Norges kokkemesteres Landsforbund offentliggjorde fredag de tolv finalistene som skal kjempe om kongepokal og seier i NM i kokkekunst i Trondheim 26. og 27.september. Fjorårets vinner stiller opp også i år.
Totalt 15 av Norges fremste faglærte kokker har komponert en treretters meny, som de har sendt inn til en anonym utvelgelsesjury. Juryen har snå valgt ut 12 finalister. En representant fra Landbruks- og matdepartementet foresto kunngjøringen av de 12 finalistene i samarbeid med presidenten i NKL, Helge Johansen på pressekonferansen 8. juni.
Blant de tolv er det kun en kvinne, Liliana Haaland fra Skudneshavn. To av de tolv finalistene er trøndere, Martin Hovdal fra Røst Teaterbistro og Håvard Werkland fra Scandic Nidelven. Nidelven har hatt med NM-deltakerne nesten hvert eneste år. Siden Bent Stiansen vant det første NM som ble avviklet, i 1988, er det bare en kvinnelig kokk som har gått til topps.
Til konkurransen i Trondheim i september er det valgt ut norske råvarer av høy kvalitet med lang historie, i kombinasjon med mer trendy og nye råvarer:
FORRETT:
Hel, norsk piggvar, oppdrett 2-3 kg, og hel taskekrabbe fra Hitra eller Frøya.
Reddikmix fra Hasle gård, sjalottløk fra Kåterud gård og Norsk Sellerirot.
Retten skal bestå av piggvar som hovedråvare og de andre utvalgte ingrediensene må inngå i retten.
HOVEDRETT:
Ytrefilet av norsk urfe med fettkappe og mørbrad av urfe. Norsk rosettkål, norsk svartkål og Tine smør. Retten skal bestå av både ytrefilet og mørbrad, de andre ingrediensene må inngå i retten.
DESSERT:
Valrhona Caraibe 66 % og Tine seterrømme, norsk hokkaidogresskar fra Østfold, lime, sitron og appelsin.
Hoveddommer og smaksdommerne Trondheim vil ha som viktigste oppgave å bedømme anretning, presentasjon og smak. Plassdommere skal bedømme Mice en place,hygiene, korrekt yrkesmessig håndverk og tid.
Til NM i Kokkekunst hentes dommere på topp nivå, fra Norden og Norge. Hoveddommer i år er dansk.
Dette er årets finalister:
Kjell Patrick Ørmen Johnsen (tittelforsvarer)
Arbeidsplass: Kulinarisk Akademi, Oslo
Martin Hovdal
Arbeidsplass: Røst Teaterbistro, Trondheim
Håvard Werkland
Arbeidsplass: Scandic Nidelven, Trondheim
Andre Larsen
Arbeidsplass: Fiskekompaniet, Tromsø
Daniel Rosvold
Arbeidsplass: Restaurant Gamle Raadhus, Oslo
Mads Andre Hansen
Arbeidsplass: Sentralen Mat, Oslo
Odd Rainer Hildum
Arbeidsplass: Bekkjarvik Gjestgiveri, Bekkjarvik
Filip August Bendi
Arbeidsplass: N:B: Sørenden Annen Etage, Stavanger
Odd Ivar Haglund
Arbeidsplass: Brasseriet i Fengselet, Hønefoss
Sondre Bruvik Ellingstad
Arbeidsplass: Tango Restaurant, Stavanger
Andreas Rønningen Wold
Arbeidsplass: Restaurant Fjord, Oslo
Liliana Haaland
Arbeidsplass: Selvstendig Næringsdrivende, Skudeneshavn