La oss se nærmere på de fire kvalitetsklassifiseringene i Chablis:

Byen Chablis sett fra en av de beste og mest kjente vinmarkene med Grand Cru-klassifisering: Les Clos. Foto: UD

AOC Petit Cbablis er den yngste av appellasjonene, etablert i 1944. Vinmarkene ligger ofte helt øverst i åssidene, eller like gjerne helt oppe på selve platåene, rundt 230-280 m.o.h. og på begge sider av elva Serein som er den viktigste vannåren gjennom vindistriktet. Jordsmonnet er preget av silt, sand og brun sandstein. Vinmarkene til Petit Chablis-vinene utgjør ca 1100 hektar og står for en produksjon som tilsvarer 18-19 prosent av det totale volumet i Chablis. Vinene er ofte enklere, fruktigere og mindre mineralske enn den generelle Chablis-stilen. Men det finnes Petit Chablis-utgaver som har høy kvalitet og som kan fremstå som bedre kjøp enn f.eks. vanlig kommune-Chablis. I noen tilfeller plukkes det druer til Petit Chablis-viner bare 40-50 meter fra vinstokker som gir råvarer til viner på det aller høyeste kvalitetsnivået.

Bruksområdet til Petit Chablis-vinene er som aperitiff, servert på rundt åtte grader, eller til mat, da skjenket noen grader varmere (9-10 grader).

AOC Chablis er en såkalt kommune- eller landsbyvin, og kan hente druer fra 20 kommuner rundt byen Chablis. En stor andel av vinmarkene befinner seg på flatt land. Klassifiseringen er fra 1938, og mange av områdene hvor vinmarkene befinner seg ble brukt til vindyrkning av munker fra Cistercienserordenen allerede på 1200-tallet. Rundt 3700 hektar totalt er omfattet av AOC Chablis-klassifiseringen, noe som betyr at dette er volum-vinen fra området, med ca 66 prosent av det totale Chablis-volumet.

Kommune-Chablis har et bredt bruksområde som matvin, og det anbefales at den serveres på rundt 10-11 grader.

AOC Chablis Premier Cru er også en klassifisering som ble gitt i 1938. Vinmarkene (79 totalt) befinner seg på begge sider av Serein-dalen, og 1er Cru-vinene er definert inn under 40 ulike climats, hvorav rundt 20 er i vanlig bruk. Det er her Chablis kan begynne å bli vanskelig å få full oversikt over, for av de 40 climats er 17 definert som hoved-climats, men bare 13 av de 17 i mye i bruk! Det franske ordet climat brukes om en spesiell parsell eller «plot» i en vinmark. De mest kjente (og beste) av 1er Cru-parsellene er Montée de Tonnerre, L’Homme Mort, Montmains, Mont de Milieu og La Forét.

Premier Cru-vinene utgjør årlig 14-14 prosent av total produksjon i Chablis. Dette er viner som kan variere fra det mineralske til det florale, med bra struktur og god lengde. De kan gjerne tåle fra 5-10 års lagring. Totalt beplantet areal er 780 hektar.

AOC Chablis Grand Cru er «superstjernene» i Chablis. Klassifiseringen fra 1938 omfatter syv klart definerte vinmarker, som alle befinner seg på høyre bredd av elva Serein, i nærheten av Chablis, Fyé og Pionchy. De er plantet 100-250 m.o.h. Mest kjent og kanskje også mest ettertraktet er vinene fra Les Clos, men flere av de andre syv climats lager også fremragende viner.

Kun én prosent av totalvolumet i Chablis (ca 31,3 millioner flasker) har Grand Cru-betegnelsen på etikettene. I tillegg til Les Clos er det vin fra vinmarkene Vaudésir, Valmur, Blanchot, Bougros, Preuses og Grenouilles. En parsell i vinmarken Montonne blir ofte tatt med som nr. 8.

Totalt areal i Grand Cru-vinmarkene er 101 hektar, der jordsmonnet er preget av mergel (kalkstein eller kalkholdig leire/leirstein) samt sandstein og østersfossiler. Vinene kan lagres 10-15 år, i noen tilfeller også lengre.

348 vinhus + 36 negocianter

Per i dag er det registrert totalt 348 vinhus i Chablis, inkludert det store og velrennomerte kooperativet La Chablisienne som har bidragsytere med eierandeler i mange av de beste vinmarkene. I tillegg finnes det 36 negocianter som kjøper druer eller vin som lanseres under egne navn. Totalt beplantet areal innenfor de fire klassifiseringene er ca 5600 hektar (varierer noe fra år til år ut fra om vinmaker replantes eller legges brakk for noen års hvile). Chablis-vinene utgjør 16 prosent av totalvolumet av vin som lages i hele Burgund, og kun 0.3 av det totale volumet i Frankrike.

Fem eksempler å prøve ut fra Chablis:

NB! Info om 2018-årgangen: Vinmakerne kaller den «comeback-årgangen» etter to vanskelige år. Bra med regn gjennom vinter/vår, tørr sommer som ga litt skeptiske ansiktsuttrykk, men flott avslutning på modningssesongen som medførte både kvalitet og kvantum. «En av de beste årgangene de siste tyve år», mente Louis Finn Moreau, president i Bourgogne Wine Bureau Chablis.

Albert Bichot Petit Chablis 2018
Frankrike
Hvitvin, Burgund, Chablis
Bestilling -nr. 5194701
Kr. 189,90, 0 – 2 år
Lett, ungdommelig leskende. Pent sitruspreg, innslag av troptisk frukt, grønne epler. Blomster, honning, urter og kalkmineraler.
Produsent: Albert Bichot
Importør: Red & White

Nathalie & Gilles Fèvre Chablis 2018
Hvitvin
Frankrike, Burgund, Chablis
Bestilling – nr. 574101
Kr. 239,90, 0 – 3 år
Fruktig og floral vin med smak av litchie, fersken, grønne epler, gress, stikkelsbær, nøtter og flintmineraler.
Produsent: Domaine Nathalie & Gilles Fèvre
Importør: Better Wines

Louis Michel Chablis 2018
Hvitvin
Frankrike, Burgund, Chablis
Bestilling – nr. 9746901
Kr. 254,90, 0 – 3 år
Saftig, småkompleks kommune-Chablis med smak av modne tropiske frukter (fersken og grapefrukt), epler, blomster og kalkmineraler. Prøv den til sjømat (fisk og skalldyr) eller hvitt kjøtt.
Produsent: Domaine Louis Michel & Fils
Importør: Blend Wines

J. Moreau & Fils Chablis 1er Cru Vaucoupin 2016
Hvitvin
Frankrike, Burgund, Chablis
Bestilling – nr. 5819801
Kr. 309,90, 0 – 4 år
Rik, med moden, lett utviklet frukt. Hvit sitrusfrukt, appelsinskall, grønne epler. Fin mineralitet, innslag av smør, ristede mandler og nøtter. Bra priset.
Produsent: J. Moreau & Fils
Importør: Silenus

Domaine des Malandes Chablis 1er Cru Vau de Vey 2018
Hvitvin
Frankrike, Burgund, Chablis
Bestilling – nr. 3294101
Kr. 309,90, 0 – 8 år
Strukturert, frisk og mineralsk vin med aromaer mot tropisk frukt, epler og flint. Drikk den til rike fiskeretter, skalldyr, svin og myke oster.
Produsent: Domaine des Malandes
Importør: Bibendum