Picasso elsket området og hentet inspirasjon til mange av sine motiver derfra. I dag er innlandsregionen Terra Alta en av de mest spennende innen spansk vin. På Polet selges nå en toppvin derfra, La Fou Celler El Sender 2013, på «billigsalg».
Du har kanskje ikke hørt så mye om Terra Alta frem til nå. Men i fremveksten av det mange benevner som «det nye Spania» innen vin, er regionen DO Terra Alta så absolutt en av de mest interessante. Den ligger i et tilnærmet fjellområde (Terra Alta = Høyt land), med vinmarker fra 350-550 m.o.h. Kort fortalt har Terra Alta en vinhistorie som går tilbake til middelalderen, da romernes rute fra Zaragoza til Tortusa og Katalonia-kysten gikk gjennom området. Det finnes dokumenter som regulerer druedyrking og vinproduksjon der datert til 1296.
DO-status først fra 1982
På grunn av den noe innstengte beliggenheten ble det meste av vin produsert i Terra Alta helt frem til ganske nylig kun konsumert internt i regionen. Terra Alta fikk DO-status så sent som i 1982, og etter dette har stadig nye produsenter dukket opp, på bekostning av de mange kooperativene som fikk levert det meste av druer tidligere. Myndighetene har registrert 1800 druedyrkere og 57 produsenter av vin på de under 10 000 hektar med vinmarker som finnes der. Rundt ¾ er beplantet med garnatxa-druen fordelt på variantene blanca, negra og peluda samt macabeo, perellada og samsó (carignan). Den lokale røde druen morenillo vinner stadig nytt terreng, samtidig som man også dyrker syrah, cabernet sauvignon, merlot og tempranillo av røde og moscatel og chardonnay av hvite. Det eksperimenteres også med den nye røde dryetypen marselan (krysning av cabernet sauvignon og grenache fra 1961) samt chenin blanc og sauvignon blanc på hvitvinssiden.
La Fou Celler er ett av de nyetablerte vinhusene i DO Terra Alta, etablert så sent som i 2006 av Ramon Roqueta, nest yngste generasjon i Roqueta-familien, som har historie innen vin helt tilbake til år 1199. Men det er i en annen av Spanias små, lite kjente vinregioner, DO Pla de Bages. I Katalonia det også, en drøy time nord for Barcelona. DO Terra Alta ligger nærmere to og en halv time fra Katalonias hovedstad, denne gang i sørøstlig retning.
Les om en spennende vin fra Uruguay:
Fant sitt Rhône i spanske Terra Alta
Men hvordan og hvorfor havnet Ramon Roqueta i landsbyen Batea i Terra Alta ? Ramon forklarer:
–Familien har tilhold i Pla de Bages nord for Barcelona. Under ønologistudiene hadde jeg praksisperiode i Châteauneuf-du-Pape i Rhône-dalen. Der fikk jeg stor sans for grenache-druen, så jeg bestemte meg for å dra hjem og lage en spansk versjon. Rundt Batea i Terra Alta fant jeg akkurat det jeg var på jakt etter. Egentlig var forholdene her bedre enn jeg hadde drømt om i forhold til å kunne gjenskape storheten i de beste Rhône-vinene.
I 2010 var Ramon Roqueta klar med første årgang fra vinhuset han hadde gitt navnet La Fou Celler (fou betyr dalsøkk). Vinanmelderne gikk helt av skaftet. Robert Parker slo til med 94 poeng. Debuten var en blanding av garnatxa negro, cabernet sauvignon og syrah, høstet i 2007. Året etter ble cabernet droppet, i 2009 forsvant også mye syrah ut av blenden. I stedet tok Ramon med carignan, samt den lite kjente lokale druen morenillo som ligner pinot noir.
–Det var en helt vill idé å skulle lage en slags Châteauneuf-du-Pape i Spania. Men dette prosjektet er babyen min. Og pappa trodde på meg. Jeg fikk lov til å hente inn ønologen Joan Soler Playà som hadde jobbet 18 år for oss i Bodegas Abadal i Pla de Bages. Han er et geni, sier Ramon Roqueta. Sammen lager de to nå rundt 65 000 flasker årlig ved La Fou, to røde og en hvit.
Dievole i Toscana kan være Italias eldste vinhus:
Gaudi-elev tegnet vinhus for kooperativer
Duoen er verdt å følge med fremover, for La Fou-viner fra DO Terra Alta beskriver virkelig den revolusjon som har funnet sted i mange frem til nå oversette vinområder i Spania. Deres fremste styrke, ved siden av jordsmonn og klima, er virkelig gamle vinmarker. I Terra Alta ble de fleste av dagens vinmarker plantet mellom 1920 og 1950. Anleggene til kooperativene som ble bygget på 1920-tallet ble for øvrig tegnet av Gaudi-eleven Cesar Martinell. Få steder finner man i dag så gamle, modernistiske vinhus!
Det høyeste fjellet i Terra Alta er 950 meter over havet. Vinmarkene ligger fra 350-550 m.o.h. på et skrint og karrig jordsmonn, preet av stein, sand og leire. Området er preget av mange daler med uttørkede elveleier som er omgjort til terrasser og platåer med vinmarker. De opplever kalde vintre og lange tørre og varme somre. Heldigvis har man mestral-vinden som sørger for god ventilasjon og lav luftfuktighet, og av det igjen sunne vinplanter.
Polets beste kjøp under 150 kroner?
To-tre av vinene fra Celler La Fou har vært presentert på det norske markedet, men per i dag er det bare La Fou Celler El Sender 2013 (varenr. 1972401 – kr. 140,00) er tilgjengelig, Den ble nedsatt fra kr. 187,70 i februar, så bedre kjøp under 150 kroner er det neppe mulig å finne på Vinmonopolet akkurat nå.
Vinen fikk nylig 91 poeng av Decanters Sarah Jane Evans, Master of Wine (MW), må vite. Hun ga vinen denne omtalen: From the Roqueta family, long in the business and doing innovative work. This Garnacha with a dash of Syrah and Morenillo has rich and fleshy flavours of blueberry, liquorice and green pepper. Terra Alta is a great source of high-quality value wines.
Vinen ble tatt med på Decanters liste over “Great value wines under 20 pound for the weekend”.
I Norge igjen før jul
El Sender er ikke den eneste La Fou-vinen som har fått høye poengscore i internasjonale vinmagasiner. Parker ga La Fou Celler de Batea 94 poeng da den ble lansert og har også gitt den hvite La Fou Celler Els Amelers 90 poeng.
Mens El Sender nå er på “billigsalg” frem til nåværende årgang er utsolgt, regner importøren av La Fou Celler-vinene, Arne Sommerfeldt i Zarepta, med at vinhusets viner er på det norske markedet igjen på senhøsten, men da naturligvis til “normale” priser igjen.