Siste liten-viner til julematen

Vinmonopolets butikker har åpent lille julaften, så du kan fortsatt handle inn riktig drikke til julematen, det være seg ribbe, pinnekjøtt, lutefisk, juletorsk, vilt eller andre kulinariske godbiter. Kanskje trenger du en god vin til ost og dessert også? Her er tips om sikre valg.

Fortsatt i tvil om hva du skal servere til julaften-middagen? Hvitt, rødt eller musserende? Hva skal du velge, og hva finner du i hyllene i Vinmonopolets butikker i dag, når du må velge blant basisutvalgets viner. VinPuls hjelper deg å gjøre det riktige valget!

Tradisjoner er viktige, men…

Jeg har full forståelse for at mange fortsatt sverger til øl og akevitt til julematen. Det er liksom det som har vært tradisjonen ved norske bordsetninger gjennom mange generasjoner. Og tradisjoner skal man vite å sette pris på.

Men samtidig ser vi at stadig flere ønsker å prøve vin til i hvert fall noen av julemiddagene. Det har vi ikke så lange tradisjoner på, så da er det fint med en aldri så liten guiding. Den kommer her:

Alle disse vinene skal det være mulig å finne i din lokale vinbutikk (les: Vinmonopolet) i dag. Så fortvil ikke om du er sent ute med innkjøpet av julevinene. Polet har åpent fra 10-18.00 også lille julaften.

Viner til svineribbe

Du har garantert hørt noen si at en tysk riesling-vin er et utmerket valg til ribbemåltidet. Lyst kjøtt (svin) og mye fett gjør at en vin med bra syre fungerer veldig bra. Og syre har riesling-viner til gangs.

Men du finner det nødvendige syretrøkket i andre viner også. Så må vi i tillegg ta hensyn til tilbehøret – surkål/rødkål, sølvløk, rosenkål, erter og poteter – serveres gjerne til.

Vi gjorde en familiær test for noen år siden. På bordet sto øl, musserende, hvitvin og rødvin i ulike varianter. Konklusjonen var klinkende lar som det heter i enkelte kretser: Musserende, og helst en ekta champagne gjorde susen! Selv ølhunden måtte innrømme det…

Men det var ikke ueffent med hvitvin heller. Viner på både riesling og grüner veltliner fungerte utmerket. Om du absolutt vil ha rødvin til svineribba, bør den være frisk, saftig og fruktig. Mitt valg står da mellom en ungdommelig, ueiket pinot noir, en frisk barbera eller en saftig frappato fra Sicilia. Jeg havnet på den siste.

Mine tips er derfor:

Champagne
Pierre Peters Cuvée de Reserve Grand Cru Brut (kr. 369,90)
Hvitviner
Wongraven Morgenstern Riesling 2018 (kr. 164,90)
Rabl Langenlois Kamptal Grüner Veltliner 2018 (kr. 159,90)
Rødvin
Baglio di Pianetto Frappato 2017 (kr. 169,90)

Viner til pinnekjøtt

Her må vi faktisk skille mellom røkt og saltet og tørket og saltet pinnekjøtt. Førstnevnte variant kan gjerne ha en hvitvin med noe restsødme, mens det urøkte vil kreve en friskere, tørrere stil. Og igjen er altså hvite viner førstevalget. Men det kan gå med en rødvin også, da helst en saftig barbera fra Piemonte.

Til røkt pinnekjøtt:

Hvitvin
Markus Molitor Riesling Trocken 2018 (kr. 163,00)
Rødvin
Ratti Barbera d’Alba 2018 (kr. 179,90)

Til tørket pinnekjøtt:

Hvitvin
Trimbach Riesling 2016 (kr. 184,90)
Rødvin
Ratti Barbera d’Alba 2018 (kr. 179,90)

Viner til lutefisk

Til selve fisken kan mye forskjellig gå. Men så var det tilbehøret da! Serverer du lutefisken helt «plain», med kun bacon, ertestuing og poteter – eller fyller du bordet med sirup, sennep, lefse, brunost, hvit saus osv?

Det aller enkleste her vil være en musserende, cremant eller champagne, tenker jeg – eller kanskje en engelsk sparkling? De har i hvert fall syre og friskhet nok. Noen vil kanskje også ha lyst til å prøve en tørr sherry, manzanilla eller fino. Det er i hvert fall et sprekt valg! Jeg går for det mer sikre, og sier musserende eller hvitvin.

Musserende
Ligier Crémant de Jura Blanc de Blancs Brut (kr. 199,90)
Nyetimber Classic Cuvee (kr.399,00)

Hvite viner
Wittmann Riesling Trocken 2018 (kr. 169,90)
Allram Hasel Alte Reben Grüner Veltliner 2018 (kr. 149,90)

Viner til fjørfe – kalkun, gås, and

Litt vanskelig å putte disse tre fuglene i samme bås, kalkun og gås har i utgangspunktet ikke så mye fett som andefileten. Så andebryst kan tåle litt røffere vinvalg enn f.eks kalkunen. Men så har du stuffingen, da…

Hvitvin
Unger Gottchelle Kremstal Reserve Grüner Veltliner (kr. 209,90)

Rødvin
Fèlsina Berardenga Chianti Classico 2017 (kr. 174,90)

Viner til vilt

Det eneste sikre her er at det er ganske trygt å gå til Rhône-dalen for å finne vinen. Men om du serverer rype eller storfugl, kan man godt også se til både Burgund og Bordeaux. For alt annet vilt, men også rype og storfugl, vil jeg konsentrerer meg om Rhône denne gangen.

Rødvin
Colombier Crozes Hermitage 2017 (kr. 234,90)
Guigal Gigondas 2015 (kr. 269,90)
Domaine de Villeneuve Châteauneuf-du-pape Les Vieille Vignes 2016 (kr. 399,90)

Viner til rakfisk/gravlaks

Mye smak, og mye sterk smak i råvaren her. I glasset må vi ha noe som både renser og nøytraliserer ganen. Jeg går for champagne – igjen!

Gravlaks: Jeg gjorde et forsøk med en Alsace-vin på gewurztraminerdruen, fra Domaine Weinbach. Det var faktisk en meget spennende kombinasjon. Sødmen, det aromatiske, krydderet matchet fisk og sennepssaus godt. Pass imidlertid på at ikke gewurztramineren har for mye restsødme.

Champagne
A.D. Coutelas Louis Victor Solera Brut (kr. 379,00)

Hvitvin
Spy Valley Single Estate Gewurztraminer 2018 (kr. 169,90)

Dessertviner

Jeg vet at nordmenn har mange forskjellige juletradisjoner når det gjelder avslutningen på måltidet. Multekrem og riskrem er en ting. Da går jeg for en klassisk tokajier.

Vaniljepuddingen kan du også servere tokaji til, men gjerne også en såkalt late harvest (sent innhøstede druer). Det kan være alt fra tysk/østerriksk auslese til beerenauslese eller trockenberenauslese.

Er desserten sjokoladebasert bør du velge en portvin.

Tokaji
Château Megyer Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2013 (kr. 284,00 – 50 cl)

Late harvest
Richter Graacher Himmelreich Riesling Auslese 2018 (kr. 252,90)

Portvin
Graham’s Late Bottled Vintage 2014 (kr. 209,90)