Endelig fikk Bibi 100-poenger’n

Midt under koronapandemien opplever norsk-italienske Bibi Graetz den ene gode nyheten etter den andre. Det hele toppet seg da det kjente vinmagasinet The Decanter nylig slo til med 100 poeng til hans Testamatta, mens andre anmeldere har fulgt opp med 99 poeng til hans andre supertoscaner – Colore. Vinene blir tilgjengelig i et meget begrenset opplag som spesialbestilling på Vinmonopolet.

Av Ulf Dalheim, publisert 9. november 2020

Sakte, men sikkert har de to «supertoscanerne» fra Bibi Graetz klatret opp mot det definitive toppskiktet. Riktignok ble hans Testamatta 2001 (første årgang kom i 2000) kåret til beste vin allerede på VinExpo i 2003. Og 2008-årgangen fikk 98 poeng av Wine Spectator, høyeste poengsum til en italiensk vin i magasinet det året. Senere har 2015-årgangen fått 99 poeng av en annen anmelder, men med 100 poeng fra Decanter for Testamatta 2018 er øverste tinde definitivt besteget.

Ble nesten testamatta selv…

Bibi Graetz fotografert for noen år siden, da VinPuls besøkte ham på anlegget ved borgen Vincigliata på åsen overfor Fiesole. Foto: UD

Andre anmeldere, som Wine Advocate (97), James Suckling (99) og Wine Enthusiast (95) har alle landet på høye poengsummer for samme vin. Testamatta betyr direkte oversatt «gal i hodet», og det var nesten det Bibi selv ble da nyheten om 100-poengeren ble kjent.

-Det var uventet. Men det er slik noe sånt skal være. Du kan ikke «planlegge» å få 100 poeng for en vin du lager. Etter at beskjeden kom satt jeg bare å lo og lo hele resten av dagen. Jeg la meg med et stort smil om munnen den kvelden. Og fikk naturligvis ikke sove. Kona mi, Benedicte, satt oppe og ventet på datteren vår som var ute med venner. Da hun kom hjem noe senere enn avtalt, mente Benedicte at jeg skulle komme ned og snakke skarpt til henne. Men jeg kunne ikke – for jeg klarte ikke å la være å smile, forteller Bibi Graetz.

Beste årgang hittil av Casamatta

Jeg møter Bibi Graetz digitalt, men har fått vinene tilsendt fra importøren, og får gleden av å smake begge de to bejublede vinene sammen med Bibi, i tillegg til hans musserende godbit Bollamatta, samt ny årgang av både Soffocone di Vincigilata 2017 og Casamatta 2019. Sistnevnte er basislistet på Vinmonopolet og fremstår i 2019-årgangen som den beste versjonen Bibi Graetz har laget av denne til nå.

Dette er de to supertoscanerne Testamatta og Colore fra Bibi Graetz. 2018-årgangen av disse får nå toppscore fra mange vinanmeldere verden over.

Jeg starter med å spørre Bibi Graetz om hvordan han har opplevd korona-året 2020?

-Det har vært heavy, en helt spesiell situasjon. Vi har fire barn, og det har ikke vært lett å forholde seg til det som har skjedd rundt oss for hele familien. Vi begynner alle å bli litt sliten av dette nå.

-Har noen av dere, eller nære venner, vært koronasyke?

-Nei, heldigvis har ikke noen i familien vært rammet. Men veldig mange rundt oss, også nære venner, har vært smittet. Heller ikke noen av de ansatte ved vinhuset har vært syke, men vi hadde noen murere som jobbet med den nye kjelleren som ble syke.

Nytt vinanlegg i Fiesole

Bibi Graetz feirer avslutningen av innhøstingen i 2020 ved sitt nye anlegg ved Villa Aurora nesten midt i byen Fiesole, rett utenfor Firenze.

-Ny kjeller, ja! Du må fortelle oss om hvordan arbeidet med ditt Villa Aurora går? (Bibi Graetz kjøpte for en tid tilbake et eldre hotell i Fiesole rett utenfor Firenze, hvor han ville flytte med familien, samt bygge opp produksjonsanlegg, smakerom og lage 7-8 eksklusive rom for overnatting).

-Vi er ferdig med vinkjelleren! Fikk testet den nå i høst. Har laget både Testamatta og Colore der i år. Alle druene ble kjørt rett inn. Kjempegøy og spesielt å lage vin midt inne i byen, et steinkast fra Piazza Mino her i Fiesole. Vi har mye større plass og bedre arbeidsforhold der enn oppe på Vincigliata-slottet. Håper nå at ombyggingen av hotellet kan stå ferdig til jul, slik at vi kan flyttet inn i leiligheten vår der til da. Deretter begynner vi med den nye hotelldelen, det vil nok ta 6-12 måneder, forteller Bibi Graetz.

Han stortrives i de nye lokalene. Både med forbedringene med hensyn til areal og arbeidsplass, men også fordi anlegget ligger like ved torvet i byen, hvor det er kafeer, marked, salgsboder med ferske matvarer,, butikker og aviskiosker.

-Det er deilig bare å kunne stikke ut og kjøpe seg en avis og sette seg ned på en kafe med en god kopp kaffe, mener Bibi.

Druene fra årets innhøsting kunne kjøres rett inn i den nye kjelleren Bibi Graetz har fått bygget ved Villa Aurora som han kjøpe i 2019.

Negociant i Bordeaux selger toppvinene

-Du har fine dager nå altså, til tross for koronapandemien?

-Pandemien preger naturligvis hverdagen vår. Men hvis vi kun ser på det som har skjedd med vinene mine, så har egentlig alle de tre siste årene vært eventyrlige for oss. Vi har vært gjennom store endringer. Blant annet har jeg valgt å la en stor negociant i Bordeaux selge alt jeg lager av Testamatta og Colore. Unntaket er Italia og USA. Slik sett skulle nettopp 2020, som er det tredje året med denne ordningen, bli det viktigste året for meg. Og akkurat det har slått til for fulle. De to vinene fra 2018-årgangen ble lansert 1.september, og etter en uke var halvparten solgt. Nå tror jeg vi har solgt ut alt vi hadde. Det er som en drøm. Jeg har aldri solgt så mye av de dyreste vinene mine siden jeg startet i 2000.

-Hvordan har salget generelt vært i 2020?

-Volumet av basevin er ned 60 prosent. Norge er i pluss, og Japan og Russland har solgt mer enn året før. Men vi har definitivt merket koronapandemien.

Bibi Graetz med ferdigsorterte sangiovese-druer fra årgangen 2020.

Bra sommer ved kysten, krise i turistbyene

-Kanskje spesielt på salget i Italia?

-Ja, horeca-bransjen (hoteller og restauranter) har hatt stor tilbakegang pga lockdown-situasjonene som har vært. Men i sommer gikk det bra for alle som lå ved sjøen. Italienerne dro som vanlig til kysten for å feriere. Det var som i Norge. Ute på Isola del Giglio, øya hvor vi lager hvitviner, var det veldig bra, som på 80-tallet. Men i de store turistbyene har bransjen hatt det vanskelig. Alle utenlandske turister er jo uteblitt.

-Ble innhøstingen vanskelig pga koronarestriksjonene?

-Vi var bekymret en stund for at vi ikke ville ha nok folk til å høste druene. Men til slutt gitt det hele bra.

Har kjøpt en eiendom på 80 hektar

Bibi Graetz jobber med canaiolo-druer. Gjæringen foregår i åpne tønner.

-Hvordan ser du nå på tiden fremover?

-Jeg er optimistisk, for jeg har mye på gang og mange planer. Den største nyheten er at jeg nettopp har kjøpt en eiendom på 80 hektar, bare ti minutter fra den nye kjelleren vår. Et helt utrolig flott område for vindyrking, på 450-500 meter over havet. Jeg skal plante rundt 50 hektar med vinmarker der. Da får jeg mine egne vinmarker, som jeg nesten kan sitte å se på fra vinduet i det nye huset vårt! Det er som et mirakel, noe jeg ikke trodde kunne skje. Jeg har jo hatt lyst til å eie så mye som mulig av egne druer. Og så dukket denne muligheten opp. Til og med prisen var helt fantastisk!

-Jeg har også skrevet ny leiekontrakt på en tolv hektar stor vinmark med over 50 år gamle canaiolo-vinstokker. Kanskje blir det en 100 prosent canaiolo på råstoffet derfra. Da tenker jeg at det kan bli en vin som kun skal selges til besøkende her ved vinhuset.

Vinmaker nesten på alle høydedrag

Bibi Graetz vies stor oppmerksomhet i nyeste utgave av det engelske vinmagasinet Decanter.

-Nå har jeg kontrakter på vinmarker på flere høye topper i området, ikke langt fra Montalcino, i Castellini, i Greve og i Cinzano. Fire fjelltopper. Et “mareritt» å arbeide med, men vinmarker som gir de aller beste druene, og som gjenspeiler det beste jordsmonnet og den beste beliggenheten i Toscana. Vinmarker som viser terroir.

-Hvor mange hektar disponerer du per i dag?

-Rundt 50 hektar med egne vinmarker eller vinmarker jeg har kontrakter på. Alt er av aller beste kvalitet, på gode høydedrag. Det er der druene til Testamatta og Colore kommer fra. Det blir disse to vinene jeg i hovedsak skal lage i den nye kjelleren i Fiesole. Casamatta vil jeg fortsatt leie meg inn hos andre for å lage.

-Hva er maksimal kapasitet i den nye kjelleren din?

-Hvor vi ender til slutt vet jeg ikke ennå. Vi venter fortsatt på noen reguleringsplaner fra kommunen. De er ikke helt ferdige med langtidsplanene sine. Det vil definere hvor mye vi til syvende og sist kan bygge ut. Det er på en måte «work in progress» nå. I 2020 er vel kapasiteten rundt 150 000 flasker.

Litt av et “galskapsprosjekt”

-Det er store investeringer du gjør nå, med nybygging og kjøp av store områder?

-Ja, det er litt galskapsprosjekt, dette. Vi må selge mye vin fremover! For tre år siden hadde jeg ikke en gang turt å tenke at dette kunne bli mulig. Men så har det som nevnt vært tre veldig gode år for oss nå. Salget er opp 400 prosent. Og plutselig var muligheten der. For første gang kunne jeg gjøre hva f….n jeg ville, sier Bibi Graetz.

Familieboligen og anlegget ved borgen Vincigliata hvor Bibi Graetz og familien har bodd frem til nå. Til jul håper de å flytte inn i ny leilighet i Villa Aurora nede i byen Fiesole.
Foto: UD

Hele familien er kunstnere

Han er egentlig døpt Dan Erland Graetz, som den yngste av fire barn av Gideon Graetz og Sunniva Rasmussen. Gideon er en verdensberømt israelsk-sveitsisk metallskulptør, med større verker utstilt i Zurich, Detroit, New York, Los Angeles, Brisbane, Chicago og Berlin (Potzdamer Platz). Mor Sunniva er norsk, utdannet ved Kunst og Håndverksskolen i Oslo. Gideon og Sunniva bodde først i Oslo hvor de to første barna ble født, men flyttet så til Firenze og borgen Vincigliata på en høyde overfor Firenze og Fiesole.

Også Bibi Graetz har kunstutdannelse, fra Accademia delle Belle Arti i Firenze. Alle hans etiketter er malerier/kunstverk fra egen hånd, med unntak av etiketten på den musserende Bollamatta som er laget av hans datter Rosa.

Hans tre eldre søsken er også kunstnere, og bor i henholdsvis Paris, Chamonix og New Zealand. Kona Benedicte Harper er fra Oslo. Sammen har de fire barn, tre døtre og en sønn; Ingrid, Rosa, Margherita og Ludovico. Familien har fortsatt leilighet i Oslo og hytte i Mandal. I Norge har Bibi Graetz’ viner siden begynnelsen av 2000-tallet vært representert av Gaia Wine & Spirits ved Lars G. Rein-Helliesen.

Borg fra 1100-tallet

Dette er den kjente borgen Vincigliata, bygget på 1100-tallet.

Borgen Vincigliata har både vært familiens hjem og Bibis vinanlegg. Til eiendommen hører det egne vinmarker, som tidligere ble leid ut. Fra og med 1997 har Bibi Graetz tatt over ansvaret for å lage vin fra disse vinmarkene samt fra innleide vinmarker. Hans debutvin var Testamatta, som ble lansert i sin første årgang fra 2000.

Som 1100-tallsborg har Vincigliata naturlige begrensninger hva angår installasjoner. Bibi Graetz kjøpte i 2019 derfor en viktoriansk bygning i sentrum av Fiesole, som er en forstad til Firenze. Eiendommen huset da hotellet Villa Aurora med 23 rom. Det er her han nå har bygget opp sin nye vinkjeller for produksjon av toppvinene. Dernest blir Villa Aurora også familiens nye bopel og til sist skal han bygge et smake/besøksrom og et lite luksushotell med 7-8 oppgraderte værelser.

Opphengt i sangiovese-druen

Bibbi Graetz vil først og fremst lage viner på sangiovese-druen, som han mener er den ubestridte stjernen i alle viner fra Toscana. Men han bruker også de stedegne druene canaiolo og colorino. Alle hans viner er økologiske, fra eldre høytliggende vinmarker, helst med steinrikt jordsmonn.

Toppvinene Colore, Testamatta og Soffocone di Vincigliata lages fra vinstokker som er mer enn 80 år gamle. Alt er bærekraftig dyrket og altså økologisk produsert. Selv mener han at Colore og Testamatta mer og mer har beveget seg i retning av burgundere.

Notater på fem av Bibi Graetz-vinene

Her er vinene jeg smakte digitalt sammen med Bibi Graetz:

Bibi Graetz Bollamatta
Musserende
Italia, IGT Toscana
BU – nr. 3962701
Kr. 200,00, 0 – 3 år
Laget kun på sangiovese-druer, en av få musserende på akkurat denne druen faktisk. Frisk rødbærfrukt mot villbringebær, rips og jordbær, hint av skogsbær. Saftig, myk mousse, god struktur, fin syre. Innslag av fersken, melon og mandler.
Produsent: Bibi Graetz di Dan Graetz
Importør: Gaia Wines & Spirits

Casamatta 2019
Rødvin
Italia, IGT Toscana Rosso
Basis – nr. 5905001
Kr. 148,10, 0 – 3 år
Den absolutt beste utgaven av denne vinen til nå. Ungdommelig, frisk og saftig, men med dybde. Vi aner at det er brukt druer av høyere kvalitet enn tidligere. Modne kirsebæraromaer, lett kjernepreg, både røde og mørke bær, litt plommefrukt, noe urter. Fast, men leskende. 100 prosent sangiovese-druer. Absolutt value for money!
Produsent: Bibi Graetz di Dan Graetz
Importør: Gaia Wine & Spirits

Soffocone di Vincigliata 2017
Rødvin
Italia, IGT Toscana
BU – nr. 5904801
Kr. 299,90, 0 – 7 år
Bra dybde i denne, med vekt på mørke fruktaromaer, mot skogsbær, sorte kirsebær og bjørnebær. Noe rustikk i stilen, innslag av lakris, krydder, skogsbunn og fat. God lengde. Sangiovese med en liten andel canaiolo (7%). Navnet viser til en dobbeltbetydning av ordet soffocone, som er et piemontesisk slanguttrykk for blowjob. I skogen nedenfor borgen Vincigliata pleier visstnok forelskede par å parkere bilene sine for å ha en liten hyrdestund. Etiketten er egentlig et trykk Bibi laget på 90-tallet av en nymfe som plukker vannlinjer, men kan også tolkes annerledes, som man gjorde i USA der denne etiketten ble forbudt. De erstattet vannlinjen med et amerikansk flagg.
Produsent: Bibi Graetz di Dan Graetz
Importør: Gaia Wine & Spirits

Testamatta 2018
Rødvin
Toscana, IGT Toscana
Spesialbestilling (se under)
Kr. 995,00, 0 – 15 år
Starter med moden, saftig rødbærfrukt, med leskende, konsentrert kirsebærjuice og villbringebær. Så strømmer det på med mer mørke aromaer, mot skogsbær (blåbær) og blå plommer. Elegant og strukturert vin i sin ungdoms vår. Innslag av kryddertoner, tørket frukt, lakris/anis og vanilje. 100 prosent sangiovese.
Produsent: Bibi Graetz di Dan Graetz
Importør: Gaia Wine & Spirits

Colore 2018
Rødvin
Toscana, IGT Toscana
Spesialbestilling (se under)
Kr. 2995,00, 0 – 20 år
En elegant, innbydende kraftpakke av en vin. Konsentrert og balansert frukt, mest mørke bæraromaer, mot kirsebær, bjørnebær, solbær og plommer. Den nærmest flommer over av aromaer, men alt er integrert, dog kraftfullt. Merkbare tanniner, flotte krydderaromaer mot grønnpepper, ingefær og eksotisk krydder, innslag av røyktoner, lakris, mocca, vanilje og lær. Men først og fremst stor frukt. På sangiovese-druer fra gamle vinstokker, med en touch av canaiolo og colorino. 24 måneder på fat. Dette er Toscana samlet i ett glass!

Flasker på vei til Norge nå

Hvordan du eventuelt kan skaffe deg de to godbitene Testamatta 2018 og Colore 2018?

Jo, send en mail til importøren, lars@gaiawine.no, som da returnerer deg et skjema som du fyller ut og videresender til Vinmonopolet. Der angir du om du ønsker vinen levert til ditt nærmeste pol eller på dør.

Dette er prisene:
TESTAMATTA 2018 – kr. 995,00
COLORE 2018 – kr. 2.995,00

Testamatta og Colore kommer i trekasse a 6 flasker, men ikke krav til bestilling i hele kasser. Vinene er på vei og ankommer landet om en uke eller to (ettersom korona tillater..).