Nå går vi mot tiden der det er naturlig med noe vilt på tallerkenen. Med viner fra blant annet Marchesi di Barolo i Piemonte i glasset har du viltviner for det meste av det du har skutt eller fanget denne høsten. Tirsdag 10. oktober kommer Valentina fra Barolos kanskje mest kjente vinhus til Trondheim for VinPuls-kveld på Quality Hotel Prinsen. Der vil hun servere 6-7 Marchesi-viner, bl.a. tre enkeltvinmarks-Baroloer. Det blir garantert noe vilt også på tallerkenen, og alt er inkludert i billettprisen!
Piemonte har druer og viner for enhver anledning, og for de fleste matretter. Hvite arneis går fint til skalldyr, pasta med sjømat eller salater. På den røde siden har vi først dolcetto-druen, som gir friske, saftige og gjerne ukompliserte viner, for lette måltider, lyst kjøtt eller hvit fisk. Barbera-druen tåler adskillig mer, da snakker vi om gryteretter, grillet kjøtt eller småvilt, samt ibericosvin. Så har vi selve kongen, da, nebbiolo, druen som takler solide utfordringer, som lam, hjort, elg, ryper og reinsdyr.
På denne VinPuls-kvelden konsentrerer vi oss om de røde godbitene, Piemontes tre store B-viner: Barbera, Barbaresco og Barolo.
Det var nettopp hos Marchesi di Barolo at det moderne, piemontesiske vineventyret startet, rundt 1850, og med en fransk adelskvinne som primus motor. Juliette Colbert de Maulévrier var barnebarn av solkongen Ludvig den 14.s finansminister, filantrop og nysgjerrig på det meste. Hun giftet seg med den italienske markien Carlo Tomcredi Faletti, og ble med ektemannen fra metropolen Paris til landsbyen Barolo.
Her på slottet til Faletti-familien, nede i stallen til hestene fant hun ut at de noe utilgjengelige nebbiolo-vinene som vanligvis ble servert, endret både karakter og tilgjengelighet hvis de fikk noen tid (gjerne år) på nøttefat. Der og da ble de senere så verdensberømte Barolo-vinene skapt.
Da fruen døde ble hennes «oppfinnelse» tatt videre, etter hvert av Abbona-familien som først overtok kjellerne, senere vinmarkene og i dag også mesteparten av slottet. Den første Abbona, Pietro, ble en viktig mann for utviklingen av Barolo, mens hans etterkommer i fjerde og femte generasjon, ekteparet Anna og Erneste Abbona og deres to barn, i dag fører arven videre på en stolt måte.
Og her er jeg ved konklusjonen: Vinhuset som i dag heter Marchesi di Barolo lager årlig over 1,5 millioner flasker, på alle de før nevnte druene. Marchesi-vinene kan derfor ta deg med på hele rundreisen blant Piemontes fremste druetyper som dyrkes i det som benevnes Langhe-åssidene.
Velkommen til en ganske så spesiell VinPuls-kveld. Det kan bli vilt!