25. januar 2023

31.5-5.6 2023 VinPuls-tur til Sør-England


Arrangementdetaljer

  • Date:
  • Kategorier: ,

Endelig blir det VinPuls-tur til Sør-England for bl.a. å teste ut de engelske musserende vinene som mange mener smaker vel så godt som «ekte» champagne. Vi har fått på plass besøk hos noen av de aller beste «wine estates» i Kent og Sussex, som Gusbourne, Simpsons, Ridgeview, Chapel Down og Balfour. Sammen med overnatting i to av de mest sjarmerende byene langs Den engelske kanal, Folkestone (2 netter) og Brighton (3 netter), tror vi dette blir seks dager man vil se tilbake på med glede og huske i mange år fremover.

Påmelding gjøres her:
https://www.smartreiser.no/reiser/vinpuls-sor-england/

Skriv inn passord: Vinpuls2023

England er ny som seriøs vinnasjon, men med klimaendringer og økende temperatur, seiler nettopp Sør-England opp som ett av en meste spennende områder for vindyrking i årene som kommer. Jordsmonnet er ganske så likt det man finner i Champagne, preget av den underjordiske Kimmeridge-åsryggen som starter ute i Nordsjøen, passerer det sørlige og østlige England og ender opp i Champagne og Chablis.

Den sørger for et jordsmonn som på grunn av stort innhold av kalkstein og leire gir en fantastisk flott mineralitet i vinene. Frem til nå har England bare manglet temperaturen for å kunne ta steget opp i eliten blant vinproduserende land. Druene de dyrker er helst de tre «champagne-druene» chardonnay, pinot noir og pinot meunier.

Rundt 130 vinprodusenter finnes nå i England, de aller fleste i Kent, Sussex og Cornwall. De henter druer fra i overkant av 500 forskjellige vinmarker. I tillegg til sparkling wines lager de også stille viner av solid kvalitet på chardonnay og pinot noir.

Mange av de engelske vinene (både musserende og stille) har hatt stor suksess også internasjonalt, ikke bare i Norge. De siste 15 årene har faktisk engelske bobler vunnet flere priser enn noe annet vinproduserende land. Det har lokket ikke minst franske produsenter til å investere i England, bl.a. den kjente champagneprodusenten Taittinger, som var den første av de store franske til å etablere seg i Kent med Domaine Evremond.

Kent er fra gammelt av et grevskap sørøst for London. Det grenser mot East Sussex, Surrey, Greater London og Essex. De mest kjente byene er Maidstone og Canterbury, sistnevnte med berømt katedral hvor kirkens overhode i England har tilhold. Byene langs den engelske kanal er velkjente og populære badebyer, ikke minst Brighton. Mens sjarmerende, lille Folkestone kan skilte med nærhet til innkjøringen for til Euro Tunnel og med «The White Cliffs of Dover» heller ikke så langt unna. Kjente personer med oppvekst i Kent er Charles Dickens og Charles Darwin. Det meste av Kent oppleves som et vakkert, fruktbart og til dels uberørt område, kjent som «Englands hage» pga store frukt- og humlehager. Og nå også for sine vinmarker!

Sussex er også et tradisjonelt, historisk grevskap, siden 1888 skilt i to administrative grevskap kalt East og West Sussex. Inntil sammenslåtte Brighton and Hove fikk status som «city» fra 2001, var Chichester eneste by med city-status i Sussex. Alle andre byer har benevnelsen» town» eller «village».

Det er en myriade av små sjarmerende små landsbyer i Sussex. Totalt bor det 1,6 millioner mennesker der, fordelt på et areal som er det dobbelte av f.eks. Luxembourg. Brighton and Hove har en befolkning på 277 000. I likhet med Kent er det jordbruk som dominerer, sammen med friluftsområder. Men fra gammelt av har det også her, som i Kent, vært en del gruvedrift.

Avreise kl. 11.45 med Norwegians direktefly fra Værnes til Gatwick Airport sør for London. Vi lander i England kl. 13.35 lokal tid.

 

Dag 1:

Etter å ha hentet bagasjen og kanskje kjøpt noe lett spise drar vi direkte med bussen vår fra flyplassen til Simpsons Wine Estate i Barham, Canterbury. Der blir det omvisning og smaking. Simpsons Wine Estate er kjent som det vinhuset som har hatt størst suksess med hvite og røde viner på chardonnay og pinot noir, i tillegg til veldig flotte musserende viner. Det har de gjort ved å hente inn vinmakere og vinmarkseksperter fra New Zealand og Australia.

Vinhuset ble etablert i 2012 av Charles og Ruth Simpson som også eier Domaine Sainte Rose i Sør-Frankrike. I nærheten av landsbyen Barham i Kent har de nå 30 hektar med vinmarker, en av dem kalt The Roman Road fordi det var her romerne under ledelse av keiser Claudius passerte da de invaderte Storbritannia i år 43 etter Kristus.

Etter besøket på Simpsons drar vi videre ned mot Den engelske kanal og sjekker inn på The View Hotel i Folkestone. Der skal vi også ha vår første felles middag.

Byen Folkestone ligger ved sørenden av North Downs ved en dal mellom to klipper. Blir det klart vær kan vi se Frankrike, og forbindelsen til det europeiske fastlandet over Doverstredet har preget stedets historie gjennom mange århundrer. Folkestone var en viktig havneby for det meste av handel på 1800- og 1900-tallet. Byen hadde tidligere fergeforbindelse med Boulogne og Calais i Frankrike. Folkestone, som har 45 000 innbyggere, er den byen som ligger nærmest Cheriton, der kanaltunnelen begynner.

Dag 2:

Heldags utflukt i Kent som starter med besøk hos Chapel Down Vineyard ved Tenterden. Her skal vi ha omvisning og smaking, for deretter å nyte en tre-retters lunsj på deres flotte The Swan Restaurant.

Chapel Down Vineyard er ett av de mest meritterte og premierte vinhus i England, og ble startet med en uttalt vilje til å endre hvordan folk verden rundt så på engelske viner. Det tror jeg de har lyktes med.

Om ettermiddagen er det velkjente Gusbourne Estate Vineyards som skal besøkes. Dette er vel i dag vinhuset med størst suksess med sine viner i Norge, ved siden av Nyetimber som dessverre svarte at de ikke hadde kapasitet til å ta imot en så stor gruppe som VinPuls var.

Gusbourne ligger i Appledore i Ashford og ble etablert i 2004 av Andrew Weber som hadde til hensikt å starte et «boutique winery» for å lage noen av verdens beste viner. Første årgang ble lansert i 2010, og siden da er Gusbourne og winemaker Charlie Holland tre ganger kåret til «IWSC English Wine Producer of the Year». Gusbourne har nå 60 hektar i Kent og 30 hektar ved Goodwood Estate i West Sussex.

Ettermiddagen og kvelden denne dagen får dere fri til å utforske Folkestone på egen hånd.

Dag 3:

Vi sjekker ut av The View Hotel og setter kursen mot Brighton and Hove lenger vest langs Den engelske kanal. Men underveis stopper vi ved Hush Heath Estate og Balfour Wines i nærheten av Tonbridge for å se på eiendommen og det flotte anlegget der. Og naturligvis smake på vinene de lager, før vi avslutter besøket med en «buffet lunch».

Vinhuset Balfour Wines ble etablert i 2002 av Richard og Leslie Balfour-Lynn og ble i 2007 den første engelske vinprodusenten til å vinne både Gold Medal og Trophy ved International Wine Challenge i London.

Så blir det siste etappe til Hilton Brighton Metropole Hotel hvor vi skal bo de neste tre dagene. Hotellet ligger ved byens store og fine «beach», er nyoppusset og renovert (skal være ferdig i mars i år) og har gangavstand til byens sentrum, Brighton Palace Pier, the Royal Pavilion, spennende boutiques og barer ved The Lanes, samt utsiktstårnet The Brighton i360 viewing tower.

Om kvelden samles vi til felles middag på The House Restaurant.

Dag 4:

Dagens utflukt går til Bolney som har en lang og ganske utrolig historie. Vinhuset ble etablert i 1972 som den sjette kommersielle vinprodusenten i England (i dag er det 133). Bak Bolney stod Rodney og Janet Pratt. Han var utdannet kjemiingeniør som bl.a. hadde studert ved Gutenberg-universitet i Tyskland, og der blitt inspirert av tyske hvitviner hos Louis Guntrum. Så det første Rodney plantet i 1973 var en vinmark med den tidligere så populære tyske druen Muller Thurgau. Senere ble det eksperimentering med chardonnay og pinot noir og seks andre druetyper, blant dem pinot gris som i 2015 førte frem til den første hvite engelske vinen som ble servert under Wimbledon-turneringen.

I 1995 kom datteren Sam Linter inn i driften av vinhuset som i 2022 feiret 50-årsjubileum ved å bli kjøpt opp av giganten Freixenet Copestick.

Vi avslutter besøket ved Bolney med en lett lunsj før vi returnerer til Brighton.

Ettermiddagen og kvelden får dere fri til å utforske Brighton på egen hånd.

Dag 5:

Denne dagen er satt av til utflukt i Sussex, og vi starter med besøk på Wiston Wine Estate i Haywards Heath. Dette er den absolutte eldste og mest historiske gården blant vinprodusentene i England, med historie tilbake til 1743 (!) da Elisabeth Fagge, arving til The Wiston House, giftet seg med Charles Matthew Goring. Siden har eiendommen vært i familiens eie, men ikke alltid drevet for fullt.

Men noe skjedde da Harry og Pip Goring i 1972 flyttet tilbake til England fra Sør-Afrika. Harry bygget opp en stor kalkunfarm i tillegg til vanlig gårdsdrift. Så i 2006 kom sønnen Richard og kona Kirsti hjem fra Canada hvor de hadde drevet en økologisk farm. Sammen begynte de med vinplanting, med stor suksess. I 2015 ble en stor flaske Wiston Estate Brut brukt av dronning Elisabeth II til å døpe yachten Britannia. I 2018 ble Wiston kåret til Winery of the Year, noe som i 2021 ble gjentatt for tredje gang. Da hadde de i 2019 også, som første engelske sparkling-producer, blitt tildelt vinmagasinet Decanters «Best in show-trophy».

Vi avslutter besøket på Wiston Wine Estate med en to-retters lunsj på deres Chalk Restaurant.

Deretter går turen videre til Ridgeview Wine Estate i Ditchling, East Sussex. Dette er en familie som har vært blant pionerene i engelsk vinindustri, startet av Mike og Chris Roberts i 1995. Mike ble før han døde i 2014 hedret med MBE-tildeling av dronningen. De eksporterte sine første viner i 2008, til Norge (!), Finland og Japan.

Dronning Elisabeth II skålte i Ridgeview Blanc de Blancs da hun feiret The Diamond Jubilee i 2012, og hun serverte Barak Obama en Ridgeview Rosé da han gjestet Buckingham Palace. Ved Downing Street er Ridgeview fortsatt «husboblene».

I dag drives Ridgeview av 2. generasjon, Tamara og bror Simon som siden 2014 har vært Head Winemaker.

Siste kveld i Brighton tilbringer vi på den meget anerkjente restauranten Etch. by Steven Edwards som har reservert hele restauranten for vår gruppe. Steven Edwards gikk som 26-åring til topps i den sjette utgaven av Master Chefs Professionals UK i 2013. Etter å ha jobbet som kokk ved 5-stjernershotellet South Lodge Hotel og drevet pop-up restauranter over hele England fant han i 2017 sitt drømmelokale i en gammel bank i Brighton og startet Etch. som i dag har Michelin-anbefaling.

Ettersom Ulf har noen musikalske venner i Brighton, kan det være at avslutningskvelden på Etch. også byr på en musikalsk overraskelse. Tiden vil vise…

Dag 6:

Da er vi kommet frem til hjemreisedagen.

Vi sjekker ut av Hilton Brighton Metropole og setter kl. 10.30 kursen mot Gatwick Airport som ligger ca 40 minutters kjøring rett nordover i England.

Avreise fra Gatwick kl. 14.20 med Norwegians direktefly til Trondheim, med ankomst Værnes kl. 17.50.

SHARE:
0 Replies to “31.5-5.6 2023 VinPuls-tur til Sør-England”