Tyrkia startet fotball-EM med to skikkelige smeller. 0-3 mot mot Italia og 0-2 mot Wales var ikke all verden. Trøsten får være at når det kommer til vin, går det stadig bedre for tyrkerne. I et land hvor Noah muligens plantet noen av verdens første vinstokker i fjellsidene på Ararat-fjellet, og hvor naboland som Georgia og Persia/Iran dyrket vindruer for 7-8000 år siden, skulle det bare mangle at ikke dagens vinbønder skal kunne levere varene. La oss introdusere Sevilen, ett av Tyrkias mest anerkjente vinhus som nylig lanserte syv viner på Vinmonopolet.
Av Ulf Dalheim, publisert 16. juni 2021
Tre røde, tre hvite og en rosé fra Sevilens store portefølje er nå tilgjengelig i BU på Polet. Kvaliteten er varierende, men det er spennende å smake viner laget på druer du knapt har hørt om tidligere, langt mindre fått smake. Tyrkia har mellom 600-1200 stedegne, lokale druer, men bare en brøkdel av dem brukes kommersielt for vinlaging (ca 60). Så gjør deg klar for druenavn som yapincak, papazkarasi, sultaniye, öküzgözö, bogazkere, calkarasi, kalecik karasi, narince, emir og karalahna.
Kom fra Krim via Bulgaria til Tyrkia
Sevilen regnes som en av Tyrkias største og kommersielt sett mest interessante vinprodusenter, etablert i Izmir i Yenigün i 1942 av Isa Güner, immigrant fra Bulgaria. Güner-familien kom opprinnelig fra Krim, men flyttet til Vidim i Bulgaria på begynnelsen av 1900-tallet. Der drev de meieri- og vinhandel frem til 2. verdenskrig, da de påny valgte å flytte på seg. I dag er familien gjennom Sevilen-gruppen også involvert i handel med lær og magnesium.
Årsproduksjonen hos Sevilen, nå med tredje generasjon Güner i ledelsen, er på hele ti millioner flasker, men eksporten er fortsatt ikke all verden. Det samme gjelder for Tyrkia generelt. Arealet for dyrking av druer er blant verdens 4-5 største, men det meste går faktisk til spisedruer. Av under en million hektoliter vin som lages hvert år, blir kun rundt ti prosent eksportert til utlandet. De beste vinene lages av mindre såkalte «boutique» vinhus som har et svært begrenset volum.
Ingen klassifisering for vinområdene
Under Ottoman-imperiets tid og frem til 1. verdenskrig, ble tyrkisk vin sendt rundt til koloniene. Da hadde den en viss anerkjennelse. Men med ustabilt politisk klima og økonomiske problemer på begynnelsen av 1900-tallet, ble vinindustrien i landet tilnærmet lagt øde. Selv om de første kommersielt anlagte vinhusene ble startet fra 1925 og utover, var det ikke før på 1980-tallet, med en viss liberalisering av økonomien, at vinprodusentene våknet til liv igjen og kvalitet ble viktig.
Tyrkia har ingen offisiell nasjonal vinlov eller et regulert appellasjonssystem. De tre viktigste områdene for vindyrking i Tyrkia er ved Aegean-kysten, i Marmara og rundt Anatolia.
Aegean har delvis middelhavsklima, med mer kontinentalt klima opp mot 800 m.o.h. i innlandet.
Marmara, som har en del vinturisme, har et mer varierende mikroklima, preget av vann på tre sider: Aegean-kysten, Svartehavet og Marmara-sjøen. Kirklareli har de høyestliggende vinmarkene og kjøligst klima, mens man på Bozcaada-øya har mange eldre vinmarker med buskplanter.
Anatolia er et stort område, fra det sentrale via det østlige og sørøstlige. Noen steder der har man store klimatiske utfordringer, med temperaturer ned mot minus 25 om vinteren og mye varme og opp mot tolv timers soleksponering om sommeren. Bløte fruktige viner lages langs Kisilirmak-elven, mens man på vulkansk jord opp mot 1500 m.o.h. i Cappadocia produserer friske, hvite viner. I dalen langs elva Euphrates (Noah-området) har man på 1000 m.o.h. et godt kontinentalt klima med varme somre og kjølige vintre.
160 hektar spredt rundt Izmir og Anatolia-platået
Sevilen lager vin fra totalt 160 hektar med vinmarker. På rundt 150 m.o.h. ved Izmir, som har varmt, kontinentalt klima, og på det mer kjølige Anatolia-platået på 900 m.o.h. Alt er eid av Güner-familien, som ved hovedanlegget også har en staselig restaurant som har fått navn etter grunnleggeren Isa Güner. Anlegget er toppmoderne, med blant annet et dobbelt sorteringssystem for drueutvelgelse, utstrakt samarbeid med et av Tyrkias universiteter om utvikling, og tett kontakt med de beste franske eiketønne-fabrikkene. I vinmarkene, som høstes for hånd, finner man et jordsmonn preget av kalk, leire og sandstein. Det kan også være interessant å besøke gjestesenteret (med restaurant og overnattingstilbud) ved deres vingård Isabey, 35 kilometer fra Izmir.
Vinene som er introdusert for det norske markedet er laget på både 100% opprinnelige tyrkiske druer (kalecik Karasi, sultaniye og öküzgözö) eller som en blend av tyrkiske og internasjonale druer, som cabernet sauvignon, sauvignon blanc og syrah.
Dette er vinene som nå er i bestillingsutvalget på Vinmonopolet:
Sevilen Majestik Sauvignon Blanc & Sultaniye 2019
Hvitvin
Tyrkia
Bestilling – nr. 12993801
Kr. 168,00, 0 – 2 år
Noe fedme, lett oljet ettersmak. Gule plommer, sitrus, hint av harpiks og bittertoner, lett fruktsødme. 15% av vinen har vært seks måneder på fransk eik. Mest til mat.
Produsent: Sevilen Sarap Sanayi
Importør: JP Wine
Sevilen Isabey Sauvignon Blanc 2020
Hvitvin
Tyrkia
Bestilling – nr. 12993901
kr. 201,90, 0 – 3 år
Avdempet balansert sauvignon blanc-preg, noe urter, stikkelsbær, tropisk frukt, modne sitroner. Bra saftighet og lengde.
Produsent: Sevilen Sarap Sanayi
Importør: JP Wine
Sevilen 900 Fume Blanc 2019
Hvitvin
Tyrkia
Bestilling – nr. 12993701
Kr. 285,30, 0 – 4 år
Delikat duft mot stikkelsbær, solbær og blomsterhage. God fylde, saftig, noe urtepreget, hint av vanilje, lang ettersmak. Har fått åtte måneders lagring på franske eikefat.
Produsent: Sevilen Sarap Sanayi
Importør: JP Wine
Sevilen Isabey Kalecik Karasi Rosé 2020
Rosévin
Tyrkia
Bestilling – nr. 12994001
Kr. 181,00 – Drikkes nå
Klart preg av bitre urter, frisk rødbærfrukt, veldig syrerik, men fremstår ganske ubalansert.
Produsent: Sevilen Sarap Sanayi
Importør: JP Wine
Sevilen Majestetik Syrah & Kalecik Karasi 2018
Rødvin
Bestilling – nr. 12993601
Kr. 170,60, 0 – 3 år
Fruktig og bløt, saftig og tilgjengelig vin. Masse røde kirsebær, søte bringebær, blå plommer, granateple og kjernefrukt. Noe tørre urter, lett mineralitet. 60% syrah, 40 % kalecik karasi. 20% av var fått seks måneder på 300 liters fat. Kalecik karasi-druen har en 4000 år lang historie, navnet betyr den søte fra det lille slottet.
Produsent: Sevilen Sarap Sanayi
Importør: JP Wine
Sevilen Plato Öküzgözö 2018
Rødvin
Tyrkia, Aegean
Bestilling – nr. 12993501
Kr. 217,90, 0 – 3 år
Öküzgözö-plantene har sorte druer som minner om et okseøye, derav navnet. Her er det både rød og mørk bærfrukt (bringebær, kirsebær og bjørnebær), litt ristet toast, vanilje og krydder, en aning mot muskat.
Produsent: Sevilen Sarap Sanayi
Importør: JP Wine
Sevilen Plato Kalecik Karasi 2016
Rødvin
Tyrkia, Anatolia
Bestilling – nr. 12982601
Kr. 227,60, 0 – 4 år
Litt utviklet, ren frisk rødbærfrukt, noe mer modne sorte bær, kirsebær, bjørnebær, solbær. Milde tanniner, sort lakris, krydder og vanilje. 10 måneder på fransk eik. Fra vinmarker på 900 m.o.h. Forsvarer kanskje ikke prisen greit.
Produsent: Sevilen Sarap Sanayi
Importør: JP Wine