Det skal ha blitt laget vin ved eiendommen Dievole siden 1090. Opp gjennom årene har det vært mange eiere og mange opp- og nedturer for vinene derfra. Men nå har den gamle kjempen våknet for alvor, ved hjelp av en argentinsk oljemagnat.
Alejandro Bulgheroni (73) har spansk mor og italiensk far, så det er ikke overraskende at han er interessert i vinbransjen. Men engasjementet hans imponerer. Han startet i 1999 med å kjøpe giganteiendommen Bodega Garzon i Uruguay, hvor han ville utvikle et vinhus, en topprestaurant, et luksushotell og et superanlegg for golf.
Har kjøpt 17 vineiendommer
Det holdt han på med frem til 2011. Da tok det virkelig av. Minst to nye kjøp i året av etablerte vinhus gjør at Alejandro Bulgheroni nå eier totalt 17 vineiendommer i Uruguay (2), Argentina (4), Italia (7), Frankrike (2) og USA (2).
Han skal ifølge Forbes være god for 3,7 milliarder dollar (ca 30 milliarder kroner), gjennom selskapet Bridas Corporation, som han solgte 50% av til det statlige kinesiske oljeselskapet CNOOC. Bulgheroni har drevet med olje og gass i Argentina, tidligere Sovjetunionen, Bolivia, Turkmenistan, Afghanistan, Mexico og USA. Selskapet hans eier to jetfly og to helikoptre som han disponerer for reiser med seg og familien. Da han giftet seg med sin nåværende kone Bettina for tyve år siden, sluttet han å drikke. Men han har begynt å smake vin igjen, av nødvendighet, som han uttrykker det.
LES OGSÅ: Vinen som lå tre år på havets bunn, lanseres nå
-Det var olivenolje som gjorde at Bulgheroni fant frem til Dievole. Eiendommen her er på 600 hektar totalt, hvorav 155 hektar er beplantet med vinranker. Bulgheroni har en stor lidenskap for god olivenolje, og produserer store mengder ved Bodega Garzon i Uruguay. Men han følte han trengte kvalitetsolje fra Italia for å markedsføre olivenoljeproduksjonen sin, og det fant han her ved Dievole. At han i tillegg ville satse betydelig for å løfte kvaliteten på vinene var vi naturligvis svært fornøyd med, sier adm. dir. Stefano Capurso. Han ble hentet til Dievole for ett år siden, etter å ha jobbet bl.a. ti år hos Barone Ricasoli.
Fikk terningkast 6
Capurso forteller at Alejandro Bulgheroni forstår at det vil ta både tid og investeringer for å bygge opp Dievole til det kvalitetshuset man ønsker det skal være. Men de er allerede kommet godt på vei. Da jeg nylig omtalte prestisjevinen Dievole Novecento 2014, en Chianti Classico Riserva, kunne jeg fastslå at vinhuset selv i en meget utfordrende årgang hadde laget en vin som sto til terningkast 6.
Investeringene i Dievole handler for øvrig ikke bare om olivenolje og vin. Det allerede luksuriøse hotellet på eiendommen skal utvikles til et 28-roms stort femstjernes spahotell med to restauranter, hvorav den ene har Michelin-ambisjoner.
-Vi ønsker å gi folk en ekstra grunn til å komme hit, fastslår Capurso. Arkitekten som står bak utbyggingen er for øvrig den samme som har tegnet Munch-museet i Oslo.
Tilbake til 70-tallet
Mye er allerede endret siden Alejandro Bulgheroni kom inn som eier av Dievole, som fikk sitt navn da to herrer ved navn Rudolfino og Vinizio kjøpte vinmarker på stedet, en transaksjon som er funnet på et dokument fra 10.mai 1090. Dievole er utledet av Dio Vuole som betyr «Guds vilje».
-De viktigste grepene som er tatt siden 2011 er å gjøre alle vinmarkene organiske, å gå tilbake til sementtanker i kjelleren, å bruke kun store fat, samt utelukkende lage vin på ekte, originale lokale druer. Merlot og cabernet sauvignon skal ikke dyrkes her ved Dievole lenger. Hoveddruen skal være sangiovese. Vi ser tilbake til 70-tallet i måten vi jobber på. Gamle metoder, men med ny teknologi. Kjelleren vår er topp moderne, understreker Capurso.
Han sier at målet er å lage elegante, balanserte viner med stor og god frukt. Viner man vil få lyst til å smake mer av, ikke tunge viner man kanskje ikke orker mer enn et glass av. Akkurat nå finnes det bare tre Dievole-viner på markedet, Dievole Chianti Classico, Dievole Novecento Chianti Classico Riserva og Dievole Vin Santo di Chianti Classico. Men i 2018 utvides porteføljen med Dievole Bianco 2017, en hvitvin laget på trebbiano-druen og en Chianti Classico Gran Selezione 2015.
Fra naboeiendommen lages det flere entry-level viner under navnet Le Due Arbie (etter to grener av elva Arbie som møtes like nedenfor). Le Due Arbie Chianti Superiore 2015 er lansert i Norge til kr. 139,90.
Sangiovese, villa og olivenolje
-Driften her ved Dievole var veldig konvensjonell frem til Bulgheroni kom inn som eier. Han er opptatt av bærekraftig drift og av å skape jobber for lokalbefolkningen. Det var brukt mye kunstig gjødsling her, så det har tatt litt tid for å få dem til å våkne opp og greie seg selv igjen. Vi måtte få røttene til å gå lenger ned i jordsmonnet, slik at de ble mer selvstendige og motstandsdyktige i forhold til vanskelige vær- og klimaforhold. Vi endrer også oppbindingen til guyot-system i alle vinmarkene. De tre viktigste faktorene for å lykkes med Dievole-prosjektet er vinmarkene med sangiovese-druene, den gamle villaen og hotellprosjektet samt naturligvis olivenoljeproduksjonen, sier Stefano Capurso.
Dievole-prosjektet til argentinske Alejandro Bulgheroni er kommet langt på vei i løpet av bare 5-6 år. Ved hjelp av den chilenske eksperten Pedro Parra har man nå i flere år analysert innholdet i forskjellig jordsmonn på eiendommen for å kunne kjenne eiendommen fullt og helt og finne frem til hvilke kloner man skal bruke. Med mer tid og enda mer penger investert bør vinene fra Dievole bli blant de absolutte toppstjernene i Toscana.
På grunn av alderen innser Alejandro Bulgheroni at investeringene i vin ikke først og fremst er for egen del og noe han selv vil få spesielt stor nytte av. Han sier da også at dette er et vinhus han håper hans syv barn, og etter hvert barnebarn, skal få stor glede av.
Vinhus over hele verden
Dette er vinhusene tilhørende Alejandro Bulgheroni Family Estates:
Dievole, Italia (Chianti)
Le Due Arbie, Italia (Chianti)
Certosa di Pontignano, Italia (Chianti)
Tenuta Meraviglia, Italia (Brunello di Montalcino)
Tenuta Le Colonne, Italia (Brunello di Montalcino)
Podere Brizio, Italia (Bolgheri)
Poggio Landi, Italia (Bolgheri)
Château Suan, Frankrike (Bordeaux)
Château de Langalerie, Frankrike (Bordeaux)
Greenock Farm, Australia (Adelaide)
Bodega Garzon, Uruguay
Bodega Brisas, Uruguay
Bodega Vistabla, Argentina
Bodega Argento, Argentina
Bodega Sarmiento, Argentina
+ nytt prosjekt i Patagonia for å lage verdens sydligste vin/ice wine
Renwood, USA (Amador Valley)
Alejandro Bulgheroni Estate, USA (Napa Valley)
Eldste vinhus i verden?
Ingen har klart å lage en liste over verdens eldste eksisterende vinhus som er godtatt av alle med lang historie. Familiene eller de nåværende eierne kjemper hardt om denne «tittelen».
Men det er ikke tvil om at Dievole, med historie tilbake til 1090, er ett av Italias eldste, kanskje det eldste til og med. Konkurrenten er Barone Ricasoli (Castello di Brolio), som har 1141 som sitt etableringsår.
Forskere mener i dag at det ble laget en slags vin av ris og honning i China ca 7000 år før Kristus, men at vin fra vindruer først oppsto i Georgia ca 6000 f. Kristus. Iran/Persia skal ha hatt vinproduksjon ca 5000 f. Kristus. Det eldste produksjonsutstyret som er funnet dateres til 4100 f.Kristus, og ble gravd ut i Armenia.
Her er en liste over vinhus med lang historie:
Château de Goulaine, Frankrike (Loire) ca år 1000
Dievole, Italia (Toscana) 1090
Schloss Johanisberg, Tyskland (Rheingau) ca 1100 (har dokumentert salg av vin i 1211)
Barone Ricasoli/Castello di Brolio, Italia (Toscana) 1141
Schloss Vollrads, Tyskland (Rheingau) 1211
Château Mont-Redon, Frankrike (Châteauneuf-du-Pape) 1344
Antinori, Italia (Toscana) 1385
Codorniu, Spania (Penedes) 1551
Casa Madero, Mexico (1568)
Dievole-viner i Norge
Dievole Novecento Chianti Classico Riserva 2014
Rødvin
Italia, Toscana, Chianti Classico
Bestillingsutvalget – nr. 7813301
Kr. 279,00 – 3-10 år
Mektig, kjøttfull og kompleks Chianti med faste tanniner, stor friskhet og god konsentrasjon. Rene og mørke kirsebæraromaer, hint av lakris og sjokolade, mineralsk, solid lengde.
Produsent: Dievole
Importør: Vinarius
Dievole Chianti Classico 2015
Rødvin
Italia, Toscana, Chinati Classico
Bestillingsutvalget – nr. 7813401
kr. 189,90 0-3 år
Laget på sangiovese med innslag av canaiolo og colorino. Viser frem flott sangiovesefrukt, saftig og spentig vin med deilige, sursøte kirsebæraromaer og et bra bitt mot slutten.
Produsent: Dievole
Importør: Vinarius
Le Due Arbie Chianti Superiore 2015
Rødvin
Italia, Toscana, Chianti
Bestillingsutvalget – nr. 7811901
Kr. 139,90 0-2 år
Sangiovese med 20% merlot/cabernet sauvignon, laget på innkjøpte druer. Kun ståltanker. Frisk, saftig, fruktig stil, noe urter. En veldig bra hverdags-chianti, god pris.
Produsent: Dievole
Importør: Vinarius