Akevitt-test: De gamle er fortsatt eldst

Det ble utklassingsseier for den første, opprinnelige norske juleakevitten da VinPuls-panelet testet årets utvalg av juleakevitter. 33 år etter at Arcus lanserte den første årgangen, er Gilde Juleaquavit 2020 årets vinner. I tillegg fulgte den ekstra modnede versjonen opp på 2. plass. De gamle er altså fortsatt eldst!

Av Ulf Dalheim, publisert 11. november 2020

13 rene juleakevitter ble testet, flere av dem debutanter for året. For nå er det ikke lenger kun Arcus som destillerer til sprit og lager brennevin i Norge. I tillegg testet vi åtte nye tapninger av gamle klassikere og akevitter fra helt nye aktører, som By Brenneri og Rebel Spirits/Meir.

Her er den store VinPuls-guiden til julematen:

Det norske brenneri, med sunndalingen Odd Johan Nelvik, tidligere Se & Hør-redaktør i spissen, er blitt en stor aktør innen akevitt og andre brennevinsvarianter. De har med seg bl.a. Jon Bertelsen, som i mange år har blendet konjakker med stor suksess i Frankrike. Han står også bak Nissedram Ekstra fatmodnet Juleaquavit, som er laget i samarbeid med destillatøren K.G. Puntervold.

En tidligere samarbeidspartner, Stig Bareksten, er nå blitt konkurrent, etter at han sammen med investorer etablerte OSS Craft Destillery i Bergen. Barkesten har i likhet med Det norske brenneri, hentet hjem internasjonale gullmedaljer for sine produkter. Bareksten har også vært involvert i akevitten som kom på tredjeplass i testen, Kurt Nilsens Juleaquavit, tappet for Engelstad Spirits.

Øvrige leverandører av norsk juleakevitt dette året er By brenneri på Steinkjer, som har destillasjonshistorie tilbake til 1835 på By gård. Tradisjonsrike Berentsens Brygghus i Egersund,med historie tilbake til 1895, er også på markedet med egen juleakevitt.

Årets store nylansering er fire produkter fra Rebel Spirits, under merkenavnet Meir. Ansvarlig destillatør hos Rebel er Ivan Abrahamsen, som hadde lang fartstid hos nettopp Arcus før han ble med som gründer i Rebel Group (se intervju med Abrahamsen lenger ned i artikkelen). To av akevittene fra Rebel er laget hos OSS Craft Destillery i Bergen, de to andre – Meir Classic Aquavit og Meir Pink Aquavit – er produsert hos Roner Brennereien i Italia (!).

Dette var juryen under den store akevitt-testen for VinPuls:

Juryen i akevitt-testen: Fra venstre Trond Bjørsvik, Jørgen Dons, Malin Stavsøien, Øyvind Lindgjerdet og Torfinn Lerstad. Foto: UD

Jørgen Dons, barsjef ved Raus, tidligere Nordisk mester for bartendere, nylig nominert til bransjeprisen Best Bartender under Bartender’s Choice Awards.
Øyvind Lindgjerdet, barsjef ved Britannia Bar. Vant nylig pris for Norges beste barmeny. Tidligere barsjef ved NordØst Food and Cocktails.
Torfinn Lerstad, hovmester ved Radisson Blu Royal Garden hotel i over 30 år. Var Norges første vinkelner, etter å ha tatt utdannelse i Stockholm i 1989.
Malin Stavsøien, barsjef ved utestedet Tyven i Trondheim. Tidligere bartender ved bl. a. Vaskeriet og Diskoteket.
Trond Bjørsvik, mat- og drikkeentusiast. Avdelingsleder ved matgrossisten Wulff & Co Trondheim.

Dette er et utvalg av akevittene som ble testet av ekspertpanelet for VinPuls. Foto: UD
Juleakevitter

Gilde Juleaquavit 2020, årgang nr. 33
Arcus
40 %
0,7 l – Kr. 399,90
40 poeng
Juryen: Demarcara og sitrus, vanilje og diesel, appelsin, blomster, rosmarin, pepper, tre, anis, karve og fat. Overraskende balansert. En klassisk juleakevitt. Meget god.

Gilde Juleaquavit Ekstra Modnet 2020, årgang nr. 11
Arcus
40 %
0,7 l -Kr. 499,90
38 poeng
Bløt og avrundet, “snille” kryddertoner, tydelig karve og fat. Smak også av aprikos, tørket frukt, anis og honning. En god del sødme.

Kurt Nilsens Juleaquavit
Engelstad Spirits
40 %
0,5 l
Kr. 349,40
36 poeng
Lett karvepreg, fint avrundet, smak av anis, koriander, tørket frukt, treverk, vanilje, litt søtlig. Masse eik.

Gammel Opland Juleaquavit
Arcus
41,50 %
0,7 l
Kr. 494,90
36 poeng
En rett frem juleakevitt. Søtlig nese, god, med innslag av karve, fenikkel, anis, honning, eple, krydder og kanel. Tydelig fatkarakter

Meir Jul Aquavit
Rebel Spirits/OSS Craft Destillery
40 %
0,7 l
Kr. 489,90
33 poeng
Søtlig, mild og god. Avrundet smak, søte frukter, blomster, rosevann, tørket frukt, sitrus og krydder. Litt “ullen” i smaken.

Bergmannens Juleaquavit
Det norske brenneri
40 %
0,5 l
Kr. 384,90
32 poeng
“Klassisk” akevitt på duft. Tørr og frisk, kun lett sødme. Lett karvepreg, samt muskat, sitrus, krydder, honning og fat. Kanskje litt lite jul over den.

Nissedram Ekstra fatmodnet Juleakevitt
Det norske brenneri
41,80 %
0,5 l
Kr. 369,90
31 poeng
Karve, anis, sitrus og sherry, samt mye eik her, etterfulgt av paradiskorn. Kanel, muskatnøtt samt julekrydder og kamfertre. Mykt anslag.

St. Peters Julekveld Himmelportakevitt
Jon Bertelsen/K.G. Puntervold
40 %
0,5 l
Kr. 369,90
30,5 poeng
Appelsin og koriander, samt noe “rå” eik. Noe tørket frukt, anis, kanel, muskat, kardemomme og etanol. Pors, sevje, bark. Litt voldsom.

Løiten Juleaquavit 2020
Arcus
41,50 %
0,5 l
Kr. 319,90
29 poeng
Lite karve på nesen, sitrus, anis, fenikkel og vanilje i glasset. Vel søtlig undertone.

Hellstrøm Juleaquavit 2020
Det norske brenneri
40 %
0,5 l
Kr. 459,90
29 poeng
Lakrisrot og sennepsfrø, karve, , kardemomme, honning, sitrus og vanilje. Rund og søtlig. Fint balansert, men lite særpreg.

Arvesølvet Juleakevitt 2020
Det norske brenneri
40 %
0,7 l
Kr. 504,90
28 poeng
Litt tungt krydret. Lakris, muskat, vanilje, sitrus, tørket frukt (fiken) og krydder, pors og kvann, noe treverk.

Berentsens of Norway Juleaquavit
Berentsens
38 %
0,5 l
Kr. 380,80
21 poeng
Noe karve, lett sitrustone, hint av sjokolade og vanilje, klementiner og urter. Mild og rund, men lite akevittpreg, litt “rar”.

Juleaquavit
By Brenneri
42 %
0,5 l
Kr. 423,70
20 poeng
Mye vanilje, men er det mjødurt her også? Veldig mye i denne, karve, fenikkel, anis, honning, pepper, litt parfymert, umoden mango og vel mye sitrus.

Går mer og mer mot avec

Juryen var ganske enig i at det så absolutt var endel gode varianter å smake på blant årets akevitter. -Men det er en endring i uttrykket på mange av juleakevittene. Det er blitt en mer søtlig karakter, mindre karve, mer mot det vi forventer av en avec akevitt, mente Trond Bjørsvik.

Akevittene ble smakt blindt, og jurymedlemmene noterte flittig sine smaksinntrykk. Foto: UD


-Ja, jeg syntes flere slet med et for søtlig fatpreg og for mye krydder. Enkelte her var de reneste krydderbombene, sa Øyvind Lindgjerdet.
-Men hovdinntrykket var ganske bra. Ikke alle var i balanse, da, noen luktet ikke noe særlig, men smakte bedre enn forventet. Jeg fokuserte på at de skulle gå bra til mat, sa Malin Stavsøien.
e-Etterspørselen går mer og mer mot avec-akevitt, merker jeg. Her var det akevitter som fanget hele spekteret. Den siste rosa varianten vi fikk var kjempegøy, men den må brukes i en drink, slo Jørgen Donas fast.
-Jeg går for det klassiske når jeg velger akevitt, krave og fatkarakter, og dte var flere slik her som jeg likte godt, fortalte Torfinn Lerstad.

Resultatene for de øvrige akevittene:

Gammel Opland
Arcus
41,50 %
0,7 l
Kr. 449,90
36 poeng
Fyldig og rik. Innslag av sherry, eik, vanilje og karve. Fat og krydder dominerer, hint av nøtter. En allround-akevitt.

Hellstrøm Aquavit
Det norske brenneri
40 %
0,7 l
Kr. 400,00
36 poeng
Ny blend. Fin krydderstruktur, nesten floral, med innslag av appelsin, pepper, sitrus, muskat, nellik, anis og et snev av karve. Fet og avrundet i munnen.

Gammel Reserve Aquavit
Arcus
41,50 %
0,7 l
Kr. 409,90
33,5 poeng
Litt klassisk akevitt over denne. Karve, sitrus, fenikkel, anis og eik, lett kryddertone.

Meir Classic Aquavit
Rebel Spirits/OSS Craft Destillery
40 %
0,7 l
Kr. 449,00
32 poeng
Vanilje og ungt treverk. Lakris, svisker og plommer, søtlig sitrus, skarp kryddertone, merkbar alkohol.

Aquavit 1835
By Brenneri
40,50 %
0,5 l
Kr. 423,70
27,5 poeng
Intens, mye krydder, mest anis, samt karve, koriander og ingefær. Noe eple og blomster. Gamle fat, kald potetkjeller, søtlige Kongen av Danmark-assosiasjoner.

Erich Christians Aquavit No 1
By Brenneri
42 %
0,5 l
Ikke på Polet
18 poeng
Nesten klar, litt ubestemmelig. Er det såpe/Sterilan vi kjenner på nesen? Masse karve, ingefær, paradiskorn, sherry, rå eik og masse koriander, honning og druer.

Meir Pink Aquavit
Rebel Spirits/Roner Brennereien
40 %
0,7 l
Kr. 439,50
17 poeng
Juryen var veldig splittet om denne, fra 1 til 8 av 10 poeng ble gitt. Grapefrukt og sitrus på smak, innslag av blomster og drops, nesten litt vinøs. Dette er vel til cocktail-drinks?

Meir Aquavit No. 1
Rebel Spirits/Roner Brennereien
40 %
0,7 l
Kr. 429,90
13 poeng
Helt klar, litt “grappa-aktig”. Noe her minner om spearmint og bergamot. Søtlig, rund, mild. Sitrus, eple, fenikkel og vanilje. Men er dette akevitt?

Dro til Italia for å lage akevitt

Ivan Abrahamsen valgte å kaste seg ut i et nytt eventyr da Rebel Group ble etablert. Etter 14 år hos Arcus har han nå laget de fire første akevittene i Meir-serien, to av dem hos et fruktdestilleri i Italia, Drømmen på sikt er et eget destilleri. Foto: Privat

Årets nykommer blant aktørene i vin- og brennevinsbransjen er altså Rebel Group, med flere tidligere Arcus-ansatte i teamet, bl.a. trønderen Thomas Patay som tidligere var vinansvarlig i Arcus Gruppen.

En annen sentral person i Rebel er Ivan Abrahamsen, som jobbet med smaksutvikling innen brennevin i 14 år hos Arcus. Han hadde ansvaret for Gilde Juleakvitt i noen år. Nå er han ansvarlig for fire av akvittene som var representert i testen, levert av Rebel Spirits.

-Jeg har passert 50 år, og skulle jeg gjøre noe noe nytt, så passet det godt for meg å bli med på Rebel-etableringen. Selv om vi trynet rett inn i koronapandemien, så angrer jeg ikke på dette valget. Jeg hadde lyst til å lage noe selv, ha hånd om hele prosessen, forteller Ivan Abrahamsen.

Rebel har hittil lansert fire akevitter under navnet Meir. To av dem er laget hos fruktdestilleriet Roner Brennereien i syd-Tyrol i Italia. De to andre er på potetsprit fra OSS Craft Destillery Bergen.

-Meir er et morsomt navn, hva er historien bak?

-Det er vanskelig å finne gode, originale navn som ikke noen har sikret seg rettighetene til. Jeg hadde fått med meg Rune Haugen, som jeg hadde ansatt to ganger mens jeg var i Arcus, først som produktutvikler, deretter som utvikler ved brenneriet på Atlungstad. Plutselig en dag kom han og sa at vi måtte bruke navnet Meir. Vi har jo jobbet etter prinsippet at “Less is more”, nå ble det “Less is Meir”. Det handler om å finne balansen i kompleksiteten.

Ønsket å utvide akevittkategorien

-Du dro til Italia for å lage “norsk” akevitt. Hvorfor det?

-Først og fremst fordi jeg hadde et ønske om å utvikle akevitt-kategrien noe, gjøre akevitt interessant for nye målgrupper. Jeg har vært dommer i mamge spritkonkurranser rundt om i verden, og fått gode kontakter. Mange av dem pekte på nettopp Roner Brennereien i Italia når jeg spurte om anbefalinger på gode destillerier. De er eksperter på fruktdestillering. Tanken min var å lage akevitter som kan brukes i cocktails. Jeg tror at akevitt har noe for seg også utenfor Europa, og har lyst til å være med på å forme det som skal komme.

-Hvordan reagerte italienske destillatører på din henvendelse?

-De var superpositive fra dag én. Og så straks at de ville være med på dette. Det har aldri vært laget akevitt i Italia tidligere, så derfor kalte vi den for Meir Aquavit No. 1. Jeg kom dit med 24 år med akevitt-tradisjoner, de hadde sin fruktdestillatkunnskap. Og så hadde jeg med norsk karve, for dener det ingen som slår. Det endte med at jeg til og med fikk lov til å “bryte av” og lukte underveis, det er egentlig ulovlig. En statlig kontrollør var på plass for å overvåke det.

-Men rosa akvitt, det er det vel ingen som hadde ventet skulle komme?

-Nei, og vi hadde forventet å få litt kjeft for den, spesielt fra hardbarkede akevittentusiaster. Men det har vært stor positivitet rundt Meir Pink Aquavt, spesielt blant yngre. Flere sier at dette er morsomt og spennende,, andre igjen gir uttrykk for at nå liker også de akevitt. Og da har vi oppnådd det vi ønsket. Det ligger mye jobb bak denne akevitten, selv om den er rosa. Og så må folk vite at den er beregnet til cocktails/drinker.

-Og så er det blitt to tradisjonelle akevitter?

-Classic er det som alltid har vært der av akevitt, med masse karve som slår deg i nesen. Vi ønsket å bruke en lettere karvetype, få ut mer sitrus. Pluss naturligvis fat. Det var moro at vi vant et partikjøp med denne i september! Og så var det juleakevitten. Må man egentlig ha det, spurte vi oss selv. Og falt ned på, ja, det må vi. Juleakevitt er blitt en egen kategori innen akevitt-verdenen. Vi har brukt 220-liters førstefyllings Madeira-fat.Ønsket var å lage en akevitt som passer bra til julemåltidet, men som du også kan ta med og sette deg ved peisen med etter at oppvasken er tatt, Da blir det Meir Jul!

-Hva kan komme fra Meir i tiden fremover?

-Vi bygger opp fatlageret vårt. Det må gjøres gradvis. Vi har masse idder og planer fremover, bl.a. å komme med en helårsakevitt. Vi må komme opp med andre merkevarer også. Og så har vi tro på at USAog Asia kan bli et godt marked for akevitt. det har vi sett tegn til allerede. Da vil det være aktuelt å produsere i USA. Men vi må ha karve fra Norge. Den er den absolutt beste. Drømmen på sikt er naturligvis et eget destilleri, svarer Ivan Abrahamsen.