Fra Reiler til syrah fra Nord-Rhône

Armin Begic, som har arbeidet i restaurantbransjen i 21 år, blant annet på Røros og nå på Britannia Hotel i Trondheim, er begeistret for syrah-viner fra Nord-Rhône til viltretter.

Men den første vinen Armin kan huske at han smakte er Reiler vom Heissen Stein som var populær blant folk da han begynte i bransjen. En av sine flotteste vinopplevelser hadde han imidlertid på en restaurant i Madrid i fjor, med en Viña Tondonia Blanco 1964 fra vinhuset Lopez de Heredia. Armin synes også at det skjer mye spennende innen vin på middelhavsøyene Sicilia, Sardinia og Santorini akkurat nå.

Du kan møte Armin på Brasserie Britannia, hvor han er hovmester og vinkelner. Han vil garantert gi deg en god anbefaling på vin til de rettene du kan tenke deg å spise der.

Om du vil lese hva andre vinkelnere har svart på vinspørsmålene fra VinPuls, så klikker du her:

Daniel Johansson, Lille Skansen/Rockheim
Mette Smistad Olsen, NordØst
Roar Hildonen, To Rom og Kjøkken
Anders Lundin, Restaurant Atelier
Kathrine Woje Ellingsen, Kalas og Canasta
Frode Hofstad, P-Hotels

Armin begic er hovmester ved Brasserie Britannia. Her er han på besøk hos Cune i Rioja. Foto: Privat

Her er Armin Begics svar på VinPuls-spørsmålene som vi stiller til vinkelnere rundt om på forskjellige utesteder:

Navn/Alder:
Armin Begic (38 år)

Arbeidssted:
Brasserie Britannia

Stilling:
Hovmester/Sommelier

Utdannet vinkelner:
Ja

Hva var den første vinen du kan huske at du smakte, hva var anledningen, og hvor var det?

Tror det var en søt riesling, Reiler vom Heissen Stein. Det var en populær vin da jeg startet i restaurantbransjen for 21 år siden.

Hva er din største vinopplevelse hittil – hvilken vin/årgang – og hvor fikk du smake den?

Det har vært mange fine vinopplevelser, men jeg husker spesielt en fra i fjor da vi var på vintur i Spania. Vi kjøpte en flaske Lopez de Heredia, Vina Tondonia Blanco fra 1964 på en restaurant i Madrid.

Viña Tondonia Blanco 1964, kjøpt og nydt på en restaurant i Madrid, er en av de beste og mest minneverdige vinopplevelsene Armin Begic har hatt. Foto: AB

Din favorittvinbar – i Norge eller utlandet?

Vinbaren på Britannia Hotel

Hva slags vin/fra hvilket land – drikker du mest  av for tiden?

Sancerre, Champagne og Pinot Noir fra Burgund. Og så rødvin fra Rioja, Spania.

Favorittdrue – og hvorfor?

Pinot noir, det er en krevende drue å dyrke og vinene får forskjellig karakter, avhengig hvor i verden vinene blir laget. Personlig synes jeg pinot noir-viner fra Burgund i Frankrike er de beste. Men man kan også få svært gode viner på pinot noir fra andre land som USA ( California ), Tyskland og New Zealand.

Hvilken er din beste mat- og vinkombinasjon?

Jeg er veldig glad i kombinasjonen mellom viner fra Nord-Rhone på druen syrah (Crozes-Hermitage, Hermitage, Cornas og Côte-Rotie ) og norsk vilt. Og blåmuggost med Portvin eller Sauternes til.

Hva er etter din mening det hotteste/mest spennende som skjer innen vin akkurat nå?

Jeg synes det er en del spennende viner rundt middelhavsøyene, som Sardinia, Sicilia og Santorini. Sicilia leverer interessante viner med høy kvalitet. Spesielt vinene som er produsert like ved den aktive vulkanen Etna. Også på øya Santorini lages det gode viner, på druen assyrtiko. Knusktørre viner med fin mineralitet.

Hvilken vin har du en drøm om å få smake før du dør?

Domaine de La Romanée-Conti Grand Cru 1980 (mitt fødselsår )!

(Publisert 11.juni 2019)