Jula blir ikke helt den samme – uten riktig drikke til julematen

Vi er inne i siste innspurtsuke før julefreden skal senke seg tirsdag 24.12 kl.17.00, når jula endelig kan ringes inn. Handelsnæringen mener at kommende fredag vil være den mest hektiske, og følgelig også den mest stressende. Når det gjelder riktig drikke til julemåltidene, så vil VinPuls her og nå hjelpe deg til lavere puls for å gjøre de riktige valg. Og vi oppfordrer samtidig å unngå kø og ekstra stress på Vinmonopolet kommende fredag eller lørdag. Kjøp inn det du trenger alt nå, og hvis du kan: oppsøk gjerne polbutikken din på et tidspunkt hvor det normalt er mindre kunder der.

Av Ulf Dalheim, publisert 17. desember 2024

Å velge drikke til julematen er ikke så helt enkelt. En ting er smak og behag, noe annet er hva vi serverer til hovedråvaren. Ofte sier jeg at det er tilbehøret som er avgjørende når du skal velge vin til en matrett. Så når noen spør meg om råd, ber jeg først om å få vite hvordan de serverer retten de ber om vinhjelp til.

Når det kommer til julemat blir akkurat dette med tilbehøret mer aktualisert enn til mat vi spiser ellers i året. Og tradisjonene er dessuten forskjellige fra sted til sted rundt om i kongeriket. Så julemat og drikke kan være veldig individuelt.

La meg også si at det aldri er feil med øl og akevitt, slik det var (og for noen fortsatt er) for de aller fleste i tidligere tider. Men her og nå er det vin som gjelder!

Foto: Terje Sollie/Pexels

Tilbehøret kan gjøre valget utfordrende

La oss starte med retten som kommer til å være på bordet til over halvparten av oss på selve julaften: ribbe. Svinekjøtt ville i utgangspunktet vært perfekt med en riesling i glasset. Men så kommer det vi serverer til ribba inn i vurderingen. Og naturligvis den sprøe svoren vi skal vokte på gjennom glassdøra på stekeovnen helt til den er perfekt. Enhver husmor/husfars mareritt – eller lykke. Sammen med tilbehør som surkål, rødkål, svisker og epler, samt medisterkaker, såsisser og/eller julepølser, og mandelpotet – får man plutselig behov for å tenke noe annerledes.

Den enkle og beste løsningen er ofte musserende. Noen vil med en gang si champagne. Men lommeboka må avgjøre, og det vil funke svært godt også med en annen musserende, være seg spansk, fransk, engelsk, sør-afrikansk, østerriksk eller tysk. Og ja, jeg vet det også er noen som absolutt skal ha rødvin i glasset sitt. Og gjesten som bare drikker hvitvin er garantert til stede. Så da må man helst ha litt forskjellig drikke klart.

Alkoholfritt må naturligvis også stå på bordet, men du kan gjerne unngå alkoholfrie viner. De smaker sjelden godt. Det finnes imidlertid masse gode norske fruktdrikker på markedet nå som vil fungere utmerket.

Ribbe-vinene – fra hvitt til bobler

«Alle» snakker om riesling til ribba, om man da ikke går for champagne. Så en god riesling bør absolutt være på innkjøpslisten. Men jeg tar med flere musserende viner, og en rødvin i tillegg, så tror jeg alle kan finne noe som passer både gane og lommebok.

Hvitvin:
Nik Weis Mosel Riesling Trocken 2022
Tyskland, Mosel
Kr 219,30 – varenr. 9622801 i BU

Musserende:
Bruno Dangin Prestige de Narcès Crémant de Bourgogne 2022
Frankrike, Burgund, Crémant de Bourgogne
Kr 424,90 – varenr. 15324201

Philipponnat Réserve Perpétuelle Brut
Frankrike, Champagne, Vallée de la Marne
Kr 549,90 varenr. 18637701

Rødvin:
Giacomo Anselma Dolcetto d’Alba 2021
Italia, Piemonte, Dolcetto d’Alba
Kr 278,80 – varenr. 10969001

Vin passer godt til pinnekjøtt

Det passer i utgangspunktet veldig bra med vin til pinnekjøtt. Fellesnevneren, enten du liker det som er røkt eller det som bare er tørket og saltet, er at den må ha god syrestruktur, fylde og noe sødme. Den kan være hvit, rosa eller rød, og med eller uten bobler.

Pinnekjøtt er både salt og har konsentrasjon i smaken. Tilbehøret til pinnekjøtt er egentlig ganske nøytralt, så akkurat her behøver man kun tenke på hovedingrediensen. Utvanning reduserer saltsmaken og gjør ofte valg av drikkefølge noe enklere. Så kommer det an på hvor lenge du koker det. Lite kokt pinnekjøtt er tørt og skaper problemer i hvert fall om du velger vin. Ofte er det imidlertid bra om vinen har et visst lagringspreg.

Pinnekjøtt-vinene – hvitt og rødt

Hvitvin:
Loimer Kamptal Grüner Veltliner 2023
Østerrike, Niederösterreich, Kamptal
Kr 219,90 – varenr. 12035401

Rødvin:
Monte del Frá Valpolicella Ripasso Classico Superiore 2020
Italia, Veneto, Valpolicella Ripasso Classico
Kr 229,90– varenr. 5528701

Ikke enkelt med lutefisk, men bobler funker…

Jeg må innrømme at jeg har bommet noen ganger når jeg har prøvd ut viner som jeg har tenkt ville passe bra til lutefisk. Siste gang var det en grüner veltliner, vanligvis et sikkert valg til mye forskjellig mat, som var helbom. Rieslingen jeg testet passet heller ikke ett hundre prosent. Det gjorde derimot en musserende riesling. En god spansk cava jeg hadde tilgjengelig gjorde også susen.

Viner som blir blant anbefalingene til lutefisken må være i stand til å ta opp kampen med tilbehøret som følger med. For fisken er egentlig ganske nøytral når det kommer til smak. Det er bacon, ertestuing, potet, brunost, sirup, hvit saus eller annet tilbehør som må vektlegges.

Lutefisk-vinene . tysk, spansk, fransk

Musserende:

Kruger-Rumpf Riesling Brut Sekt
Tyskland, Sekt
Kr 274,90 – varenr. 12808701

Vegalfaro Caprasia Brut Nature Reserva
Spania, Cava
Kr 239,90 – varenr. 10107601

Montaubret Champagne Brut Vintage 2015
Frankrike, Champagne
Kr 449,90 – varenr. 13067301

Foto: Jojo Yuen/Unsplash

Riesling – og laks – i mange varianter

Laks kan komme i mange varianter, og ved juletider nyter vi både røykalaks og gravlaks. Noen lager også rakfisk av laks, men det er helst ferskvannsørret eller røye, harr og sik som brukes. Men uansett er det nå rieslingvinene kommer til sin rett!

Syre og sødme i perfekt balanse er fint til fiskeretter som har mye smak. Når fisken er foredlet slik den er gjennom røyking og graving, så gjør det seg med noe mer sødme enn det vi vanligvis finner i hvite viner. Hvor mye restsødme en vin har kan vi finne ut ved å sjekke betegnelsene som brukes på etikettene. Tyske viner graderes etter mengden av restsødme, fra kabinett til eiswein. For å gjøre det litt mer forvirrende brukes også begreper som trocken, halbtrocken og feinherb i tillegg.

Til røkt laks synes jeg at det smaker godt med en kabinett-vin. Tysk kabinett med opp mot ni gram restsukker er faktisk blant de mest matvennlige vinene på markedet. De takler krydret, salt, røkt og sterk mat, enten det er kjøtt, fisk eller grønnsaker. Super til røykalaks.

Til gravlaksen må vi ha en vin med enda mer sødme, men som fortsatt har nok syre. Her går jeg til viner som har betegnelsen feinherb, som betyr enda litt mer restsødme enn kabinett. En vin med bra syrevog en del restsukker vil nøytralisere både gravlaksen, sennepssausen og annet du eventuelt serverer til av tilbehør. Jeg har dessuten tatt med en relativt tørr utgave av den aromatiske druen gewurztraminer. Den har en sødmefylt kryddertone som passer bra.

Med rakfisk på menyen synes jeg det passer godt med musserende, gjerne litt rik og med noe lagringspreg. Men prøv gjerne også en oransjevin.Den kan gi deg en helt ny rafiskopplevelse.

Røykalaks, gravlaks, rakfisk

Til røykalaks:

Kloster Eberbach Steinberger Riesling Kabinett 2022
Tyskland, Rheingau
Kr 249,90 – varenr. 157901

Til gravlaks:

Fritz Haag Brauneberger Juffer Riesling Feinherb 2021
Tyskland, Mosel, Brauneberg
Kr 364,00 – varenr. 10376801

Trimbach Gewurztraminer 2020
Kr. 225,00 – varenr. 789301

Til rakfisk:

Wildmakers Brisas Orange 2023
Chile, Region sør, Valle del Itata – varenr. 15749001

Juvé y Camps Milesimé Chardonnay Gran Reserva Brut
Spania, Cava, Valls d’Anoia Foix
Kr 319,90 – varenr. 2224901

Julegodter, nøtter, sjokolade, pepperkaker, ost

Foto: Camille Brodard/Unsplash

Så er det tid for å tenke på godstundene ved peisen, rundt Monopol-spillet eller i stresslessen. Med masse forskjellig julegodter i skåler på bordet. Nøtter som skal knekkes, renses og spises. Fiken, dadler eller annet tørket frukt. Marsipan, lakris og mørk sjokolade. For ikke å snakke om pepperkaker med blåost på, Norges nye julefavoritt!

Det er nå portvinen må hentes frem. Vi har mange varianter å velge mellom. Men de aller fleste vil gi gode julevibber! Og det fine med portvin: Ett glass kan ofte være nok. Derfor er det så bra at en åpnet portvinsflaske godt kan konsumeres i en periode på 6-8 uker etter at den er åpnet.

Portvin:

Cockburn’s No. 1 Special Reserve Port
Portugal, Douro e Porto
Kr. 189,90 – varenr. 6290001

NB!
Mange av vinene som er trukket frem i denne artikkelen er hentet fra Bestillingsutvalget (BU) på Vinmonopolet. Disse vinene kan det være du må bestille. Men du kan spørre betjeningen ved ditt pol om de har noen tilsvarende viner i sortimentet ditt.