Den som venter på noe godt…

Tilbake i 1997, mens Trondheim feiret 1000-årsjubileet, VM på ski og kongeparets 60-årsdager, laget søskenparet Abrie og Jeanette Bruwer i Sør-Afrika sin første årgang av rødvinen Méthode Ancienne Cabernet Sauvignon. Nå kommer den til Norge.

For dette ble en vin man måtte vente på. Da Abrie og Jeanette  etter to års lagring på fat smakte på den, fant de den så ung og skarp at de fryktet den ikke ville bli drikkemoden i deres egen levetid.

-Hva gjør vi nå? var spørsmålet de stilte seg. Svaret var at de bare måtte legge flaskene innerst i kjelleren og vente. Så dukket ideen opp om å gjøre et eksperiment, nemlig lagre vinen på havets bunn. Kanskje ville stabil temperatur, lite lys og bevegelsen i sjøen gjøre vinen godt?

Les også om hvorfor Katharina Mowinckel ikke lager vin i 2017:

Som tenkt, så gjort. 600 flasker av Springfield Métode Ancienne Cabernet Sauvignon årgang 1997 ble i 1999 senket på havets bunn, på 18 meters dyp, utenfor Sør-Afrikas kyst. Og først nå, tyve år senere, er vinen, benevnt «The lost vintage», klar for markedet. Hele 212 flasker er reservert for det norske markedet, og lanseres i løpet av høsten.

Flaskene som “gjemte” seg i tre år

De 600 sjølagrede flaskene av denne vinen kunne fort ha blitt en glemt og gjemt skatt på havets bunn. For da eierne av Springfield Estate i Robertson skulle hente opp vinen etter noe tids lagring i sjøen var den sporløst borte. Det hjalp ikke at de selv og andre dykkerkyndige venner lette og lette. Flaskene, som var blitt forseglet med spesiell voks og lastet inn i solide stålkasser, var rett og slett sporløst borte.

Hadde noen funnet dem og hentet dem opp fra havbunnen? Var de blitt gravd ned av sand? Hadde kreftene i havet klart å flytte på stålkassene?

Spørsmålene var mange da vinene ikke var å finne. For både GPS-koordinater og andre kjennetegn på droppstedet var blitt notert ned. Men det hjalp lite, flaskene var borte.

-Vi startet å lete etter flaskene etter rundt seks måneder. Ville se hvordan det sto til med dem. Men de var altså sporløst forsvunnet. Det hjalp ikke at vi hadde stadige ekspedisjoner ut til området hvor de var blitt senket. Så det ble til at vi nærmest ga opp og betraktet vinen som tapt, forteller Jeanette Bruwer, på besøk i Trondheim i forrige uke på en kombinert arbeids- og ferietur i Europa og Skandinavia.

Jeanette Bruwer og arkitektektemannen tilbragte tre døgn i Trondheim og ble begge svært begeistret for den trønderske hovedstaden. Foto: UD

Hennes arkitektektemann hoppet av turen i Tyskland for å studere arkitektur der, men kom etter til Trondheim og fikk tre opplevelsesrike dager her sammen med hustruen før turen gikk videre til Stockholm. Men før det rakk Jeanette å holde en smaking for de ansatte på vinbaren Spontan, og sitte ned for en prat og smak med vinpuls.no.

Les: Det “nye” Spania er viner fra Galicia

«The lost vintage» ble gjenfunnet først nyttårsaften 2003, etter over tre år i sjøen. Familien Bruwer, som er ivrige fiskere og generelt elsker sjølivet,  var denne dagen ute med båt sammen med venner og barn da man endelig fant flaskene igjen.

-Vi var mange med denne dagen, så det ble en stor feiring da kassene med vinen endelig ble gjenoppdaget. Tenk at flaskene skulle dukke opp igjen etter over tre år, forteller Jeanette.

Bare noen dager senere i januar 2003 tok hun med en flaske av Méthode Ancienne Cabernet Sauvignon 1997 til en viktig smaking i London. Vel fremme åpnet hun forseglingen og dekanterte vinen. Tomflasken, med alt gro som hadde festet seg på den i løpet av drøye tre år på havbunnen, lot hun stå på standen. Men det var ikke så veldig lurt, for etter kort tid begynte utvekstene å stinke noe helt forferdelig. Hun måtte derfor ta med flasken ut av lokalet, for å kaste den i en søppelkasse.

-Akkurat da dukket en meget kjent vinskribent opp. Han lurte på hva jeg holdt på med, hva det var som luktet så fælt. Jeg fortalte ham historien, og ba han bli med inn for å smake på vinen og glemme lukta fra flaska.

-Og hvordan smakte vinen?

– Vinen var helt fantastisk, den!

Ventet i tyve år med lansering

Likevel bestemteeierne av Springfield Estate seg for å legge bort 1997-årgangen innerst i kjelleren. Først nylig ble de hentet frem igjen, og nå følte Abrie og Jeanette at vinen var klar for lansering.

-Tyve år er lang tid å vente før man lanserer en vin. Og det er absolutt ikke en avgjørelse som er finansielt forankret. Men nå kommer den altså, som en helt spesiell utgivelse og engangsforeteelse fra Springfield Estate, understreker Jeanette. Hun beskriver vinen som et slags bekreftelse på deres beslutning om aldri å lansere en vin som ikke er perfekt.

Det er en annen ting som også er spesielt ved 1997-årgangen. Frem til dette året hadde winemaker Abrie brukt kommersiell gjær og maserasjon med pressede druer. Men fra 1997 begynte man med naturlig gjær og lot farveuttrekket skje med hele upressede druer, før druene ble presset til gjæringen.

-Det er dette som er blitt kalt vår «Méthode Ancienne», forklarer Jeanette.

Springfield Wine Estate, Robertson.

Springfield Estate er søskenparet Abrie og Jeanette Bruwer med familier. Abries eldte barn er allerede ferdig med sin ønologiutdannelsen og er involvert i den daglige driften, som femte generasjon. Bruwer-familien har imidlertid vært i Sør-Afrika sien 1688, da forfedre ni generasjoner tilbake var blant franske hugenotter som kom til Robertson fra Loiredalen, visstnok med vinplanter i bagasjen.

Les også: De beste kjøpene du kan gjøre på taxfree

Sitter gjerne på traktoren

Adrie er den som passer vinmarkene og gjør jobben som winemaker i kjelleren. Jeanette forestår markedsføring av vinene Abrie lager både nasjonalt og internasjonalt. Men hun sitter også gjerne på traktorsetet og hjelper til når nye vinmarker skal anlegges.

Ikke rart vinene fra Springfield Estate er mineralske. Det må ofte brukes dynamitt for å sprenge opp nye vinmarker,

-Det er ofte tøffe og vanskelige prosjekt, for området hvor farmen vår ligger er preget av mye stein og fjell. Ofte er det nødvendig å bruke dynamitt for å sprenge opp nye vinmarker.

Det steinrike jordsmonnet gjør at vinene våre gjerne er spesielt mineralske, påpeker Jeanette Bruwer.

Når jeg spør om hvilke retning Springfield Estate har tatt siden sist jeg møtte henne, før 6-7 år siden, er svaret ganske så bastant:

-Vi har forsøkt å lage bedre og bedre viner! Det føler jeg at vi har lyktes med, gjennom å satse mer og mer på en enkeltvinmarksviner og å begrense uttaket i vinmarkene. Vi ønsker å vise frem et klarere terroirpreg og et sterkere druepreg i vinene våre. Vi er også miljøbevisst, og unngår helt å bruke kjemiske produkter. På grunn av den store temperaturforskjellen mellom dag og natt i Robertson (kan være tyve grader!) høster vi også druene utelukkende om natten, mens det fortsatt er kjølig.

Totalt består eiendommen Springfield Estate av 100 hektar, det meste beplantet med vinstokker, men også noe med jordbær. Uttaket fra vinmarkene er gjerne så lavt som 1,5-2 tonn per hektar, opp til maksimalt fem tonn. Og ikke alle vinene lages hvert år. Jakten på kvalitet er nådeløs.

-Vår Chardonnay Méthode Ancienne ble ikke laget i 2013, 2014 eller i 2015. Druene kommer fra en 46 år gammel vinmark, og gir en ekstrem konsentrasjon. Vi gir den seks timers skinnkontakt før juicen fylles over på 500 liters far, hvor 70 % er nye franske fat hvor den ligger i ett år. Og så håper vi det beste. Ett år leverte vi hele produksjonen til en eddikfabrikk. Hvis vi lykkes lages det bare 5000 flasker av denne. Jeg synes denne vinen er et godt eksempel på hvor godt en sør-afrikansk hvitvin kan lagre, avslutter Jeanette Bruwer.

Springfield Estate i Norge:

Springfield Estate Miss Lucy 2014
Hvitvin
Sør-Afrika Robertson
Kr. 165,00 – nr. 2124801 i bestillingsutvalget
Laget på en blanding av sauvignonblanc (38%), semillon (32%) og pinot Gris (30%).
Frisk, leskende, aromatisk, krydret  og bred. Flott vin til fiskeretter.
Produsent: Springfield Estate
Importør: Holst Wines

Springfield Estate Life From Stone Sauvignon Blanc 2016
Hvitvin
Sør-Afrika Robertson
Kr. 194,90 – nr. 1463601 I bestillingsutvalget
Ganske typiske nye verden-Sauvignon på nese. Aromatisk, frisk og fruktig, god dybde. Mineraler, stikkelsbær, urter, flott underliggende syre.
Produsent: Springfield Estate
Importør: Holst Wines

Springfield Estate Wild Yeast Chardonnay 2016
Hvitvin
Sør-Afrika Robertson
Kr. 225,00 – nr. 4238001 I bestillingsutvalget
Mineralsk (kalkholdig jord), god dybde, kjennbart eikepreg. 13 måneder på bunnfall. Hint av smør og tropisk frukt.
Produsent: Springfield Estate
Importør: Holst Wines

Springfield Estate Méthode Ancienne Chardonnay 2011
Hvitvin
Sør-Afrika Robertson
Kr. 289,90 – nr. 2675601 I bestillingsutvalget
Super konsentrasjon. Fra vinmark med 46 år gamle vinstokker. Ufiltrert og ikke klarnet. Rik, feit, mektig, fokusert frukt, fint balansert mot eiken. Herlig avslutning. Kun 5000 flasker laget.
Produsent: Springfield Estate
Importør: Holst Wines

Springfield Estate Méthode Ancienne Cabernet Sauvignon 2011
Rødvin
Sør-Afrika Robertson
Kr. 389,90 – nr. 2676201 I bestillingsutvalget
Herlig fruktkonsentrasjon. En stor, elegant vin med preg av solbær, lakris, krydder og fat. To år på nye fat. Begrenset uttak (1,5 tonn per hektar).
Produsent: Springfield Estate
Importør: Holst Wines

Springfield Estate Méthode Ancienne Cabernet Sauvignon 1997
Rødvin
Sør-Afrika Robertson
Kr. 850,00 – nr. 7838701 I bestillingsutvalget
Ikke smakt (dessverre!)
Produsent: Springfield Estate
Importør: Holst Wines

Springfield Estate The Work of Time 2010
Rødvin
Sør-Afrika Robertson
Kr. 269,90 – nr. 9523901 I bestillingsutvalget
Laget på merlot (40%), cabernet franc (23%), cabernet sauvignon (21%) og petit verdot (16%). Har fått to år på fat og fem år på flaske før lansering. Moden, mørk frukt. Rik, bærfruktig, stramme, masse aromaer å utforske, noe krydder, merkbare tanniner.
Produsent: Springfield Estate
Importør: Holst Wines