Nykommer som skaper varme følelser

Nykommeren Bodega 44 løfter nivået på det som kan gå under samlebetegnelsen «tapas» til nye høyder i Trøndelags hovedstad. Det er litt pintxos, litt tapas, litt raciones og mye av det vi på godt norsk vil omtale som småretter. Men først og fremst er det smakfullt, delikat, originalt og spennende, med inspirasjon fra både Spania, Sør-Amerika og Asia. Trondheim og Olavshallen har fått en ny attraksjon innen mat og drikke.

Bodega 44
Kjøpmannsgata 44
7010 Trondheim
Telefon: 919 21 944
Nettside: https://www.bodega44.no/

Restaurantanmeldelse skrevet av Ulf Dalheim, publisert 4. desember 2021

Hvem skulle tro at den gamle trebygningen kalt Knudtzongården fra 1710, som i mange år har vært omfavnet av kulturkvartalet Olavshallen, kunne huse en ny restaurant med hele seks forskjellige «avdelinger»: fortausrestaurant i gangarealet i Olavshallen, patio noen trinn ned derfra og så et kjøkken med barbord, en egen cocktailbar samt lounge, chambre separée og en restaurantdel med både båser og langbord. Alt pakket inn med farverike tapeter, store lysekroner, sprudlende fliser og solide stoler, krakker og benker. Lokalene er faktisk verdt et besøk i seg selv.

Rommene som tidligere var kontorer til administrasjonen i Olavshallen er nå omgjort til restaurantlokaler. Foto: UD

Ingen bordbestilling, men god plass

Men det er maten og drikkeutvalget som gjør at Bodega 44 fremstår som et serveringssted vi ikke har sett maken til tidligere i Trondheim. De har ikke bordbestilling, for her skal folk komme og gå som de selv ønsker, uten å bli påtvunget en fast tre-, fem- eller syvretter. Men er man nysgjerrig og sulten, kan det fort bli en lang ettermiddag eller kveld ved Bodega 44 også, for det er mye å utforske på menyen. Den teller nærmere 30 forskjellige tilbud innen kategoriene fisk og skalldyr, vegetar, kjøtt, skinker, oster og desserter. En avsluttende søtsak kalt «Bomba» var bare så fristende at vi måtte ha den, selv etter å ha satt til livs 7-8 småretter først. Men det skal vi komme tilbake til.

Cava til 75 kroner glasset eller champagne til 150 kroner hørtes fristende ut, men når servitøren lokket med ekte tørr sherry, manzanilla eller fino fra superprodusentene Rey Fernando de Castilla eller Lustau fra Jerez, så måtte det blir en andalusisk start på måltidet. Med sherry, olivener, mini-grissinis og ekte iberico bellota-skinke av høyeste kvalitet til. Vi nærmest følte at spanske solstråler kom inn gjennom de frosne vinduene med årets første snø på fortauet utenfor. Vi var «varmet opp» og klare for mer.

Mye spennende og godt å velge mellom fra tapasmenyen på Bodega 44, her tomatbrød og skinke (t.v.), iberico-svin og tre sjømatretter, ceviche på kamskjell og blekksprut, friterte torskeboller og tunfisktartar på fritert maisbrød. Foto: UD

Godello-vin som passet til maten

Mer ble startet med fire forskjellige sjømatretter, to varme og to kalde. Tunfisktartar på fritert maislefse var perfekt balansert, med fast, fin tunfisk i små terninger tilsatt en ekstra touch av asiatiske (soya) og sør-amerikanske (koriander) smaker. Sprøtt, mykt og friskt. I glassene hadde vi bedt om en Pago de Valdoneje Godello 2020 fra Bierzo i Galicia (kr. 135,- per glass, 765,- for flaske, kun tilgjengelig for Horeca). Den bekreftet vår oppfatning av godello som en meget god matvin-drue som tok flere av rettene som kom senere.

Dagens ceviche var både et høydepunkt og en overraskelse, der kamskjell og blekksprut var ingrediensene. Retten hadde tydelig inspirasjon fra det sør-amerikanske kjøkken (Peru?), med en lett spicy saus som hevet retten optimalt. Florlette, friterte torske-boller (buñuelos de bacalao) var delikate, mens paprika fylt med torsk (pimientos del piquillo) ble en solid munnfull pga en rik og smakfull skalldyr og piquillosaus. Beklageligvis måtte vi stoppe fråtsingen i sjømatretter der, selv om både friterte råreker og ikke minst argentinske villreker fristet. Men det måtte være plass til en runde blant kjøttrettene også…

Vi prøvde for øvrig ut ytterligere en hvitvin, Izadi Blanco 2020, en lett fatgjæret viurabasert vin (+malvasia, tempranillo blanco og garnacha blanca) fra Rioja (kr. 125,- per glass, 745,- for flaske, kr. 189,90 på Polet). Den omfavnet ikke fisk- og skalldyr-rettene like bra, men er en spennende hvitvin.

Solide, små munnfuller blant kjøttretterene: Asado negro og Montadito iberico. Foto: UD

Oksehale, iberico-filet og langkokt kjøtt

Fra kjøttmenyen falt valget på Montadito som viste seg å være grillet brød med pent stekt, saftig og belsmakende iberico-filet med aubergin og salsa verde. Deretter Arepas som er braiserte oksehale på fritert maisbrød og til slutt Asado Negro som vi fikk vite var den venezulenske kjøkkensjefens signaturrett. Har du ikke smakt langtidskokt/stekt oksehale, så er det her du skal starte! Kjøttet er langtidsstekt i rørsukker og rldvin, og serveress på hjemmelaget brioche. Smask, smask, sier vi bare…

Alle de tre rettene var solide munnfuller, selv om de i utgangspunktet ikke ser for store og overdådige ut. Det er noe av sjarmen og opplevelsen ved Bodega 44. Det får litt mer enn det su ser for deg. Det gjelder lokalene, inventaret/innredningen, servicen og oppmerksomheten, men først og fremst på fat og i glass.

Masse gode spanske drikkevarer

Koselig og farverik bar ved Bodega 44. Foto: UD

Vi liker godt at de virkelige tar den spanske inspirasjon fullt ut på drikkefronten, med et vinkart fullt av spanske godsmaker, fra viner priset fra 580 til 995 på drikkekartet som også inneholder cava og sherryer. Men ønsker man noe ekstra, så spør etter Kjellerlisten. Der finner du spanske storheter som Vega Sicilia, Lopez de Heredia, Contino, Macán og Pingus. Sistnevnte er i 2018-årgang priset til kr. 19995,-

I den trivelige cocktailbaren får du drinker med fristende navn som Afternoon tea (gin), Addiction (cachaca), Eat the Rich (Tequila), In Cideher (rum), Serenity (akevitt), Poor Man’s Foie Gras (cognac) samt de alkoholfrie Sobriety og You have no Proof. Prisene varierer fra 135 til 265. Spansk øl på fat og sangria servert i stooore glass finnes også.

Jeg lovte å komme tilbake til den søte bomben – «Bomba». For en showstopper: hjemmelaget smultring fylt med crema catalana og enten pistasje, dulche de leche eller kaffeis. Når vår hyggelige servitør i tillegg fant ut at de faktisk hadde ekte spansk vermut i kjelleren, kunne ikke kvelden få en bedre avslutning. regningen kom på 2985 kroner for to personer som da hadde mesket seg skinke og sherry, fire forskjellige viner by the glass samt vermut som avslutning. Noe trøffel hadde vi også fått mot et lite tillegg i prisen på noen av rettene. Vi var godt fornøyd med det!

Bodega 44 er ikke likt noe av det Trondheim har fra før i, og det er vel akkurat den oppmuntringen et koronaslitent publikum som gjerne vil prøve noe nytt i byens blomstrende og stadig mer spennende restaurantverden nå trengte!