Champagnes “ukjente” søte søster

Naturligvis drikker vi helst champagne. Men av og til får man lyst til å prøve noe helt annet også. Eller er den egentlig noe helt annet – sterkvinen som går under betegnelsen Ratafi de Champagne, eller også Ratafia Champenois? Ikke hørt om den sier du? Da må du lese videre!

Av Ulf Dalheim, publisert 15. januar 2021

Det heter seg at «When in Champagne, you drink champagne». Men av og til kan det lønne seg å bli med kjellermesteren helt inn i den innerste delen av lagringskjellerne, hvor de gjerne kan ha gjemt unna ett fat eller to av en helt spesiell drikke kalt Ratafia de Champagne. Ofte er hen like stolt av denne som av de sprudlende flaskene som du har sett og fått smakt på tidligere på dagen. Ratafia er rett og slett en søt sterkvin basert på champagne-juice.

Begrepet «ratafia» kan brukes om tre forskjellige produkter. Noen kjenner kanskje til mandelkjeksen som er laget med innslag av ratafia-essens. Andre igjen vil vite av likøren som går under dette begrepet. Det kan være en Amaretto, en Kahlua eller en Heering.

Biskopenes skål

Eller en aguardiente («ildvann») i Katalonia i Spania. Noen mener at navnet kommer derfra, for det er en historie om at tre biskoper ganske heftig hadde diskutert en overenskomst, og endelig kommet til enighet. De ville feire dette med en skål, og ba en lokal bonde om hjelp.

Han kom med sin hjemmelagde likør, som biskopene syntes smakte fortreffelig. De spurte etter navnet på det de hadde drukket. Men bonden hadde ikke noe navn på eliksiren sin. Biskopene foreslo derfor «Rata Fiat» som er latinsk og betyr «det er signert». Dette var nemlig de siste ordene på dokumentet de hadde utarbeidet sammen.

Og så har vi det som denne artikkelen skal handle mest om – sterkvinen Ratafia. I vårt tilfelle laget på overflødig druejuice, ofte tredje- eller fjerdepressingen av champagnedruer, helst chardonnay, pinot noir eller pinot meunier, men også av andre druer, som pinot blanc. Denne juicen tilsettes ren druesprit (marc), og legges så på fat for lagring. Alkoholnivået vil ligge på rundt 18 prosent, altså langt lavere enn likørene som kan være opp mot 30 prosent.

Over 100 produsenter lager Ratafia

20 år gammel Ratafia fra Christian Senez. Foto: UD

Ratafia har fått et løft de siste tiårene, og nærmere 120 produsenter i Champagne lager nå sin versjon av denne sterkvinen. Ratafia de Champagne (også kalt Ratafia Champenois) er blitt en stolthet for mange i Champagne, like mye som konjakkprodusenter er stolte av sin Pineau des Charentes – druejuice blandet med konjakk, eller produsentene i Normandie og Bretagne av sin av Pommeau.

Champagnehuset Christian Senez har kanskje den mest spennende Ratafia-utgaven på Vinmonopolet. Den er nemlig en årgangs-ratafia fra år 2000. Dette er et lite familiefirma, etablert i 1973 av Cristian og Josette Senez og som i dag drives av datteren Angélique og svigersønnen Fréderic, samt deres to barn – Cristian og Josette. De holder til i landsbyen Fontette, har 21 hektar vinmarker i Côte de Bars og lager tolv ulike champagner, alle uten malolaktisk gjæring. Champagnehuset Christian Senez lager også 10 000 flasker årlig med rødvin. Og noen få eksklusive flasker med ratafia.

Christian Senez Vieux Ratafia Champenois Mis en fut de Chéne en 2000
Sterkvin
Frankrike, Champagne, Ratafia de Champagne
Bestilling – nr. 12179601
kr. 772,90
Kommer på stilig flaske i nummerert trekasse. Søt og fruktig. Smak av druer, modne frukter, mandler, marsipan, tørket frukt, sirup, karamell og fat. Kan minne om en madeira eller en portvin. Bruk den som aperitiff, til å marinere med, i sauser – eller helst: som dessertvin! Laget på 100% pinot noir, lagret 3-4 år på eikefat før den ble flasket, deretter mange, mange år i produsentens kjeller.
Produsent: Christian Senez
Importør: Champagneinwest

Fikk EU-godkjennelse i 2015

De ivrigste Ratafia-entusiastene i Champagne har i mange år jobbet mot EU-kommisjonen for å få et slags kvalitetsstempel på denne sterkvinen, noe som gikk i orden i 2015 da Institut national de l’origine et de la qualité (INAO) ga Ratafia de Champagne offisiell PGI-status (Protected Geographical Indication).

Begrepet «ratafia» er også velkjent i Italia, og mye brukt i f.eks. Tyskland og Østerrike, hvor man er glad i å blande sprit med juice av fersken, aprikos eller kirsebær. Men de er mest seriøse rundt fremstillingen av ratafa i Frankrike og i Champagne, hvor den går inn under samlebegrepet Boissons Spiritueuses Champenoises (=sprittilsatte champagnedrikker).

I tillegg til den før omtalte Christian Senez Vieux Ratafia Champenois 2000, finnes det 10 andre ratafiaer fra Champagne i bestillingsutvalget på Vinmonopolet. Det er:

Lemaire Ratafia de Champagne, kr. 225,00 (nr. 12442104) for 0,2 liter
Julien Chopin Ratafia Champenois Pinot Blanc 2016, kr. 287,10 (nr. 10603702) for 0,5 liter
Julien Chopin Ratafia Champenois Pinot Noir, kr. 385,20 (nr. 10603302) for 0,5 liter
Geoffrey Ratafia de Champagne, kr. 415,00 (nr. 10514102) for 0,5 liter
Alexandre Lamblot Rata de Rene, kr. 450,40 (nr. 11672602) for 0,5 liter
Bauser Ratafia de la Champagne, kr. 282.20 (nr. 105518701) for 0,7 liter
Julien Chopin Ratafia Meunier 2016, kr. 311.90 (nr. 10603601) for 0,7 liter
Julien Chopin Ratafia de Champagne Chardonnay, kr. 334,70 (nr. 10603401) for 0,7 liter
Vilmart & Cie Ratafia, kr. 407,30 (nr. 11478401) for 0,7 liter
Egly-Ouriet Ratafia de Champagne, kr. 541,10 (nr. 11694901) for 0,7 liter