En av Piemontes aller mest innflytelsesrike vinskapere, Bruno Giacosa, døde 22.januar. Han ble 88 år gammel.
Med utgangspunkt i den ene av de tre Barbaresco-byene, Neive, var Bruno Giacosa mannen som skapte noen av de første toppvinene fra Barbaresco. Men han viste sin storhet også når det kom til Barolo- og Barbera-viner.
Bruno Giacosa tok opp arven etter sin bestefar og sin far, som begge handlet med druer i Piemonte. Gjennom deres erfaring og kunnskap, hadde han skaffet seg en utrolig god oversikt over hvor de beste vinmarkene i Piemonte fantes, noe som ble ekstremt viktig da han selv begynte å lage egen vin.
Han la tidlig vekt på hver enkelt vinmarks særegne karakteristikk, og lanserte sin første enkeltvinmarksvin i 1964, Barbaresco Santo Stefano. Tre år senere, i 1967, fulgte han opp med Barolo Colline Rionda (Vigna Rionda) og Barbaresco Asili Riserva. På denne tiden laget han viner kun på innkjøpte druer. Først i 1982 etablerte han det som ble Azienda Agricola Bruno Giacose og kjøpte sin første egne vinmark, Falletto i Serralunga d’Alba. Frem til sin død hadde han utvidet arealet av egeneide vinmarker til ca 22-23 hektar.
Importøren Gaia Wine & Spirits AS representerer Bruno Giacosa i Norge, og har rundt ti av hans viner listeført. De mest attraktive er Barbaresco Asili Riserva 2011 (kr. 2490,00) og Barolo Faletto 2013 (kr. 1494,00). Men både Giacosa musserende, en hvit Roero Arneis og barbera- og dolcetto-viner er å få i Norge.