Hva gjør du når familien har dyrket vindruer siden 1895, har drevet økologisk jordbruk i mange tiår og så ikke får det lokale kooperativet til å være med på å lansere økologiske viner?
Jo, du bryter ut og starter for deg selv!
Bodega Cerrón i Jumilla gjorde nettopp det, og har de siste tyve årene skapt flotte viner som har løftet Jumilla og Castilla La Mancha til nye høyder. Vinhuset er visstnok den første spanske bodega som ble økologisk sertifisert, i 1995. Har har den unge sjefen Juan José Cerdan Cerrón funnet meningen med livet.
Storslått landskap, spennende viner
Men la meg starte med begynnelsen.
Det er en varm julidag da jeg kommer på besøk. Fjerde generasjon i familien, Juan José Cerdan Cerrón, sjef ved vinhuset, har møtt meg i landsbyen Fuente-Álamo for å sørge for at jeg finner frem i et storslått og vidt landskap. Jeg ser fjell i horisonten og vi har lenge kjørt gjennom vide sletter og daler, med et fargespenn i jordsmonnet du sjelden opplever. KJøreturen den siste biten til selve vinhuset er kronglete, på smale, støvfylte grusveier.
Så svinger vi inn på en liten gårdsplass foran et nybygg i stein og glass. Her holder Bodega Cerrón til. Juan slår stolt ut med hendene: -Dette huset er designet av min far. Det sto ferdig i 2011.
Og han har all mulig grunn til å være stolt, for det er en flott bodega han kan vise frem. Ikke stort og prangende, men et hus med sjel, et hus og et anlegg hvor det skal gå an å lage flotte viner med områdets spesielle fingeravtrykk.
På grensen mellom Murcia ogAlbacete
Vinene fra Bodega Cerrón bærer både betegnelsen DO Jumilla og Vino Tierra de la Castilla. Landsbyen Fuente-Álamo ligger på grensen mellom de to provinsene Murcia og Albacete. Her ble det dyrket druer alt under romertiden, så Juan har absolutt hold i å karakterisere vinene han lager som «The New Generation of Old World Wines» – kort og godt kunen det kanskje like gjerne hett: «Det nye Spania».
Vinmarkene ligger på 700-850 meter over havet, i et jordsmonn med mye rødbrun sandholdig leire, kalk og sandstein. Middelshavsvinden Levante er alltid der, ikke rart at det var i dette området Don Quixote sloss mot vindmøllene. Vindene som året rundt rusker deg i håret sørger for at vinstokkene slipper insektsangrep eller sykdommer. Temperaturene kan være ekstreme i begge retning, opp mot 40 pluss om sommeren og ned mot minus 10-15 grader om vinteren.
-Familien har alltid vært opptatt av bærekraftig og ansvarlig drift, så det var naturlig for min far å sørge for økologisk sertifisering på 90-tallet. Bare så synd at det ikke var mulig å få med naboene og ledelsen ved kooperativet på å lansere økologisk vin, sier Juan José. Men innrømmer samtidig at denne motstanden fra de andre kooperativ-leverandørene var årsaken til at hans far brøt ut og startet på egen hånd. Uten det hadde han ikke i dag stått som sjef for dette flotte vinhuset.
-Vin full av naturlige aromaer
Cerrón-familiens jordbrukseiendom (Viña Cerron) er delt opp i to viktige vinmarker, La Muela og El Tejaejo. Her brukes verken kunstig gjødsel eller syntetiske kjemikalier. Alle vinstokkene høstes for hånd og under produksjonen benyttes kun naturlig gjær.
-Vi ønsker å skape en økologisk vin full av naturlige aromaer, fastslår Juan José.
Han understreker at jordsmonnet i området har et tilnærmet ørkenpreg, og at vinstokkene derfor må kjempe for livet for å overleve. De gror langsomt, som en bonsai, men utrolig nok befinner det seg samtidig ett av Spanias største vannreservoir seg under Castilla La Mancha. Derfor kan røttene på vinstokkene gå så dypt som 30-35 meter i sin jakt på fuktighet.
-Dette er med på å sørge for stor mineralitet. Det blir nærmest eklektiske viner, mener Juan José.
Det var ikke gitt at Juan José Cerdan Cerrón skulle gå inn i familiefirmaet sammen med en bror og en søster. Som mange andre av sine jevnaldre så han for seg at han etter ferdig skolegang lokalt skulle reise ut og søke lykken på et større sted. Av 12 venner fra ungdomsårene er det i dag bare tre som fortsatt holder til i Fuente-Álamo.
-Jeg hadde sett hvordan min bestefar og min far hadde strevd og jobbet døgnet rundt. Å være her i oppveksten så jeg på som en straff. Da vi skulle arve eiendommen var jeg derfor fast bestemt på å selge mine andeler i vinmarkene. Jeg dro også ut. Studerte business administrasjon i Belgia gjennom Erasmus-stipend. Så sluttet eksportsjefen vår og jeg ble spurt om å komme hjem og overta. Og så fant jeg faktisk ut at jeg likte dette livet. Lage vin og reise rundt i verden og presentere den. Hver dag lærte jeg noe nytt og ble mer og mer interessert i det som ligger bak vinene.
Kun tre private vinprodusenter igjen
For hundre år siden bodde det rundt 1500 innbyggere i Fuente-Álamo, og alle husene hadde sitt eget lille vinanlegg, mest for å lage vin til eget bruk eller levere til kooperativet. I dag har området tre private vinprodusenter og ett stort kooperativ.
Bodega Cerrón dyrker naturligvis de spanske druene tempranillo og monastrell, men har også internasjonale (les: franske) druetyper som chardonnay, syrah, cabernet sauvignon,merlot og petit verdot. Flere av vinstokkene ute i vinmarkene er 80-90 år gamle. I en av vinmarkene, som går opp til 900 meter over havet, har man monastrell-vinstokker som er over 100 år gamle. Bodega Cerrón har også en liten vinmark på 980 m.o.h. med pre-phylloxera vinstokker. De gir råstoff til va 500 liter totalt i året.
Produksjonen har vært økologisk siden 1990 (sertifisert i 1995). Det første året etter at pappa Cerrón brøt med kooperativet laget familien 2000 flasker vin.
-Det tok tre år å selge disse flaskene, men likevel var pappa fast bestemt på å fortsette det han hadde startet. Det er jeg svært takknemlig for i dag. Livet mitt tok en annen retning enn jeg trodde da jeg var tenåring, men det var pappa som skapte denne muligheten. Nå har jeg fått vinen i blodet mitt, sier Juan.
Totalt har Bodega Cerrón 26 hektar med vinmarker. Juan Jose Cerdan Cerrón tar oss med ut til en av dem, på rundt 900 meters høyde. Det er juli og steinvarmt, jordsmonnet nærmest gløder, men likevel er vinplantene superfriske og grønne. Vi står der i en relativt bratt vinmark og skuer utover et fantastisk landskap. Levante-vinden er godt tilstedeværende og får plantene til å danse for oss. Rundt oss vokser det ville urter.
Fant vinmark etter tyve år
Juan peker på en høyde i horisonten og forteller oss om en «ny» vinmark han har oppdaget, på 950 meter over havet, med fire ulike jordsmonn og over 100 år gamle monastrell-planter. Vinmarken hadde ligget brakk i nesten tyve år.
-Eieren trodde faktisk at vinstokkene var blitt revet opp for tyve år siden, men det hadde altså ikke skjedd. Den er på 1,2 hektar og ligger inneklemt mellom to små fjell. I tillegg til monastrell er det ca fem prosent andre druetyper der. Jeg holder på å finne ut hvilke. Vinmarken gir rundt 500 liter vin. Det første året jeg høstet druer der, i 2016, hadde de nesten 16 prosent alkohol og en syre på hele 8,9 gram ved innhøsting. Det kommer til å bli fantastiske viner derfra, om enn i meget små kvanta.
Juan har også et annet prosjekt med vin fra en gammel vinmark, også den med pre-phylloxera vinstokker. De vokser på 980 meters høyde og igjen er volumet sterkt begrenset, rundt 500 liter i året. Begge disse vinmarkene vil gi Bodega Cerrón muligheten til å lage meget spesielle og flotte viner i årene som kommer.
Tilbake i selve vinanlegget får vi vite mer om filosofien til Bodega Cerrón. Fatene som benyttes er på 500 liter, ungarsk eik for de hvite, franske fat for de røde. I tillegg anvendes store amforaer. Juan serverer meg sitt yngste «barn», en hvitvin laget på airen-druer fra en 115 år gammel vinmark. 700 planter som alle er pre-phylloxera. Den første årgangen han laget (i 2015) likte han ikke i det hele tatt, og valgte å selge hele batchen på 700 liter for en cent per liter til en spritfabrikk.
-Alle vinene våre er som små barn for oss. Det gjelder å gi dem sin aller beste utdannelse, selv om det kan ta litt tid. Det handler om å maksimere hver enkelt vin. Derfor vil du ikke se betegnelser som Crianza, Reserva osv. på vinene våre. Vi må finne ut hvordan de skal bli best mulig, uten å være bundet av regler om fatlagring etc.
Før avreise samles vi i et lite smakerom, med gamle familiebilder på veggene. Cerrón –familien er opptatt av å ta vare på sine røtter. Gamle bilder går igjen også på etikettene, som har navn som El Sentida de la Vida (meningen med livet) El Tiempo Que Nos une (Tiden som forener oss) og Todo Sobre Mi (Alt om meg).
Den norske importøren av Bodega Cerrón har foreløpig tatt inn disse vinene til Norge:
Viña Cerrón Remordimiento Tinto (varenr. 1901701, kr. 159,20 i bestillingsutvalget)
Tiltalende fruktig vin med smak av bringebær, bjørnebær og kirsebær. Hint av nougat og sjokolade, urter og krydder. Konsentrert, god fylde. Laget på petit verdot 34%, cabernet sauvignon 34%, tempranillo 20% og syrah 12%.
Bodega Cerrón El Sentido de la Vida 2015 (varenr. 1901601, kr. 229,90 i bestillingsutvalget)
Først og fremst frukt, frukt, frukt. Mørk på farve. Smak av mørke frukter, mot modne kirsebær og sorte plommer, hint av lær, lakris og krydder. Stor kraft, men finesse, og rik frukt. Lette, milde tanniner. Laget på petit verdot og cabernet sauvignon fra parsellene Muela og Heras i 850 meters høyde.
Bodega Cerrón Rabia 2016 (varenr. 1901001, kr. 259,90)
Dette er en smaksbombe av en vin, som vil ha svært godt av noen års kjellerligge. Jeg smakte 2006-årgangen på en lokal restaurant, og den begynet å bli drikkemoden. Her får du masse modne røde og mørke bær, stor fylde, hint av mineraler, med innslag av sort lakris, fruktsyre, krydder, toast og røykpreg. Laget på petit verdot 100%.