Bartender Jørgen Dons og mesterkokk Håvard Klempe er kjent for pop-up arrangementer som duoen Klempe & Dons. Spennende drinker og kreativ mat har begeistret gjester over hele Norge. Nå tar duoen skikkelig sats og blir med på en av de største nysatsningene i Midtbyen, nemlig revitaliseringen av Gjensidigegården i Nordre gate 12. Klempe & Dons skal drive restauranten som kommer i 7. etasje av den renoverte bygården, der det i tillegg skal bli en allment tilgjengelig takterrasse og park.
Av Ulf Dalheim, publisert 21. november 2024
Helt siden før sommeren har VinPuls hatt kjennskap til at Klempe & Dons var i forhandlinger med gårdeier og utbygger av Nordre gate 12, E C Dahls Eiendom AS, om å få drive restauranten som skulle komme der. Den gangen hadde de to akkurat inngått avtale om å overta lokalene etter konkursrammede Taqueros Taco & Tequila på Buran, og ville ha mest fokus på at de tok sitt pop-up konsept inn i restauranten Klempe y Dons. Der skulle Mexico møte Trøndelag.
Men nå er de altså klare til å ta det virkelig store skrittet. VinPuls har vært i kontakt med Jørgen Dons om restaurantprosjektet de gir seg inn på. Han viser til at det kommende fredag skal sendes ut en pressemelding med den store nyheten. Utover det ønsker han ikke å kommentere VinPuls sine opplysninger om at de skal inn og drifte den nye restauranten øverst i Gjensidigegården. Hva konseptet blir er altså fortsatt ukjent.
Varslet stor nyhet 22. november
På Facebook har han imidlertid lagt ut noen drypp i flere dager, med henvisning til at det 22. november kommer en stor nyhet. Første teaser ble lagt ut tirsdag:
«Klar for noe SKIKKELIG kult? Fredag 22. november slipper jeg og Klempe en nyhet vi har gledet oss til å dele. Følg med!»
Og dagen etter fulgte han opp med følgende:
«Den siste tiden har jeg og Klempe jobbet med å koke sammen en real godbit til dere. Og første smak er bare noen dager unna. Stay tuned!»
Også Håvard Klempe har lagt ut tilsvarende meldinger på sin Facebook-side.
Facebook-teaserne har naturligvis satt i gang spekulasjoner og rykter i utemiljøet om at det er i nettopp Gjensidigegården de to skal etablere seg. Mange synes å vite svaret…
360 graders utsikt over hele byen
Nordre gate 12 var i sin tid kjent som Møllergården. Men etter at Gjensidige kjøpte den i1930, og gården ble revet og gjenoppbygget på 1950-tallet, har den vært kalt for Gjensidigegården. Den ligger på hjørnet av Dronningens gate og Nordre gate. Etter utbyggingen hevdes det at restauranten i 7. etasje, og ikke minst parken som kommer i 8. etasje, vil gi publikum 360 graders utsikt over hele byen.
– Vi tenkte at vi må bruke taket til noe som gjør at bygget tilfører byen en merverdi utover sin eksisterende funksjon. Det er i dag ingen plasser i Midtbyen der allmenheten har tilgang til tak. I lys av byggets høyde og store takareal, tenkte vi at det ikke er noen steder det er mer naturlig å få det til enn i Nordre gate 12, sa administrerende direktør Svein Erik Nordbotten i E. C. Dahls Eiendom i et intervju i Adresseavisen for to år siden, da ombyggingen startet.
Han fortalte da også at parken på taket kan bli en sosial møteplass for hele byen. For eksempel et sted der man kan spise matpakken sin. For å komme seg dit kan en ta trappa eller en panorama glassheis fra bakgården. Bakgården skulle gjøres mer tilgjengelig fra Nordre gate ved at bygget åpnes opp i midtpartiet, slik at en kan gå veita mellom Nordre gate og Jomfrugata.
Duo med solid erfaring
Kokken Håvard Klempe (35) har en lang historie fra noen av Trondheims beste utesteder før han inngikk samarbeidet med bartender Jørgen Dons. Klempe har jobbet på Scandic Nidelven, men er mest kjent fra sin tid som kjøkkensjef ved Credo og på Bula Bistro.
Jørgen Dons var en av gründerne bak og er medeier i Raus Bar nederst i Nordre gate som er kåret til Norges beste bar. Og er dessuten kjent som en av Norges fremste bartendere. Han har gått til topps i både NM, EM og VM for bartendere. De siste ti årene har han hatt flere runder med foredrag og gjestespill rundt om i hele verden, hvor han blant annet har snakket om bruk av norske råvarer i drinker.
Tidligere i år skrev VinPuls at Jørgen Dons sammen med destillatør Svein Berfjord ved Inderøy Brenneri hadde laget akevitten VI, som ved San Francisco World Spirits Competition 2022 ble kåret til verdens beste brennevin. Den ble lansert på Vinmonopolet i mai i år.
Jørgen Dons var også en av flere trøndere som sammen med Nina Karlsen fra Søstrene Karlsen i mai 2021 prøvde seg med restauranten Marlow på Aker Brygge i Oslo. Den satsningen endte i konkurs.