Først hadde vi Amarone-bølgen på 90-tallet. Den ble avløst av nordmenns nyforelskelse i Ripasso-viner. Nå håper søskentrioen Maria Sabrina, Antonietta og Riccardo Tedeschi at norske vinelskere også oppdager kvalitetshevingen som har skjedd på «vanlige» Valpolicella-viner. Selv lager de Valpo-viner som skinner med deilig frukt og stor dybde.
Av Ulf Dalheim, publisert 2. desember 2020
Tedeschi-familien har en 400 år lang historie innen dyrking av vindruer og produksjon av vin i Veneto-regionen. Men det var på 1960-tallet, med Lorenzo Tedeschi, at vinhuset tok steget opp i førstedivisjon blant Valpolicella-produsentene. Frem til da hadde det også for dem vært mest fokus på volum og rimelige, hverdagslige drikkeviner, både hos Tedeschi som hos de aller fleste av produsentene i området.
Lorenzo Tedeschi så at noe var på gang, blant annet at de søte recioto-vinene mer og mer var blitt erstattet av like konsentrerte, men tørre røde viner under benevnelsen amarone. Mens produsentene rundt ham kjempet for offisiell, statlig klassifisering av de vanlige Valpolicella-vinene (DOC-status kom i 1968), valgte Lorenzo som en av de første i området å lage en enkeltvinmarks-amarone, kalt Capitel Monte Olmi.
I dag er denne vinen både flaggskipet for vinhuset som hans tre barn nå driver, men også vurdert som en av de beste amarone-vinene som lages, stadig med kun druer fra vinmarken Monte Olmi. Amarone og Recioto fikk ellers sine offisielle DOCG-status først gjeldende fra 2010-årgangen.
Stadig flere enkeltvinmarksviner
Det den nye generasjonen i familien har gjort, med vinmaker Riccardo Tedeschi i spissen, er at flere av Valpolicella-vinene fra Tedeschi også er laget som enkeltvinmarksviner. I tillegg drives det en streng kvalitetssortering av druene som plukkes, ofte i tre omganger, den siste like før druene skal presses. Total produksjon hos Tedeschi er på ca. 500 000 flasker i året.
Jeg hadde gleden av å møte Riccardo og hans søster Sabrina digitalt nylig, hvor vi bl.a. snakket om familiehistorien, utviklingen i Valpolicella og Soave og koronaåret 2020. Men ikke minst smakte vi oss gjennom syv av vinene i Tedeschi-porteføljen. Det viste seg å være en imponerende rekke av gode viner, flere av dem med solide resultater i internasjonale tester. Før nevnte Monte Olmi har hentet inn flere vurderinger på mellom 93-97 poeng fra italienske og internasjonale vinmagasiner som Decanter og Wine Spectator.
Men vi startet med en Soave – Tedeschi Capitel Tenda Soave Classico 2019. Deretter kom Valpolicella Classico Lucchine før vi var innom Maternigo Valpolicella Superiore, La Fabriseria Valpolicella Classico Superiore, Capitel San Rocco Valpolicella Superiore Ripasso og så to flotte Amaroner, Marne 180 Amarone della Valpolicella og som avslutning den supre, klassiske og flotte Capitel Monte Olmi Amarone della Valpolicella Classico Riserva.
-Vi er opptatt av å vise de forskjellige uttrykk som viner fra Valpolicella kan ha. Men det er naturlig å ha en hvit Soave i porteføljen også. I Soave leier vi vinmark, med kjølig klima vest i Classico-sonen. Denne vinmarken har vi hatt tilgang til siden 1984. Kanskje vil vi vurdere å kjøpe egne vinmarker i Soave etter hvert, men akkurat nå er vårt hovedfokus fortsatt på Valpolicella. Vi lager kun 10-15 000 flasker årlig av Capitel Tenda Soave Classico, og kun på garganega-druen. For å få ønsket kompleksitet inkluderer vi sent innhøstede druer, noen med botrytis. Dette er en vin du også kan drikke uten mat, sier Riccardo.
Her er mitt smaksnotat på vinen fra Tenda-vinmarken:
Tedeschi Capitel Tenda Soave Classico 2019
Hvitvin
Italia, Veneto, Soave Classico
Bestilling – nr. 7604801
Kr. 177,90, 0 – 3 år
Druer fra vulkansk jordsmonn i kommunen Monteforte d’Alpone. Behagelig, småelegant duft med preg av mandler. I glasset solid fruktighet, god lengde, rundt og balansert. Smak av gule steinfrukter, fersken og sitrus, noe mineralitet. Helt tørr.
Produsent: Tedeschi
Importør: Vinarius
Hovedfokus på de røde vinene
Tedeschi lager altså en imponerende Soave, men det er de røde fra området rundt deres eget hovedkvarter i landsbyen Pedemente di Valpolicella som har hovedfokus, med seks forskjellige Valpolicella-viner samt en IGT Trevenezie (druer kan komme fra Trentino, Veneto og Friuli-Venezia-Giulia) i porteføljen. I tillegg har Tedeschi kun en Ripasso, men fire ulike Amarone-viner og en Recioto.
-Ja, vi har mange viner i katalogen vår. Vi ønsker å lage bedre og bedre Valpolicella-varianter, viner som er unike og komplekse. Vi er også svært opptatt av de forskjellige vinmarkenes karakteristika. Ved å gjøre det rette utvalget kan vi fra en og samme vinmark lage fire forskjellige appellasjoner, DOC Valpolicella, DOC Valpolicella Superiore Ripasso, DOCG Amarone della Valpolicella og DOCG Recioto della Valpolicella, forteller Riccardo.
Han forklarer at Ripasso-vinen fra Tedeschi går i en helt annen retning enn mange av konkurrentenes, som forsøker å legge seg opp mot en amarone, med en god del restsødme. Tedeschis Ripasso-utgave skal alltid være tørr, max 2-3 gr/l restsødme, med god frukt, god friskhet og bra syre.
-For meg er dette mer en super-Valpolicella enn en regulær Ripasso. Den er helt tradisjonelt laget, en virkelig seriøs vin. Om den lagrer lenge? Absolutt! 15 år er ikke noe problem for Capitel San Rocco. Jeg smakte 1995-årgangen for ikke så lenge siden, og den var fortsatt i svært god forfatning, forteller Riccardo.
Mine smaksnotater:
Tedeschi Capitel San Rocco Valpolicella Superiore Ripasso 2017
Rødvin
Italia, Veneto Valpolicella Classico
Bestilling – nr. 4607001
Kr. 229,00, 0 – 8 år
Dette er Ripasso i sin aller beste utgave. Rik, konsentrert, men ikke plump, søt eller overekstraktert. Flott, moden kirsebærfrukt, hint av tørket frukt, jordbær og solbær, samt mint og eukalyptus. Druer fra Moraine-åsene, jordsmonn med leire og sandstein, der vinstokkene er minst 20 år gamle. Satt sammen av syv ulike lokale druer: 30% corvina, 30% corvinone, 30% rondinella, samt 10% av de mer obskure druene rossignola, oseleta, negrara og dindarella. Seks måneder på slavonsk eik. Om du vil ha en ny oppfatning av kvaliteten på en Ripasso-vin, prøv denne!
Produsent: Tedeschi
Importør: Vinarius
Plante mer i høyden?
I de siste årene har det vært rapportert fra Valpolicella at stadig flere produsenter jakter på høytliggende vinmarker, eller planter nye vinmarker høyere enn tidligere. Jeg spør Riccardo om hvordan han ser på dette?
-Akkurat nå kan problemet med vinmarker som ligger for høyt være at man ikke får til optimal modning av druene. Vi har noen vinmarker på rundt 500 m.o.h., men jeg synes de som leverer best drueråstoff er de vi har fra 2-300 til 500 m.o.h. Spesielt hvis de ligger vendt mot sørøst. Da får vi til bedre modning.
-Hva har dere av egne vinmarker og hvor mye leier/kjøper dere inn?
-95 prosent av vinmarkene vi henter druer fra er våre egne. De andre tilhører vinbønder som vi har hatt et langvarig samarbeide med.
Kritisk til økologisk sertifisering
-Tedeschi er sertifisert som en bærekraftig produsent. Har dere planer om også å bli økologisk eller biodynamisk?
-Det meste av det vi gjør er egentlig økologisk, og for noen år siden vurderte vi å fullføre en økologisk sertifisering. Men vi fant ut underveis at ikke alt som var tillatt for økologisk sertifiserte produsenter er til det gode, så i 2014 valgte vi å stoppe sertifiseringen. Jeg er egentlig kritisk til regelverket som eksisterer for økologisk drift. Det er ikke så bra å bruke kobber eller svovel heller. Vi prøver ut andre komponenter, men vi har ikke funnet noe som er like virksomt. Så foreløpig velger vi å se om vi kan gjøre ting på vår egen måte, finne en slags middelvei, svarer Riccardo ærlig.
Han fortsetter med å fortelle at det å «korrigere» ett jordsmonn kan ta mange pr. Tedeschi har eksperimentert med å dyrke noen hektar økologisk og biodynamisk. Konklusjonen var at man mistet en del volum med druer.
-Det ligger mye markedsføring i det å si at man driver økologisk. For oss er bærekraft vel så viktig. Hvordan vi agerer finansielt og sosialt. Å ta vare på naboene, sjekke at arbeiderne som kommer hit fra Øst-Europa er god nok betalt. Men det er klart, også vi ser etter produkter som er tryggere for omgivelsene våre. Kobber og svovel «dreper» aromaer i vinene. Inntil videre venter vi på en bedre løsning, slår Riccardo fast.
Tre Valpolicella-viner fra Tedeschi
Her er notatene på de tre Valpolicella-vinene vi smakte i det digitale møtet:
Tedeschi Valpolicella Classico Lucchine 2019
Rødvin
Italia, Veneto, Valpolicella Classico
Bestilling – nr. 5127201
Kr. 149,90, 0 – 3 år
Superherlig, frisk, fruktig og saftig Valpo med syrlige røde kirsebær, innslag av urter og mandler. Livlig, behagelig og småelegant «hverdagsvin». Absolutt value for money. Fra vinmarken Lucchine, på flatt land midt i hjertet av Valpolicella Classico. 25 år gamle vinstokker.
Produsent: Tedeschi
Importør: Vinarius
Tedeschi Maternigo Valpolicella Superiore 2016
Rødvin
Italia, Veneto, Valpolicella Superiore
Bestilling – nr. 1108201
Kr. 285,00, 0 – 10 år
Frisk, dyp og balansert, med en herlig ren kirsebærfruktighet, lett kryddertone, god syre og milde tanniner. Innslag av bjørnebær og plommer, solid konsentrasjon, vanilje, lakris og mineraler. En vin som kan lagres en del år. Her er det økologisk dyrkede druer, mye fra den flotte enkeltvinmarken Impervio på Maternigo-eiendommen. 14 måneder i slavonske eikefat.
Produsent: Tedeschi
Importør: Vinarius
Tedeschi La Fabriseria Valpolicella Classico Superiore 2015
Rødvin
Italia, Veneto, Valpolicella Classico Superiore
Bestilling – nr. 9648001
Kr. 339,00, 0 – 8 år
Introdusert i sin tid som en vin med «internasjonal stil». Nå tatt tilbake til det opprinnelige, med druesammensetningen 40% corvina, 40% corvinone, 15% rondinella og 5% oseleta. Bare et lett hint av moden, utviklet bærfrukt, fortsatt tett og stram, med flott struktur. Smak av sursøte kirsebær, solbær og plommer. Noe krydder og fatvanilje, lett mineralitet. Fra enkeltvinmarken La Fabriseria. Lavt uttak, utvelgelse av druer som om det skulle lages en amarone. To år på store slavonske fat. Rett og slett en super-Valpo!
Produsent: Tedeschi
Importør: Vinarius
Høy alkohol en utfordring
-Jeg ser på flaskene at mange av vinene har høyt alkoholnivå, konstaterer jeg overfor Riccardo.
-Ja, det er et problem, en utfordring. Vi jobber mye med dette. Eksperimenterer. Prøver å holde igjen vinplantene, på en måte utsette modningssesongen, bl.a. med å beskjære plantene senere om våren. Vi er ikke i mål med dette ennå, men jobber med utfordringen. Samtidig, hvis du ikke leser etikettene, vil du ikke kjenne/føle de høye alkoholprosentene når du smaker vinene, sier Riccardo før vi skjenker opp de to amarone-vinene.
Her er mine notater på dem:
Tedeschi Marne 180 Amarone della Valpolicella 2016
Rødvin
Italia, Veneto, Valpolicella Classico
Bestilling – nr. 4607101
Kr. 399,90, 0 – 20 år
Ungdommelig, flott amarone med konsentrasjon hele veien gjennom. Rik og intens. Fra friske kirsebæraromaer, rips, blåbær og bjørnebær til tørket frukt (rosiner), krydder, apotek, bitre urter og fatvanilje. Navnet Marne 180 refererer til jordsmonnet (leire, sandstein og småsteiner) samt 180-graders soleksponering.
Produsent: Tedeschi
Importør: Vinarius
Tedeschi Capitel Monte Olmi Amarone della Valpolicella Classico Riserva 2012
Rødvin
Italia, Veneto, Valpolicella Classico
Bestilling – nr. 7986501
Kr. 625,00, 0 – 25 år
Kompleks og dyp, imponerende tyngde og balanse. Vanskelig å finne en bedre amarone enn denne. Overraskende tilgjengelig nå, men du bør vente i ytterligere 3-5 år før du begynner å åpne flakser, og den har garantert et langt liv foran seg (tåler godt 30 år), så tålmodighet er en dyd her. Smak av knuste blåbær, bjørnebær, sorte kirsebær og plommer. Lett floral, innslag av eksotisk krydder, og fat. Godt integrerte tanniner. Drueblenden er 30% corvina, 30% corvinone, 30% rondinella, 10% oseleta, negrara, dindarella, croatina and forselina.
Utfordringer i koronaåret 2020
-Hvordan har så korona-året 2020 vært for Tedeschi-familien? Markedsansvarlig Maria Sabrina svarer:
-Vi har egentlig klart oss ganske bra, tross omstendighetene. Salgsmessig så er eksportvolumet nesten uforandret. Lokalt har vi naturligvis merket at folk ikke lenger går ut på restaurant om kveldene, på grunn av nedstengningene. Vi har klart å implementere noe online-salg av vin, men ikke nok til å fange opp hele nedgangen nasjonalt. Våren 2020 fikk vi jobbet mye mer i vinmarkene enn vanlig, for der klarte vi å holde nødvendig avstand. Så det tror jeg vi profilerte på. Men uansett ble 2020 en «rar» årgang for oss. Noe mindre volum, men god kvalitet. Amarone-druene ligger fortsatt på tørkeløftene, men vil være klare for pressing om ikke så lenge.