Endelig blir det VinPuls-tur til Sør-England! Nå skal vi teste ut de engelske musserende vinene som mange mener smaker vel så godt som «ekte» champagne. I tillegg får vi oppleve at de engelske vinhusene også lager stille viner av høy kvalitet. Og like viktig: Vi skal reise rundt i det mange sier er det absolutt fineste området i hele Storbritannia, ofte omtalt som «Englands hage».
Vi har fått på plass besøk hos noen av de aller beste «wine estates» i Kent og Sussex, som Gusbourne, Simpsons, Rathfinny, Balfour, Artelium og Bolney. Sammen med overnatting i to av de mest sjarmerende byene langs Den engelske kanal, Folkestone (1 natt) og Brighton (3 netter), tror vi dette blir fem dager man vil se tilbake på med glede og huske i mange år fremover.
England er ny som seriøs vinnasjon, men med klimaendringer og økende temperaturer, seiler nettopp Sør-England opp som ett av en meste spennende områder for vindyrking i Europa i årene som kommer. Jordsmonnet er ganske så likt det man finner i Champagne, preget av den underjordiske Kimmeridge-åsryggen som starter ute i Nordsjøen, passerer det sørlige og østlige England og ender opp i Champagne og Chablis.
Den sørger for et jordsmonn som på grunn av stort innhold av kalkstein og leire gir en fantastisk flott mineralitet i vinene. Frem til nå har England bare manglet temperaturen for å kunne ta steget opp i eliten blant vinproduserende land. Druene de dyrker er helst de tre «champagne-druene» chardonnay, pinot noir og pinot meunier, men de tester også ut en rekke andre druer.
Rundt 130 vinprodusenter finnes nå i England, de aller fleste i Kent, Sussex og Cornwall. De henter druer fra i overkant av 500 forskjellige vinmarker. I tillegg til «sparkling wines» lager de som nevnt også stille viner av solid kvalitet – helst på druene chardonnay og pinot noir.
Mange av de engelske vinene (både musserende og stille) har hatt stor suksess også internasjonalt, ikke bare i Norge. De siste 15 årene har faktisk engelske bobler vunnet flere priser enn noe annet vinproduserende land. Det har lokket ikke minst franske produsenter til å investere i England, bl.a. den kjente champagneprodusenten Taittinger, som var den første av de store franske til å etablere seg i Kent med Domaine Evremond.
Kent er fra gammelt av et grevskap sørøst for London. Det grenser mot East Sussex, Surrey, Greater London og Essex. De mest kjente byene er Maidstone og Canterbury, sistnevnte med sin berømte katedral hvor kirkens overhode i England har tilhold.
Byene langs den engelske kanal er velkjente og populære badebyer, ikke minst Brighton. Mens sjarmerende, lille Folkestone kan skilte med nærhet til innkjøringen for til Euro Tunnel og med «The White Cliffs of Dover» heller ikke så langt unna. Kjente personer med oppvekst i Kent er Charles Dickens og Charles Darwin.
Det meste av Kent oppleves som et vakkert, fruktbart og til dels uberørt område, kjent som «Englands hage» pga store frukt- og humlehager. Og nå også for sine vinmarker!
Sussex er også et tradisjonelt, historisk grevskap, siden 1888 skilt i to administrative grevskap kalt East og West Sussex. Inntil sammenslåtte Brighton and Hove fikk status som «city» fra 2001, var Chichester eneste by med city-status i Sussex. Alle andre byer har benevnelsen» town» eller «village».
Det er en myriade av små sjarmerende små landsbyer i Sussex. Totalt bor det 1,6 millioner mennesker der, fordelt på et areal som er det dobbelte av f.eks. Luxembourg. Brighton and Hove har en befolkning på 277 000.
I likhet med Kent er det jordbruk som dominerer, sammen med friluftsområder. Men fra gammelt av har det også her, som i Kent, vært en del gruvedrift.
Dag 1
Avreise fra Trondheim mandag 2. juni er kl. 14.40 med Norwegians direktefly fra Værnes til Gatwick Airport sør for London. Vi lander i England kl. 16.20 lokal tid.
Etter å ha hentet bagasjen drar vi direkte med buss fra flyplassen til hotellet i Folkstone hvor vi skal bo første natt – Hotel voco The Clifton Folkstone.
Der sjekker vi inn, slapper litt av og kanskje rusler en liten tur før vi kl. 20.30 møtes til felles middag i restauranten Marco Pierre Steak House & Grill som ligger i tilknytning til hotellet. Her er drikke ikke inkludert, så det bestiller og betaler hver enkelt etter eget ønske og valg.
Mange av dere kjenner kanskje til navnet Marco Pierre White som er en av Englands mest kjente kjøkkensjefer, samt også restauratør og TV-personlighet. I 1995 ble han den yngste kokken som fikk tre Michelin-stjerner. Han har trent flere kjente kokker, inkludert Mario Batali, Shannon Bennett og Gordon Ramsay. I dag driver han ti restauranter rundt om i Storbritannia, bl.a. Harveys og The Restaurant Marco Pierre White .
Byen Folkestone ligger ved sørenden av North Downs, ved en dal mellom to klipper. Blir det klart vær kan vi se Frankrike, og forbindelsen til det europeiske fastlandet over Doverstredet har preget stedets historie gjennom mange århundrer.
Folkestone var en viktig havneby for det meste av handel mellom England og resten av Europa på 1800- og 1900-tallet. Byen hadde tidligere fergeforbindelse med Boulogne og Calais i Frankrike. Folkestone, som har 45 000 innbyggere, er den byen som ligger nærmest Cheriton, der kanaltunnelen begynner.
Dag 2:
I dag starter vi selve vinturen, med besøk til to av de beste og etter hvert også mest berømte vinhusene i Kent, Simpsons og Gusbourne.
Vinhuset Simpsons Wine Estate ble etablert i 2012 av Charles og Ruth Simpson som også eier Domaine Sainte Rose i Sør-Frankrike. I nærheten av landsbyen Barham i Kent har de nå 30 hektar med vinmarker, en av dem kalt The Roman Road fordi det var her romerne under ledelse av keiser Claudius passerte da de invaderte Storbritannia i år 43 etter Kristus.
Om ettermiddagen er det velkjente Gusbourne Estate Vineyards som skal besøkes. Dette er vel i dag vinhuset med størst suksess med sine viner i Norge, ved siden av Nyetimber som dessverre svarte at de ikke hadde kapasitet til å ta imot en så stor gruppe som VinPuls var.
Vi kombinerer besøket hos Gusbourne med lunsj, hvor de har innkalt sin faste chef (kokk) på fridagen hans for å lage en god, smakfull meny til oss. Det ryktes at vi også får smake noen viner som ikke er tilgjengelig ennå, så vi kan få en slags «exclusive sneak preview» her.
Gusbourne ligger i Appledore i Ashford, og ble etablert i 2004 av Andrew Weber som hadde til hensikt å starte et «boutique winery» for å lage noen av verdens beste viner. Første årgang ble lansert i 2010, og siden da er Gusbourne og winemaker Charlie Holland tre ganger kåret til «IWSC English Wine Producer of the Year».
Hans etterfølgere, som vi mest sannsynlig får møte, er Mary Bridges som nå er Head Winemaker og Alastair Benham, Winery Manager. Gusbourne har rundt 60 hektar med vinmarker i Kent og 30 hektar ved Goodwood Estate i West Sussex.
Etter besøket hos Gusbourne reiser vi ned til kysten og sør-Englands mest berømte badeby, Brighton. Her sjekker vi inn på det fasjonable hotellet The Grand Hotel Brighton.
Kvelden er fri til egen disposisjon.
Dag 3:
Dagens første besøk blir til Artelium, som ikke bare lager gode viner, men som også ønsker å gi sine besøkende en utvidet opplevelse med bl.a. kunst både innendørs og utendørs. Eiendommen ligger i nærheten av landsbyen Hassocks i Mid-Sussex. Navnet Hassocks antas å stamme fra gresstustene som finnes i de omkringliggende jordene.
Artelium er et helt spesielt prosjekt drevet av ekteparet Julie Bretland og Mark Collins. Navnet Artelium tok utgangspunkt i ordet artelier, og er satt sammen av arte (kunst) og ium som beskriver et sted som kan være et akvarium eller et planetarium. «Wine, Art, Nature» er mottoet for Artelium-gründerne.
De startet opp i East Sussex med sine første vinmarker i 2018. Men begge er oppvokst i området, Julie i nærheten av Chapel Down Winery, Mark ved Ridgeview Winery. Så det var naturlig at de begge ville begynne med noe innen vin. Men like viktig for dem var det å kombinere dette med andre ting som kan gi besøkende spesielle opplevelser. Ved Artelium er det faste kunstutstillinger, en skulpturpark og masse kulturarrangementer.
Hos Artelium, som kommer for å holde Master class på vinmessen Vår-VinPuls i Trondheim 31. mars, avslutter vi besøket med en to retters BBQ-lunsj – enten på terrassen ute (kryss fingre for godt vær) etter i The Tasting Room.
Ettermiddagsbesøket blir til Bolney Winery, som har en lang og ganske utrolig historie. Vinhuset ble etablert i 1972 som den sjette kommersielle vinprodusenten i England.
Bak Bolney stod Rodney og Janet Pratt. Han var utdannet kjemiingeniør som bl.a. hadde studert ved Gutenberg-universitet i Tyskland, og der blitt inspirert av tyske hvitviner hos Louis Guntrum. Så det første Rodney plantet i 1973 var en vinmark med den tidligere så populære tyske druen Muller Thurgau. Senere ble det eksperimentering med chardonnay og pinot noir og seks andre druetyper, blant dem pinot gris som i 2015 førte frem til den første hvite engelske vinen som ble servert under Wimbledon-turneringen.
I 1995 kom datteren Sam Linter inn i driften av vinhuset som i 2022 feiret 50-årsjubileum ved å bli kjøpt opp av giganten Freixenet Copestick.
Dag 4:
Vi holder oss i Sussex også denne dagen, hvor første besøk blir hos Rathfinny Wine Estate i nærheten av Polegate, fem mil nord for badebyen Eastbourne.
Rathfinny som vinprodusent ble etablert i 2010 av ekteparet Mark og Sarah Driver som hadde som ambisjon at om du i 2030 bestilte et glass musserende i New York eller Beijing, så skulle vinkelneren spørre: «Vil du ha et glass champagne, eller ønsker du en herlig engelsk sparkling, f.eks. en delikat og sjarmerende Rathfinny»?
De overtok en farm hvor det var drevet jordbruk siden middelalderen, en arv som mange av gårdene i South Downs faktisk kan skilte med. Romerne sa at det beste stedet du kan plante en vinmark er «three miles from the sea», som er akkurat det Driver-ekteparet gjorde. Der har de plantet druene chardonnay, pinot noir, pinot meunier og pinot gris.
Vi avslutter besøket hos Rathfinny med en buffet lunch i The Salt Room på eiendommen.
Deretter blir det retur til Brighton og noen timer fri til på egen hånd å utforske denne sjarmerende badebyen. Om kvelden samles vi på restauranten The Salt Room for en god, felles avslutningsmiddag. Også her må hver enkelt bestille og betale for egen drikke.
Dag 5:
Siste dag, og vi setter etter hvert nesen nordover mot flyplassen. Men før vi kommer dit og skal sjekke inn for hjemreisen, gjør vi et stopp på Hush Heath Estate og Balfour Wines i nærheten av Tonbridge for å se på eiendommen og det flotte anlegget der. Og naturligvis smake på vinene de lager, før vi avslutter besøket med en «buffet lunch».
Vinhuset Balfour Wines ble etablert i 2002 av Richard og Leslie Balfour-Lynn og ble i 2007 den første engelske vinprodusenten til å vinne både Gold Medal og Trophy ved International Wine Challenge i London.
Avreise fra Gatwick er kl. 17.00, via Oslo, med ankomst i Trondheim kl. 20.30.
GRUNNPRIS
Per deltaker i dbl. rom NOK 24 900
Tillegg enkeltrom NOK 6 000
Depositum NOK 5 000
(Forbehold om program- og prisendringer utenfor Vega Reisers kontroll)
Forfall depositum 1 uke etter bestilling
Forfall sluttbeløp 27. mars 2025
Beløpene er ikke refunderbare etter innbetaling
Bestillingen sendes per e-post til kenneth@vegatravelgroup.no
Prisen er basert på et minimum antall deltagere på 24 personer
INKLUDERT
Fly og busstransport iht. program
1 natt på Hotel Voco – The Clifton, Folkestone m/frokost
3 netter på The Grand, Brighton m/frokost
Måltider som beskrevet ekskl. drikke
Besøk og smakinger på beskrevne vingårder
Aktiv og kunnskapsrik reiseleder Ulf Dalheim
IKKE INKLUDERT
ETA til Storbritannia (se nedenfor)
Drikke til måltider
Programinnslag og aktiviteter utenfor beskrevet program
Reiseforsikring
Evt. Tips til bussjåfør
NB! Fra 2. april 2025 må norske statsborgere ha såkalt ETA (Electronic Travel Authorization) for innreiser til Storbritannia. Dette koster £10 og må ordnes av hver enkelt på nettet. Det er mulig å søke fra 5. mars 2025: Mer info: Apply for an electronic travel authorisation (ETA) – GOV.UK