Korona-krisen og for høy husleie tok knekken på Restaurant Atelier i Thomas Angels gate. I forrige uke stengte den lille restaurantperlen dørene for godt. Nå går styret til tingretten med begjæring om oppbud. Men gründer og kokk Mira Tkacz dukker opp igjen i nyskapningen Lager 11 på Sluppen, der hun åpner Atelier Street Food.
-Vi har regninger vi dessverre ikke klarer å betale. Vi hadde bygget opp et bra team og ting begynte å løsne for oss. Januar i år var fire ganger bedre enn i fjor. Men to dager etter at jeg kom hjem fra ferie med mye energi og masse ideer i begynnelsen av mars kom koronarestriksjonene som førte til at vi måtte stenge. To måneder uten inntekter ble for tungt å bære. Vi åpnet igjen noen dager i mai fordi vi ville gjøre hva vi kunne for å betale ut leverandører, men nå er det dessverre slutt, forteller Mira Tkacz.
For lite inntekter på lunsjgjestene
Restaurant Atelier åpnet 18.oktober i 2018. Den første tiden med delt lokale sammen med butikken Oliviers & Co. Leieavtalen med huseier E. C. Dahls Eiendom forlangte at de skulle ha lunsjåpent, og Mira & Co satset på et lunsjsted hvor folk skulle komme og bli sittende lenger enn de kanskje hadde tenkt seg. På menyen sto gode supper og andre varmretter man ikke nødvendigvis lager hjemme til hverdags. Men det norske lunsjmarkedet var ikke som man håpet. Folk bruker rett og slett for lite tid og for lite penger til lunsj i Trondheim.
-Vi utvidet etter hvert åpningstidene utover kveldene, spesielt i helgene, men det at vi måtte ha åpent til lunsj ble en begrensning. Vi opplevde at to par som kom om kvelden faktisk la igjen mer penger enn det vi hadde fått inn i løpet av hele lunsjåpningen, forklarer Mira.
Skuespilleren som ble kokk
Hun er opprinnelig fra Polen, hvor hun utdannet seg som skuespiller. Kokkeyrket hadde hun ikke prøvd før hun kom til Trondheim for ti år siden. Ennå i dag har hun ikke noen formell kokkeutdannelse.
Men etter arbeidsopphold ved Michelin-restaurantene Maaemo og Credo, samt kokkejobber ved Folk & Fe, Tasting, Jossa, Rot Vin & Brød og Tregården, har hun opparbeidet seg en solid kokkeerfaring. Hun har også deltatt i den polske utgaven av Top Chef.
Mat fra hele verden i Lager 11
Nå starter hun et nytt kapittel i sitt kokkeliv med Atelier Street Food som skal være klar til åpningen av Lager 11 lørdag 13. juni. Der skal hun drive en av åtte boder hvor mat fra hele verden skal presenteres og serveres. I tillegg til Polen, som Mira representerer, vil det være matboder med retter fra Chile, India, Kina, Vietnam, Hellas, Syria og Korea.
-Det blir spennende, og en utfordring. Polsk kultur vil være et tema for mitt konsept. Det lages mye spennende retter i Polen, så det gjelder å velge godt. Men jeg kommer til å ha flere variasjoner innen steambuns (dampede boller) med: crispy and, snitzel og kielbasa (pølse) med bigos (polsk kålstuing type med bacon). I Lager 11 er det meningen at folk skal sette seg ned ved langbord og smake på forskjellige retter fra flere av bodene, forteller Mira Tkacz.
-Så Restaurant Atelier vil ikke gjenoppstå?
-Akkurat nå trenger jeg tid til å tenke og se tiden an. Men vi har tatt vare på alt utstyret vi hadde kjøpt inn til Atelier, så jeg vil ikke svare at det aldri blir aktuelt igjen, svarer Mira Tkacz.