UTSOLGT! 13.9.2022 VinPuls-kveld: Rhône-viner fra Ogier/Clos de L’Oratoire


Arrangementdetaljer


Høsten er i anmarsj og VinPuls retter blikket mot viner som passer til høst-mørke og mat fra skog og fjell. Og da må vi til Rhône-dalen for å finne de aller beste vin/mat-kombinasjonene!

På denne VinPuls-kvelden får du smake hele syv viner fra produsenten Ogier Caves de Papes, hvor vi avslutter med hvit og rød Clos de L’Oratorie des Papes fra vinmarken med samme navn i Châteauneuf-du-Pape. Men vinreisen denne kvelden tar oss også innom viner fra appellasjonene Côtes du Rhône, Saint Joseph og Crozes-Hermitage. En bredt anlagt vinøs Rhône-rundtur med andre ord!

Dette er vinene som serveres:

Aperitif: Laroche rosé
Ogier Artésis Côtes du Rhône
Ogier 100% Grenache
Ogier Châteauneuf-du-Pape L Âme
Ogier Crozes Hermitage L’Orientale
Ogier Saint Joseph Baligant
Clos de L’Oratoire des Papes Rouge
Clos de L`Oratoire des Papes Blanc

Vinhuset Ogier har historie tilbake til midten av 1800-tallet, og er i det absolutte toppsjiktet av produsenter fra Châteauneuf-du-Pape.
Men Ogier Caves de Papes har også flotte vinmarker i flere av de andre store Rhône-appellasjonene.

Ogiers historie innen vin skriver seg tilbake til 1859, da Christoph Ogier startet firmaet Ogier & Fils som negociant, dvs at ha  kjøpte vin fra andre som han solgte videre. I 1948 bygget familien en egen kjeller og startet med å blende viner og selge under eget navn, de ble altså negociant-éleveur. Noen år etter dette fusjonerte Ogier med Caves de Papes.

Den store endringen i virksomheten kom i 1999, da Ogier Caves de papes kjøpte det renommerte vinhuset Clos de L’Oratoire midt i hjertet av den kjente byen Châteauneuf-du-Pape (med adresse nr. 10 Avenue Louis Pasteur). Vinene de nå laget ble utstyrt med den opprinnelige etiketten for Clos de L’Oratoire fra 1926.

Med på kjøpet fulgte den eldste og en av de største kjellerne i Châteauneuf-du-Papes. Samt den berømte vinmarken Le Clos de l’Oratoire des Papes som i dag er den ene av to av Ogiers vinmarker i Châteauneuf -du-Pape.

Vinmarken er på 20 ha med områdets karakteristiske jordsmonn av kalkstein, sand og rød leire under et lag av rund småstein. Druetypene er de historiske for området: Grenache, Syrah, Cinsault, Mourvedre for rødvin, og Grenache Blanc, Clairette, Roussanne og Bourboulenc for hvitvin. Innhøstingen skjer for hånd, og avkastningen er på beskjedne 32 hl / ha.

I nyere tid har Ogier Caves de Papes også kjøpte gode vinmarker i flere andre Rhône-appellasjoner, i tillegg til eiendommen Domaine la Ronciere som ble kjøpt i 2017, også den med 10 hektar i Châteauneuf-du Pape.

Området rundt landsbyen Châteauneuf-du-Pape har vært sommerresidens for pavene siden 1400-tallet, og klostrene var viktige i utviklingen av vinmarkene og vinproduksjonen i området.

Del med flere