“Opptrådte” for 45 000 i Kazan

En ny vinkelner har mønstret på ved Spontan Vinbar i Trondheim. Birk Torp har tatt turen lenger opp i Midtbyen, etter flere år ved To Rom og Kjøkken. I VinPuls sin vinkelner-enquete røper Birk at en gullfarvet flaske prosecco, drukket sammen med broren på 18-årsdagen, var den første vinen han kjøpte selv. Brødrene delte denne mens de hørte på god musikk. Men også om en servitøropptreden for 45 000 tilskuere i russiske Kazan.

Av Ulf Dalheim, publisert 9. mars 2021

Birk Torp er født i Tønsberg, men flyttet til Klæbu som 10-åring. Håndball og medfølgende dugnader med kakebaking og kiosksalg skulle bli startknappen for hans restaurantkarriere.

-Siden vi er en del søsken, hendte det at mor spurte om jeg kunne bake kake til et arrangement. Etter hvert ble det som oftest jeg som bakte eller lagde forskjellige ting vi skulle ha med oss da. Så da jeg gikk i 10. trinn, spurte min søster: «Du har ikke tenkt på «Restaurant- og matfag» da?». Det hadde jeg faktisk ikke hørt noe særlig om. Rådgiveren fokuserte dessverre mest på studiespesialiseringen. Siden jeg drev med håndball, hadde jeg fort endt opp med idrett. Så i dag er jeg veldig glad for at søstera mi stilte det spørsmålet, og at det var nettopp «Restaurant og matfag» jeg endte med å gå.

Konkurranser helt fra han begynte på servitørlinjen

Birk kom på et skolelag som gikk til topps i den nasjonale Tinecupen. Hans rolle på laget var servitør, og Birk merket fort at dette trivdes han godt med dette. Etter to år på skole ble det lærlingpost på «To Rom og Kjøkken» hos Roar Hildonen. Der trivdes Birk så godt at han ble værende. Helt til i år. Så ønsket han seg nye og andre utfordringer, og fra februar har han vært på Spontan.

Birk Torp har gjennom årene vært med i flere konkurranser, med deltagelse i både EM og VM i Skills (yrkesfagskonkurranse for unge fagfolk). Da reiste han med et norsk landslag på rett under 20 stykker, til henholdsvis Budapest og Kazan.

-Er definitivt minner for livet. Å gå ut på Kazan Arena med over 45 000 tusen på tribunen, var surrealistisk, sier han.

Han har også engasjert seg i arbeidet med å få flere unge til å velge restaurantfaget. Mange unge skoleelever som har møtt på Birk som rådgiver og inspirasjonskilde under rekrutteringsarrangementer innen servitør- og kokkefaget.

-Har helt siden læretiden jobbet mye med rekruttering, og jeg synes dette har vært veldig spennende. Det er noe jeg skal fortsette med også videre, slår han fast.

Birk Torp hadde sin lærlingetid ved To Rom og Kjøkken. Der trivdes han så godt at han begynte å jobbe der fast da han var ferdig utdannet og fikk sitt fagbrev, som en av mange som har vært under Roar Hildonens vinger som lærlinger. Foto: Fra Facebook-profilen

Dette har andre vinfolk svart på VinPuls-enqueten:

Birk Torp er nr. 21 ut i VinPuls sin vinkelner-enquete.
Her kan du se hva de tyve første har svart på de samme spørsmålene som Birk svarer på lenger ned:

Daniel Johansson, Lille Skansen/Rockheim
Mette Smistad Olsen, NordØst
Roar Hildonen, To Rom og Kjøkken
Anders Lundin, Restaurant Atelier
Kathrine Woje Ellingsen, Kalas og Canasta
Frode Hofstad, P-Hotels
Armin Begic, Britannia Brasserie
Oskar Sköld, Spontan Vinbar
Joachim Rangø Andersen, To Rom og Kjøkken
Henrik Dahl Jahnsen, Speilsalen Britannia hotel
Nazif Tunc, Bakgården/Ladejarlen
Christer Byklum, vinblogger/Magasinet Vin & Brennevin
Petter Hartweg Husby, Vertshuset Røros
Liora Levi, sjef for Sommelier Liora Levi AS og president i Norsk Vinkelnerforening + Medie- og kommunikasjonsansvarlig for ASI (den internasjonale vinkelnerforeningen)
Martin Haraldsen, vinansvarlig ved Røst Teaterbistro
Francesco Marzola, wine director ved Park Vossevangen, regjerende norgesmester for vinkelnere.
Tove Børstad Solem, restaurantsjef ved Kraft Bodega
Calle Fegth, Förvaltarvillaen Mat & Vin, Gotland
Mathies Firing, restaurantsjef Havfruen
Lena Engtrø, restaurantsjef Bula Neobistro

Det norske laget til World Skills i Kazan i Russland i 2019. Birk Torp nr. tre fra høyre i midterste rekke. Foto: Fra Facebook-profil

Navn/Alder:
Birk Torp (23 år)
Arbeidssted:
Spontan Vinbar
Stilling:
Sommelier
Utdannet vinkelner:
Ja

Hva var den første vinen du kan huske at du smakte, hva var anledningen, og hvor var det?
Den første vinen jeg kan huske å ha kjøpt, var på 18-års dagen min. Den gang kunne jeg ikke noe om vin, så da valgte jeg en flaske bobler som jeg syntes så pen ut, og det var Freixenet Prosecco Extra Dry. Jeg kjøpte med flasken på vei hjem fra skolen, og delte den med min storebror samtidig som vi hørte på deilig musikk.

Hva er din største vinopplevelse hittil – hvilken vin/årgang – og hvor fikk du smake den?
Vanskelig å si, men min første a-ha-opplevelse kom på en lærling-tur til Røros det første året jeg var lærling på To Rom og Kjøkken. Da spiste vi på Vertshuset Røros, og hadde en fantastisk kveld der. Flere valgte å gå for øl til maten. Da det var planlagt en flaske magnum av Giacomo Anselma Vigna Rionda 2008 til hovedretten, og vi ikke var så mange som hadde vin til maten, ble det jo litt på hver av oss. Også etter middagen ble det noen glass. Dette ble en ekstra hyggelig kveld, da vi noen måneder tidligere hadde besøk av Maria Anselma med en Winemaker’s Dinner i forbindelse med 10-års dagen til To Rom og Kjøkken. Da smakte vi i tillegg både ‘08 og ‘03, men jeg synes det alltid blir noe mer spesielt og sitte til bords med deilig mat ved siden av god vin.

Din favorittvinbar – i Norge eller utlandet?
Vanskelig å komme utenom min nye arbeidsplass, Spontan. Jeg har tilbragt endel timer her med masse spennende opplevelser, så det at jeg nå skal være med å skape det samme for andre, er jo veldig spennende, og noe jeg gleder meg veldig til i tiden som kommer.  Så finner du jo vinbaren Territoriet i Oslo, som alltid er verdt et besøk. Ellers er det mange herlige restauranter med mye gode flasker å velge i.

Hva slags vin/fra hvilket land – drikker du mest av for tiden?
Har blitt veldig glad i viner fra området Nord-Rhône, så dette synes jeg er gøy og godt å drikke. Spesielt de hvite på marsanne-druen synes jeg er kult.

Favorittdrue – og hvorfor?
Chardonnay. Fordi det er en drue som kan vises på så utrolig mange forskjellige måter. Der både jordsmonn og vinmaking kan endre veldig mye på den endelige vinen. Så er jeg jo veldig glad i mat med mye smør, så dette synes jeg ofte er mega nice sammen.

Hvilken er din beste mat- og vinkombinasjon?
Varm Mont d’or med toastet brød og en Demi-sec Vouvray.

Hva er etter din mening det hotteste/mest spennende som skjer innen vin akkurat nå?
Syns det er interessant å tenke på hvordan vinverden endrer seg med naturens krefter. Og hvordan man nå trekkes nordover og klarer å lage nye, spennende viner, også i områder man har ment det har vært for kaldt klima. Det er flere som prøver seg på å lage god drikke med andre frukter enn druer, og det er noe som blir spennende å følge med på. Så områdene her i Norden kan virkelig komme sterkt inn på markedet, ved å tørre å prøve seg på utradisjonelle metoder og andre råvarer. Her har jeg smakt mye de siste årene som er veldig godt, og jeg gleder meg til å følge denne utviklingen videre.

Hvilken vin har du en drøm om å få smake før du dør?
Har egentlig ikke én vin jeg vil smake, men har veldig lyst til å smake en fra mitt eget fødselsår, 1997, på toppnivå. Selv om dette var et år hvor mange områder hadde det vanskelig, vet jeg det finnes noe der ute som er virkelig bra. Kom gjerne med tips om du har noe kult i tankene!